Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wasze pojęcie o budowaniu na samym początku

Wasze pojęcie o budowaniu na samym poczatku.  

78 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wasze pojęcie o budowaniu na samym poczatku.

Recommended Posts

Przed rozpoczęciem budowy przeczytane muratory z 4 ostatnich lat i rozmowy z osobami po budowie. I oczywiście forum Muratora. Wielu błędów chyba nie zrobiłem ala gdybym jeszcze raz zaczynał to by było parę zmian.

ja zacząłem od kupowania "Muratora" i "ładnego domu". Dodatkowo pilnie studiuję forum, portale i dzienniki budowy naszych forumowiczów.

... a czas pokaże czy to wszystko sie na coś przydało. :)

zaznaczylem trzecie od gory - dzieki Muratorowi ktorego mialem okazje czytac oczekujac na wydanie pozwolenia moja wiedza byla jak na 87 rok ze ho ho ho a czekalem dllugo - prawie pelny rok za przyczyna sasiadki i dbalosci o moje zdrowie - ale to juz kiedys oopisywalem i nie bede sie powtarzac

Tak wiec Murator przygotowal mnie dosc solidnie. Poza tym majac dwie prawe rece (wtedy - nie teraz - teraz to len jestem) sam swoja chalupe stwialem z pomoca hmmmm.....pierwszego meza mojej pierwszej zony ;)

Na dzien dzisiejszy szlajajac sie po wielu inwestycjach napatrzylem sie jak i co nalezy robic i co jak mozna spie.....

Echhh....tylko kase miec - nastepna chalupe bym chetnie wybudowal

... czyli co wiedzieliście o budowaniu na samym początku tzn w momencie zakupu projektu budowlanego?

ja bym zaznaczył odpowiedź 1 - taki ze mnie był żółtodziób - ale cały czas pilnie się uczę :lol:

Odpowiedzi jw.

pozdrawiam

:wink:

Działkę kupiliśmy końcem maja, ale dojrzewaliśmy do "akcji dom" przez ostatni rok (nie mogę uwierzyć że kiedyś uważałem że mieszkanie to szczyt moich marzeń). Tak więc, od roku czytam różne miesięczniki budowlane, przeglądam internet i teraz, jeszcze przed wyborem projektu mam już sporo teoretycznej wiedzy, w każdym razie odróżnię Maxa od Porothermu :lol:

Ale ostrożnie dam poziom nad żółtodziobem...

Nie miałam żadnego pojęcia (a wydawało mi się, że mam). I przez tą moją niewiedzę zdarzały się problemy. Znajduję jednak jedną zaletę w mojej nieświadomości - mając ją, wiedząc wcześniej ile to pracy, kontrolowania ekip , załatwiania formalności i kosztów :o nigdy nie zdecydowałabym się na własny domek. A tak...już prawie go mam, a że po drodze trochę bolało...Da się znieść taki ból gdy spełniają się marzenia :wink:

Pozdrawiam wszystkich budujących

Gdybym przed zakupem działki wiedziała to co wiem teraz wybrałabym inną działkę i inny projekt, ale tak poważnie lektura muratora trochę rozjaśniła mi w głowie i staram się popełniać jak najmniej błędów. Podobno trzeci wybudowany dom spełnia nasze oczekiwania i jest taki jak powinien być. :wink: