Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upały - jaka temperatura w domu bez klimatyzacji ?

Recommended Posts

Ja utrzymuje stałą temperature wnetrza w granicach 21C (rano) - 23 C (po poludniu gdy do domu wpada słonce, a okna są odsłoniete)

Temp zewnetrzne w ciągu ostatnich dwoch tygodni: nocą miedzy 17 - 19C w dzien 24 - 30C

GWC uruchomilem tylko raz, gdy temp zewnetrzna przekroczyła 33C, a nocą wynosila 23C.

Sciana zewnetrzna to U 220 + welna 20 cm + Dz 220

Uwazam, że w moim przypadku klimatyzacja jest zbedna.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w łazience na poddaszu (tam leży termometr od pewnego czasu) jest od długiego czasu 24 stopnie. Niezależnie od pory dnia, czy pogody.

Na parterze jest odczuwalnie chłodniej, tak ze 20 stopni chyba. Za to druga łazienka na poddaszu (od wschodu i z oknem połaciowym) jest wyraźnie cieplejsza przy upałach.

Max 29+12cm wełny+wentylacja mech.

Jak na razie klima nie potrzebna, czasem w nocy puszczamy wentylację na full, żeby "wystudzić mury".

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Temperaury w środku salon (drzwi otwarte na taras cały dzień) sobota 26 st, niedizela 27 st. Pozostałe pokoje od 23 do 24 st. Okna w pokojach tylko lekko pouchylane. Myślę że klimatyzacji nie potrzebuję jak na razie.

Pozdrawiam

27 C jest dla mnie nie do przyjęcia ! A już całkowity odlot byłby gdyby w taką pogodę zaprosić gości na jakąś imprezkę a najlepiej poprosić małżonkę aby wcześniej upiekła jakieś ciasto w piekarniku. Goście wspominali by tą imprezkę jako Koszmar Minionego Lata. :D

Klima musi być, najlepiej centralna i przyjemne 23 C jakie mam teraz z domciu ( na zewnątrz 33 C w cieniu ). Polecam !

Aha.... docenicie ją również w sypialni ( małżeńskiej :lol: )

27 C jest dla mnie nie do przyjęcia ! A już całkowity odlot byłby gdyby w taką pogodę zaprosić gości na jakąś imprezkę a najlepiej poprosić małżonkę aby wcześniej upiekła jakieś ciasto w piekarniku. Goście wspominali by tą imprezkę jako Koszmar Minionego Lata. :D

Klima musi być, najlepiej centralna i przyjemne 23 C jakie mam teraz z domciu ( na zewnątrz 33 C w cieniu ). Polecam !

Aha.... docenicie ją również w sypialni ( małżeńskiej :lol: )

Klima schładzajaca do 23 st. przy temp. na zewnatrz 33 to proszenie się o angine u dziecka i przeziebienie. Nie robi sie już takich elementarnych błedów i nie schładza sie tak mocno. Wnaszym klimacie najwyżej 5...7 st. Kiedyś dawno temu gdy fascynowano się takimi nowościami tak sie robiło że klima na full bez wzgledu ile stopni na dworze. Teraz ludzie nabrali już doswiadczenia i takie błedy robią coraz rzadziej. Rafał nie przesadzaj z tym schładzaniem i zainstaluj regulacje pogodową do klimy podobną do takiej jak przy c.o. bo dzieciaki poprzeziebiasz. Najlepiej popytaj w jakiejs firmie co profesjonalnie zajmuje sie klimatyzacją powini ci bez problemu dobrać taka opcję do klimy.

Pozdrawiam

U mnie w ostatnie upalne dni, gdy temp. dochodziła w cieniu do 35 C w dzien i spadała do 25C w nocy, cały czas pracował GWC rurowy. Temp utrzymywała sie w granicach 23C, powoli dochodziła do 24 i miesciła sie ostatecznie w granicach 24-25C.

Uwazam więc, że w zupełnosci wystarczy GWC, klimatyzacja jest zbedna, a GWC przydatny.

temp. w największy upał ( 37 st na zewnątrz) na parterze max.24 st ,na poddaszu 28szt. -okna południowe zaciągnięte rolety .... na poddaszu okna dachowe osłonięte roletkami sjesta Veluxa -polecam -są REWELACYJNE !!!!

dom zbudowany z cegły kozłowickiej max 24,5 + 10 wełna