Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinelli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny Moderatorze :)

Pragnę zasugerować, że wątek powinien mimo wszystko pozostać w "Wymianie Doświadczeń"

wszak tematem jest wymiana doświadczeń na temat rozwiązań a nie instrukcji "krok po kroku". Bardzo intensywnie szukamy już wykonanych boisk/nawierzchni, na których odbywają się już wszelkiego rodzaju gry i zabawy :)

Nie oczekujemy instrukcji jak zrobić samemu boisko krok po kroku, więc przenoszenie wątku do "Zrób to sam" utrudnia rozwiązanie naszego problemu.

Pragnę zasugerować, że wątek powinien mimo wszystko pozostać w "Wymianie Doświadczeń"

wszak tematem jest wymiana doświadczeń na temat rozwiązań a nie instrukcji "krok po kroku". Bardzo intensywnie szukamy już wykonanych boisk/nawierzchni, na których odbywają się już wszelkiego rodzaju gry i zabawy :)

ten temat pasuje do dwóch działów

- pod wzgledem umiejscowienia boiska - do działu "Pamiętajcie o ogrodach"

- pod względem szukania rozwiązań - do działu "Zrób to sam"

Nie oczekujemy instrukcji jak zrobić samemu boisko krok po kroku, więc przenoszenie wątku do "Zrób to sam" utrudnia rozwiązanie naszego problemu.

w tym dziale znajdują się oba wątki podlinkowane wyżej

"Wymiana doświadczeń" zawiera połowę wszystkich watków Forum i - jako że temat budowy boisk interesuje niewielu Forumowiczów - po paru dniach wątek zniknie z widoku i zginie wśród setek nowych tematów umieszczanych tam codziennie, często bezsensownie, bez skorzystania z dużo ciekawszych, specjalistycznych działów Forum

• 2 years później...

Witam, chciałbym zrobić sobie za domem boisko do koszykówki, ale na jeden kosz. Myślałem nad wymiarami 4x4 m, ale teraz zastanawiam się czy nie będzie to za małe i czy nie zdecydować się 6x6 m.

Podłoże chciałbym zrobić z kostki brukowej. Czy ktoś z Was ma boisko wyłożone kostką? Jak się sprawdza? Jaki jest komfort gry?

Drugie pytanie to koszt takiej imprezy - ile może wynieść zakup wszystkich materiałów (kostki, obrzeży, tablicy, słupa, materiałów pod kostkę)?

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Bryla

Witam, chciałbym zrobić sobie za domem boisko do koszykówki, ale na jeden kosz. Myślałem nad wymiarami 4x4 m, ale teraz zastanawiam się czy nie będzie to za małe i czy nie zdecydować się 6x6 m.

Podłoże chciałbym zrobić z kostki brukowej. Czy ktoś z Was ma boisko wyłożone kostką? Jak się sprawdza? Jaki jest komfort gry?

Drugie pytanie to koszt takiej imprezy - ile może wynieść zakup wszystkich materiałów (kostki, obrzeży, tablicy, słupa, materiałów pod kostkę)?

Z góry dziękuję za pomoc

A grałeś kiedyś w koszykówkę? Jeżeli chcesz na tym boisku ćwiczyć sam to pewnie będziesz przede wszystki rzucał do kosza. Minimalna odległość moim zdaniem to linia rzutów wolnych ale dobrze byłoby móc porzucać za "trzy" czyli z odległości 6,75 m. Pamiętaj że tablica jest przesunieta w stronę środka boiska względem linii końcowej i dla bezpieczeństwa lepiej to zachować. Jak chcesz pograć 1 x 1 to te 6m x 6m to chyba absolutne minimum. Nawierzchmia musi być równa. Moim zdaniem nawet równy polbruk się nie nadaje. Łatwo skręcić nogę. Asfalt, beton i wszystko co podobnie równe.

Ja tez planuje boisko do koszykówki, na samym początku chciałem wylać je z betonu a kiedyś być może ułożyć na nim tartan. Natomiast myślę że ostatecznie zrobię je z płyt chodnikowych, w największym możliwym formacie (np. Jadar ma 50x50). Cena katalogowa niecałe 50 PLN za m2 za kolorowe (szare lekko powyżej 40 pln). Te nowoczesne płyty wibroprasowane są równiutkie i powinny być ok. Podbudowa, obrzeża to myślę że tak jak pod kostkę. Ja chcę zrobić 8x8 metra. Będzie też służyć do jazdy na rolkach, stąd chcę największy możliwy format.

Z kostki brukowej też może być, ale musi być równiutko ułożona, plus dużo większy metraż, jak pisali koledzy powyżej. Kiedyś jak byłem młody, to u rodziców takowe "boisko" było, tyle że nie było to wydzielone miejsce, a podwórko, więc graliśmy bez problemu nawet w kilka osób.

• 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...