Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BŁĘDY W URZĄDZANIU OGRODÓW - WASZE DOŚWIADCZENIA

Recommended Posts

No tak ale przepraszam, bo moja wypowiedź nie bardzo odpowiada na zadane w temacie pytanie - chciałem tylko przyłączyć się do rady Zuczka - warto chwilę pomysleć i zaplanować swój ogród.

Chodzi o to, ze ludzie, ktorzy tu zagladaja juz o tym wiedza ;)

A swoja droga to nie lubie takiego krytykanctwa jakie zaprezentowal Zuczek

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zabierać mężowi SEKATOR !!!!! albo dawać pod kontrolą !!!! Moj kiedy ma to narzedzie w ręku -wszystko przycina , a niektórych roślin nie wolno ,bo nie zakwitną na przyszły rok , np. forsycja lub hortensja .

Co do urzadzania ? proponuję unikac lini prostych i kątow 90st. , ładnie wyglądaja nieregularne, opływowe linie .

Chłopu, z przyczyn oczywistych, w ogóle nie należy dawać tak niebezpieczych narządzi jak sekator.

Ja może przewrotnie napiszę, ale chyba nie popełniłem żadnego większego błędu przy urządzaniu ogrodu. Zatrudniłem małą rodzinną firmę, która wykonała projekt wg naszych sugestii z uwzględnieniem rozmiarów roślin za 5 lat (żona na razie narzeka, że wszystko jest za rzadko posadzone), tam gdzie trzeba fachowiec dobrał odmiany karłowate, cieniolubne rośliny do cienia , inne na nasłonecznione miejsca, kwaśnolubne w grupach razem itp. Ponadto rośliny były częściowo z firmowej hodowli a pozostałe kupowane przez nich na dużych giełdach ogrodniczych, dzięki czemu koszt zakupu roślin wraz z kosztem sadzenia był niższy niż gdybym sam kupował w sklepach i sam sadził. Ponadto czas - firma zrobiła to w 10 dni (ok. 400 roślin + 4 ary trawnika), mnie nie starczyłoby jednego sezonu, nie mówiąc o bólu kręgosłupa. A pielęgnacja gotowego ogrodu daje wystarczająco dużo satysfakcji.

Koszt zależy w znacznym stopniu od roślin wybranych do ogrodu. Mój kosztorys wynosił ok. 10 tys. zł (cena projektu to 7% kosztorysu). Obniżyłem go do 5 tys. bo zamiast thui po 15 zł. kupiłem thuje ze szkółki po 1,5 zł a w projekcie mam ich 60 szt. Ponadto koszt samej kory - w projekcie to prawie 4tys.(ok. 700 worków) - ja własnoręcznie sprzątałem z kory plac w zaprzyjaźnionym tartaku i dzięki temu korę miałem za przysłowiową butelkę. Co do roślin to np. za bergenie i funkie płaciłem po 2 zł + 1 zł za posadzenie. Większe rośliny i drzewka typu wiąz comperdownii czy katalpa maksymalnie 5 zł za posadzenie.

I ja popełniłam błąd.

W miejscach rabat które są usytuowane wzdłuż całego płotu rozsypałam korę , niczym jej nie ograniczyłam ( rollbordery - chyba tak to się nazywa) i wczoraj kiedy było oberwanie chmury kora z wiekszości rabat wypłynęla na sam środek trawnika. Woda na całej działce była po kostki, nie nadążała wsiakać. Próbowalam ta korę zaganiać na swoje miejsce niestety nic to nie dało. Dzisiaj rano małymi grabkami próbowałam ją zgrabić, ale efekt mizerny. Dzisiaj jade do ogrodniczego i kupuje te roll - cośtam. Spróbuję ja jeszcze przepchnąc na swoje miejsce silnym strumieniem wody. Może się uda.

Firmę wybrałem po rozpatrzeniu kilku ofert. Ceny mają niskie bo obniżają koszty własne, nie mają prezesów jeżdżących merolami ani sekretarek, tylko właściciel sam zawija rękawy i zasuwa, oprócz tego jego syn, córka i zięć. Wiedzą, że jest to jedyny sposób aby być konkurencyjnym. Chociaż jest też druga strona medalu, bo dowiedziałem się, że właściciel tej firmy miał niedawno wylew. No ale za biurkiem też się można tego nabawić. A duże drzewa to miałem na myśli takie ok. 2m.

Firmę wybrałem po rozpatrzeniu kilku ofert. Ceny mają niskie bo obniżają koszty własne, nie mają prezesów jeżdżących merolami ani sekretarek, tylko właściciel sam zawija rękawy i zasuwa, oprócz tego jego syn, córka i zięć. Wiedzą, że jest to jedyny sposób aby być konkurencyjnym. Chociaż jest też druga strona medalu, bo dowiedziałem się, że właściciel tej firmy miał niedawno wylew. No ale za biurkiem też się można tego nabawić. A duże drzewa to miałem na myśli takie ok. 2m.

Leski2, dzięki za informację. Chciałam porównać rząd wielkości. Ja usłyszałam podobną cenę i zwątpiłam. Zamówiłam tylko projekt a realizować będę stopniowo - szukając tańszych roślin. Trochę wyhoduję sama. Zatrudnię kogoś tylko do cięższych prac - ścieżki, wyrównanie trawnika.

Ulka

Co do bledow.

Ja mam polaczone w jednej sekcji nawadniania linie kroplujaca wydatek okolo 2-2,5l/h z kazdej dziurki lub okolo 6,5 l/h na metr biezacy i kroplowniki do kazdej roslinki 4l/h wiec jesli dziala taki sam czas to nie jest rownomiernie nawodnione.

Proponuje rodzielac na oddzielne sekcje albo montowac kroplowniki 2l/h wtedy wydatek jest podobny i rownomiernie sie podlewa.

Pzdr

Fugas

• 4 years później...

Ja nabyłem już ogród. Uważam że za blisko siebie zostały posadzone rododendrony. Gdy kwitną jest obecnie ściana kolorów - ale to nie pozwala za bardzo im się rozrastać :(

Nie wiem czy można je przesadzać gdy mają z 1,2m średnicy.

Różaneczniki łatwo się przesadza, bo mają płytki system korzeniowy. Oczywiście przesadzać trzeba po kwitnieniu, zrobić cieniówki i obficie podlewać

• 4 years później...

Zielona taśma oddzielająca rabaty od trawnika powinna być wkopana równo z poziomem trawnika , a nie wystawać, jak tu:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiwThwth8uasyYSNUfSNiccQjM4vU-qzgVJoBkvf67W_hu5T7g9w

http://www.dordar.zieloneblogi.pl/pliki/dordar/image/DSCF2111.JPG

Prawidłowo wykonane:

http://images63.fotosik.pl/1031/ea33a3d4d9aa9bbagen.jpg

poziom gruntu na rabacie jest niższy niż trawnika, dzięki temu kora się nie wysypuje na trawnik.

Rabata nie musi być prostym prostokatem pod ogrodzeniem, ale pojęcie "fale" nie ma oznaczać szlaczków jak w zeszycie pierwszoklasisty:

http://img805.imageshack.us/img805/1966/rabata1.jpg

Fale, łuki, okręgi - tak, ale w większej skali:

images?q=tbn:ANd9GcTblVy1S5SWra9HRBjMMnnqvNE1C5szwmrGkXdAfzGlM3_WfoUJTQ

Edytowane przez Elfir