Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temp. centralnego ogrzewania 55/45/20 czy 75/65/20 ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RyMario - a w projekcie domku nie miałeś projektu instalacji c.o. ? Bo tam powinny być moce grzejników, a ty tylko potrzebujesz dobrać nowe grzejniki na nowe parametry obliczeniowe

Obliczanie całej Twojej instalacji jest poza moimi możliwościami :)

pozdr - Krzysiek

Krzysiek, robiłem projekt zamienny domu i nie robiłem projektu instalacji CO.

pozdr

Tomku_2 : dla danej wielkości grzejnika im wyzsze parametry pracy tym większa moc (którą moze oddać taki grzejnik).

pozdr - Krzysiek

Oczywiscie, ze tak. To chyba z nadmiaru goraca :) W ogole to znowu ciekawa rzecz: byl u mnie serwisant Junkersa, bo byl maly problem z reduktorem przy gazomierzu na zewn. budynku, w kazdym razie przy okazji zaczalem z nim rozmawiac na poruszane przeze mnie w tym watku tematy i... stwierdzil, ze oplaty za gaz na poziomie 350-400 pln/m-c w okresie zimowym za 100-pare m kw powierzchni + cwu 150 l sa jak najbardziej w normie i nie ma powodu do paniki; powiedzial, ze wymiana grzejnikow za wiele nie da, radzil natomiast zamontowac glowice termostat. twierdzac, ze zawsze przyniosa oszczednosci. Jesli chodzi o kondensat, stwierdzil, ze owszem oszczedniejszy bedzie ale w granicach do 15 %, nie wiecej i inwestycja albo wyjdzie na zero albo niekoniecznie sie zwroci. Ale to tak przy okazji powiedzialem, z pewnoscia wielu bedzie polemizowac (ja tez jestem jakos malo pozytywnie nastawiony do tych moich - wg mnie wysokich - r-kow), napisalem to w ramach podzielenia sie informacja.

Tym niemniej juz prawie sie zdecydowalem na te wymiane gzrejnikow, teraz tylko kwestia optymalnego doboru.