Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary kotłowni

AxLe

Recommended Posts

Dla kotłów gazowych wymiary określone są w rozporządzeniu MI. Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) z późniejszymi zmianami maksymalne obciążenie cieplne urządzeń gazowych odprowadzeniem spalin na 1 m3 kubatury pomieszczenia dla pomieszczeń nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi, w tym pomieszczenia kuchenne w mieszkaniach wynosi 4.650 W.

Przy czym kubatura pomieszczeń, w których instaluje się urządzenia gazowe, nie powinna być mniejsza niż:

1) 8 m3 - w przypadku urządzeń pobierających powietrze do spalania z tych pomieszczeń,

2) 6,5 m3 - w przypadku urządzeń z zamkniętą komorą spalania.

Poza tym pomieszczenia, w których instaluje się urządzenia gazowe, powinny mieć wysokość co najmniej 2,2 m.

Przy założeniu, że wysokość kotłowni wynosi 2,5 m mamy 8,4m3. Taka kubatura wystarcza dla kotła gazowego, wystarczy więc dla kotła na paliwo stałe.

Również ładnie Rafałek, tylko przeczytaj do końca.

Sanipro pisze:

Przy założeniu, że wysokość kotłowni wynosi 2,5 m mamy 8,4m3. Taka kubatura wystarcza dla kotła gazowego, wystarczy więc dla kotła na paliwo stałe.

A paliwo stałe, to między innymi pellety i eko-groszek. Wiadomo, że wymagania dla katłów na gaz są bardziej rygorystyczne niż dla kotłów na paliwo stałe.

1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe, to jest. PN-87/B - 02411 Kotłownie wbudowane na paliwo stałe. Wymagania

2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł.

3. Kotły na paliwo stałe o łącznej mocy cieplnej nominalnej powyżej 25 kW do 2.000 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych w piwnicy lub na poziomie terenu. Skład paliwa i żużlownia powinny być umieszczone w oddzielnych pomieszczeniach technicznych znajdujących się bezpośrednio obok pomieszczenia kotłów, a także mieć zapewniony dojazd dla dostawy paliwa oraz usuwania żużla i popiołu.

.

Lokalizacja i wymiary kotłowni

Kotły należy ustawiać na płaszczyźnie ścianami czołowymi do okna, tak aby odległość od

przeciwległej ściany kotłowni była co najmniej 0,5 m większa niż długość kotła i nie

mniejsza niż 2 m. Odległość między tylną ścianą kotła a ścianą kotłowni powinna wynosić

min. 0.7 m. W przypadku kotłów CMW w których wyczystka znajduje się na tylnej ścianie

kotła odległość powinna wynosić 0.5 m więcej niż wynosi długość kotłów. Jest to

uzasadnione potrzebą uzyskania dojścia do tylnej wyczystki kotła celem okresowego

czyszczenia.

Wysokość pomieszczenie przeznaczone na kotłownię na paliwo stałe powinna wynosić podwojoną wysokość modelu kotła,ale nie mniej niż 2,2 m.

Składowanie paliwa

Miejsce do magazynowania opału powinno się znajdować w sąsiedztwie kotłowni. Magazyn paliwa warto usytuować tak, żeby łatwo tam było dostarczać paliwo. Musi mieć tak jak kotłownia wysokość minimum 2,2 m, ale wolna przestrzeń między warstwą paliwa a stropem nie może być mniejsza niż 0,5 m. Popiół należy składować w pojemnikach w wydzielonej części kotłowni. Jeśli skład żużla ma być osobnym pomieszczeniem, powinien mieć wysokość co najmniej 2,2 m i wentylację grawitacyjną umożliwiającą trzykrotną wymianę powietrza na godzinę.

"ale'[/b] do tego

PN nie obowiązują juz w Polsce ... :-?

PINB nie robi odbiorów tylko przyjmuje protokół instalatora, ze budynek został wykonany prawidłowo

w tym wypadku odpowiedzialność za wymiary kotłowni bierze wyłacznie uprawniony instalator - taka jest moja wykładnia

No to jesteśmy 'w domu' :D Hurra! Ale proszę podać skąd taka wykładnia?

1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe, to jest. PN-87/B - 02411 Kotłownie wbudowane na paliwo stałe. Wymagania

[...]

Nabijasz licznik... mniej więcej to samo napisała Marzena tylko trochę wcześniej... :wink:

Wynika to z Ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji.( Dz.U. 2002 nr 169 poz. 1386)

Zgodnie z Art. 5. Ust. 3. Stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne.

Należy jednak zwrócić uwagę, ze zgodnie z z Art. 5. Ust. 4. Polskie Normy mogą być powoływane w przepisach prawnych po ich opublikowaniu w języku polskim.

Zgodnie z § 136. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690) Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe oraz pomieszczenia składu paliwa i żużlowni powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, a także wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

Treści Polskich Norm nie można znaleźć w internecie ponieważ lPolskie Normy korzystają z ochrony jak utwory literackie, a autorskie prawa

majątkowe do nich przysługują krajowej jednostce normalizacyjnej.

Można natomiast skorzystać z Internetowej czytelni norm

http://enormy.pl/

• 11 months później...

Ja też planuję (w zasadzie już zaplanowałem) kotłownię na pelety w moim domu, więc poczytałem już trochę norm i przepisów i widzę że na tym forum strasznie dużo jest nieprawdziwych informacji.

Po pierwsze norma PN-87/B-02411 Kotłownie wbudowane na paliwo stałe. Wymagania dotyczy tylko i wyłącznie kotłowni na węgiel (zarówno kamienny jak i brunatny), a nie istnieją żadne normy dotyczące kotłowni na drewno (w tym pelety). W takim przypadku wymiary kotłowni nie są normowane przepisami.

Po drugie wg w/w normy dla kotłowni o mocy do 25kW określona jest tylko minimalna odległość od przodu kotła do przegrody - 1m, a pozostałe odległości mają być takie aby zapewnić dostęp do wszystkich części kotła wymagających obsługi, konserwacji i czyszczenia. W tym przypadku należy zatem kierować się odległościami podanymi przez producenta kotła (niestety większość ich nie podaje) lub instalatora/konserwatora.

A czy są kotły "odbicie lustrzane, moja kotłownia jest w literę L. Ma 8m2.

i wymiary 3.8 na 2.2 (spód litery L, natomiast góra litery L to 1.85m).

Na wszystkich zdjęciach widzę podajnik ślimakowy po prawej stronie, a ja po prawej mam komin, więc lepiej chyba żeby piec stał bliżej komina a podajnik był po lewej, a takiego odbicia lustrzanego nie widziałam jeszcze.

A czy są kotły "odbicie lustrzane, moja kotłownia jest w literę L. Ma 8m2.

i wymiary 3.8 na 2.2 (spód litery L, natomiast góra litery L to 1.85m).

Na wszystkich zdjęciach widzę podajnik ślimakowy po prawej stronie, a ja po prawej mam komin, więc lepiej chyba żeby piec stał bliżej komina a podajnik był po lewej, a takiego odbicia lustrzanego nie widziałam jeszcze.

Można zamówić dowolnie umiejscowienie podajnika - przynajmniej w większości firm. W HEF i Żywiec napewno.