plaga 07.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 a jakieś szczegóły?Jak głęboko płyta, jaka gruba itd. jak wysokie na tym ściany fundamentów, w sumie ile m3 betonu na nią poszło. Myslałem i ja nad płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaidaniel 07.01.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jesteśmy po pierwszych rozmowach z fachowcami od zalewania fundamentów (właściwie to mąż jest). Oj, zanosi się dziś na bezsenną noc HA!!! Pocieszające jest to, że mamy ekipę, która (w przerwach między wielkimi budowami!) chce nam postawić nasz "mały domek" jak mówi o Klementynce jej szef. Znamy przybliżone koszty samych fundamentów (materiał, robocizna ekipy). Inne niedługo też poznamy. Wiosno przybywaj! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 14.01.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jedna z ładniejszych klementynek jakie w życiu widziałam. Mam nadzieję, że właściciele się nie pogniewają. http://images28.fotosik.pl/37/678d2fa34a241189.jpg Ładniejszych zdjęć tego cacka nie mam. czy ten dach waszym zdaniem ma nachylenie 30 stopni? Bo Klementynka ma 30, a ten tutaj wydaje sie bardziej stromy. Domek jest niezaprzeczalnej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 14.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=32&nazwa_projektu=ANETA&autor=Robert%20Sobiepanek a może to pewna wersja innego projektujak wyżejchociaż bardziej pasuje klementynka tylko ze zmienionym dachemmuszę powiedzieć, że mi tu też coś nie pasowało....Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 14.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 W miejscowości Dobczyce koło Krakowa stoi piękna Klementynka (lub klementynko-podoba) w kolorystyce seledynowo-brązowej. Wszyscy się oglądają za tym domkiem. I nawet ogrodzenie jest takie same jak na zdjęciu powyżej. I wydaje mi się że widziałam tam podwójny garaż. aż musze sie tam przejechać żeby jeszcze raz ją zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
74Kasia 15.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ten dom na zdjęciu to na 100% klementynka - ma ścianę trzywarstwową z Silki E18. Znam ten dom, bo jak go zobaczyliśmy (byliśmy w środku) to już wiedzieliśmy, że my też zbudujemy klementynkę. On ma pojedyńczy garaż, a obok stoi wiata (na zdjęciu wygląda tak jakby była połączona z garażem, ale tak nie jest). Plaga - oto techniczne szczegóły naszej płyty fundamentowej. 1. Płyta wygląda jak odwrócona część pudełka od zapałek. Stopa ( ściana fundamentowa) ma 1 metr i 10 cm. , a grubość płyty - 12 cm. Płyta zalewana była na 3 etapy. 2. Betonu na płytę poszło - około 49 m3. Na naszej budowie zakończony kolejny etap - mamy w środku tynki. Teraz czekamy na kolejną ekipę od ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRZEGORZ I AGA 19.01.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam serdecznieJa też bede budowala z mezem klementynke. Mamy juz projekt i własnie szukamy ekipy budowlanej. Po wstepnych rozmowach wycenili stan surowy otwarty na 75000 (sama robocizna od fundamentów po dach). Mam pytanko czy to dużo czy mało? Nie mam rozeznania ile to może kosztowac, nadmieniam, że bedziemy budowali w okolicach Warszawy.Czekam na informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
74Kasia 20.01.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Witam nowych klementynkowiczów.75 tysięcy to jak dla mnie kosmiczna cena. My zapłaciliśmy dużo mniej za stan surowy zamknięty. Fakt, że cenę uzgadnialiśmy z ekipą w 2006 roku i budujemy pod Olsztynem, a nie Warszawą. Myślę, że ekipy wykorzystują zeszłoroczny bum budowlany i tak windują ceny. Klementynka mimo, że duża jest prosta do postawienia, bo nie ma żadnych kolumienek, balkoników, dziwnych okienek itd. itp. Może warto podać to jako argument przy negocjowaniu ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goha 20.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 U mnie wyszło mniej. Sam stan surowy zamknięty 45 tyś, potem trochę doszło za betonowe schody, niewielką piwniczkę i taras. Generalnie 75 tyś to za dużo, moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRZEGORZ I AGA 21.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Właśnie tak myślałam ale dzięki za informacje. szukamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaga 22.01.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 "Ruszyła maszyna po szynach ospale..." Tak i my ruszamy. Humus mamy zgarnięty i fundamenty się wytyczyły teraz czas na kopanie. łopaty już rozgrzewam i ruszam do roboty, czekam tylko na lepsza pogode, bo wieje u nas strasz i zimno jak cholera A co do kosztów: hmm My nie bierzemy ekip, Za fundamenty biore się sam ( znaczy fizycznie to kogoś do pomocy btrza wziąść, Bez firmy miałem na mysli). ostatnio bloczki przyjechaly do mnie z Gostynia. Przeszło 300 km, zaoszczędziłem 750 zeta jakbym miał u nas kupic. czy to nie jest chore? Pod nosemfabryka bloczków a ja sprowadzam z Polski bo dużo taniej. Mury też bede robił sam, a z dachem hehe nie wiem, z tego co piszecie to ludzi bede potrzebował, ale firmy nie będe brał napewno:) Oby sił wystarczyło. zdjęcia w dzienniku zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
74Kasia 23.01.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Plaga życzę powodzenia. Powiem szczerze, że podziwiam, że chcesz sam budować dom. Na tym trzeba się nieźle znać, a i tak nie da się uniknąć błędów. Niestety wiem to z doświadczenia. U nas coś skopali ze schodami (mamy wylewane z betonu). Właśnie mój mąż walczy jak z tego wybrnąć. A dach to już w ogóle wyższa szkoła jazdy. Chyba, że Ty jesteś budowlaniec i to dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaga 24.01.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 @Kasia74 Kasiu budowlaniec to ja nie jestem, przynajmniej nie po szkole. Za to przeżyłem już jedną budowę, jak ojciec budował dom ( w którym dziś mieszkam). Zaczynałem jako totalny laik ( 17 lat miałem ) :)Dom ma 4 kondygnacje dach dwuspadowy który zrobiliśmy sami. Inne rzeczy też typu elektryka, hydraulika itp potrafie, za to nie zrobie centralnego ogrzewania, gładzi ( niecierpie tego wole zapłacić) nie położę terakoty, glazury, za to panele na ścianach, sufitach, podłodze i owszem. Po za tym jestem człowiekiem otwartym i pytającym, jeśli nie wiem będe się Was radził i liczę na pomoc. Do tego sąsiada mam budowlańca i widzę jak robią hehehehe dobry chłop z niego ale czasem hmmm robią lipe. wiadomo o co chodzi. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 27.01.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Nacieszcie oczy drodzy Klementynkowicze! Oto przypadkowo spotkana kiedyś na spacerze Klementynka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0cd1f85c66ff5ef.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26e42df51fad0073.html [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaga 27.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Piękna, prawie jak oryginał jednak garaż jest chyba trochę powiększony, czy mi się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 27.01.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Garaż jest podwójny, albo taki na 1,5 auta Niestety nie zastałam właścicieli. Jeszcze jedno zdjęcie od strony garażu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/010e05c79bc3ca62.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaga 27.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 to tak jak ja będe miał, tzn. 1,5 stanowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 28.01.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 A ja mam taką wizję rozplanowania dołu: Kominek na ściance między kuchnią a salonem. Dzięku temu na tej samej ściance z drugiej strony kuchenka i wyciąg. Czyli oszczędzamy kasę na jednym kominie. co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goha 28.01.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Sprawdź, w którym miejscu dachu wyjdzie ten komin i jak będzie stał, bo to tez rzutuje na estetykę budynku. Przy paleniu w kominku gromadzi się wokół sporo brudu, który roznosi się po całym domu, trzeba też umieścić gdzieś drewno. Stawiając kominek w "przejściu" (kuchnia, salon, przedpokój) możesz nieco uatrakcyjnić sobie sprzątanie. Przepraszam, za swój sceptycyzm, ale to wszystko przez to, że uwielbiam równocześnie patrzeć na ogród i na kominek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 31.01.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 witam wszystkich ponowniea propo's komina w innym miejscu niż na projekcie, a konkretnie na ściance działowej między kuchnią, a salonem. Na dachu nie powinien źle wyglądać, bo najprawdopodobniej wypadnie nad oknem kuchennym szerszym bokiem do ulicy. Po rozmowie z architektem i kierownikiem oraz naszym majstrem tak ustawiliśmy komin żeby nie przechodził przez kalenicę. Sporym zagrożeniem jest podział góry na pomieszczenia. Głupio byłoby mieć komin w środku pokoju niczym słup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts