stanislawa 22.06.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Mam jarzębinę w ogrodzie. Fajna jest , ale już za wysoka. Chcę ją przyciąć i nie bardzo wiem kiedy i jak żeby kwitła w przyszłym roku. Może ktoś ma już doświadczenie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.06.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Ja bym radzł przyciąć teraz podczas slnego wzrostu i to krótko, pędy się rozgałęzią i pewnie trzeba będzie to zrobić jeszcze raz po niedługim czasie. A kwitnąć i tak powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 19.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Podłączam się do pytania. Kupiłem niedawno dwa drzewa jarzębiny,aby uzupełnić szpaler istniejących już dwóch, sadzonych na wiosnę jarzębin.Problem w tym, że te nowo posadzone są o jakiś metr wyższe od tych, które już tam rosły. Chciałbym mieć je w miarę równe. Czy mogę je przyciąć i kiedy?PozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 20.10.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 tnij na wiosnę,przed ruszeniem wegetacji, nawet mocno bez problemu,rany po cięciu jeżeli będą spore zabezpiecz maścią ogrodniczą dostępne w każdym sklepie ogrodniczym- teraz bym tego nie robił-przez rany które zostały po cięciu wnikają przeróżne patogeny grzybowe ,a na zimę to znacznie osłabi drzewko a przecież zima to najcięższy okres dla roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_rz 20.10.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Tak zrobię. Cięcie teraz mogłoby obudzić wegetację roślinek, więc ... na wiosnę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 mozna tez je wykopać i posadzc karłowe gatunki jarzębin, np. Jarząb Koehego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 09.09.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Hej, podnoszę temat. Kupiłam jarzębinę, zamierzam ją jutro posadzić. Sadzonki są trochę zabiedzone i rosną jako krzew, a nie drzewo. Czy powinnam je przyciąć przy sadzeniu? Dopiero na wiosnę?Bardzo prosze o pilną poradę - z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeroyMerlin 23.09.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam,Potwierdzam - cięcia wiosenne są zdecydowanie bardziej bezpieczne i lepsze dla rośliny. Zwłaszcza nowe sadzonki potrzebują czasu na zaadoptowanie się w nowym miejscu, więc przycięcie ich od razu po posadzeniu znacznie osłabi rośliny. Należy więc poczekać do wczesnej wiosny - tuż po ustaniu przymrozków.Pozdrawiam, WojtekEkspert Leroy Merlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 przytnij jak drzewka owocowe - na przedwiośniu (luty/marzec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts