Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

osobiście wziąłem wikęd 31A, standard przeszklenie, żona się bała że będzie widać a żeby bylo cos widac w srodku od zewnatrz to trzeba podejsc na 0,5m , z ulicy nie ma szans by cokolwiek bylo widać, ja nie chciałem lustra weneckiego bo wygląda odpustowo przy tej kolorystyce.

wzialem wikęda 55mm, 4600brutto kosztował.

drzwi grubsze niz powyzej uwazam za rozrzutnosc, srednia dobowa w Polsce +8 celcjusza dodatkowo drzwi maja tylko powierzchnie 2m2, wolalbym osobiscie by miec "cieply" dom wiecej wsadzic styropianu w sciane lub poddasze.

szanuje sprzedawcow, ktorzy nie chca opchnac najdrozszego towaru a doradzaja madrze i zgodnie z portfelem klienta.

oto zdjecie drzwi : https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/440127900_1450270728911812_2523134292923745341_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=aa7b47&_nc_ohc=mvzpWk1y8uoQ7kNvgHnb9yX&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&oh=00_AYCnrOy13kJzdedq5X2h1kRzZn9RJ8vZX7N7HVIUS2rArg&oe=66985477

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Trochę z braku odpowiedzi i nikłego odzewu a trochę przez przypadek, w "oko wpadło" mi ogłoszenie o sprzedaży nowych drzwi ale w drugim gatunku z powodu różnych mniej lub bardziej widocznych uszkodzeń ale za to, za bardzo atrakcyjną cenę.

Z dość sporej ilości różnych modeli, wzorów i kolorów, do mnie pasowały tylko 2 sztuki z czego jedne były o grubości 55 mm (złoty dąb) a drugie coś koło 75 mm (antracyt) - różnica w cenie była symboliczna ale "złoty dąb", dużo bardziej wpadł nam w oko a i uszkodzenia (lekkie wgniotki) występowały tylko od wewnętrznej strony i to poza zasięgiem codziennego wzroku - jedna jakieś 5 cm od góry a druga 10 cm przy podłodze. Aby je zobaczyć trzeba stanąć pod odpowiednim kątem i dobrze ich poszukać aby zauważyć.

Kompletne drzwi z futryną, progiem, klamkami, zamkami, wąską szybką z lustrem weneckim, kosztowały 1300 zł i jak dla mnie, cena czyni cuda.

Jak drzwi będą już osadzone na swoim miejscu (koniec sierpnia, początek września), to zamieszczę fotkę.

W dniu 25.07.2024 o 21:34, ArturoK4 napisał:

Niestety nie wiem i sprzedawca też nie wiedział.

Nie ma na nich żadnych oznaczeń producenta a przynajmniej nie widać ich na pierwszy rzut oka.

Jeśli sprzedawca nie wie ( bardziej uwierzę że nie chciał się przyznać) to bardzo źle wróży. 

Nie jestem zwolennikiem przesady w doborze, ale lubię jak produkt jest trwały. A w tym przypadku.. obawiam się że to będzie jakiś odrzut z importu który będzie trzeba wymienić na parę lat..  No cóż, obym źle wróżył.. .

12 godzin temu, finlandia napisał:

Jeśli sprzedawca nie wie ( bardziej uwierzę że nie chciał się przyznać) to bardzo źle wróży. 

Nie jestem zwolennikiem przesady w doborze, ale lubię jak produkt jest trwały. A w tym przypadku.. obawiam się że to będzie jakiś odrzut z importu który będzie trzeba wymienić na parę lat..  No cóż, obym źle wróżył.. .

Nie jestem taki całkiem naiwny i też potrafię oceniać z tym, że robię to zawsze na podstawie tego co widzę i mogę dotknąć. Nie twierdzę, że nie masz racji ale dopiero życie zweryfikuje trafność podjętej decyzji.

Na tą chwilę, prawie wszystko mi w tych drzwiach pasuje, no może tylko szerokość nie jest taka jak zakładałem ale przy cenie 1300 zł, jestem w stanie, przymknąć na to oko.

Co do wymiany drzwi na nowe za parę lat - brałem to pod uwagę, kupując drzwi drugiego sortu ale myślę, że nawet za parę lat nie będą aż tak złe jak te które mam aktualnie w domu.

Chciałem tylko wymienić 60-letnie drzwi, które przeżyły powódź w 1997 roku i ostatnimi laty już dość mocno dawały sygnały do wymiany (w zimie trzeba było już "dopychać" dolny róg nogą, bo nie do końca pasował do framugi).

Nie mam aspiracji do ekskluzywnego basenu przy domu co wcale nie oznacza że go nie mam ani jazdy nowym modelem Porsche - staram się nie bujać w obłokach i dokonywać zakupów na miarę swoich potrzeb i możliwości. Szukając nowych drzwi, byłem mocno zdziwiony ich wygórowanymi cenami a te trafiły się prawie jak wygrana w totolotka. 

Liczyłem w dużej mierze na pomoc w wyborze tutaj na forum ale przeliczyłem się i wyszło jak wyszło.

Poczekam na montaż zakupionych drzwi i przynajmniej roczną eksploatację, wtedy będę mógł wydać jakąś w miarę rzetelną opinię. 

