Darth_Maul 28.10.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 WitajcieCo to jest siedlisko. czy jesli poszukuje ziemy (działki budowlanej) zeby sobie postawić dom cos koło 170 m2 to czy moge cosik takiego postawic na działce siedliskowej? Czy nie bedzie tam żadnych trudnosci prawnych? Czy bez problemy bede mógł wybvudować sobie taki domek? czy jakiś urzedas bedzie robił jakiegos rodzaju problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 28.10.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Cześć. siedlisko to temat rzeka. Jeżeli masz 1,1 hra ziemii rolnej to mozesz sobie w-g prawa postawic na niej dom w ramach zabudowy siedliskowej. To jest takie udogodnienie dla "rolnków", którzy nie maja gdzie mieszkać a nie mogą wg. planu zagospodarowania przestrzennego przekształcic ziemii roliczej na budowlaną. Dodac musze, że różne gminy róznie przeliczaja pod te siedliska klase ziemii. Napisze ci co ja wymysliłam. Bardzo podobał mi sie kawałek ziemii za płotem. Nie była to jednak ziemia pod zabudowę, tylko uzytek rolny moich rodziców. Wystapilismy o mozliwość wybudowania siedliska na działce moich rodziców. Zgodzono sie, pod warunkiem, że rodzice wyrażą zgodę byśmy budowali sie na ich ziemii. Oczywiście musimy z czasem stac sie własciecielem tej ziemii, tj. rodzice musza mi ja przepisać. Ale my nie chcemy tego h-ra ,bo odziedziczy go mój brat. Więc na razie bedzie to dla nas darowizna, a my potem oddamy ja mojemu bratu, zostawiajac sobie tylko kawałaek pod domem. Wiec reasumując, najważniejszy jest ten hektar, a potem to mozesz go sprzedać. - w koncu np. zbiedniałeś i musisz za cos zyć. No i budynków gospodarczych tez nie musisz mieć - na razie cie nie stac na ich wybudowanie a narzedzia trzymasz w piwnicy.Siedlisko to takie wyjście ewakuacyjne, gdy nie mozesz mieć działki budowlanej. no i płacisz podatek rolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 28.10.2002 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 dzieki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 29.10.2002 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Proponuję zapoznać się z wypowiedziami we wcześniejszych wątkach:http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=1745&forum=42http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=852&forum=42 [ Ta wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-10-29 07:17 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amba 29.10.2002 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Nie do końca. Różne gminy różnie interpretują przepisy. Ja mam ziemię rolną 13,5 a, na którą dostałem piękne warunki zabudowy na siedlisko rolne. Trzeba wiedzieć gdzie szukać.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 ja buduję sie na działce siedliskowej 600m2!wszystko zalezy od władz lokalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz 29.10.2002 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 chyba nie macie racji. Od władz gminnych nic nie zależy. Warunek siedliska 1,0000001 ha(lub więcej zer) fizycznych, a nie przeliczeniowych. Aby nie być gołosłownym przytaczam mój przykład. 5 lat temu kupiłem 0,8 ha ziemi od Agencji WR za 700 PLN, potem zacząłem szukać ziemi która mi się spodoba. Znalazłem 0,7 ha kupiłem i zostałem rolnikiem (niezły bajer). Miesiąc temu odebrałem z gminy warunki zabudowy siedliskowej. Teraz robię projekt.WW warunki+projekt=zezwolenie na budowę z powiatu.Bycie rolnikiem to niezła sprawa (nasz kraj jest chory) przydomową oczyszczalnię mogę postawić tylko na wniosek, natomiast działkowicze do 1 ha muszą przedstawiaś projekty. Mam zamiar w przyszłości przejść na KRUS (napewno wiecie o czym piszę).Podam wam jeszczejedną ciekawostkę: masz 0,5 ha we Wrocławiu i dokupiłeś piękny kawałek 0,6 ha w Poznaniu- na każdym z nich możesz się pobudować bo jesteś rolnikiem . Żadna z tych gmin nie ma podstawy ci odmówić.Mogą uzasadniać sens upraw w tak odległych punktach, ale to wbrew prawu. Acha ja przeliczeniowo nie mam nawet 0,4 ha (dlatego nie wejdę w KRUS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 30.10.2002 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Witam serdecznie ! Też chcę zostać rolnikiem ! Orientujecie się, czy mogę ze znajomymi kupić 1,1 hektara na spółkę i razem sie wybudować? No i oczywiście prowadzić np. hodowlę wróbelków? Czy muszę to zrobić sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.10.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Mam pytanie: czy żeby zostać "rolnikiem" nie należy aby kończyć jakichś szkół/kursów/ na uprawnienia rolnicze? Czy to można ot, tak kupić sobie hektar ziemi rolnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 30.10.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Każdy może kupić ziemię orną (na razie). PSL chce żeby mogli to robic tylko rolnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 30.10.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Tak jest. Na razie nie trzeba mieć nic wspólnego z rolnictwem by zostać z rolnikiem. Często ludzie kręcący biznes kupują ziemie rolnicze i nie muszą wtedy płacic ZUS tylko np. duzo tańszy KRUS. Ale po wejściu do unii rolnikiem będzie mogła bć osoba tylko z rolniczym wykształceniem lub po kursach. I tak samo będzie z dziedziczeniem . Prawo do dziedziczenia gospodarstwa rolnego będzie mialo tylko dziecko, które kształciło się w rolnictwie lub jest rolnikiem. A reszta dzieci będzie się niestety musiała bujać, nawet jeżeli to faktycznie one pomagały rodzicom w gospodarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 30.10.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2002 Jak widać wcześniejsze tematy wracają. Szkoda, że nie ma kontynuacji. Taki wątek byłby przeglądem poglądów na dany temat. Nie chcąc powtarzać swoich (i nie tylko) wypowiedzi podałem linki do wątków w podobnej tematyce. Ale widząc, że nie wszyscy maja czas na przeglądanie wcześniejszych wypowiedzi pozwoliłem sobie powtórzyć, to co wcześniej napisałem: Zagroda (siedlisko) może być utworzona jedynie w obszarze gospodarstwa rolnego. Definicję gospodarstwa rolnego zawiera ustawa z dnia 15 listopada 1984r. o podatku rolnym (Dz. U. z 1993r. Nr 94, poz. 431 – tekst jednolity), zgodnie z którą za gospodarstwo rolne uznaje się obszar użytków rolnych, gruntów pod stawami oraz, sklasyfikowany w operatach ewidencyjnych jako użytki rolne, gruntów pod zabudowaniami związanymi z prowadzeniem tego gospodarstwa o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej lub osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 31.10.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Jeszcze taka uwaga:Za gospodarstwo rolne, zgodnie z art. 55 3 Kodeksu cywilnego uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Z treści tego przepisu wynika, że dla potrzeb planowania i zagospodarowania przestrzennego, za gospodarstwo rolne można uznać każde gospodarstwo, jeżeli stanowi zorganizowaną całość gospodarczą, niezależnie od jego powierzchni. W praktyce bowiem może istnieć gospodarstwo rolne w pełni odpowiadającej przytoczonemu powyżej przepisowi art. 553 Kodeksu cywilnego mniejsze niż 1 ha, jak również może istnieć jedynie siedlisko, po dużym gospodarstwie rolnym, przekraczające powierzchnię 1ha, nie stanowiące już zorganizowanej całości gospodarczej wraz z prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, którego nie można uznać za gospodarstwo rolne. Na poparcie powyższego można przytoczyć wyrok Sądu Najwyższego z 5 lutego 1998r, l PKN 511/97 (OSNAPiUS 1/99, poz.19), w którym Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyraził pogląd, że art.55 3 Kodeksu cywilnego nie wymienia wśród kryteriów „gospodarstwa rolnego" jego obszaru, w związku z czym gospodarstwem rolnym jest także gospodarstwo o obszarze poniżej 1ha. Gospodarstwo rolne może być usytuowane na kilku działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.10.2002 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 Proponuje nie zakladac nowych watkow jesli temat zostal wyczerpujaco opisany wczesniej. Najlepiej otworzyc opcje "Szukaj" i wpisac szukany temat "siedlisko" i przeczytac wszystko co bylo napisane. Np. w watku http://fabrika.pl/bb/viewtopic.php?topic=1745&forum=42 D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 31.10.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2002 A dlaczego nie? Moze my chcemy mieć swój wątek, lub poprzednie nie były wystarczajace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja 03.11.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Lolu, masz rację. Proszę o dalszą dyskusję, bo jest świetna i dała mi genialny pomysł na ziemię, którą mam. Vivat FORUM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Proszę o podpowiedź,co mam zrobić, żeby płacić KRUS. Jestem bezrobotny, nie moge znaleźć pracy, opłacam sobie (rodzice)dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne (tylko) nie wpłacając nic na ubezpieczenie emerytalne. Marze o pracy i budowie (w dalekiej przyszłości) dlatego czytam Forum. Zapoznałem się z w/w ustawą o podatku rolnym ale tam pisze tylko, ze płacicpodatek, ale z gdzie zaczyna sie ubezpieczenie rolnika?Ten cholerny KRUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 04.11.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Zadzwoń do lokalnego oddziału KRUS, to jest najlepsza informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Chodzi mi o przede wszystkim namiar na ustawę o ubezpieczeniu KRUS. Odpowiedzi w stylu Marka13 mnie nie interesują.Jeżeli większość porad Marka13 jest podobnych to niewiele skorzystali Forumowicze z jego ok. 200 wypowiedzi.Myślę, że są ubezpieczeni w KRUS na linii i coś podpowiedzą . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 04.11.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 proponuję wejść na stronę krus (tam wszystko jest) http://www.krus.org.pl. DZ.U. nr 7/98 poz.25 ustawa z dn. 20.12,1990.Generalnie, kazdy kto posiada 1 hr przeliczeniowy musi poddać się obowiązkowemu ubezpieczeniu w Krus. Są też ubezp. dobrowolne np. dla osoby prowadzącej działalnośc gospo. na ziemii rolniczej. Takiego ubezpieczenia dobrowolnego jak w ZUS (bo teraz mozna ubezp. się emeryt-rentow dobrowolnie) nie ma. W kontrowersyjnych przypadkach przed krus zawsze stoii zus. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts