Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, porotherm plus 15 cm. wełny;

temp. na zewnątrz ok. 33 st, a wewnątrz - ok. 24, jak włączyliśmy wentylację przez GWC, to tepm. nieco spadła i utrzymuje się stale 22,5 st. w całym domu. Okien nie otwieramy, powietrze jest świeże i przyjemne, ja mam za to katar ;)

Pozdrawiam,

gaga2

gaga2

Jak masz katar 8) to rozpuść wit C 1G plus wapno rozpuszczalne 2x dziennie i po katarze 8) :D .Jeszcze w bloku :cry: jak bylo 33 to przy zmnkiętych oknach i spuszczonych żaluzjach było OK.,temp.ok.24stopni :D( nie sprawdzałem jak w domu ,żeby mnie szlag nie trafił ,że mnie jeszcze w nim nie ma )

:evil: :D

termometry i owszem wskazywały coś ok. 26 stopni, ale do tego wiał wiatr od morza, co pozwalało na umiarkowane rozebranie się.

poza tym "upał" trwał niecałe dwa dni, a teraz jest bardzo zimno

u mnie wczoraj wieczorem 20 na piętrze (na dole jakby zimniej - tak na sweterek właśnie)

rano na piętrze 19 stopni (w nocy było 10 na dworze)

Akumuluję zimno na upały

U mnie spadło w domu poniżej 21 st. Na noc włączyłem ogrzewanie. Normalnie załamka żeby w czerwcu ogrzewanie odpalać. :cry: Zrobiło się zaraz jakoś tak bardziej przyjemnie. Współczuję osobom które mają na podłodze kamień/gres/terrakotę itp. brrrr jak sobie o tym pomyslę to aż mi ciarki po plecach przechodzą :-? .

Pozdrawiam

U mnie - parterówka z bloczków keramzytowo-styropianowych typu Fortis - zaobserwowaliśmy, iż temperatura jest zawsze o 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Przy największych upałach - 34st.C w domu było 24st. - bardzo wyrażnie odczuwalna różnica. Okna i drzwi zaknięte, okna nieosłonięte (planujemy rolety, więc liczę na jeszcze lepszy efekt "chłodzący") 8)

Of course ;) Miałam na myśli, że w największe upały temperatura jest zawsze 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Nie znaczy to, że np. przy temp. 20stC na zewnątrz mam 10st. w domu. Dom się nie wychładza, po prostu sie nie nagrzewa i w ciągu roku mamy mniej więcej stałą temperaturkę - 20 - 22 stopnie. Najwyższa temeratura jaką zanotowaliśmy w domu to 24 stopnie.

U mnie dokladnie taka sama jak na zewnatrz.

Dochodzi do tego jeszcze brak ruchu powietrza.A wiec odczuwalna temp.wewnatrz,jest wyzsza niz na zewnatrz.

Mieszkam w domu szkieletowym drewnianym.Klimatyzacje mam i chetnie z niej korzystam.Nie wytrzymalbym inaczej.

parterowy, z nieużytkowym poddaszem. bloczki solbetu ocieplone styropianem. duże okna od zachodu, na podłogach wszędzie gres. gdy notowaliśmy upały rzędu 34 st, w większej części domu był miły chłodek z temp. ok21 st. tylko oranżeria notowała temp. zbliżone do zewnętrznych. okna były pootwierane, nie mam jeszcze rolet. jak nie mogliśmy wytrzymać na dworze chowaliśmy się do domku.
U mnie - parterówka z bloczków keramzytowo-styropianowych typu Fortis - zaobserwowaliśmy, iż temperatura jest zawsze o 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Przy największych upałach - 34st.C w domu było 24st. - bardzo wyrażnie odczuwalna różnica. Okna i drzwi zaknięte, okna nieosłonięte (planujemy rolety, więc liczę na jeszcze lepszy efekt "chłodzący") 8)

Współczuje Wam zimą.... :o .... majątek na ogrzanie tracicie pewnie 8)

Ja tez zawsze w czasie upałów mysle o założeniu klimatyzacji ... z jednej strony ceny nie są nieosiągalne, ale kazdy wydatek jednak oznacza rezygnacje z czegos innego i tak co roku .... W moim domku (porotherm 25 + 8 cm styropianu + 11,5 porotherm) na parterze jest zawsze ok. 3-4 stopni chlodniej niz na poddaszu mimo iz jest tez dobrze zaizolowany welną mineralna.