W dniu 13.07.2024 o 13:42, ArturoK4 napisał:

Z żoną doszliśmy do wniosku że nie potrzebne są nam super ciepłe i super grube drzwi z najlepszej firmy a w zupełności wystarczą nam drzwi o grubości 55 mm z małą wąską szybką na środku lub przy klamce, lustro weneckie tak aby z zewnątrz nie za wiele było widać. Dobra framuga/ościeżnica, dobry i wytrzymały próg a co najważniejsze, oprzyrządowanie czyli klamki i zamki dobrej renomowanej firmy, aby zamki się nie psuły a klamki nie wycierały z koloru (najlepiej stal nierdzewna). Kolor drzwi ciemny ale nie czarny, coś takiego jak orzech - wiadomo, że będzie to okleina ale chciałbym aby była na lata a nie na rok czy dwa.

Macie założenia, jakbyście pisali list do św. Mikołaja albo mowę miss world.

Można walczyć o każdy W/m2 - ale czy warto? Przy 22* po wewnętrznej stronie drzwi o U lepszym o 0,1 zaoszczędzą  bardzo orientacyjnie licząc jakieś 15kWh/r. Jak ktoś grzeje prądem z COP=1 to drzwi z U lepszym o 0,5 zaoszczędzą 61zł rocznie. W dwadzieścia lat 1220zł - a droższe pewnie będą o znacznie większą kwotę więc za samo U dopłacać nie ma sensu, ale jak mają lepszy zamek, lepsze zawiasy, grubszą blachę, sztywniejszy ramiak, więcej/lepsze uszczelki  itd. - to można się zastanawiać, czy za te cechy mechaniczne nie dopłacić.

Ciemny kolor to proszenie się o kłopoty w drzwiach zewnętrznych (chyba, że od północy albo dobrze zacienionych), bo nagrzewanie nie tylko zaszkodzi kolorowi, ale też może je odkształcić i pogorszyć szczelność.

Szybka kosztuje, pogarsza szczelność i termoizolacyjność. A pod maskownicą mogą być takie "cuda":

Nie ma żadnych przewag względem kamerki.

Jeżeli drzwi się odkształcą pod wpływem słońca nawet jeżeli są z czarnego matu, to są g... warte. Michałek jak zwykle jest mistrzem teorii! 🤣 Zmiana koloru to kolejny mit! Chyba, że kupujemy najtańsze g... z azjatyckiego importu. 

Edytowane przez gregos11

14 godzin temu, gregos11 napisał:

Jeżeli drzwi się odkształcą pod wpływem słońca nawet jeżeli są z czarnego matu, to są g... warte. Michałek jak zwykle jest mistrzem teorii! 🤣 Zmiana koloru to kolejny mit! Chyba, że kupujemy najtańsze g... z azjatyckiego importu. 

W Twojej wypowiedzi za to zero konkretu, sama pogarda dla innych rozwiązań niż "swoje". 

Rzeczowy argument obalający idiotyczny wpis Kaizena dotyczący wpływy koloru na zniekształcenie drzwi 😅? Michałek wypisuje głupoty, tyle mogę napisać.

Chyba, że przez drzwi rozumie płytę MDF bez ramiaka 🤣 W 3 świecie, to faktycznie spełniałoby warunek drzwi, ale nie u nas 😁

Edytowane przez gregos11

Szukam drzwi zewnetrznych stalowych lub drewnianych z naświetlem bocznym. Chcę, aby drzwi miały klasę 4 jeśli chodzi o przepuszczalność powietrza. Jednak wszędzie gdzie szukam same drzwi maja klasę 4, ale dodanie naświetla powoduje klase 2. Czy ktoś może coś doradzić? Otwór na drzwi 153 cm szeroki. 208cm wysoki. Budżet nieważny.

Godzinę temu, domino34 napisał:

Szukam drzwi zewnetrznych stalowych lub drewnianych z naświetlem bocznym. Chcę, aby drzwi miały klasę 4 jeśli chodzi o przepuszczalność powietrza. Jednak wszędzie gdzie szukam same drzwi maja klasę 4, ale dodanie naświetla powoduje klase 2. Czy ktoś może coś doradzić? Otwór na drzwi 153 cm szeroki. 208cm wysoki. Budżet nieważny.

Trochę jestem zaskoczony. 

Niemal 100% zamieszczonych w necie deklaracji dotyczy drzwi 1skrzydłowych. Nie widziałem takiej z naświetlem, bo od powierzchni dodatkowej szyby zależy Ud, więc to byłyby deklaracje bardzo dynamiczne. 

Czy któraś z firm podaje w ofertach parametr przepuszczalności powietrza? Pytam poważnie.

Zwykle drzwi z naświetlem to typowe drzwi 1dzielne+ dokręcane naświetle w oddzielnej ramie, czyli coś co nie wpływa na szczelność samych drzwi.  Są oczywiście wyjątki - np. niektóre konstrukcje CAL wykonuje składając z części (oni mogą udzielić info o tym parametrze) lub Urzędowski - u nich drzwi z naświetlem są zawsze jako jedna konstrukcja ale tu o opublikowanie badania raczej ciężko.      

@finlandia W ofertach oczywiście ani słowa. Jak pytam w salonach to robią ze mnie idiote.

Ja mówię na podstawie deklaracji użytkowych deklarowanych  przez producenta. 

Wchodzę na stronę cal'a i tam rzeczywiście jest tam jak mówisz. Jest deklaracja dla całej konstrukcji. Akurat na klasę 3 jeśli chodzi o przepuszczalność powietrza lub klasę 4 przy zaryglowanych drzwiach.

Natomiast np dla takiego erkado czy wikedu mam na stronie deklaracje z naświetlem lub bez. Np metalowe erkado thermo hot 78 z alu ramą z naświetlem ma klasę 2, ale samo skrzydło bez naświetla ma już klasę 4. 

Totalnie nie rozumiem o co chodzi.