kasiaR 24.05.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam , Mam pytanie. Słyszałam, że zgodnie z przepisami (niestety nie znam tego dokumnetu) komin powiniem wystawać na krokwią 60cm jeżeli, pokrycie dachu jest materiałem łatwopalnym. 1. Czy to jest prawda?? 2.Czy Gont bitumiczny jest materiałm łatwopalnym? 3. Gdzie są opublikowane w "necie" takie przepisy, gdzie je znajde?Prosze o porade i dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Pomorza 24.05.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Oczywiście, że gont jest materiałem palnym. To kolorowa papa pocięta na odpowiedni wzór. Wrzuć kawałek w ognisko a zobaczysz jaki da czad i jak się rozchajcuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 24.05.2005 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A co z przepisami. Gdzie moge odnależc przepis mówiący, że gont jest łatwopalny. Co z wysokościa komina? Czy naprawde aż 60cm ponad krokwią?? Dom bedzie troche smiesznie wyglądła z tak długim kominem. Prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 24.05.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 60 cm to wcale nie tak duzo. Tobie sie tak w tej chwili wydaje, ale jak spojrzysz pozniej, to stwierdzisz, ze dopiero by smiesznie wygladal, gdyby byl krotszy. U mnie wystaja po ok. 75 cm i jest ok. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 24.05.2005 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Jankes , ale czy 75cm z dachu czy ponad krokwią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 24.05.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Kasiu, u mnie komin bedzie jakieś 4 metry wystawał z dachu - to dopiero jest dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 24.05.2005 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Do Willie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.05.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Kasiu, u mnie komin bedzie jakieś 4 metry wystawał z dachu - to dopiero jest dużo Budujesz cegielnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.05.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 łatwopalnym nie jest..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.05.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam , Mam pytanie. Słyszałam, że zgodnie z przepisami (niestety nie znam tego dokumnetu) komin powiniem wystawać na krokwią 60cm jeżeli, pokrycie dachu jest materiałem łatwopalnym. 1. Czy to jest prawda?? 2.Czy Gont bitumiczny jest materiałm łatwopalnym? 3. Gdzie są opublikowane w "necie" takie przepisy, gdzie je znajde?Prosze o porade i dziekuję. Poproś sprzedawcę o aprobatę na gonty lub inny dokument określający klasyfijacje palności to całkowicie wyjasni sprawę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 24.05.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 gdzieś o tym było w muratorze. Problem z kominem wygląda tak że musisz mierzyć odległość nie tylko od kalenicy ale takrze od połaci dachu. Jeśli mnie pamięć nie myli to jeśli koniec komina jest oddalony od połaci dachu o min. 1,5 metra to nie trzeba go wystawiać nad kalenicę o 60 cm. Jeśli komin jest umieszczony blisko kalenicy to wystawiamy na min. 60 ale jeśli w poziomie odległość od połaci większa niż 1,5 to nie trzeba komina ciągnąć aż nad kalenicę. Co by było gdyby komin rozpoczynał się na krawędzi połaci dachu? Budować tak długi aby (patrząc w poziomie) wystawał 60 cm ponad dach? Miałabyś niezłą fabrykę Musisz poszukać w muratorze a jak nie znajdziesz to daj znać to postaram się poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 25.05.2005 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Gonty latwopalne nie sa.Jest kilka krajow na swiecie,gdzie prawie wszystkie domy sa gontami przykryte.Kominek jest w kazdym chyba domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 26.05.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Aprobata techniczna na gont określa według badań klasyfikację ogniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts