Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poprawnie podeprzeć jętki nad ściankami działowymi

Recommended Posts

No właśnie pytanie mam jak w temacie.

Po wymurowaniu ścianek działowych na poddaszu w niektórych miejscach przestrzeń jaka pozostała między nimi a jętkami konstrukcji dachowej jest trochę za mała aby skutecznie czymś tam podmurować (2-3 cm).

Co zrobić aby skutecznie i pewnie te jętki podeprzeć, zapobiegając uginaniu się.

Czy wbite zwykłe drewniane kliniki wystarczą - boje sie trochę, że nie - przecież po jakimś czasie one się wycuną albo spruchnieją).

Czy może jest na to jakiś szczególny (skuteczny) sposób?

jezeli sa scianki dzialowe, to jetki przechodzace przez nie nie nalezy niczym podpierac !!, skoro jest to scianka dzialowa to nie jest ona zaprojektowana by przenosci obciazenia. Pomiedzy sciana a jetka, nalezy pozostawic przestrzen, wlasnie jakies 2 cm, aby jetka mogla swobodnie pracowac. Szczeline ta mozna wypelnic, styropianem, czy piana montazowa, a po otynkowaniu, styk uszczelnic masa trwale elastyczna (tak jak sie uszczelnia styk pomiedzy plytymi GK sufity a sciankami dzilowymi) :wink:

Po pierwsze jętki nie są podparte żadnymi słupami - standardowa konstrukcja krokwiowo jętkowa.

Po drugie nie suift powyżej jętek tylko jakaś pseudo-podłoga (żal by było zmarnować taki strych) - nie żeby wykorzystywać jako pomieszczenia ale jako przestrzeń magazynową no i rekuperator (i nie tylko) będzie tam stał.

No tak ale jak zostawię przestrzeń między jętka a ścinka pozwalając jej pracować - to jak będę chodził (rzadko bo rzadko ale jednak) po strychu to mi sie będzie sufit bujał.

Trochę może przedwczesne moje obawy, bo przyznam, że nie bardzo jeszcze wiem jak rozwiązuje się techniczne sufit na poddaszu użytkowym ale wyobrażam sobie, ż ejesli go podwieszę a jętki będą się uginać to sufit popęka. Ale pewnie coś nie tak kapuję.

w jakim celu podpierasz jetki?

Czy rozpietosc w swietle scian jest zbyt duza?

Jesli tak projekt powinien przewidziec stolce i platew podpierajaca jetki w polowie rozpietosci. Ale nalezalo chyba o tym pomyslec wczesniej?

teraz chyba marnym rozwiazaniem moga byc podkladki debowe ale nie wiem czy dobrze Cie rozumiem.

Pozdrawiam

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Z ciekawości i dla dalszej analizy pomierzę dzisiaj istotne rozpiętości i odległości (mam dzisiaj dużo pracy na budowie więc będzie okazja.).

A co do uginania się to nie można mówić, że nie będą się uginały bo już teraz jak po nich chodzę to się uginają - być może potem jak przybiję deski, może jakieś OSB to się trochę usztywni ale w kompletny brak ugięć nie uwierzę.

Tak jak juz Ci napisali nie możesz podeprzec jęte na ściankach działowych. Ta z pozoru blachca sprawa jest ingerencja w konstrukcje budynku zmieniasz ulad obciążen na stropie oraz pracę więźbyi probujesz przenosic obciązenia przez eleemnt ompletnie do tego nie przeznaczony (ścianki dzialowe). Jak obawiasz sie ugiec to do konstruktora z tym problemem powinienes sie udac.

....Z ciekawości i dla dalszej analizy pomierzę dzisiaj istotne rozpiętości i odległości (mam dzisiaj dużo pracy na budowie więc będzie okazja.).

A co do uginania się to nie można mówić, że nie będą się uginały bo już teraz jak po nich chodzę to się uginają - być może potem jak przybiję deski, może jakieś OSB to się trochę usztywni ale w kompletny brak ugięć nie uwierzę.

Sylwek - tu nie ma co analizowac :lol: :)

uginac ci sie bedzie gdyz obliczana jest nie do chodzenia po niej tylko do podtrzymania krokwi by sie nie zeszly.

Jak polozysz i przykrecisz do jetek OSB czy newet dechy na pewno uginanie sie zmniejszy ale bedzie

Z ciekawości i dla dalszej analizy pomierzę dzisiaj istotne rozpiętości i odległości (mam dzisiaj dużo pracy na budowie więc będzie okazja.).

Ugięcia będą zawsze (nawet pod ciężarem własnym), ważne jest aby te ugięcia nie przekroczyły wartości dopuszczalnych (stan graniczny ugięć)

pzdr

• 18 years później...

Chce uwidocznić jętki na poddaszu, obecnie podmurowałem po pustaku na poziom jętek. Niedługo wchodzą tynkarze, pomiędzy jętką a ścianą działową (zarówno od sporu jak i po bokach) jest 5-12 mm luzu, jętki można powiedzieć wisza swobodnie i pracują, aby nie nastąpiły pęknięcia na ścianach potrzebny jest luz (tak mi się przynajmniej wydaje).

Przyjdą tynkarze, zachlapią mi to, jak zrobić by było dobrze i żeby wyglądało szczelnie? Dać tam piankę w szczelinę i zatynkować czy jak ?

Jętki obłożyć pianką dylatacyjną taką 0,4 - 0,7cm grubości.

Ona oddylatuje pracujące drewno od ściany i ochroni je przed tynkarzami.

Jeśli pomiędzy ścianami jeszcze są prześwity to można wypełnić pianą i obciąć aby tynkarze to równo wykończyli.

Po skończonej pracy odciąć dylatację wyrównać tynki a na jej miejsce i styku ściany z jętkami dać drewniane ćwierćwałki.

Jętki oczywiście przeszlifować i pomalować wraz z ćwierćwałkiem.

Edytowane przez Mareks77

Masz żonę, dzieci - dlaczego tych pytań nie zadasz projektantowi obiektu ?