Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy GONT BITUMICZNY jest materiałem łatwopalnym???

Recommended Posts

Witam , Mam pytanie. Słyszałam, że zgodnie z przepisami (niestety nie znam tego dokumnetu) komin powiniem wystawać na krokwią 60cm jeżeli, pokrycie dachu jest materiałem łatwopalnym.

1. Czy to jest prawda??

2.Czy Gont bitumiczny jest materiałm łatwopalnym?

3. Gdzie są opublikowane w "necie" takie przepisy, gdzie je znajde?Prosze o porade i dziekuję. :D

Witam , Mam pytanie. Słyszałam, że zgodnie z przepisami (niestety nie znam tego dokumnetu) komin powiniem wystawać na krokwią 60cm jeżeli, pokrycie dachu jest materiałem łatwopalnym.

1. Czy to jest prawda??

2.Czy Gont bitumiczny jest materiałm łatwopalnym?

3. Gdzie są opublikowane w "necie" takie przepisy, gdzie je znajde?Prosze o porade i dziekuję. :D

Poproś sprzedawcę o aprobatę na gonty lub inny dokument określający klasyfijacje palności to całkowicie wyjasni sprawę.

Pozdrawiam

gdzieś o tym było w muratorze.

Problem z kominem wygląda tak że musisz mierzyć odległość nie tylko od kalenicy ale takrze od połaci dachu. Jeśli mnie pamięć nie myli to jeśli koniec komina jest oddalony od połaci dachu o min. 1,5 metra to nie trzeba go wystawiać nad kalenicę o 60 cm. Jeśli komin jest umieszczony blisko kalenicy to wystawiamy na min. 60 ale jeśli w poziomie odległość od połaci większa niż 1,5 to nie trzeba komina ciągnąć aż nad kalenicę. Co by było gdyby komin rozpoczynał się na krawędzi połaci dachu? Budować tak długi aby (patrząc w poziomie) wystawał 60 cm ponad dach? Miałabyś niezłą fabrykę :D

Musisz poszukać w muratorze a jak nie znajdziesz to daj znać to postaram się poszukać.