Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upały - jaka temperatura w domu bez klimatyzacji ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, porotherm plus 15 cm. wełny;

temp. na zewnątrz ok. 33 st, a wewnątrz - ok. 24, jak włączyliśmy wentylację przez GWC, to tepm. nieco spadła i utrzymuje się stale 22,5 st. w całym domu. Okien nie otwieramy, powietrze jest świeże i przyjemne, ja mam za to katar ;)

Pozdrawiam,

gaga2

U mnie spadło w domu poniżej 21 st. Na noc włączyłem ogrzewanie. Normalnie załamka żeby w czerwcu ogrzewanie odpalać. :cry: Zrobiło się zaraz jakoś tak bardziej przyjemnie. Współczuję osobom które mają na podłodze kamień/gres/terrakotę itp. brrrr jak sobie o tym pomyslę to aż mi ciarki po plecach przechodzą :-? .

Pozdrawiam

U mnie - parterówka z bloczków keramzytowo-styropianowych typu Fortis - zaobserwowaliśmy, iż temperatura jest zawsze o 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Przy największych upałach - 34st.C w domu było 24st. - bardzo wyrażnie odczuwalna różnica. Okna i drzwi zaknięte, okna nieosłonięte (planujemy rolety, więc liczę na jeszcze lepszy efekt "chłodzący") 8)

Of course ;) Miałam na myśli, że w największe upały temperatura jest zawsze 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Nie znaczy to, że np. przy temp. 20stC na zewnątrz mam 10st. w domu. Dom się nie wychładza, po prostu sie nie nagrzewa i w ciągu roku mamy mniej więcej stałą temperaturkę - 20 - 22 stopnie. Najwyższa temeratura jaką zanotowaliśmy w domu to 24 stopnie.

parterowy, z nieużytkowym poddaszem. bloczki solbetu ocieplone styropianem. duże okna od zachodu, na podłogach wszędzie gres. gdy notowaliśmy upały rzędu 34 st, w większej części domu był miły chłodek z temp. ok21 st. tylko oranżeria notowała temp. zbliżone do zewnętrznych. okna były pootwierane, nie mam jeszcze rolet. jak nie mogliśmy wytrzymać na dworze chowaliśmy się do domku.

U mnie - parterówka z bloczków keramzytowo-styropianowych typu Fortis - zaobserwowaliśmy, iż temperatura jest zawsze o 10st.C niższa w domu niż na zewnątrz. Przy największych upałach - 34st.C w domu było 24st. - bardzo wyrażnie odczuwalna różnica. Okna i drzwi zaknięte, okna nieosłonięte (planujemy rolety, więc liczę na jeszcze lepszy efekt "chłodzący") 8)

Współczuje Wam zimą.... :o .... majątek na ogrzanie tracicie pewnie 8)

Ja tez zawsze w czasie upałów mysle o założeniu klimatyzacji ... z jednej strony ceny nie są nieosiągalne, ale kazdy wydatek jednak oznacza rezygnacje z czegos innego i tak co roku .... W moim domku (porotherm 25 + 8 cm styropianu + 11,5 porotherm) na parterze jest zawsze ok. 3-4 stopni chlodniej niz na poddaszu mimo iz jest tez dobrze zaizolowany welną mineralna.