Funia 16.05.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Jakie pojemnosci szambo potrzebuje 3 osobowa rodzina mieszkająca w domku o pow. 150 m2. Dodam, że to szambo na góra - 2-3 lata bo kanalizacja w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 16.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Przydało by sie z 5m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.05.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Ok. 0,5 m3/dobe. Policz, jak czesto chcesz wybierac, sprawdz ceny i zadecyduj Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 16.05.2005 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 No co ty Jerzysio?? 0,5 m3 na dobę? to takie 5 m3 musiałabym oczyszczać co 10 dni?? o kurcze to według takie przelicznika potrzbuje 30 m3, żeby mieć robote co 2 miesiące. Ojej strasznie duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 16.05.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 No co ty Jerzysio?? 0,5 m3 na dobę? Przelicz sama. Co prawda normy kłamią, ale średnio to wychodzi koło 200 litrów na osobę na dzień. Zależy jeszcze od "upodobań" domowników. Częste kąpiele w wannie zwiększąjeszcze tą ilość. Niby dużo, ale wychodzi ze rzeczywiscie tyle wody idzie. A lepiej wziąć nieco wieksze, niż potem je opróznia co tydzień, lub zdzwić się że coś cieknie z szmba, jak goście przyjadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Niestety , dziewczynki lubią czystość więc muszą mieć większe szambo . Ja nie mam widoków na kanalizację więc zastosuję ok. 10m3 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 16.05.2005 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 To w taki razie modyfikuje pytanko: Znajoma firma oferuje w standardzie szamba 5,8 m3 (mozna je łączyć - np. w 11,6 czy 17,4 m3). Ile ich wziać, gdybym chciała je opróżnić raz na 2 miesiace? Ps. jestem bardzo czysta dziewczynką, ale od kąpieli wole prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 16.05.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Funia - zapomnij o opróżnianiu raz na 2 miesiące. Przynajmniej teoretycznie przyjmuje się wybieranie co 10 dni bo później procesy fermentacji i gnicia zaczynają się robić bardzo intensywne. W praktyce można czas zwiększyć do 20 dni, ale więcej lepiej nie próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 "Czysta dziewczynko" Skoro Masz widoki na kanalizę to wg mnie nie ma sensu przepłacać za szambo (no chyba, że przyda Ci się później do innych celów), Przecież i tak płacisz za ilość wywiezionego "towaru" a czy to będzie raz na tydzień czy raz na miesiąć, to i tak ta sama kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 16.05.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Funia, a może biorac pod uwage, że "kanalizacja jest w drodze", a w polskiej rzeczywistości oznacza to sporą niewiadomą "kiedy i jak", a warunki na Twojej działce są sprzyjąjące, warto rozważyć możliwość przydomowej oczyszczalni ścieków??Za i przeciw takiemu rozwiązaniu jest wiele, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 16.05.2005 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Oczyszczalnia nie wchodzi w rachubę, bo w naszej gminie jest z tym problem. Nam powiedzieli, ze wymiary działki mamy nie takie. Z resztą to dosć droga inwestycja w porówaniu z zakupem szamba - zwłaszcza, ze to rozwiazanie czasowe. Wiem, ze z planami gmin jest różnie, ale u nas na razie na wszytsko jest kasa unijna i wszytskie zaplanowane inwestycje sa realizowane, wiec licze że z kanalizą bedzie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.05.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Funia statystycznie wychodzi ok. 3 m3 ścieków na osobę na miesiąc. Więc jeśli chcesz wybierać raz na miesiąc to wychodzi 9m3.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 16.05.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Niestety , dziewczynki lubią czystość więc muszą mieć większe szambo . Mysle,ze nie tylko dziewczynki,chlopcy chyba tez .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Niestety , dziewczynki lubią czystość więc muszą mieć większe szambo . Mysle,ze nie tylko dziewczynki,chlopcy chyba tez .... Ale tylko niektórzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.05.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 byłem w podobnej sytuacji - kanaliza w przyszłości- szambo 5m/sześć na naszą rodzinkę 2+1 wydawało się troszkę za mało, więc wykopałem dół ok. 2.2x2.5x1.5 i wymurowaliśmy z bloczków (1 dzień), zalałem spód, zaszalowałem, położyłem zbrojenie i wybetonowałem. Koszt całkowity ok. 800 zł. a nie 1400zł.za gotowe 8 metrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 17.05.2005 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 A czy nie ma potem problemu z odbiorem takiego szamba wybudowanego samodzielnie z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 17.05.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mam szambo 3*5m3 + bakterie - wybierane raz na 2 - 2.5 miesiąca i gwarantuje ze z procesami biologicznymi (czytaj smrodem) nie ma problemu....... Jedyny kłopot ekspolatacyjny był wtedy gdy w lutym przymarzły mi tak pokrywy że się nie dało go otworzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.05.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 A czy nie ma potem problemu z odbiorem takiego szamba wybudowanego samodzielnie z bloczków? Wszyscy dookoła tak robią i nikt nie miał problemu z odbiorem. Jedynie u jednego z sąsiadów (podobno) sprawdzano szczelność dna za pomocą pręta stalowego, natomiast w jednym przypadku doczepiono się do odległości umiejscowienia szamba (górna pokrywa całkowicie przysypana ziemią) od granicy działki, ale pomogło odsunięcie wywiewki odpowietrzającej. Dla pewności należałoby zapytać faceta prowadzącego Twoją budowę- musi coś na ten temat wiedzieć. Alexsoft- napisz coś o tych bakteriach- może też je będę zażywał Ile to kosztuje, jak często się sypie i jak nazywa się ten środek? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.05.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 U mnie już w drodze rury kładą, więc wkopałem 6 kręgów 110 i teraz mam bal z wywozem co 10-15 dni a wode oszczędzamy jak wariaci. Kanaliza miała być do końca ubiegłego roku, a jak skończą do końca tego będe szczęśliwy. Ładny początek mieszkania, na dodatek szambo potrafi mi ładnie czknać do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 20.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 uważam że 10 m3 będzie w sam raz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts