Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie czy propozycja drzwi jest celowa, czy tylko proponują Ci to co samo mogą Ci załatwić i jeszcze zarobić na tym. Ja do PCV ma mieszane uczucia, bo dla mnie cały czas jest to nisza w tym kraju. Z Pagenem miałem za mało do czynienia abym dał Ci jakąś obiektywną opinię. Za to Mar-Tomy znam i mogę polecić, choć w podobnym przedziale cenowym jak mają to być stalówki to zobacz sobie na Wikędy w serii Termo Prestige Lux albo na KMT Supertherm.

Nie piszesz nic o samym domu. Z czego jest postawiony, od której strony świata są drzwi zewnętrzne, czy jest wiatrołap itd itd. To mocno ogranicza pomoc i daje dużo losowości w podawaniu modeli i firm.

Nie wiem czy masz też w planach rozważać drzwi drewniane. Tam sugeruję pooglądać to co ma CAL w ofercie albo Stolpaw czy Urzędowski.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom szkieletowy, w ścianach wełna 10 cm + osb + styropian 15 cm.

Drzwi od południa. Wiatrołap jest.

Proponują PAGENa do takie będą okna. Z nimi cały czas współpracują.

O Martomach dużo czytałem i byłem zdecydowany. Wczoraj dostałem jednak ofertę na te PAGENy z PCV, o których praktycznie nie ma żadnych informacji...

• 2 weeks później...
Jakościowo CAL jest moim zdaniem wyżej jak Barański czy Erkado.

...

Z tych wszystkich drzwi jakie wymieniłeś to tak na prawdę ja brałbym pod uwagę CALa i Wikędy ale w najwyższej serii Termo Prestige Lux.

No chyba właśnie taki wybór mi pozostaje.

Ciekawe, ze CAL nie ma w katalogu 2018 i 2019 i w cenniku drzwi z kolekcji Kamiennej i nie ma tez informacji ile kosztuje zmiana stalowych aplikacji na kamienne lub ze stali cortenowskiej.

Wg katalogu CAL z 2017 roku ramiaki pionowe są wzmacniane stalowym ceownikiem.

W kolejnych katalogach nie pokazano tego ceownika - może już go nie ma?

Czy warto dopłacać do wzmocnienia "Komfort Plus" - płaskownik alu za 500 PLN netto ?

Czy np. lepiej jest zamówić "dąb na sośnie" i dopłacić 500 PLN za powyższe wzmocnienie "Komfort Plus" czy w podobnej cenie zamówić pełny dąb?

Drzwi drzwiami, ale ja bym Ci jeszcze doradzała wybrać do nich bardzo dobre zamki. Obok na osiedlu w ciągu jednej nocy złodzieje otworzyli 3 domy i bez problemu je okradli. Jeżeli będziesz zabierał się za montaż drzwi i będziesz się zastanawiał nad zamkami to polecam Ci :spam:

Od moderacji: "Rozumiem" reklamy, ale żeby tak sztucznie podciągać je pod ten temat?

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Każdy włamuje się tam gdzie jest najłatwiej. Jak okna są słabej jakości to wejdzie oknem (mowa np. o domu jednorodzinnym a nie 4tym piętrze w bloku). Jak drzwi są słabe, a okna dobrze zabezpieczone to wejdzie ktoś drzwiami - proste i logiczne zarazem. Najlepiej dobrze żyć z sąsiadem - alarm 24h/7 i w razie czego zadzwoni gdzie trzeba w razie kłopotów.

Policmajstry różnej maści też zwykle włamują się drzwiami.

Jakbym stał przed problemem wyboru drzwi - szukałbym producenta TYCH drzwi...

https://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/201908/1565602595_UqP4I7.mp4

Adam M.

• 2 weeks później...
pytanie czy ktoś miał styczność z drzwiami z tej firmy https://inspiro.online/pl/i/Budowa/19. Piszą że są na rynku od wielu lat zajmowali się tylko deweloperami a od 2017 dopiero weszli na rynek sprzedaży bezpośredniej.

Przegooglowałem tą firmę. Rejestracja działalności 2011.Ok. Siedziba w jakimś mało reprezentatywnym budynku magazynowym. Ok. Strona internetowa: połowa tekstów po łacinie....

Ale najważniejsze: producent - Stalprodukt Zamość, czyli firma która zaopatruje połowę taniego rynku polskich drzwi.

Witam!

Nie znam się na tym zupełnie a muszę wymienić drzwi wejściowe do mieszkania (wejście z balkonu, myślałam o czymś z naciskiem na termoizolację/szczelność). Odwiedziłam kilka salonów w Gdyni: Cala, Urzędowskiego i Bona (oferują Gerde i KMT). Wiadomo każdy zachwala swoje a róznice w cenach znaczne :) Zaczęłam więc szukać jakiś podpowiedzi w internecie. No i pogubiłam się zupełnie, z jednej strony pochwały ale zaraz problemy przy reklamacjach :(

No i podstawowe pytanie: Drewno czy metal ?

Drzwi są na wschód, słońce pali u nas niemiłosiernie. U sąsiadów drzwi metalowe - całe w plamach i wyblakłe. Z drugiej strony drewno chyba też nie lubi takiego słońca ?

Czy ktoś może podpowiedzieć jaki materiał wybrać ?

Wschód nie jest problemem dla drzwi. Jeśli już mowa o warunkach to gorzej wygląda południe i zachód. Z tym, że ja na setki drzwi zamontowanych ze wskazanych firm nie miałem problemów z drzwiami.

Wybierz te, które Ci będą najlepiej się podobały i miały dobry montaż.

• 2 months później...

odwieczne pytanie :) Aluminium czy drewno? mam 2 oferty:

1. Wisniowski Creo - ok 15k z montazem

2. Megacal Presenta - ok 17k z montazem.

Podobne wykończenie, ukryte zawiasy, zbliżone parametry cieplne. Czy jest coś, co sprawia, że jedne będą lepsze od drugich, czy raczej zasugerować się ceną?