zielonooka 14.04.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Rodzinnych , ciepłych , spokojnych Światdla Geriona i jego całej Rodzinki zyczy Zielonooka http://images1.fotosik.pl/50/vc8lw25czlnz5pp7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 14.04.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Gerionku, życzę Tobie i Twojej rodzince duuużo zdrowia i jak najszybszego zamieszkania w swoim domku ( z najładniejszą dachówką na Ziemi ) http://kartki.onet.pl/_i/d/kurczak_zajac_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.04.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Sądząc po Twoim wpisie roboty po Świętach ruszyły. Co do ocieplenia stropu przy strychu to też rozważamy podobne rozwiązanie tj. styropian i na to cienka wylewka. To rozwiązanie z wełną - tak twierdzi nasz kierbud -doprowadza do tego że ogrzewasz jeszcze strych, który nie ma być użytkowany. Rozważamy jeszcze jedno rozwiązanie - keramzyt (te granuylki) i na to wylewka. Może to być o tyle interesujące, że 1 m3 kosztuje około 80 złociszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.04.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 No no co za rozpęd poświąteczny Tak trzymać i szybko do celu Ale u ciebie jak zawsze wszytko porządnie rozplanowane, wyliczone, wymierzone jednym słowem na tip top Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 20.04.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ruszyło z kopyta, ze hej! Tak na moja logikę (babsko - blondynska ) jeśli strych ma być nieużytkowy to bez snesu ocieplac go wełna. Sytopian pod wylewka w zupelnosci wystarczy. Z tym, że 15 cm moze byc za malo - ale jak wiesz ja cieplolubna na punkcie ocieplen mam hopla Co do 1 firmy od wykonczenia to ja akurat uwazam, ze to lepeszy pomys niz rozni fachmani, z ktorymi roznie bywa. a taj jedna firma - zna twoja lub zonki ) wizje i jest w calosci odpowiedzialna za efekt koncuwy - i musi robic tak, zeby bylo dobrze A po namiery na sasiada od drzwi moze sie kiedys odezwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 20.04.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Wciornastek, myślałem o kermzycie, ale trzeba by go wysypać tak z 30 cm, a to mi "trochę" zmniejszyłoby strych. Więc zostaję przy styropku. Kierownik stwierdził, że minimum to 15 cm FS 20 i tyle dam. Strop teriva też troszkę odizoluje (pustka powietrzna między pustakami), a sufity będę robił na części z płyt gipkartonowych (mam sufit na 2,90 będę obniżał żeby puścić w przestrzeni między stropem a sufitem podwieszanym kanały spiro z rozprowadzeniem DGP). Tak więc myślę, że jakaś izolacja będzie. Na strychu więc styropian (10+5cm) i na to wylewka 6 cm albo z siatką, albo z włóknami. Jeszcze tylko szukam gdzieś okazyjnego styropianu FS20, na posadzki kupowałem po 140/m3 a na dziś poszedł o 10 zł w górę. Może w jakichś lirojach mają promocje? pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 21.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Przeczytałam o Twoich rozterkach z bramą wjazdową... W którym miejscu planujesz furtkę? Na wprost drzwi wejściowych do domu? Może lepiej i ciekawiej byłoby odsunąć furtkę bliżej bocznej granicy działki i zrobić ją na wysokości np okna kuchennego lub jeszcze dalej, tak aby brama po otwarciu nie nachodziła na nią? Fajne jest takie wejście do domu po łuczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 21.04.2006 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Iga z sąsiada jestem b.zadowolony, dziś skończył skubaniec o 19.00 a miał 16 rocznicę ślubu.... Tak były chłopy wymęczone wieczorem, że jego żona pożytku dziś nie zazna No chyba, że się mylę. A zadowolony jestem bo: sam pojechał do betoniarni i wytargował o 5zł na metrze taniej. Poradził sobie z wyprowadzeniem wody (załatwił klucz do zaworu głównego, odciał wodę, odciąl licznik przedłużył wąż i przygotował na fertigh). Nic się nie zmarnowało. Część wykorzystal w swojej chacie i odliczył mi ten materiał od swojego wynagrodzenia... Pierwszy raz nie musiałem za wszystkim latać. Byłem kurde pod wrażeniem. Żuczku, chyba nie będę przesuwał furtki wejściowej. Musze to wyrysować. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 22.04.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Żuczku, chyba nie będę przesuwał furtki wejściowej. Musze to wyrysować. Spoko to byla tylko niewinna sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.04.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Iga z sąsiada jestem b.zadowolony, dziś skończył skubaniec o 19.00 a miał 16 rocznicę ślubu.... Tak były chłopy wymęczone wieczorem, że jego żona pożytku dziś nie zazna No chyba, że się mylę. A zadowolony jestem bo: sam pojechał do betoniarni i wytargował o 5zł na metrze taniej. Poradził sobie z wyprowadzeniem wody (załatwił klucz do zaworu głównego, odciał wodę, odciąl licznik przedłużył wąż i przygotował na fertigh). Nic się nie zmarnowało. Część wykorzystal w swojej chacie i odliczył mi ten materiał od swojego wynagrodzenia... Pierwszy raz nie musiałem za wszystkim latać. Byłem kurde pod wrażeniem. Żuczku, chyba nie będę przesuwał furtki wejściowej. Musze to wyrysować. pozdrawiam Gerion Taki spec to niezastąpiony Masz szczęscie Choc na miejscy żony to pewnie bym sie wściekła niekiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 22.04.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Oby sasiad sie wiec tak dalej sprawowal A przy okazji zonie sie nie narazal, bo z sasiadka tez w koncu warto bobrze zyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 23.04.