Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Podnosiłem teren działki (nawiozłem ziemię - jakiś metr), chciałbym ogrodzić (siatka z podmurówką, z jednej strony ogrodzenie betonowe), czy muszę odczekać aż ziemia usiądzie?

Za jakiś rok czy więcej ogrodzenie nie popęka, czy coś takiego?

Ziemia siada od trzech do sześciu lat, w zależności od rodzaju gruntu.

Zastosuj lekkie technologie ogrodzenia, którym ruch ziemi nie przeszkadza lub dowierć się np. śiwdrem do litego pierwotnego gruntu i na nim osadź stopy słupków.

No tak...tylko na nieruszanym...to zanim chłopak wyjdzie z robotą ponad ziemię to już straci pieniądze na to właściwe ogrodzenie...ciekawostką dla mnie jest ten w sumie długi okres osiadania takiej ziemi...3 do 6 lat...

Ja widzę co się stało z moim "obskarpowaniem" domu po roku...usiadło to fakt....ale na tyle, że nie spodziewam się kolejnych ruchów...ale to coś jest pod kątem...było tego może z 60 cm....to się ma nijak do placu...na którym jest 1 m....ja bym odczekał...postawił jakąś tymczasówkę z siatki leśnej...i tak po dwóch latach bym coś pomyślał...