kajmanxxl 31.12.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 faktycznie bardzo ciekawe opracowanie i bardzo logiczne, ja mam doświadczenie z wielkimi instalacjami wentylacyjno-grzewczyni i nie jeden projekt miałem w rękach, między innymi robiłem też instalację dla szpitalnego bloku operacyjnego gdzie wymogi były naprawdę wysokie i tęgie głowy to liczyły, wszystko to sprowadza się do minimum jednej wymiany na godzinę, opierając się na tym opracowaniu i licząc 48m3/h na 4osoby to jeśli znajdują się w jednym pokoju 5x4m2 też wychodzi jedna wymiana, czyli by komfortowo mogły się poruszać po całym mieszkaniu i zawsze być w jednym pomieszczeniu razem to dalej jest jedna wymiana u mnie około 300m3/h co do pompy ciepła to już przeglądnąłem DTR jednej i przemiela 1800m3/h czyli faktycznie nic by to niedało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 zobaczcie to opracowanie http://www.akacje6.pl/wspolnoty/pdf/problemy-z-wentylacja-w-mieszkaniach.pdf podają że na człowieka powinno być do dyspozycji 12m3 na godzinę, czyli na 4os. rodzinę 48 m3 !!! po "kiego grzyba" więc zakładacie wymiany 300m3/godz. no chyba że macie rodzinę jak Kelly Familie Coś w tym jest bo u mnie w jednej części gdzie kubatura wynosi ok 600m3 zaproponowano mi reku 700m3/h. A tam mam mieszkać 5 osób i na dodatek jedno pomieszczenie ma kubaturę ok 250m3. Wszystko wyliczone oczywiście z norm ale zdrowy rozsądek gdzieś imo zaginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 31.12.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 desmear, wymiany liczone są dla całego systemu, nie tylko dla ludzi. Jak masz grawitacyjną wentylację to też wiucha ile da rady nie pytając się ile rodzina liczy. Możesz zawsze wrzucić niższy bieg na reku i będzie mniej, w ofertach zawsze podają maksymalny wydatek, sęk tkwi ile biegów ma reku i ile przy jakim biegu będzie pchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 desmear, wymiany liczone są dla całego systemu, nie tylko dla ludzi. . dziwnie to zabrzmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 31.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) desmear, wymiany liczone są dla całego systemu, nie tylko dla ludzi. Jak masz grawitacyjną wentylację to też wiucha ile da rady nie pytając się ile rodzina liczy. Możesz zawsze wrzucić niższy bieg na reku i będzie mniej, w ofertach zawsze podają maksymalny wydatek, sęk tkwi ile biegów ma reku i ile przy jakim biegu będzie pchał. ja właśnie staram się Wam na to zwrócić uwagę, że wymiany liczone są dla całego systemu a nie dla ludzi co w efekcie jest bzdurą bo zarówno dla samotnego Blaka Carringtona w swojej 1000 metrowej posiadłości jak i dla 5 osobowej rodziny siedzącej w M3 zakłada jedną wymianę kubatury. BZDURA. Wentylujesz nie dla kubatury tylko dla mieszkańców i na nich powinieneś to przeliczać. Liczenie na kubaturę ma sens w przypadku sal kinowych/teatralnych/szkolnych czy koncertowych bo tam ich wielkość wiąże się z zakładaną ilością osób i musisz założyć ich komplet żeby ktoś nie padł z braku tlenu. W domu jego kubatura często ma się nijak do ilości mieszkańców !!! Edytowane 31 Grudnia 2012 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 31.12.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Oj, a karaluchy, pająki, roztocza, grzyby, kwiatki, konwekcja trzeba coś założyć, bo się podusimy, no i zapach może się zrobić niewesoły Ja tam mądrych nie neguję, jak jakiś mądry profesor w technice wentylacji zakładał zabawy z grawitacją i od tej pory baaardzo ciężko panom kominiarzom jest wytłumaczyć, że tu jest wentylacja mechaniczna, nie są wymagane kratki i kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 31.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, odkopię trochę temat. Dom będę stawiał wiosną, zaczynam rozpracowywanie tematów grzania c.o. i c.w.u. Założeniem jest uzyskanie źródła dla WM i PC powietrze-woda. 1. Dla WM, która pracuje 24/7 - założona wydajność to maksymalnie 370 m3/h/200 Pa. - wstępnie urządzenie AERIS 350, Z powodu konieczności regeneracji GWC żwirowego planuję zastosowanie rozwiązania "syjamskiego" - dwie czerpnie, ale jak to dokładnie się robi, blado. Jaka ilość żwiru wystarczy na ogarnięcie do 400m3/h ? blado. Czy kwestia rozprowadzenia powietrza po całej "powierzchni" wymiennika jest nadal wałkowana? Jakie są dobre praktyki w tym względzie? 