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 A przy okazji zonie sie nie narazal, bo z sasiadka tez w koncu warto bobrze zyc Wypadało by przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 23.04.2006 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Heh, żonę ma fajną Ale w piątek padl jak nieżywy (nie dziwię się). Wczoraj za to trochę pogadaliśmy na budowie, bo stawiał sobie ścianki działowe. Przy okazji dogadaliśmy,że wspólnie kupimy drzwi wejściowe (3 szt.) więc dostanie większy rabat, no i zrobi mi montaż. Po południu przygnała jego żona i wyciągnęła go na zakupu Miał bardzo nieszczęśliwą minę No ale zapowiedział, że już nie dlugo zagoni całe towarzystwo (żonę i syna) do pomocy na działce.... A o drzwiach więcej napisze wieczorkiem w dzienniku. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 23.04.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Cos w tym jest - z ta nieszczesliwa mina facetow jak ich kobieta na zakupy wyciagja Na pewno wolalby dalej te scianki stawiac u ciebie - tym bardziej, ze w kontekscie finansowym ta praca to byl dla niego zysk, a zakupy z zona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 25.04.2006 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Ludzie, łeb mnie boli, stare katalogi drzwi kurna rozdają, człowiek się napali, wybierze, a potem szlag cholera bęc i dupa. Nie ma taki drzwi... Nie ma... Skończyli produkować. To po kiego licha dystrybutor co się w radiu chwali że największy w Polsce wybór drzwi, robi człowieka w bambuko?! I stare katalogi rozdaje? No Progress na św Michała, żeby nie było, że nie mówię. Normalnie dajcie mi laskę dynamitu, albo pół litra. edit: Ech a wspaniały bot zmienia mi D_U_P_A na pupa...NO jakże to tak? Nas? Boahterów? Prądem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.04.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Gerion a ja z zapytaniem jak wygladaja kominy na zaprawie Qiuk MIx, czy nie ma wykwitow, na czym oparleś klinkier na kominie systemowym schidla, ja tez takie bede miala a murarz ma watpliwości ,że sie nie bedzie klinkier trzymać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 27.04.2006 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Gerion a ja z zapytaniem jak wygladaja kominy na zaprawie Qiuk MIx, czy nie ma wykwitow, na czym oparleś klinkier na kominie systemowym schidla, ja tez takie bede miala a murarz ma watpliwości ,że sie nie bedzie klinkier trzymać?? No to już odpowiadam. Kominy na QuickMixie po zimie wyglądają genialnie. Tak, jakby były wczoraj zrobione. Od października do dziś nie ma śladu wypłowienia, czy przebarwienia. Wykwitów zero, ale to wynika ze sposobu fugowania. Jak obserwowałem majstrow, to zaprawa była prawie sucha (!), wody zarobowej dolewali co kot napłakał. Na czym opierałem klinikier? Jako, że mam parterówkę ze strychem, to mogłem sobie pozwolić na obudowanie komina Shciedla wokół zwykłym siporeksem 12 cm. Siporeks oparty jest na stropie (teriva), a jego ostatnia warstwa (tuż pod krokwiami) wykończona cegłą pelną. Dalej już murowali z klinkieru ponad krokwie. Z cegły szczelinówki, a ostatnie 5 warstw z pełnej klinkierowej. Wkłady schiedla mam oczywiście w pustakach ceramicznych Schiedl. Siporeks i klinkier jest murowany na zewnątrz pustaków ceramicznych (a nie wkładu). Stąd klinkier nie musi się czegokolwiek trzymać (pewnie Twoi murarze mieli na myśli obmurować same wkłady ceramiczne klinkierem, żeby zaoszczędzić...sądze, że nie warto dla tych 5-6 pustaków kombinować). Podam Ci koszt moich kominów Komin Rondo (fi20) i Rondo PLus(fi16) oba po 7 m wysokości, wraz z kanałami wentylacyjnymi (4 kanały po 7m) to koszt - 4878,56 brutto Siporeks i wełna mineralna - 103,20 brutto Klinkier 620 szt (Penter, niemiecki) + 20 worków QuickMix - 1669,20 brutto, transport 250 zł. Łącznie material: 6900,96 (dwa kominy systemowe po 7m) Robocizna: kominy 1000 zł, klinier 1200 zł Materiał i robocizna: 9100,96 brutto. Inne rozwiązanie dla kominów Schiedla i poddasza użytkowego, to: - zrobić szalunek tracony wokół komina (poniżej krokwi) - zalać zaszalowaną płytę (ze zbrojeniem) betonem - a potem murować warstwy klinkieru na tej płycie Zaoszczędzasz przestrzeń mieszkalną, gdyż nie obmurowujesz pustaków kominowych. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 28.04.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Fajnie, ze okna juz macie wybrane. Teraz mnie ciekawosc bedzie meczyc co to za tajemnica, co ta Twoja zonka wybrala...,ale poczekam do tych zdjec... Gerion, mi tez w sklepie sie bardzo podobalo to zestawienie z parapetem zloty dab i oknem zloty dab... Niestety u nas w srodku bedzie kolor bialy (koszty) i dlatego parapety tez inne..., ale nie powiem, ta kombinacja o ktorej piszesz mi sie podobala, tym bardziej, ze tak to przypomina drewno, ze musialam zapytac co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 28.04.2006 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 U mnie w środku też kolor biały Te parapety o których pisałem, to zewnętrzne parapety. Tak więc od zewnątrz miałbym i ramę okienną i parapet w złotym dębie. Zewnętrzne, no bo PCV spienione, więc tak samo mu szkodzi słońce i deszcz jak profilowi okiennemu pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 28.04.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 A co to za tajemnica z tym oknem Z tymi drzwiami to faktycznie mozna sie zdenerwować, przestali robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts