Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile hydraulicy wołają za punkt?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, uważam, że 1950 i Grzesiu mocno przesadzają i nie trzymają się tematu. Pytanie było ile za punkt, za metr instalacji, kucia, a oni opisują jaką to mają siężką pracę i że inni to partacze. Chłopaki nie potraficie się określić chociażby w jakimś realnym zakresie?

Panowie ,panowie!

Pamietajcie ,że zawsze będzie tak że to inwestor chce za darmo(wg was) , a wy chcecie go oszukać i naciągnąć (wg niego)...

Tak było ,jest i będzie. I jeśli np taki pyrka ma coś pokretnego do powiedzenia tzn ,że nie ma argumentów ,albo nie ceni naszej (swojej?) pracy.No chyba że chce sobie pogadać. Albo prosto ,fizycznie popracować.

Myslę ,że jakby pokuł troche w betonie (prosta fizyczna praca) to by poznał smak pieniędzy - tych ciężko zarobionych.

Inzynierek - od 60 do 150 + 7% vat w zalezności od ilości pracy przy punkcie kpl - pasuje?

Gość 1950

a może pod własnym nickiem. :o

jak już wspomniałem dla mnie nie ma punktów, wyceniam robotę za całość. jakie stosuję do tego kryteria też napisałem a pytanie tego też dotyczyło.

jakoś nie zauważyłem żebym się skarżył na ciężką pracę, ale twierdzenia jakie padły na tym forum też są nieprawdziwe.

Chcecie cen to proszę:

pkt CO od 70-120 zł netto

pkt wodno-kanalizacyjny (zw, cwu, cyrkulacja, kanalizacja łącznie w jednym podejściu np. umywalka, bez białego montażu) 0d 70 do150 zł netto

podłogówka 15-20 zł m2 netto

kotłownia ? do uzgodnienia

Pasuje?

Mały pieprzysz, jak niezdrowa.... To są proste prace fizyczne nie wymagające dużej wiedzy( wystarczą krótkie kursy w ZDZ), wymagana jest tylko uczciwość i staranność. A są to cechy ludzkie, ktore się ma albo się nie ma.

Oj chyba sie mylisz, jak ja zobaczyłem ilość usprzętowienia mojego hydraulika to trochę w podziw wpadłem. A już sam analizator spalin do kotła przyprawia o mdłości, nie podejrzewam, aby go gość po ZDZ mógł kupić i dibrze obsługiwać.

Mały pieprzysz, jak niezdrowa.... To są proste prace fizyczne nie wymagające dużej wiedzy( wystarczą krótkie kursy w ZDZ), wymagana jest tylko uczciwość i staranność. A są to cechy ludzkie, ktore się ma albo się nie ma.

Jak widze z kultura jestes na bakier. Jak wspomniałem juz byłem dziś na budowie i widziałem jak wyglądają prace robione przez "fachowców"(takie bardzo proste - zapomnieli tylko o bardzo prostych zasadach) a wczoraj widziałem, inne również robione przez "fachowców".

Zreszta skoro to takie proste to po co tyle tych "głupich" pytan na tym forum??? Niech każdy idzie na kurs i robi sobie sam.Przeciez to takie proste... Albo poczyta lektury w temacie.

A prostą pracą może być kopanie rowu np. :)

Zupełnie się zgadzam z tym co napisał/a Pyrka :D - Mały nikt od Ciebie nie wymagał abyś uczył mnie wykonania instalacji!!! Tracisz wątek- pytanie dotyczyło punktu (co to jest ten punkt?) i koszty jego wykonania. To prawda, że jestem laikiem w tym temacie, ale zadając pytanie na forum oczekiwałem raczej wsparcia teoretycznego, by wiedzieć jak rozmawiać z moim wykonawcą, by nie zostać nabitym w przysłowiową butelkę. Jak można rozmawiać z instalatorem i badać jego wiedzę (tak jak pisano powyżej) nic nie wiedząc? Pewnie, że mógłbym poczytać w mądrych książkach dla instalatorów, ale znając życie teoria nie idzie w parze z praktyką i nie znajdę tam sposobu liczenia punktu odbiorczego a tym bardziej aktualnych cen. Hasło "punkt" dominuje w branży i wydaje się, że jeszcze długo będzie. Uzgadnianie ceny według całości prac jest, tak mi się wydaje, polem do popisu dla instalatorów, którzy np. wkuwanie rur w ścianę, przebijanie się przez stropy i ściany fundamentowe, czy wykonanie kłopotliwych mijanek na rurach, pragną wpakować dodatkowo w całość kosztów. Przynajmniej w mojej okolicy jest tak, że wykonawcy umawiają się na punkty i inwestora nie obchodzi, że kucia będzie co niemiara a rury będą miały skomplikowane łączenia. Podłogówkę liczy się z metra kwadratowego i mając te wszystkie dane wiemy na czym stoimy.

Pozdrowienia dla mark1oc - krótko a dużo informacji przekazane.

Pozdrowienia dla Miłej - Ci Panowie chyba nie rozumieją, że ich pogadanki są nieprzydatne dla prostego inwestora.

Chcecie cen to proszę:

pkt CO od 70-120 zł netto

pkt wodno-kanalizacyjny (zw, cwu, cyrkulacja, kanalizacja łącznie w jednym podejściu np. umywalka, bez białego montażu) 0d 70 do150 zł netto

podłogówka 15-20 zł m2 netto

kotłownia ? do uzgodnienia

Pasuje?

No widzisz Grzesiek13, nie trzeba było tak od razu. Dla mnie jest wszystko jasne, choć przyznam, że jak dla mnie to ceny wyglądają na "warszawskie"-mogłoby pisać: "brutto".

Po takich odpowiedziach nie byłoby tej całej atmosfery poddenerwowania :wink:

Jak widze z kultura jestes na bakier. Jak wspomniałem juz byłem dziś na budowie i widziałem jak wyglądają prace robione przez "fachowców"(takie bardzo proste - zapomnieli tylko o bardzo prostych zasadach) a wczoraj widziałem, inne również robione przez "fachowców".

Zreszta skoro to takie proste to po co tyle tych "głupich" pytan na tym forum??? Niech każdy idzie na kurs i robi sobie sam.Przeciez to takie proste... Albo poczyta lektury w temacie.

A prostą pracą może być kopanie rowu np. :)

Zupełnie się zgadzam z tym co napisał/a Pyrka :D - Mały nikt od Ciebie nie wymagał abyś uczył mnie wykonania instalacji!!! Tracisz wątek- pytanie dotyczyło punktu (co to jest ten punkt?) i koszty jego wykonania. To prawda, że jestem laikiem w tym temacie, ale zadając pytanie na forum oczekiwałem raczej wsparcia teoretycznego, by wiedzieć jak rozmawiać z moim wykonawcą, by nie zostać nabitym w przysłowiową butelkę. Jak można rozmawiać z instalatorem i badać jego wiedzę (tak jak pisano powyżej) nic nie wiedząc? Pewnie, że mógłbym poczytać w mądrych książkach dla instalatorów, ale znając życie teoria nie idzie w parze z praktyką i nie znajdę tam sposobu liczenia punktu odbiorczego a tym bardziej aktualnych cen. Hasło "punkt" dominuje w branży i wydaje się, że jeszcze długo będzie. Uzgadnianie ceny według całości prac jest, tak mi się wydaje, polem do popisu dla instalatorów, którzy np. wkuwanie rur w ścianę, przebijanie się przez stropy i ściany fundamentowe, czy wykonanie kłopotliwych mijanek na rurach, pragną wpakować dodatkowo w całość kosztów. Przynajmniej w mojej okolicy jest tak, że wykonawcy umawiają się na punkty i inwestora nie obchodzi, że kucia będzie co niemiara a rury będą miały skomplikowane łączenia. Podłogówkę liczy się z metra kwadratowego i mając te wszystkie dane wiemy na czym stoimy.

Pozdrowienia dla mark1oc - krótko a dużo informacji przekazane.

Pozdrowienia dla Miłej - Ci Panowie chyba nie rozumieją, że ich pogadanki są nieprzydatne dla prostego inwestora.

A ja Ci prosto tłumaczę ,że nie robię w/g punktu tylko "wizji lokalnej". I próbuje to jakos umotywować. A Ty wcale nie słuchajac argumentów uważasz wszystkich hydraulików na forum za naciągaczy.

100 ZŁ WIEM BO OSTATNIO U MNIE ROBILI. MIAŁO BYĆ 50 ALE JAK SIĘ NIE PODPISZE UMOWY TO PÓŹNIEJ WYCHODZĄ TAKIE KWIATKI! POZDRAWIAM :-?

Brawo marylka - świat nasz normalnieje - w końcu ludzie zaczynaja podpisywać tzw ."du...chrony". Popieram.

Gość 1950

będę zmieniał u siebie instalację co wraz z jej modernizacją,

tzn. odłączam się od sieci zdalaczynnej,

robię kotłownię na kondensacie De Dietricha wraz z instalacją kolektorów słonecznych które będą wspomagały kondenstata na centralne ogrzewanie a nie tylko grzały ciepłą wodę użytkową.

szukam instalatora który mi to wszystko zrobi najlepiej po 50 zł brutto od punktu, oczywiście podpisując umowę z gwarancją że to wszystko będzie działać, do tego musi mi to wszystko policzyć i wytłumaczyć mi dlaczego jest tak drogo i czemu mnie chce naciągnąć na tyle kasy.

chętni proszę o kontakt na priv

Andrzej ja mam u siebie taki zestaw tyle że na Viessmanie i w głowę zachodzę że taka impreza może kosztować 50 zł? od punktu, ja bym takiego fachowca wyrzucił, bo ceny musza byc na jakimś średnim poziomie - rozumiem 100 zł.

Wazna jest jeszcze odpowiedzialność za urządzenie przez montującego, bo nie wierzą że taka kotłownie zrobi za 400 zł.

Pozdrawiam dzisiaj Buderusowo

Gość 1950

i znowu będą sobie rozmawiać instalatorzy, nie mówiąc po ile punkt, no cóż czasami tak bywa.

Grzesiek rozumiem że nie chcesz robić za 50 zł brutto za punkt, szkoda z Tobą to być może bym zaryzykował, gwarancję na De Dietricha podbiję sobie sam tak że nie będziesz musiał się martwić, chociaż zastanawiam się nad Vieśkiem, Vitopendem 200, DD jest prawie dwa tysiące droższy ale skłaniam się bardziej na biało-żóltego niż pomarańczę.

ale wracam do tematu może jednak ktoś się podejmie może za 80 zł za punkt, tylko niech mi powie ile punktów to kolektor i co z pracami na wysokościach?

bardzo proszę

Nieważne tania, czy droga..... Nie można uogólniać.

Wzięłam średnio-drogiego dekarza ( na marginesie - polecany przez znajomych)- robocizna .....eeeeee szkoda gadać.

Po tym doświadczeniu wzięłam drogą i znaną na moim rynku firmę od tynków - jeszcze gorzej niz z dekarzem.

Mam stosunkowo taniego instalatora do ogrzewaniai hydrauliki - jest super. Właśnie zakończył pracę. Zadnych zastrzeżeń. Fachowiec przez duże "F". Ogromna wiedza, dochowane terminy, jeszcze więcej cierpliwości i zrozumienia dla niedouczonej inwestorki.

Bardzo drogi kafelkarz - bardzo dobre wykonanie. Nie wiem jak trafic na dobrego wykonawcę, wiem za to, że to nie cena decyduje o jakości.

Skoro róznica 200zł nie jest istotna to po co płacić o te 200zł wiecej. :wink:

Myslę że rację ma VPS należy umawiac się na całosć prac z góry. Problem jest tu w hydraulikach którzy nie bardzo potrafia lub nie bardzo wiedzą jak wycenić robote. Albo może im się nie chce tego robić i dlatego wymyslili sobie "punkt" czyli takie pojęcie do którego bedzie można na koniec roboty wrzucić wszystkie koszty których nie potrafili przewidzieć na początku. Dobry fachowiec moim zdaniem potrafi wycenić robotę z góry i chce mu się to zrobić. Czyli reasumując "cieniasy" :wink: podają cenę za punkt a fachowcy za całość.

Pozdrawiam