2. PC chciałbym łyknąć z tej strony http://www.chigo.pl/pompy-ciepla/pw-ze-zbiornikiem.html pytanie, czy one zechce pracować z GWC. I tu podobna śpiewka jak wyżej, GWC syjamski, jaki? Jaką założyć pojemność dla 6kW? I czy to 6kW starczy do ogrzania C.O i C.W.U. w domku jednorodzinnym z podpisu? N o ale tą PC to ty długo nie pocieszysz się grzejąc co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 każdy system wentylacyjny, co, elektryczny, liczy się na 75% przy normalnym użytkowaniu a zapas 25% jest dla bezpieczeństwa użytkowników i urządzeń, jak już Ci Desmear wyliczyłem według tego opracowania norma 1 wymiany jest wyliczona dla średniej rodziny znajdującej się w jednym pokoju, niestety w małych instalacjach na chwilę obecną nie jest dostępna w jakiś normalnych cenach inteligentna automatyka która potrafiła by skierować to świeże powietrze dokładnie tam gdzie jest potrzebne i w odpowiedniej ilości, dlatego wylicza się tą jedną wymianę dla całego budynku a użytkownikowi daje się możliwość zmniejszenia tego przepływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 19.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ile rury należy zakopać przy GWC żwirowym dla domku 80m2?, będę wdzięczny za pomocny link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 20.03.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ile rury należy zakopać przy GWC żwirowym dla domku 80m2?, będę wdzięczny za pomocny link Na temat żwirowego GWC tu sa potrzebne informacje: taniaklima_pl - jest tez tam porównanie rurowego i żwirowego GWC Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 20.03.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Na temat żwirowego GWC tu sa potrzebne informacje: taniaklima_pl - jest tez tam porównanie rurowego i żwirowego GWC Pozdrawiam Witek Będę wdzięczny za link do informacji o budowie (ile rur itp) nie mogę odszukać tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.03.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ale jakich rur do GEC żwirowego ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 20.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ale jakich rur do GEC żwirowego ?? Fantom Tak chodzi mi o GWC żwirowe , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.03.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 To o jakie rury tam chodzi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 20.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 To o jakie rury tam chodzi ? Fantom Chodzi mi o te rury, które są zakopane w warstwie żwiru (nawiercone otwory), czy to są zwykłe rury kanalizacyne?, ile tych rur należy podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 14.04.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam , jestem na etapie murowania bloczków fundamentowych , czy ktoś byłby chętny pomóc w rozplanowaniu GWC dla domku parterowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 14.04.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 14.04.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 W tym tygodniu będę robił przyłącze wodno-kanalizacyjne jeszcze raz z góry dzięki za każdą rade . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 07.05.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 ogólnie z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tori55 12.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Mam zamiar wybudować GWC pod garażem w nowo budowanym domu, ma on byćz pustaków ceramicznych z otworami w środku położonych na płask , powierzchnia 50m2 m2 i 1000m3 powietrza .Mam zamiar pod tym GWC zainstalować również wymiennik ciepła rury z glikolem ,jednym słowem na powierzchni 50m2 2 wymienniki jeden powietrza dlarekuperaci i wentylacji drugi dla pomy ciepła.Całość wymiennika będzie odizolowana od fundamentu styropianemjak również będzie czapa ze stryropianu na górze ma to działać latem jakopowierzchnia w miarę dobrze schłodzona ze względu na brak promienisłonecznych docierających do gleby , a zimą nie będzie przemarzać bobędzie dobrze odizolowane od fundamentów i nie będzie dochodziło dowymiennika tzw przemarzanie gruntu.Jeżeli się mylę proszę mniepoprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts