Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pojemność szamba

Recommended Posts

No co ty Jerzysio??

0,5 m3 na dobę? :o

Przelicz sama. Co prawda normy kłamią, ale średnio to wychodzi koło 200 litrów na osobę na dzień. Zależy jeszcze od "upodobań" domowników. Częste kąpiele w wannie zwiększąjeszcze tą ilość. Niby dużo, ale wychodzi ze rzeczywiscie tyle wody idzie.

A lepiej wziąć nieco wieksze, niż potem je opróznia co tydzień, lub zdzwić się że coś cieknie z szmba, jak goście przyjadą.

:lol: :lol: :lol: "Czysta dziewczynko" :wink:

Skoro Masz widoki na kanalizę to wg mnie nie ma sensu przepłacać za szambo (no chyba, że przyda Ci się później do innych celów), Przecież i tak płacisz za ilość wywiezionego "towaru" a czy to będzie raz na tydzień czy raz na miesiąć, to i tak ta sama kasa.

Funia, a może biorac pod uwage, że "kanalizacja jest w drodze", a w polskiej rzeczywistości oznacza to sporą niewiadomą "kiedy i jak", a warunki na Twojej działce są sprzyjąjące, warto rozważyć możliwość przydomowej oczyszczalni ścieków??

Za i przeciw takiemu rozwiązaniu jest wiele, ale ...

Oczyszczalnia nie wchodzi w rachubę, bo w naszej gminie jest z tym problem. Nam powiedzieli, ze wymiary działki mamy nie takie.

Z resztą to dosć droga inwestycja w porówaniu z zakupem szamba - zwłaszcza, ze to rozwiazanie czasowe.

Wiem, ze z planami gmin jest różnie, ale u nas na razie na wszytsko jest kasa unijna i wszytskie zaplanowane inwestycje sa realizowane, wiec licze że z kanalizą bedzie tak samo.

byłem w podobnej sytuacji - kanaliza w przyszłości- szambo 5m/sześć na naszą rodzinkę 2+1 wydawało się troszkę za mało, więc wykopałem dół ok. 2.2x2.5x1.5 i wymurowaliśmy z bloczków (1 dzień), zalałem spód, zaszalowałem, położyłem zbrojenie i wybetonowałem. Koszt całkowity ok. 800 zł. a nie 1400zł.za gotowe 8 metrowe.

A czy nie ma potem problemu z odbiorem takiego szamba wybudowanego samodzielnie z bloczków?

Wszyscy dookoła tak robią i nikt nie miał problemu z odbiorem. Jedynie u jednego z sąsiadów (podobno) sprawdzano szczelność dna za pomocą pręta stalowego, natomiast w jednym przypadku doczepiono się do odległości umiejscowienia szamba (górna pokrywa całkowicie przysypana ziemią) od granicy działki, ale pomogło odsunięcie wywiewki odpowietrzającej. Dla pewności należałoby zapytać faceta prowadzącego Twoją budowę- musi coś na ten temat wiedzieć.

Alexsoft- napisz coś o tych bakteriach- może też je będę zażywał :wink: Ile to kosztuje, jak często się sypie i jak nazywa się ten środek?

Pozdrawiam.

U mnie już w drodze rury kładą, więc wkopałem 6 kręgów 110 i teraz mam bal z wywozem co 10-15 dni a wode oszczędzamy jak wariaci. Kanaliza miała być do końca ubiegłego roku, a jak skończą do końca tego będe szczęśliwy. Ładny początek mieszkania, na dodatek szambo potrafi mi ładnie czknać do domu :(