Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To mają być drzwi wejściowe do domu,od strony północnej z dużym zadaszeniem.jest wiatrołap

Otwór mam nie standardowy z tego co mi wiadomo gerda była pomniejszona.chyba 90n czy coś takiego.

Zastanawiam się czy nie wykuć pod standard.

Pieniężnie wychodzą podobnie

Gerda ok.6900 thermo premium 75(z pochwytami)

Wikęd optimum 6850

Martom 72 Ok. 5800zł

Kmt z ościeżnicą passive 75cm -ok7300zł

Ale ciężko się zdecydować

Pieniądze są ważne ,ale bardziej chciałbym być zadowolony z produktu na długie lata.

"Marketing szeptany" Wikędu wynika ich zaangażowania w dobre relacje z szerokim gronem dystrybutorów i otwarcie na głosy płynące z rynku. W przypadku KMT odczuwalna jest wprost przeciwna sytuacja.

I nie chodzi o deklaracje, a praktykę.

KMT miewa sporo skuch. Wielokrotnie o nich pisałem. Trzeba uważać. Ale faktycznie 90tki i 54ki uważam za ok.

"Marketing szeptany" Wikędu wynika ich zaangażowania w dobre relacje z szerokim gronem dystrybutorów i otwarcie na głosy płynące z rynku. W przypadku KMT odczuwalna jest wprost przeciwna sytuacja.

KMT miewa sporo skuch. Wielokrotnie o nich pisałem. Trzeba uważać. Ale faktycznie 90tki i 54ki uważam za ok.

Nie buduję od wczoraj, dlatego ostrożnie podchodzę do opinii z internetu (tak jak i np. w dużych sklepach z elektroniką). Nie mam doświadczenia z drzwiami Wikęd ani żadnego znajomego, który by skorzystał z ich oferty, dlatego napisałem subietywną opinię.

Ceny są porównywalne, ja nie miałem problemu z dostawą lub montażem (mimo opinii w necie) Różnice w cenie KMT/Wikęd z tego co widziałem - pomijalne.

Miałem jeszcze oferty dwóch innych firm, w tym Polstar, ale były wyższe, przy podobnych parametrach, dlatego o nich nie wspomniałem.

Edytowane przez Sativum

90tki i 54ki uważasz udane, a 75tki ?

u mnie 90tki odpadają, za grube, 54ki raczej trochę za wąskie, zostają 75tki, ale jeszcze do końca pewności nie mam, i pozostaje cień wątpliwości, czy nie postawić na te 54ki.

finlandia, możesz uargumentować, czemu pominąłeś 75tki, jako udany model ?

Bo za dużo było w nich min. Milion opcji ościeżnic i progów, część z nich nadające się jedynie na śmietnik. Sama wersja MAX którą producent przez parę edycji katalogów polecał hasłem "nasz typ" uważam za porażkę i chyba przyznali mi rację, bo wyleciał z oferty.

Same "75" na ościeżnicy z przekładką uważam za całkiem dobre. Sięgam do nich, jeśli wymiar Wikędów jest dla mnie o ten jeden cm za duży w stosunku do możliwości. Po prostu KMT ma w moim regionie słabszą dystrybucję. Nie mogę liczyć tak na pomoc serwisu firmowego jak w przypadku konkurencji. To są dziesiątki drobnych powodów, dla których polecam inaczej. Podkreślam: drobnych.

Bo za dużo było w nich min. Milion opcji ościeżnic i progów, część z nich nadające się jedynie na śmietnik. Sama wersja MAX którą producent przez parę edycji katalogów polecał hasłem "nasz typ" uważam za porażkę i chyba przyznali mi rację, bo wyleciał z oferty.

Same "75" na ościeżnicy z przekładką uważam za całkiem dobre. Sięgam do nich, jeśli wymiar Wikędów jest dla mnie o ten jeden cm za duży w stosunku do możliwości. Po prostu KMT ma w moim regionie słabszą dystrybucję. Nie mogę liczyć tak na pomoc serwisu firmowego jak w przypadku konkurencji. To są dziesiątki drobnych powodów, dla których polecam inaczej. Podkreślam: drobnych.

Słuchaj, objeździliśmy jakieś 7-8 miejsc, wszędzie wikędy proponują, a w jednym miejscu kmt - i akurat tam, gdzie mają w ofercie kmt, jest to firma zajmująca się również sprzedażą i montażem okien, braliśmy u nich już w przeszłości, i jeśli chodzi o obsługę i doradztwo na miejscu, to wypadają najkorzystniej, wszelkie informacje są udzielane, to jest duży punkt, ale są długo na rynku, i właśnie u nich te drzwi kmt, o które nam chodzi, ich styl, wyszły wstępnie najkorzystniej cenowo, ale jak pisałem 90tki są za grube, a 54 za cienkie, więc pozostają 75tki, mamy wybrane wszystko, mam prośbę, żebyś je ocenił:

Skrzydło PLUS 75 90 prawe na zew. antracyt gładki tłoczenie 11s3 ramka czarna malowana lustro weneckie

czwarta przylga 4P

Dopłata za czarne ramki międzyszybowe

Ościeżnica ALU/75 90 P antracyt gładki

Próg ALU/75 "90" 4P

Pochwyt drzwiowy jednostronny kwadratowy 1560mm - K7 czarny malowany

Klamka LAMBDA jednostronna bez zabezp. czarna anodowana

Elektrozaczep

Wkładka 50/50 satyna 2

Osłonki na zawias 1 GRATIS

co to za ościeżnica z przekładką ? czy ta z naszego wyboru aluminiowa 75 będzie mogła Twoim zdaniem się gorzej spisywać ?

warto brać zamiast 3 przylg, to 4 przylgi ?

Nie podejmuję się oceny doboru oferty KMT. Nie przepadam za ich katalogiem (trzeba w nimi siedzieć na stale, a nie okazjonalne by orientować się w ich symbolach i możliwościach), a ostatni jaki mam drukowany jest sprzed 18 miesięcy.

Ościeżnica aluminiowa jest ok, ale żeby zaraz do niej dopłacać ładnych kilkaset złotych? Dla mnie drzwi stalowe to tańsza alternatywa, a w tym wypadku to żadna tańsza.

W Twoim przypadku największe zaufanie budzi punkt sprzedaży i im bym zaufał.

Aha - a co po próg? Postawią drzwi na wylewce? czy cegłach? Bo o tym nie ma ani słowa..

Ościeżnica aluminiowa jest ok, ale żeby zaraz do niej dopłacać ładnych kilkaset złotych? Dla mnie drzwi stalowe to tańsza alternatywa, a w tym wypadku to żadna tańsza.

W Twoim przypadku największe zaufanie budzi punkt sprzedaży i im bym zaufał.

lepsza ościeżnica aluminiowa, czy stalowa - a w środku drewno ? (różnica ok. 400-500 zł w cenie)

Aha - a co po próg? Postawią drzwi na wylewce? czy cegłach? Bo o tym nie ma ani słowa..

co masz na myśli ?

Dla mnie lepsze jest to, co sprawdzone.

Do wszelkich mixów podchodzę niechętnie.

Ościeżnica stalowa - znana, sprawdzona. Ma swoje wady (jak za mały luz to nie ma kontroli nad dobrym wypełnieniem pianą). Drewno z alu? Po co tam drewno? Dla wrażeń? Wystarczy odpowiednio gruba blacha, by było to sztywne.

Alu - też znane. Tylko zastanawiam się po co dopłacać te minimum 700zł, jeśli mają to być drzwi tańsze. Lepsze Ud o 0,2 nigdy się nie zwróci. Jedyny plus - to tak jakby lepszy komfort, brak ryzyka przemarzania (szronu na progu) w stosunku do zwykłej stali.

Dobrze jest, jak pod progiem jest podwalina. Wiele firm liczy, że postawi drzwi na wylewce (tanio, szybko, wygodnie), ale wyobraź sobie, że do tej wylewki dojedziesz kostką?

Nie działa na forum dodawanie fot, więc jak wszyscy muszę wrzucać linka (to jest do mojego fb):

https://www.facebook.com/alterdom/photos/3094710317302828

Ja taką wylewkę z założenia kuję i w to miejsce daję poszerzenie oddzielające wylewkę w domu od schodów zewnętrznych.

