Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć komputerowa bezprzewodowa ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko tak naprawdę nie chodzi mi o predkość, bezpieczeństwo, czy mobilność. Nie jest też istotne zagłebianie sie w jakieś szczegóły techniczne (bo to forum budowlane a nie WLANu).

Wydaję mi sie (co już pisałem) że najważniejsze jest nie zamykanie sobie jakichś możliwości, które tanim kosztem możemy zyskać. Nie dawno byłem u znajomych, którzy mieszkają w segmencie. Mają dwójkę chłopców 15, 16 lat. Jeden ma swój pokój na 1 pietrze a drugi na poddaszu (3 piętro). No i widzę leży sobie na schodach kabelek. Bezprzewodówki nie chcą bo słabo chodzi i zresztą nie za bardzo mają fundusze a ojciec nie da bo to ich biznes. Zastanawiali sie jak podwiesic , przełożyć za boazerię itp... Jakby to było inaczej gdyby wcześniej ktoś w tym domu położył kable Ethernetu.

Ja sie całkowicie zgadzam z kol. rispetto, że WLAN jest bardzo pożyteczny i wygodny. Popieram go także w kwesti bezpieczeństwa - uwagi kol. YEYO są nieuzasadnione (przynajmniej w przypadku domu). Jednak nie mogę sie zgodzić z kol. rispetto przesłaniem które brzmi " precz z kabelkami "

rispetto napisał:

teraz żałuję, że marnowałem czas i pieniądze na ciągnięcie skrętki w naszym domu. To jedna z najbardziej niepotrzebnych rzeczy, jakie wykonaliśmy

To ,że okablowanie nie przydało sie kol. rispetto to nie znaczy, że nie przyda sie komuś innemu. A jesli nie do Lanu to chociażby np. do splitera kart Cyfry. Znajomi wykorzystali cześć okablowania do podłaczenia tanich kamerek (za 120zł) sledzących za nianią, gdy ich nie ma w domu(jedno z wielu doraźnych zastosowań).

Myslę, że koszt kilkuset złotych wydatku na okablowanie nie jest powalający.

pzdr

Darek

Najlepiej jak ktoś się wypowiada w imieniu tysiecy :wink: tylko te tysiace nic nie wiedza o tym że są zadowoleni. :D :D Rispetto czy ty aby nie sprzedajesz tych kart i innych akcesoriów radiowych :wink: Wiesz z radiowymi urządzeniami naprawdę bywa różnie. Nawet takie bzdetne urzadzenie co stoi zaraz obok anteny wetknietej w komputer nie zawsze chce działać. Mowa o myszcze radiowej musiałem zrezygnować bo była kapryśna i hyumorzasta musiałem powrócić do kabelkowej a miało być tak super. To samo było z kartami radiowymi w pracy. Miało być super bez kabelków duża szybkość mobilność niezawodność Efekt jest taki że są kabelki i nareszcie działa. Nie wiem może to kwestia konstrukcji budynku, może "guru" komputerowy nie potrafił tego skonfigurować ale co kabelki to kabelki docenia to szczególnie osoby które musoały zrobić dla szefa pilny wydruk a te cudowne WiFi czy jak to tam zwał miało ochote na przerwę w pracy. Życzę bezprzerwowej i bezawaryjnej pracy a jeśli chodzi o perspektywiczne myślenie to naprawdę polecam tych kilka kabelków to sa naprawdę grosze ale za to zawsze działa bez humorów.

Pozdrawiam

rispetto napisał:

Zdaje się, że niedowiarków i tak nie przekonam, ale powiem tylko, że kilka tysięcy użytkowników (to nie pomyłka w liczbie) WLANa w mojej firmie nie narzeka na jakość, niezawodność, czy prędkość, a ruch w sieci jest naprawdę duży.

Wszystko Ok jeśli jest to firma typu prowider internetowy. Cieżko jest mi natomiast wyobrazić sobie dużą firmę (nie będącą dostawcą internetu) do opierania swojej infrastruktury na WLANie. Co najwyżej jako dodatkowa siec na magazynie (gdzie biurko może być w różnym miejscu). Natomiast spotkałem się że dwa duże koncerny "podniosły" standard - wszystkie nowe instalacjie muszą być kładzone w FTP (a nie jak do tychczas w UTP)

rispetto mówisz, że "niedowiarków nie przekonasz" - ale nie musisz - myślę, że przecież wiekszość forumowiczów zgodzi sie z Tobą że WLAN to piekna technologia, dzieki której czujemy jeszcze bardziej wolni i swobodni - nie jesteśmy przywiązani do jednego miejsca jak na smyczy.

pzdr

Darek

O taak taak święte słowa Darom z tą wolnością przy radiówce już te czasy wolności :wink: chyba nie powrócą od kiedy są kabelki. Kiedyś to było fajnie :wink: . Było tak "sieć znowu padła teraz kilka godzin WOLNOŚCI" :wink: . Przy kabelkach nie ma tak dobrze :cry: . No ale może kiedyś jak "podrasują" te fale elktromagnetyczne kto wie a jeszcze jakby cenę obnizyli na te gadżety radiowe to już całkiem super by było 8) . No ale póki co jak ktoś chce mieć pewność że będzie działac to niestety z kabelkami musi się męczyć.

Pozdrawiam

No ale może kiedyś jak "podrasują" te fale elktromagnetyczne kto wie a jeszcze jakby cenę obnizyli na te gadżety radiowe to już całkiem super by było 8) .

Już nie będe Was przekonywał :lol: , ale dodam, że jestem zdumiony jak szybko rozwija się ta technologia. Jeszce niedawno było to nowum i spierano się o standardy, a teraz już standard "b" to przeżytek, "a" został niemal zupełnie wyeliminowany, na topie jest "g", czyli 54 Mbit, a do drzwi puka 108. Z niecierpliwością czekam na przyszłość :D

No ale może kiedyś jak "podrasują" te fale elktromagnetyczne kto wie a jeszcze jakby cenę obnizyli na te gadżety radiowe to już całkiem super by było 8) .

Już nie będe Was przekonywał :lol: , ale dodam, że jestem zdumiony jak szybko rozwija się ta technologia. Jeszce niedawno było to nowum i spierano się o standardy, a teraz już standard "b" to przeżytek, "a" został niemal zupełnie wyeliminowany, na topie jest "g", czyli 54 Mbit, a do drzwi puka 108. Z niecierpliwością czekam na przyszłość :D

Hee hee hee w ethernecie do drzwi puka 1000Mbit/s a nie cherlawe 108 :wink: :D , 100 Mbit/s to przeżytek powiem wiecej gigabit chodzi na tych samych kabelkach co 100Mbit/s i ceny zaczynają być już przystępne.

Pozdrawiam

• 1 month później...

to ja powiem co ja zrobilem ...

Zadnych kabli w scianie - ani telefonicznych ani skretki. Już na etapie budowy zdecydowałem że wykorzystam technologie radiowe.

Doszedlem do wniosku ze tak naprawde kopiowanie DUŻYCH plików pomiędzy komputerami odbywa się rzadko a można też wykorzystać np PEN-DRIVE'a lub przenieś komputer w pobliże switcha. Tak naprawdę nie chcę w przyszłości sie zastanawiać gdzie postawić komputer żeby miał dostęp do sieci. Poza tym lubie pracować z laptopem. A laptop z definicji jest urządzeniem mobilnym.

Co do telefonu to tu już dawno przeszedłem w całości na DECT.

W tej chwili mam routerek Linksys WRT54GP2 , który ma :

łącze WAN, modem DSL, switch 3 portowy, WLAN g, i 2 porty SIP VoIP.

Wszystko działa perfekcyjnie, łącznie z telefonem w Halonet.

Zabezpiecznenia to WEP 128, lista MAC adresów i firewall na każdym kompie. Dodatkowo w laptopie służbowym łącze się z internetem przez szyfrowane połączenie. Wątpię żeby ktoś umiał to przełamać a już napewno nie zrobi tego żaden z moich 3 sąsiadów :D

Szybkość do normalnej pracy zdalnej, przeglądania WWW, czytania mejli czy też robienia dowolnej rzeczy w internecie jest w 100 % wystarczająca. Szczególnie patrząc na to że neostrada to 1 mb/s a minimalna prędkość u mnie to 11 :D

Naprawdę polecam w domu WLAN i DECT zamiast kabli ( w firmie może być już iaczej ).

Gość M@riusz_Radom
Ja chciałbym aby sąsiad miał WLAN-a wtedy nie musiałbym kupować internetu hulałbym na jego konto :D

Obyś się nie rozczarował. Nie wiem skąd przeświadczenie w narodzie, że sieci bezprzewodowe nie są bezpieczne ? Prawie wszyscy ISP rozprowadzają swoje sieci po osiedlach bo kable są zdecydowanie zbyt drogie - dzięki studzienkom TPSA - a jakoś nikt z nich nie narzeka na tych, co im sygnał podkradają.

Od tego są MAC adresy coby okreslone kompy miały dostęp do określonej sieci i środki szyfrujące transmisję na okoliczność jakby się komuś udało jednak do tej sieci dostać.

Na dobrą sprawę żadna sieć nie jest bezpieczna.

To troche jak z ludźmi, którzy robią sobie w domach instalacje wodne z najlepszych materiałów coby woda była jak najlepsza a zupełnie nie przejmują się tym, że do ich instalacji dostarczana jest woda starymi, nieszczelnymi i "niebezpiecznymi" rurami ;)

Układ z Vlanem w domku jednorodzinnym przy 2 czy 3 komputerach się sprawdza. Ryzyko włamania do takiej sieci - jakie jest prawdopodobieństwo, że sąsiad będzie posiadał podstawową wiedzę by spróbowac się włamać do naszej sieci i czyha na zasoby naszego konta w banku internetowym gdy tych sąsiadów mam w zasięgu 4? Nie dajmy się zwariować.

To nie musi być sąsiad. Podjeżdża koleś samochodem, parkuje na pół godziny pod Twoim domem i już jest w Twojej sieci. Nie zabronisz mu, a mało który "zwykły" użytkownik komuptera jest w stanie tak skonfigurować sieć bezprzewodową, by była bezpieczna.

Jestem za kablami.

Układ z Vlanem w domku jednorodzinnym przy 2 czy 3 komputerach się sprawdza. Ryzyko włamania do takiej sieci - jakie jest prawdopodobieństwo, że sąsiad będzie posiadał podstawową wiedzę by spróbowac się włamać do naszej sieci i czyha na zasoby naszego konta w banku internetowym gdy tych sąsiadów mam w zasięgu 4? Nie dajmy się zwariować.

To nie musi być sąsiad. Podjeżdża koleś samochodem, parkuje na pół godziny pod Twoim domem i już jest w Twojej sieci. Nie zabronisz mu, a mało który "zwykły" użytkownik komuptera jest w stanie tak skonfigurować sieć bezprzewodową, by była bezpieczna.

Jestem za kablami.

Bo zwykły uzytkownik nie jest od konfiguracji AP czy innego routera - jak sama nazwa wskazuje - on ma uzytkować a nie konfigurować :lol: . Ale w polsce już tak jest że każdy potrafi wszystko ( niby ).

A potem zdziwienie że można się włamać.

Bo zwykły uzytkownik nie jest od konfiguracji AP czy innego routera - jak sama nazwa wskazuje - on ma uzytkować a nie konfigurować :lol: . Ale w polsce już tak jest że każdy potrafi wszystko ( niby ).

A potem zdziwienie że można się włamać.

A no właśnie. Sieć skonfiguruje jakiś domorosły "informatyk", ktoś włamie, chociażby po to żeby mieć internet za darmo, a później ludzie gadają, jaka to jest niebezpieczna technologia :x

A no właśnie. Sieć skonfiguruje jakiś domorosły "informatyk", ktoś włamie, chociażby po to żeby mieć internet za darmo, a później ludzie gadają, jaka to jest niebezpieczna technologia :x

Ale faktem jest, że technologia jest mniej bezpieczna niż zwykły "drut". Sam znam sieć którą przy audycie dokonfigurowywała (za niezłe pieniądze ) pewna firma, a przy następnym audycie (robionym przez inną firmę) inny fachowiec szybko się do niej podczepiał.... Tak tak "fachowców" cała masa...

Jak kilka miesięcy temu kupiłem kartę WLAN na USB - tak z ciekawości podłączyłem do laptopa, włączyłem programik i przejechałem się z domu do pracy. Zostałem zaskoczony dwoma rzeczami:

1) ilością sieci które zauważyłem

2) prawie połowa z sieci nie miała na oko żadnego zabezpieczenia

Dla testu czy to "na oko" to jest też "na prawdę" spróbowałem się połączyć do Internetu z jednego z punktów najbliższych mojego domu. Bez problemu mi się udało - nie musiałem łamać żadnych zabezpieczeń bo ich nie było.

Wg mnie to wygląda tak że:

1) kabelki mogą się przydać - nie zaszkodzi położyć jeśli jest czas, pomysł i forsa

2) WLAN jest bezpieczny - ale dobrze skonfigurowany. Z tego co zobaczyłem - w praktyce mało kto dobrze konfiguruje go. Na pewno nie robią tego standardowo instalatorzy neostrady. Odniosłem wrażenie że duża część osób posiadających WLAN w ruterze nie wie że ma szeroko otwarte drzwi do swojej sieci

3) WLAN jest obecnie, i chyba zawsze będzie (ograniczenia fizyczne) wolniejszy niż miedź. W praktyce rzeczywiście w standardzie "g", nawet z jednym komputerem włączonym, nie da się, ze względu na same szczegóły działania protokołu transmisji, przesyłać danych szybciej niż 14-17 Mb/s. Przy skrętce 100 Mb/s nie jest problemem. Ale oczywiście ma to znaczenie przy kopiowaniu dużych plików w sieci wewnętrznej - a na pewno nie przy chodzeniu po stronach WWW.

Jeśli mam być szczery - to kabelków nie położyłem. Obecnie korzystam z WLAN ale do kilku punktów kabelki przeciągnę mimo że wiąże się to z lekkim rozkuciem ścian.

Pozdrawiam

To nieodbiegając juz od tematu powiem, że jak się mieszka w małym skuoisku domów (do 5) jest to bardzo dobre do zrobienia "domowej sieci bezprzewodowego dostępu do internetu". Ja osobiście uważam ze może jest mniej bezpieczne od kabla ale przynajmniej WiFi lub Wireless LAN to sieć z przyszłością.