mateuszmarek 25.07.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 WITAJ MPMPGP WIDZĘ ŻE MA PAN ŚWIETNY I TANI SPOSÓB NA UTRZYMANIE CZYSTOŚCI W BASENIE. CHCIAŁABYM GO RÓWNIEŻ WYPRÓBOWAĆ TYLKO MAM PARĘ PYTAŃ: MAM RÓWNIEŻ BASEN O TAKICH WYMIARACH CZYLI 366X91 I POMPĘ DO BASENU O WYDAJNOŚCI 1249 l/h SYMBOL 58145 FILTR Typ I, CZY RÓWNIEŻ MA PAN TAKĄ POMPĘ CZY MOŻE O WIĘKSZEJ WYDAJNOŚCI? ZNALAZŁAM NA ALLEGRO ZESTAW O KTÓRYM PAN PISZE , OTO LINK http://allegro.pl/zestaw-wkladow-bioceramika-wegiel-zeolit-i2471492905.html, CZY TO O TAKIE COŚ CHODZI? I JESZCZE JEDNO PYTANIE GDZIE TO PAN DOKŁADNIE UMIESZCZA DOOKOŁA FILTRA? BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ, GDYŻ CHCIAŁABYM JAK NAJSZYBCIEJ COŚ ZAKUPIĆ DO BASENU BO WODA ROBI SIĘ JUŻ NIEFAJNA. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.07.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam czy jest wątek ze zdjęciami basenów na Waszych posesjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 24.08.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Co to za cudo? Przecież woda powinna być absolutnie klarowna, a to są jakieś męty. Ciekaw jestem co będzie jak się jej napijesz, a tego się nie da uniknąć sczególnie u dzieci. Nie podoba mi się to. No własnie: co to za cudo , które widac w tym filmiku? Ta guma jest rewelacyjna. czy ktoś wie gdzie ją kupic, ewerntualnie jak szukac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 24.08.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja mam basen 5,5x 2,7 x 1,2. W zestawie miałem jeden filtr o wydajności 6,5m3/h. Ale dodatkowo dokupiłem pisakowy o podobnej wydajności. Pomimo, ze woda była zażelaziona to po kilkunastu godzinach filtrowania zrobiła sie krystalicznie czysta. Filtry włączam razem na kilka godzin w kilku cyklach. Wszystko steruje mi automat. Zasadniczo to po wyregulowaniu ph zapodaje duże tabletki 200g do dużego pływaka, i raz na 2 tygodnie chlorowanie szokowe. Nie ma potrzeby używania antyglonu, ale wiadomo, w każdym miejscu inne sa warunki, tak? Jedna rada dla osób uzywających aktywnego tlenu: filtry kartuszowe nie za bardzo sobie z tym radza, poniewaz z wody wytrącają się jakieś 'kłaki" i to szybko zapycha wkład.To tyleAndrzej Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Dzejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaTS 12.08.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Kolejne gorące dni zmusiły nas do zakupu niewielkiego basenu dla dzieci. Wg instrukcji to jakieś 550 litrów. Wysokość 50 cm.Po kilku dniach brzeg i dno obślizgły. Czym wyczyścić basen żeby go zdezynfekować? Mam wrażenie że porządne wyszorowanie sprawy nie załatwiło. Czy wg Was przy takiej ilości wody lepiej zdecydować się na jej wymianę czy jednak zastosować chlor? A może są jakieś inne sposoby żeby do tego tak szybko nie dochodziło? I ostatnie pytanie czy zachlorowaną wodę można bez szkody dla trawnika wylać na tenże trawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szybki90 09.07.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witam , A więc tak czytając wszystkich posty problem ze zrobieniem krystalicznej wody jest ciężki nic konkretnego się nie doczytałem a więc tak. Zakupiłem basen fast set pool 3.05 x 2.59 m 61 cm wraz z "pompą" o ile ją można nazwać na papierowe wkłady. Wodę nalałem nie do pełna ponieważ pogoda daje w kość i jest zakryty obecnie powiem tak wodę filtrowałem odkąd był poziom odpowiedni by pompa zasysała wodę słychać jak pracuje i filtruje wodę wszystko spk. ale tak na dnie jest mega duży osad , śmieci w sensie paprochy ale z tym myślę ,że sobie poradzę. Pytanie takie bo prócz tego co napisałem to jeszcze jest dno obślizgłe i moje pytanie co kupić najlepiej by tą wodę oczyścić i doprowadzić do stanu takiego kryształu wiem ,że się da więc niech ktoś nie pisze ,że szans nie ma tylko co i jak użyć z chemi bo w marketach tego pełno ? Odkurzacz http://allegro.pl/odkurzacz-bestway-do-czyszczenia-dna-basenu-58212-i4361844324.html do tej pompy 1200l/h w zupełności podobno wystarczy jak na początek zobaczymy jak będzie w praktyce. PROSZĘ O RADY JAK DOPROWADZIĆ WODĘ DO STANIU UŻYWALNOŚCI. Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 na dnie sa albo glony albo sinice. Zwalcza sie chlorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szybki90 09.07.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No dobrze chlor chlorem a co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 chlor się uzupełnia w miarę wyparowywania.Na glony pływające używa się lamp UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.07.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 W moim basenie stosuję tabletki z chlorem ( takie w pływaku/boi 3 w 1). Dodatkowo codziennie filtruje wodę przez ok. 2 godziny.Niestety woda jest mętna i na dnie robi się żółtawy osad. Co jeszcze powinnam zrobić, żeby woda była przejrzysta bez osadu na dnie?Wcześniej czytałam o dodawaniu podchloryny sodu, czy to pomoże bardziej niż tabletki z chloru. Czy może lepiej jest zastosować środki w proszku ( takie do wlania bezpośrednio do basenu) oddzielnie na glony, PH i chlor?Poradźcie cos proszę. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.07.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 raz na jakiś czas trzeba jednak zastosować chlor shock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 31.07.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) Podchloryn sodu (i wapnia) to właśnie to, co zwyczajowo określa się mianem chloru do basenu. Do oczyszczania, uzdatniania wody trzeba (wypada) użyć właśnie roztworu podchlorynu sodu, wyregulować pH (zazwyczaj obniżyć, rzadko kiedy trzeba podnieść) i dobrze użyć koagulantu. Przeciwko porostowi glonów również są odpowiednie środki, w płynie. "chlor" ma za zadanie oczyścić i zdezynfekować. wodę, koagulant (np flocfix - nie mam związku z producentem) w dużym uproszczeniu umożliwia najmniejszym cząstkom "brudu" złączyć się w "kłaczki", które jest w stanie usunąć filtr. Do właściwego działania podchlorynu i koagulantu, a również po prostu dla zdrowia, pH musi zawierać się w przedziale 7 do 7,4. Czyli zwyczajowo utrzymuje się 7,2 EDIT: To o czym pisze Nikt Ważny - owszem, ale z głową. Tzw chlorowanie szokowe ma na celu rozbicie chloru związanego, który (znowu upraszczając) tylko śmierdzi chlorem, a nie działa A chcemy utrzymywać właściwy poziom chloru wolnego (czynnego) Jak często? W dużym basenie robiłem to co tydzień, ale mówię tu o objętości ok. 500m3 Dwa, trzy razy na sezon powinno wystarczyć (jak już zapach chloru będzie mocno wyczuwalny). Można do tego użyć specjanych preparatów do chlorowania szokowego, albo po prostu podnieść poziom do ok. 3-4 mg/l. Edytowane 31 Lipca 2014 przez Kasia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KatarzynzMas 18.09.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Jestem uczulona na chlor. Mam takie pytanie, bo słyszałam o takim systemie silvertronix, który umożliwia dezinfekcje basenu bez chloru (jonizacja). Czy ktoś probował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kebix 22.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zaletą takiej metody na pewno jest brak niemiłego zapachu:D ja mam mały basenik w ogrodzie i do utrzymania czystości korzystam z preparatów które zamawiam na http://www.rimkowalczyk.pl/pl/c/Chemia-basenowa/343 Często tam zamawiam różnego typu akcesoria także jest jak najbardziej sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmitata 17.06.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam,czy do dozowania podchlorynu sodu niezbędny jest dozownik, czy można jednorazowo co pewien okres podawać odpowiednią dawkę? Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wika86 23.06.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jakbyś wymieniał co tydzień to byś zbankrutował. Mam taki basen od kilku lat. Wodę wlewasz tylko raz, a potem musisz o nią dbać, żeby ci czasem nie zzieleniała Najważniejszy to chlor i obniżacz PH. Co jakiś czas najlepiej na noc wsypujesz chlor, żeby działał prawidłowo musisz mieć odpowiedni poziom PH ( na opakowaniu pisze ile ma być) więc wcześniej go regulujesz płynem na PH. Fajne też są teraz takie boje, do których wrzuca się chlor w tabletkach i cały czas pływają po powierzchni wody, czyszcząc ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymciooo84 06.07.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Drodzy mam drobny biały osad na dnie mojego baseniku i nie mogę się go pozbyć. Wodę zassałem z studni głębinowej. Na początku była krystaliczna ale z czasem zassała z tym osadem.Mam klasyczną pompę z filtrem papierowym , kupiłem nawet dodatkowo do niego długo rurę ale zasysa on bardzo słabo. Macie jakiś pomysł co mogę jeszcze zastosować , nie wydając dużo pieniędzy na skomplikowane pompy zasysajace? Siateczka i ciśnienie nie będzie tu mieć zastosowania bo osad jest mikroskopijny. Pozostaje mi jedynie podmiatanie miotełką tak jak pisał wcześniej kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.07.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 A ja po pięciu latach kombinowania powiem wam, że basen należy filtrować 24/h na dobę przez cały sezon (w moim przypadku to 15zł miesięcznie). Do tego dwa razy dziennie płukać filtr i można jechać na samym podchlorynie. Woda igła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitapablo 20.07.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Witam wszystkich opowiem wszystkim co mi sie wydarzyło napełniłem basen wodą ze studni wrzuciłem chlor a tu co? na drugi dzień woda brązowawa,no to co trzeba ja ratować no to wsypałem tzw.chlor szok zmyślą że efekt będzie pewny,a tu jeszcze większa niespodzianka woda jeszcze bardziej brązowa,niestety wylałem ją i mam zamiar zastosować teraz podchloryn sodu dam znać póżniej dam znać czy pomogło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.07.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Witam wszystkich opowiem wszystkim co mi sie wydarzyło napełniłem basen wodą ze studni wrzuciłem chlor a tu co? na drugi dzień woda brązowawa,no to co trzeba ja ratować no to wsypałem tzw.chlor szok zmyślą że efekt będzie pewny,a tu jeszcze większa niespodzianka woda jeszcze bardziej brązowa,niestety wylałem ją i mam zamiar zastosować teraz podchloryn sodu dam znać póżniej dam znać czy pomogło pozdrawiam Będzie to samo Wodę ze studni masz zażelazioną i po dodaniu chloru następuje reakcja chemiczna. To normalne i u mnie dzieje się to samo. Po tym jak się żelazo wytrąci musisz filtrować tak długo wodę, aż będzie krystaliczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts