Jani_63 14.02.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 O melioracji było w nawiązaniu do tego cytatu: Osobiscie niemam juz problemu z poziomem wod gruntowych dzieki meljoracji jaka musialem wykonac przy budowie pierwszego domu 15 lat temu. Jak pisałem pojawił się wcześniej Twój post. Stąd przekłamanie że to dotyczyło Twojej wypowiedzi Choć mimowolnie trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 14.02.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 oraz całoroczne sprawdzenie poziomu wody przez wkopanie rury pcv fi160 w pionie i obserwacja co się dzieje. Nie rozumiem tego obsypywania całego domu żwirem, do czego zmierzasz ? Do czego zmierzam? Po wykonaniu fundamentow z odpowiednia pionowa termo i wodna izolacja, polozyc drenaz przykryc go, dno i sciany wykopu geowloknina, obsypac zwirem, przykryc geowluknina, zasypac dowolnym materialem do poziomu planowanego ogrodu minus parenascie centymetrow na opaske. W trakcie obsypywania zamontowac dwie rury kanalizacyjne o odpowiedniej srednicy (powiedzmy fi 250) na przeciwnych rogach / koncach domu. Jedna rura bedzie zasysala powietrze (ze zwiru kolanko lub rura scieta pod skosem 45 stopni - zwieksza powierzchnie wyjscia rury i wystawiona 1,5m nad poziomem przyszlego poziomu ogrodka, mozna tez odejsc od domu ta czerpnia, pozioma rura zakopana w ziemi (na tym samym poziomie co poziom dolu GWC) do dowolnie wybranego miejsca. Pozostala rura po przeciwnym rogu / koncu doprowadzona do centrali WM z rekuperatirem wewnatrz domu (najlepiej w piwnicy). Drenaz moze byc odprowadzony do studni chlonnej lub do rozsaczania gleboko pod trawnikiem. W trakcie zasypywania zwirem, zamontowac w odpowiednich miejscach studzienki pod deszczowke i odprowadzic w dowolne miejsce (nawet do drenazu) raczej nie bezposrednio do samego GWC gdyz moze powstac problem z zamuleniem zwiru. W skrocie, dom bedzie stal w srodku zwirowego GWC a powietrze czerpane bedzie mialo dwie sciezki obchodzac dom (i sadze ze tez ten sposob bedzie pomagal utrzymac suche fundamenty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 14.02.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 W skrocie, dom bedzie stal w srodku zwirowego GWC a powietrze czerpane bedzie mialo dwie sciezki obchodzac dom (i sadze ze tez ten sposob bedzie pomagal utrzymac suche fundamenty). To nie ma prawa zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.02.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Czytam, czytam i nie rozumiem Chcesz puścić powietrze przez warstwę drenarską żwiru to rozumiem i to jest bez sensu, z różnych powodów choćby frakcja żwiru. Dodatkowo nie połączysz odpowiednio tych dwóch złóż ze sobą tak aby to szło bez dużych oporów. Pomijając komplikacje rozwiązanie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 15.02.2010 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mice i Jani_63 Dzieki, poto jest wlasnie forum zeby wymieniac poglady. Macie racje, poco kombinowac i komplikowac. Poprostu zrobie GWC od strony czerpni i jedynie tutaj zrobie jak opisalem wyzej (obsypie zwirem fundament). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.02.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Pytanko : w jaka rure mozna przejsc w glikolowym w srodku domu do wymiennika ? Mam taki problem, ze juz teraz zamykam wszystko w srodku, a rur na zewnatrz nie poloze teraz (pogoda itp). W zwiazku z tym, chce przygotowac instalacje wewnetrzna miedzy reku (na strychu) a glikolowym. Jaka wiec rure (miedz ?) moge puscic aby polaczyc potem nagrzewnice z niebieska rura wodna wychodzaca z ziemi ? Fantom I zakladajac, ze dam zwykla rure wodna/niebieska, to czy na odcinku wyjscia z ziemi do dojcia do nagrzewnicy powinna byc jakos specjalnie ocieplona itp ? Czy moge ja po prostu puscic w styropianie lub zupelnie na wierzchu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Pomyśl ! Głupie pytania zadajesz czasem Jak w dachu zrobi się jedna mała dziurka to Cię zaleje ? Nie ! To dlaczego ją załatasz ? Wytnij rowek w styro i zalej pianką. Wystarczy na krótkim odcinku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.02.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Chodzi mi o prowdzenie w domu. Mam jedna sciane cala w stryropianie (od garazu). I zastanawiam sie, czy nie wyjsc z ziemi, wejsc w ten stryropian i isc nim do gory. A na to wszytsko znowu nalozyc syropian, zatynkowac itp. Zastanawiam sie tylko, czy nie beda tam zachodzily jakies dziwne sprawy typu skraplanie wody na tej rurce i spore w przyszlosci problemy z ta sciana. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.02.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Zaiste, dziwne pytania zadajesz Zjawiska jakie mogą występować są takie same jak jak w przypadku każdego kanału, rury przetłaczającej czynnik o innej temperaturze niż temperatura otoczenia. Żeby temu zapobiec należy izolować. Jeśli izolacja z wełny, która jest higroskopijna daje sobie doskonale radę, to czemu styropian ma mieć z tym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.02.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Czyli dobrze mysle, i moge smailo wstawiac w ta sciane ze styropianu. Jasne. wolalem sie upewnic Choc wlasnei przemyslalem temat, i bede mial z tym sporo problemow. Postaram sie wiec wykorzystac jeden z kanalow wentylacyjnych do przeprowadzenia rury (bedzie nieuzywany). Ale tam w zaden spsoob tej rury nie ocieple. Mam nadzieje, ze nie bedzie mi sie tam woda zbierala na dole No i od gory jakos bede musial zamknac kanal, aby mi tam nie wialo i zimno nie bylo bo cale cieplo z glikolu wyciagnie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 12.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 cos temat podupadl:( Ja chyba zrobie GWC z maxow stad tez zainteresowany jestem jak najwieksza iloscia informacji od szczesliwych (mam nadzieje) uzytkownikow. Wogole jest jakis watek poswiecony GWC z maxow ? Szukam i szukam ale ta forumowa"wyszukiwarka" jest do d................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Również jestem mocno zainteresowany GWC ceramicznym. Miałem zamiar kopać ogródek jesienią, jednak będę musiał odłożyć to do wiosny (obowiązki w pracy ). Planuję ułożyć ceramikę na powierzchni ok. 48m2 , czy to będzie optymalne do tego domu- w Melisie ''Archonu''? Przeliczanie jest trochę nieszablonowe - pow. 147 m2 , kubatura ok. 700m3 , brak stropu nad salonem. Jestem bardzo ciekawy jak sprawują się ceramiczne, jednym z pierwszych (jeśli nie pierwszy) był Magus , może już ma pierwsze, obiektywne spostrzeżenia. Jeśli nie ma negatywnych ocen to wiosną na ogródek wjeżdża koparka. Jeśli wydajność będzie słaba, to inwestycja przynajmniej mnie nie zdołuje. Oczekuję niecierpliwie na opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 12.11.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) GWC ceramiczny 1. Magushttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=4294823&viewfull=1#post4294823 2. Manieq82http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=4276345&viewfull=1#post4276345 Więcej poniżejhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposobów-zmieszczenia-jamnika-pod-szafą&p=4486659&viewfull=1#post4486659 site:forum.muratordom.pl "GWC ceramiczny" Edytowane 12 Listopada 2011 przez k62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.11.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dzięki ale niestety czekamy na opinie użytkowników, zarówno zadowolonych i niezadowolonych. Jak TO zrobić to już wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.11.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Niedługo będę tam trochę grzebał...Popytam, zrobię może jakie pomiary...Napiszę tu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 18.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Jani 63. Zwirowy WADY 1) Duza kubatura wykopu 2) Wymaga Regeneracji przy mniejszej kubaturze GWC. 3) Wymaga zraszania w zimie. 4) Wymaga czysty zwir i staranne wykonanie. 5) Wymaga izolacji termicznej jezeli plytko posadowiony. 6) „Plytki” wymaga kopca. Odpowiedzi: ad 1 - przy pojedynczym GWC (pracującym jak rurowy 12h na dobę) dół ma objętość kilkanaście m3 - czy to dużo? ad2 - każdy GWC wymaga regeneracji. Dlatego buduje się tzw syjamskie GWC jeden dół a w nim dwa złoża żwiru, niektóre jego elementy sa pojedyncze/wspólne - taniej niż budowa 2 GWC (syjamski pozwala na jego 24h pracę) ad 3 - nie wymaga, ale jak jest to przy suchym gruncie rodzimym szybsza wymiana energii z żwirem. Inne GWC nie mają tej mozliwości ad 4 - to prawda ale wszystkie wymagają starannego wykonania ad 5 - obojętnie na jakiej głebokości sie go wykonuje zawsze ma izolacje termiczną. Chyba że góra GWC na ok 4m głebokości - ale to bez sensu tak głęboko kopać taniej z izolacją ad 6 - to prawda - jeżeli woda gruntowa jest mniej niż 1m to go trzeba wypiętrzyć i jednocześnie spłaszczyć. Warunek nad żwirowym GWC tylko trawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 A jeśli żwirowiec jest pod garażem to tez potrzebuje izolacji od góry? W planach miałem podłogę na gruncie w garażu w formie kostki brukowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.07.2012 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 izolacja zależy od głębokości na jakiej będziesz miał złoże czyli jak góra złoża poniżej 2m to możesz nie robić izolacji, garaż na złożu ma pośrednie znaczenie i pamiętaj o tym że fundament garażu będzie bardziej wychładzał okolice złoża więc też trzeba go ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.07.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Garaz oczywiscie bedzie ocieplony. Planowane warstwy: - piasek rodzimy - geowloknina - zwir 0,7m - geowloknina - styropian 5cm - piasek - kostka brukowa Czy moze to tak wygladac? A moze cos zmienic? Nowa koncepcja http://www.timtur.com.pl/budowa/zwirowiec2.jpg Edytowane 9 Lipca 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Wg mnie to Ci nic nie da. Musialby to byc jakis gaz czy spray. Jak wlejesz plyn to poplynie centymetrowa strozka po dnie rury.Może ozonowanie czy coś w tym stylu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts