KrzysiekMarusza 27.05.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 RyMario - praktycznie nie ma znaczenia czy powietrze wezmiesz rurą współśrodkową czy oddzielną - może być tylko kwestia, jak to sprytnie do kotła podłączyć - skontaktuj sie z producentem/sprzedawcą danego typu kotła. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 27.05.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 A ja zapytam jeszcze, w jaki sposob przeliczyc moc grzejnika z podanych przez producenta parametrow 70/55/20 na inne parametry - np. 70/50/20, 75/65/20, 75/50/20 i 80/60/20? NA przyklad grzejnik KV22 o wymiarach 600 (wys) x 1000 (dl) ma wg producenta wydajnosc 1429 Watt przy parametrach 70/55/20. Pod naglowkiem: wysokosc grzejnika podany jest tez wspolczynnik n = 1,319 oraz wydajnosc w Watt/m 75/65 st. - obydwa paametry dotyczace wszystkich grzejnikow danego typu (tutaj KV 22) o tej samej wysokości (nie wiem, skad wzielo sie nagle 75/65 skoro wydajnosc podawana dla poszczegolnych grzejnikow liczona jest dla 70/55? Moglibyscie mnie oswiecic, jak to liczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 27.05.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 tomek_2.Ja ściągnałem ze strony Purmo takie fajne proste narzedzie, w ktorym podaje kilka róznych paramterow i wylicza mi grzejniki. Mozan tam ustawic sobie chyba ze 3 rozne parametry zasilania i powrotu. Może zerknij sobie tez na to. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 27.05.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Dzieki, juz tam biegne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 27.05.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 tomek_2. Ja ściągnałem ze strony Purmo takie fajne proste narzedzie, w ktorym podaje kilka róznych paramterow i wylicza mi grzejniki. Mozan tam ustawic sobie chyba ze 3 rozne parametry zasilania i powrotu. Może zerknij sobie tez na to. pozdr Czy piszesz o programie Purmo CO? Do wszystkich: czy jest jakis wzor, zeby przeliczac sobie moce grzejnikow dla roznych parametrow zasilania i powrotu majac parametr odniesienia 70/55? Ja mam grzejniki Radel (produkt DeLonghi - chociaz nie ma o nim nic w sieci, ciekawe dlaczego?) i tam tabelka podaje tylko moce 70/55 i 55/45, no i sa opisane przeze mnie wyzej wspolczynniki n i moc w Watt/m dla wciaz zagadkowego parametru 75/65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.05.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Podnosze temat:Czy ktos siedzacy w temacie i znajacy praktyke moze pomoc w kwestii najbardziej ekonomicznego doboru grzejnikow dla tego mojego nieszczesnego Junkersa 24 kW na parametry 75/65/20 oraz alternatywnie 70/50/20 do podanych nizej kubatur? Chodzi o podanie mocy oraz przyblizonych dlugosci grzejnikow (dolne KV typ 22) w 2 wariantach: wysokosc 50 lub 60 cm Parter: Pomieszczenie 1: Łazienka 8,38 m3 (2 sciany zewn - od pln i wsch, okno 50x65) (wg projektu grzejnik 420W - 80/60/24) (moc = kubatura x 50) Pomieszczenie 2: Kuchnia 41,06 m3 (1 sciana zewn od pln, okno 120x165) (wg projektu grzejnik 825W - 80/60/20) (moc = kubatura x 20) Pomieszczenie 3: Pokoj 61,39 m3 (2 sciany zewn - od pld i wsch, okno 205x165) (wg projektu grzejnik 1485W - 80/60/20) (moc = kubatura x 24) Pomieszczenie 4: Pokoj 63,39 m3 (1 sciana zewn od pld, okno 205x165)(wg projektu grzejnik 1140W - 80/60/20) (moc = kubatura x 18) Pomieszczenie 5: Pokoj 61,60 m3 (2 sciany zewn - od pld i zach, okno 205x165) (wg projektu grzejnik 1485W - 80/60/20) (moc = kubatura x 24) Pomieszczenie 6: Kuchnia 36,37 m3 (1 sciana zewn od pln, okno 120x165) (wg projektu grzejnik 745W - 80/60/20) (moc = kubatura x 20,5) Pomieszczenie 7: Łazienka 18,62 m3 (2 sciany zewn - od pln i zach, okno 70x165) (wg projektu grzejnik 685W - 80/60/24) (moc = kubatura x 37) Pomieszczenie 8a: Korytarz 4,88 m3 Pomieszczenie 8b: Klatka sch na pietro: 26,23 m3 (okno 100x100)(lacznie 8a + 8b = 31,11 m3)(wg projektu na dole grzejnik 960W - 80/60/20, na polpietrze brak grzejnika) (moc = kubatura x 31) Poddasze:Pomieszczenie 9: Kuchnia 31,6 m3 (1 sciana zewn od pln, okno 114x140 - 114x78) (wg projektu grzejnik 490W - 80/60/20) (moc = kubatura x 15,5) Pomieszczenie 10: Łazienka 16,42 m3 (2 sciany zewn - od pln i zach, okno 78x140) (wg projektu grzejnik 485W - 80/60/24) (moc = kubatura x 29,5) Pomieszczenie 11: Pokoj 63,72 m3 (2 sciany zewn - od pld i zach, 2 okna 140x90 i 2 okna 90x78) (wg projektu grzejnik 950W - 80/60/20) (moc = kubatura x 15) Pomieszczenie 12: Pokoj 37,27 m3 (1 sciana zewn od pld, okno 205x165) (wg projektu grzejnik 925W - 80/60/20) (moc = kubatura x 25) Pomieszczenie 13: Hall 23,05 m3 (graniczy z klatka) (wg projektu grzejnik 375W - 80/60/20) (moc = kubatura x 16) Pomieszczenie 14: Pokoj 112,61 m3 (3 sciany zewn - od pln, wsch i pld, 4 okna 140x90 i 4 okna 90x78) (wg projektu grzejniki o lacznej mocy 1970W - 80/60/20) (moc = kubatura x 17,5) Wszedzie okna k=1.1, sciany z cegly (parter budynku - budownictwo przedwojenne) i maxa (poddasze - nowo nadbudowane) ocieplone 12 cm styropianu). Strop miedzy poddaszem uzytkowym a trojkatem nieuzytkowym ocieplony 25cm welny. Bede ogromnie wdzieczny za pomoc.pozdrawiam, tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.05.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 RyMario - a w projekcie domku nie miałeś projektu instalacji c.o. ? Bo tam powinny być moce grzejników, a ty tylko potrzebujesz dobrać nowe grzejniki na nowe parametry obliczeniowe Obliczanie całej Twojej instalacji jest poza moimi możliwościami pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 To akurat ja prosilem o pomoc. Nie chodzi o liczenie calej instalacji, bo kociol juz jest, rury tez sa rozprowadzone (lacznie ok 300 mb rury alu-pex 20x2.0 - sumujac zasilenia i powroty). Chodziloby tylko o dobranie przez praktyka w miare sensownych gabarytow grzejnikow o wysokosciach 50 i 60 cm. Okna i sciany zewn. podalem na wszelki wypadek, gdyby byly istotne przy doborze mocy. Jezeli przyjmiemy metode, ze kubature mnoze przez np. 40 i w ten sposob dobieram moce, to grzejniki nadal wychodza dosc duze i nie wiem, czy znowu nie popelnie takiego bledu, jak przy doborze aktualnych grzejnikow. Poza tym, nawet dobierajac grzejniki na parametry instalacji 75/65/20 to nadal punktem odniesienia jest temp. zewn. minus 20 st., ktora zdecydowanie nie chcialbym sie sugerowac. Dodam jeszcze przy rozpisanych wyzej pomieszczenaich moce okreslone w projekcie, liczone dla czynnika grzewczego 80/60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 ..Jezeli przyjmiemy metode, ze kubature mnoze przez np. 40 i w ten sposob dobieram moce, to grzejniki nadal wychodza dosc duze i nie wiem, czy znowu nie popelnie takiego bledu .. Jeżeli masz normalnie docieplony dom to ok. dwukrotnie zawyżyłeś straty ciepła. Poninieneś przyjąć ok. 20 W/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 To, co piszesz falkon sugerowaloby, ze moce dobrane w projekcie sa w miare prawidlowe? Ogromna prosba do kilku praktykow - czy moglibysie odniesc sie do podanych wyzej mocy w projekcie dla poszczegolnych kubatur i - jesli cos wg was nie gra - skorygowac? W tej chwili zanim zdecyduje sie na kupno mniejszych grzejnikow chce to 10 razy sprawdzic. Prosze o cierpliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Robię kilka projektów instalcji c.o. w domkach jednorodzinnych miesięcznie i jedyny dom który projektowałem w tym roku, w którym zapotrzebowanie na ciepło wyniosło więcej niż 20 W/m3 dotyczył domu w Bieszczdach (V strafa klimatyczna), a poza tym rejonem zdarzały się nawet domki po 13 W/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 A moglbym cie prosic o ustosunkowanie sie do podanych przeze mnie mocy z projektu? I czy moglbys doradzic, jak przeliczac gabaryty grzejnikow z parametrow 75/65 na 75/50? O co mi chodzi opisalem dokladniej wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 A moglbym cie prosic o ustosunkowanie sie do podanych przeze mnie mocy z projektu? I czy moglbys doradzic, jak przeliczac gabaryty grzejnikow z parametrow 75/65 na 75/50? O co mi chodzi opisalem dokladniej wyzej. Szczerze mówiąc to dzisiaj jest niedziela i do tego piekielnie gorąca, więc nie mam po prostu chęci tego liczyć . Ponadto żeby w miarę rzetelnie policzyć musiałbyś przesłać również rzut pomieszczeń i podać miejsce budowy domku (strafa klimatyczna). Ale masz tutaj program do liczenia strat ciepła, a tutaj instrukcję obługi do niego. Nie jest trudny w osbłudze, gdybyś miał jakieś problemy to daj znać, pomogę. Po wyliczeniu strat ciepła powinieneś zwiększyć straty o 15% przy doborze grzejnika (jest to tzw. dodatek na zawory termostatyczne), czyli jeżeli wyszło ci w np. pokoju 1000 W strat ciepła to grzejnik powinieneś dobrać na 1150W. A tak wogóle to dalczego chcesz wszystko liczyc jeszcze raz? Wygląda, że miałeś instalację policzoną na 80/60 i na te parametry dobrane grzejniki, czy tak? Jeśli tak to po co chcesz jeszcze raz liczyc to wszystko? Dobierz wielkosć grzejników do mocy i parametrów, które wyliczył ci projektant. Wtedy porównaj czy bardziej ci się opłaca wymieniać grzejniki czy kocioł. Jeżeli zostaniesz przy obecnym kotle to nie zawyzaj wielkosci grzejników, bo tak jak już ci tutaj pisano - max parametry obliczeniowe (dla ktorych dobierana jest wielkość grzejnika) masz kilka dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 29.05.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Z tego samego powodu nie będę tego liczył, ale jak się podliczy wszystkie zbiorniki, zawory, regulatory i inne zbędne rzeczy to : .......... taniej wyjdzie podłogówka ! i n.p. pompa ciepła (no oczywiście jeżeli w domu nie ma jeszcze gazu przewodowego). W ekspoloatacji pompa ciepła przegrywa n.p. z węglem, miałem, grewnem odpadowym, śmieciami, ... z koksem już nie !pzdr. Może moja opinia nie jest wiążąca; nie znam się na kaloryferach, ale w domu wyszły mi dwie rzeczy dobrze: centralna wentylacja, no i pompa ciepła.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 29.05.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Witam ponownie Postaram się odpowiedzieć w jaki sposób dobrać grzejniki do pomieszczeńJeśli chcesz się upewnić że masz dobrze policzone moce grzejników tofalkon podał ci program OZC (określonej firmy)gdzie możesz to sprawdzićDarmowe programy OZC(firmowe) innych producentów można tez pobrać zhttp://www.sankom.pl/firms.htmInstrukcja podana przez falkon pasuje do wszystkich programów OZC ( bo to w zasadzie ten sam program tylko uzupełniony o produkty danej firmy)Za pomocą wybranego programu obliczysz potrzebną moc cieplną grzejników dla każdego pomieszczenia Możesz dobrać też grzejniki ale tylko tej firmy z jakiej witryny program pobrałeś Obliczenia wykonane programem na tyle przystają do rzeczywistości na ile wprowadziłeś poprawne dane Tak więc musisz pamiętać, że te obliczenia to tylko teoria Więc po co liczyć? skoro przyjdzie fachowiec i powie tutej średnio 80 W/m2A no po to,że program daje obraz rozkładu zapotrzebowania na moc cieplną poszczegółnych pomieszczeń w zależności od : srton świata, wielkości okien, drzwi, przenikalności cieplnej poszczegółnych ścian i stropów oraz temperatur w sąsiednich pomieszczeniach( o ile nie popełniłeś gafy wprowadzając dane)Mając obliczoną moc dla pomieszczeń oraz moc sumaryczną można pomyśleć o kotle i parametrach instalacji CO (pamiętaj też o CW jeśli grzejesz ją z tego kotła)Kazda szanująca się firma powinna udostępnić tabelki przeliczeniowe doboru grzejników w zależności od Tz( tem. zasilania), Tp( tem. powrotu), Tpom( temp. pomieszczenia)Jeśli brak takiej tabeli to weż innej firmy produkującej podobne grzejniki i poprzez proporcję oblicz dla twoich grzejnikówTeraz dobierz grzejniki (szukasz grzejnika dopasowanego mocą z interesującej cię tabeli- wysokość, typ, długość i dobierasz najbardziej ci odpowiadający)Przykładowe tabele dla Purmo wspóczynników korygujących są na ich stronie oraz tu http://grzegorzleg.fm.interia.pl/wsp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 No wlasnie nie mam takiej tabelki dla grzejnikow Radel. Co ciekawe, nie ma ich na stronie DeLonghi chociaz w firmie zapewnili mnie, ze produkowane sa na tasmach produkcyjnych DeLonghi. Podesle niebawem skan z tabeli, gdzie podane sa moce 70/55 oraz 55/45 - moze ktos to lepiej odczyta niz ja. Jesli chodzi o ten programik - fakt - podstawa to wprowadzenie poprawnych danych, ale nie wszystkie z nich sa dla laika takie do konca jasne. Na razie zaczynam z nim walczyc, jak beda schody to poprosze o pomoc . Tym niemniej widze, ze faktycznie mam przewymiarowane wszystko prawie 2 razy (a w niektorych wypadkach ponad 2 razy!!!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.05.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Inwestor - piszesz, zeby sie tak nie sugerowac temperaturami - ale patrzac na krzywa kotla E to roznica w sprawnosci kotla miedzy temp CO ok 45 st a 75 st jest rzedu 20 procent- dlatego chcialem sie upewnic, czy tak faktycznie jest. Bo jezeli tak, to zdecydowanie powinienem - co potwierdza grzegorzleg - ustawic CO na max 75 stopni. Chodzi mi o to, zeby moj kociol wykorzystac w 100 proc. jego mozliwosci "ekonomicznych" - tzn. zeby grzal jak najefektywniej, z najwyzsza mozliwa dla niego sprawnoscia. Przy tych grzejnikach, ktore mam podniesienie temp CO do 75 st. = ukrop w domu i oczywiscie astronomiczne r-ki, mozliwe jest to tylko w przypadku mniejszych grzejnikow. To nie jest taka prosta sprawa podnieść zasilanie i niby po kłopocie. Wykresy pokazują moc oddawaną przez kocioł. Moc to temperatura zasilania przepływ i schłodzenie wody w instalacji. Jak podniesiesz temperaturę zasilania to musisz zmniejszyć przepływ jak to zrobisz to kocioł bedzie się co chwilę wyłaczał bo instalacja nie odbierze mocy cieplenej wrrosna wtedy straty postojowe kotła i mogą być kłopoty w prawidłowej pracy. Własnie to pokazują wykresy jaki wpływ ma przewymiarowanie kotła. Tak jak pisałem ważna jest wielkość przekazywanej mocy przez kocioł do instalacji. Czy się to odbywa na takich czy innych parametrach to sprawa już mniej istotna. Generalnie uważam że trzeba na etapie budowy instalacji kupić kocioł dopasowany do parametrów instalacji albo kocioł do którego prawie wszystko pasuje. Nie wiem czy podnoszenie zasilania coś da w kwestii oszczędności musisz to sam wypraktykować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.05.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 tomek_2 - sorki za pomyłkę javascript:emoticon('') Proponuję wziąć moce z projektu (takie, jak podałeś - mam nadzieje że nie były liczone metodą tylko policzone jak P. Bóg przykazał) i znaleźć w zestawieniu grzejniki co mają takie same moce, tylko dla parametrów 70/55 (oczywiście takiej wysokości i typu [tzn. 11, 22 itp.] jaki ci odpowiada) i powinno być OK. Oczywiście najlepiej policzyć uczciwie zapotrzebowanie cieplne każdego pomieszczenia jakimś programem typu OZC i tak wyliczone moce wziąć do dobrania grzejników. pozdr - Krzysiek PS u mnie zapotrzebowanie na ciepło jest 70 W/m2 - dom parterowy z Ytonga odm. 400, duża powierzchnia okien: stąd widać że w niedawno wybudowanych domach taki wsp. zapotrzebowania cieplnego może zmieniać się w szerokich granicach, w zależności od całości konstrukcji domu, a nie tylko powierzchni użytkowej PS2 aha - jeszcze jedno: u mnie jest 27 W/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Dzieki za wszystkie posty z waszej strony. Od projektanta niestety nie udalo mi sie wydobyc, w jaki sposob liczyl te moce - twierdzi, ze nie pamieta (bo bylo to prawie 2 lata temu) ale mam to jeszcze z nim skonsultowac. Potwierdzil to, co pisal falkon, ze srednio mozna przyjac 20W/m3 (a ja jelonek przyjalem 40W/m3 - jak mi radzili hydraulicy). Mam nadzieje, ze podesla mi z DeLonghi tabelke dla grzejnikow Radel, wtedy bedzie pewne zrodlo. Jesli nie, skorzystam ze wspolczynnikow korekcyjnych Purmo podeslanych przez grzegorzleg - mysle, ze proporcje beda sie ksztaltowac podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 29.05.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 A tak w ogole to czy w opisie pod tabelka Purmo nie ma bledu - wyzsza moc powinna obowiazywac w tym wypadku dla parametrow 70/55 a nizsza dla 90/70? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts