Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piony c.o. i odpowietrzniki

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam następujące pytanie: czy w instalacji c.o. w układzie zamkniętym konieczne są odpowietrzniki na pionach zasilających czy tez nie? Odpowietrznik jest przy kotle na pompie ( kocioł wiszący Vaillant ECOTEC) oraz przy każdym grzejniku.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów. Mam następujące pytanie: czy w instalacji c.o. w układzie zamkniętym konieczne są odpowietrzniki na pionach zasilających czy tez nie? Odpowietrznik jest przy kotle na pompie ( kocioł wiszący Vaillant ECOTEC) oraz przy każdym grzejniku.

Pozdrawiam

Ja mam jeszcze na rozdzielaczach.

U mnie odpowietrzniki są w grzejnikach i kotle i to wystarczy bo kocioł i grzejniki są najwyższymi punktami instalacji. W rozdzielaczach nie mam bo nie mam rozdzielaczy - nie zabagniałem sobie instalacji rozdzielaczami. Acha mam domek parterowy. Bardzo długo sie odpowietrzał układ cały jeden sezon. Przyczyną tego sa "ślepe" gałązki pozostawione do grzejników przewidzianych w późniejszym terminie.

Pozdrawiam

U mnie z kolei jest poddasze użytkowe, ale ma być ono użytkowane trochę później :-? i tam bedą na podejściach do grzejników zaślepki na rurkach miedzianych. Zasilanie idzie na stropie w posadzce, powrót natomiast poprzez grzejniki i dalej w posadzce na parterze powrót. Odpowietrznik ma być przy kotle i przy grzejnikach (chyba?). Instalacja miedziana bez rozdzielaczy. Czy takie rozwiązanie powoduje także długie odpowietrzanie instalacji?

Odpowietrznik musi być tam, gdzie jest prawdopodobieństwo zebrania się powietrza.

Jasną sprawą jest, że tak jak pisali przedmówcy w najwyższym punkcie instalacji. Jednak czasami mamy do czynienia z korkami powietrznymi nawet poniżej kotła, czy rozdzielacza. Np. rura biegnie po podłodze, potem omija górą drzwi i schodzi znowu do niższego poziomu.

Taką rurę należy odpowietrzyć nad tymi drzwiami. I nie ma tu znaczenia, czy układ otwarty, czy zamknięty.

Jeżeli jest mozliwość wypuszczenia powietrza z kotła systemem rur, to wtedy nie jest potrzebny odpowietrznik na kotle.

Tak przy okazji odpowietrzania - dziś oglądałem instalację CO robioną przez dobrego(tak uważa kolega) hydraulika .I tak patrzę ,patrzę(nawet ładnie zrobiona) i coś mi nie pasuje.W końcu zakapowałem - podłogowe na parterze a odpowietrzniki z zaworami w piwnicy. Ciekawe kiedy to odpowietrzy...?

Jak potrafi dobrze napełnić to odpowietrzy i na drugi sezon zapytaj czy działa ? ja ci mówie że tak ,ale do tego jest potrzebny fachowiec a nie iluzjonista.

Aha.Czyli mówisz ,że warto robic instalacje które potrzebuja co roku obsługi przez hydraulika? Popieram - to nasz chleb.

Aha - zapomniałem dodac ,że toto pracuje w układzie otwartym z vigasem.

I jeszcze coś -tam są 4 obiegi bez rozdzielacza.a długość rur ok. 250-300 mb.