Dla mnie lepsze jest to, co sprawdzone.

Do wszelkich mixów podchodzę niechętnie.

Ościeżnica stalowa - znana, sprawdzona. Ma swoje wady (jak za mały luz to nie ma kontroli nad dobrym wypełnieniem pianą). Drewno z alu? Po co tam drewno? Dla wrażeń? Wystarczy odpowiednio gruba blacha, by było to sztywne.

Alu - też znane. Tylko zastanawiam się po co dopłacać te minimum 700zł, jeśli mają to być drzwi tańsze. Lepsze Ud o 0,2 nigdy się nie zwróci. Jedyny plus - to tak jakby lepszy komfort, brak ryzyka przemarzania (szronu na progu) w stosunku do zwykłej stali.

Dobrze jest, jak pod progiem jest podwalina. Wiele firm liczy, że postawi drzwi na wylewce (tanio, szybko, wygodnie), ale wyobraź sobie, że do tej wylewki dojedziesz kostką?

Nie działa na forum dodawanie fot, więc jak wszyscy muszę wrzucać linka (to jest do mojego fb):

https://www.facebook.com/alterdom/photos/3094710317302828

Ja taką wylewkę z założenia kuję i w to miejsce daję poszerzenie oddzielające wylewkę w domu od schodów zewnętrznych.

Cieszę, że się nie tylko Twój nick mi się podoba, ale także porada dot. poszerzenie podprogowego XPS - z czego nie zamierzałem rezygnować :D:cool:

A czy wystarczy 1.5cm poszerzenia jeśli nie wiadomo czy więcej wejdzie?

Jak to nie wiadomo czy wejdzie? To nowy dom, czy wymiana?

Wystarczy by trochę wzmocnić próg. Trochę, bo zależy jakie to poszerzenie. Ja np. to typowe 3cm z Wikędu do drzwi Premium odrzucam, bo jest zwyczajnie słabe nie tylko z powodu grubości.

Drugą rolą podwaliny pod progiem jest rozdzielenie posadzki wewnętrznej z betonem schodów zewnętrznych. A by przeciąć ciągłość tego dużego mostka trzeba minimum 5-10cm.

Cieszę, że się nie tylko Twój nick mi się podoba, ale także porada dot. poszerzenie podprogowego XPS - z czego nie zamierzałem rezygnować :D:cool:

A co to za poszerzenie? Podwalina z internetu? Nie widzę tego w katalogu KMT. Nie polecam "miękkich" poszerzeń, bo są one zwykle wklejane na pianę. Czyli to wątpliwe podparcie. W najlepszym przypadku będzie stało na klinach, czyli ciężar drzwi będzie opierał się na kilkunastu cm kwadratowych wbijających się w xps. Może zwykle drzwi i stalowe to zniosą, ale zdecydowanie wolę poszerzenia z twardego materiału, najlepiej wpinające się w próg.

Nawet ten proponowany przez KMT zestaw - kanapka z kawałków styropianu owinięta dwoma płytami jest ... hmm.. no nie budzi mojego zaufania.

Hmm, zasmuciłeś mnie :(

Mowa o:

https://kmt.com.pl/katalogi-produktowe/drzwi-stalowe-kmt

strona 75, górny prawy róg prospektu.

Przez montaż drzwi na poszerzeniu progowym (aluminiowym lub lepiej - XPSie) chciałem uniknąć sytuacji gdy drzwi - skrzydło + ościeżnica - mają dobre parametry przenikalności, a słabym ogniwem stanie się nieumiejętny montaż lub właśnie okolice progu. XPS jest wszak cieplejszy niż silikat/bloczek betonowy C15. Błąd?

Po montażu wygląda tak:

3cf2db774203.jpg

Drugie, przed pianowaniem (54 plus):

70a7d8737f0b.jpg

Edytowane przez Sativum

Ach, widzę że w bieżącym katalogu nie ma już tej styropianowej "kanapki" o której pisałem. I takie jest właśnie KMT. Coś wymyślą, wrzucą. Potem wycofają. Za dużo nieprzemyślanych rzeczy.

Nie wiem jakie to poszerzenie (w sensie producent). Chyba pierwszy, zarazem najbardziej znany, Klinar ma dwie opcje montażu. Żadna jak na tych zdjęciach. Na pocieszenie - niemal 100% zdjęć jakie widuję w internecie jest niezgodne z zaleceniem producenta tych podwalin.

Zobacz, że tu cały ciężar drzwi opiera się tych dwóch podkładkach o powierzchni 2 x 20cm2. Całe szczęście, że nacisk tych drzwi nie jest duży. Pewnie będzie działać, wytrzyma. Ale to jest powód, dla którego polecam poszerzenie PCW (tabelka niżej w katalogu). Że XPS cieplejsze? A jakie to ma znaczenie gdy to PCW ma i tak lepszy parametr niż cała rama aluminiowa dookoła..

Fakt, właściwie to był powód dla którego zrezygnowałem z tzw. ciepłego parapetu pod oknami. Ciężar okien jest konkretny i wielokrotnie większy od ciężaru drzwi, dlatego nie byłem skłonny ryzykować nieszczelnością okna za kilka lat.

No nic, mam nadzieję że dyble w murze i pianka nie pozwoli rozszczelnić się drzwiom. Kusi mnie by zrobić audyt energetyczny zaraz po zamieszkaniu w budynku (jako punkt wyjścia) i następny po 3-5 latach, by zobaczyć co i ile się zmieniło.

No tak - co do XPS to wiem, że będzie mieć lepszy parametr niż jakikolwiek element drzwi (a większość sprzedawców i tak podaje U tylko dla skrzydła, wymownie milcząc na temat ościeża lub progu...). Jak to wygląda dla ALU vs PCW? Podzielisz się wiedzą? Zakładam, że siedzisz w branży?

Czy to była dobra decyzja - drzwi i okna, okaże się za kilka lat :) Jak każdy (prawie) po budowie, cieszę się że dom się nie zawalił, a ja niedługo w końcu w nim zamieszkam. Problemy jakie tu się często pojawiają - typu czy poszerzenie XPS, czy bloczek, WG, czy przy OP pod panele dać matę kwarcową, czy XPS to "problemy 1. świata". Remontowałem kilka domów/mieszkań i to jak one były stawiane! Budownictwo po 2000 r. to dla wielu starszych budynków kosmos :D

Mnóstwo mitów i nieprawd jest w Twojej wypowiedzi.

Prawidłowo zamontowane ciepłe parapety czy też poszerzenia z XPS spełnią swoją rolę. Muszą tylko być zamontowane zgodnie ze sztuką, a tak oceniam max 10% widywanych prac.

Rynek musi pójść w kierunku rozwiązań dobrych, tj. trwałych i prostych w użyciu.

Sprzedawcy podają to, co widzą w katalogu. Klienci widzą to samo. Czasem na stronach producenta są też deklaracje techniczne które mają więcej parametrów, niż tylko Ud (bo zarówno Wikęd jak i KMT podają) wartość całych drzwi, czyli wyliczoną proporcjonalnie w stosunku skrzydła/ ościeżnicy / i progu, który niezauważalnie zaniży wynik, ale w praktyce może być na nim szron.

Ale najbardziej istotne są takie rzeczy jak szczelność . Nikt na nią nie patrzy. Np. przepuszczalność powietrza kl. 2 oznacza że przez godzinę przez przeciętne drzwi ma prawo przedostać się ponad 20m3 powietrza! i nie ma to nic wspólnego z Ud!

Po co mi poszerzenie idące w podłogę cieplejsze niż drzwi? Przecież i tak zostanie ono przykryte kostką, ociepleniem, piachem. Co mi po teoretycznie cieplejszym materiale, jeśli jest go 0,1m2 w stosunku do 2m2 drzwi? A do tego gdy okaże się on nietrwały?

Wspomniane KMT - extra ciepłe progi ze spienionego plastkiku a na niego cienka blaszka ze stali nierdzewnej na taśmie samoprzylepnej? Na progu po którym się depcze!