mini2012 09.11.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja widziałam wątek o kosztach tego domu na stronie komentarzy ---> http://www.z500.pl/projekt/z12,Dom,z,dachem,dwuspadowym,i,opcja,zagospodarowania,poddasza,latwy,w,budowie.html#project-comments Wydaje mi się ten dom tanim w budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 15.05.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam. Postanowiłem założyć ten temat, bo zainteresowany jestem budową tego domu, a projekt niby popularny, a informacji mało. Może uda się jakoś powiększyć nasze grono. Link do projektu: http://www.z500.pl/projekt/Z12,Dom-z-dachem-dwuspadowym-i-opcja-zagospodarowania-poddasza-latwy-w-budowie.html Domek wydaje się fajny i co ważne tani w budowie i późniejszej eksploatacji. Na projekt ten zdecydowaliśmy się z żoną pomimo tego, że mamy ważne PnB na projekt Oliwka z HB Studio ale... no właśnie. To był projekt młodzieńczej fantazji i słabego przygotowania do tematu "budowa własnego domu". Kiedy głowy ochłonęły stwierdziliśmy, że jest to nasz wymarzony projekt ale... za duży i za drogi jak na nasze potrzeby. Zwyciężyła opcja: lepsza rata kredytu 700 jak 1700! Budujemy dla siebie, a nie na pokaz dla innych. Może i ciasne ale własne. Zachęcam do kontaktu wszystkich, którzy myślą o budowie jak i tych co budują lub wybudowali w/w domek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 a może by tak zakładać temat we właściwym dziale, by nie robić moderacji roboty, co? Przenoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 16.05.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Postaram się więcej nie chuliganić. Hehe... ruchu na razie nie widać w temacie. Nadzieja jakaś jest... Próbował ktoś pozbyć się tego słupa z salonu. Może jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 ja bym w tym małym domku zrezygnowała z kominka. To jednak wielki mebel jest, a zlokalizowany jest w przejściu. Z słupa możesz zrezygnować, jeśli nie będziesz robił schodów na poddasze (ewentualnie takie składane, chowane w suficie i dostępne z korytarza mogą być). Słup podtrzymuje otwór w stropie.Jak zrobisz schody, zapomnij, że pod nimi będzie stał telewizor - będzie za nisko. Ten dom ma wymiary przeciętnego mieszkania w bloku - będzie ciasno, chyba, że to dla 2 osób bezrozwojowych tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 16.05.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 I owszem z kominka rezygnuje, bo jakąś fajną kozę sobie postawie. I tak tylko od "soboty" będzie w niej palone. Schody na poddasze będą, bo kiedyś będzie ono adoptowane do celów mieszkaniowych, a na razie jakaś pralnia z suszarnią. 70m2 to przeciętne mieszkanie w bloku?! Chyba raczej poniżej 50m2. Mimo wszystko rodzina rozwojowa (2+1), a co dalej... po to właśnie to poddasze w razie "W". kto co lubi. Ja wole mniej m2 za mniej kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 16.05.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 No i moim marzeniem jest sobie postawić takie cacko w ogrodzie. Zwłaszcza, że na 14 arach, będzie chyba gdzie. http://www.extradom.pl/projekt-domu-wedzarnia-w-04-krh1271 Ludziska no dawajcie... naprawdę nie ma zainteresowania. Jak macie rozwiązaną sprawę ogrzewania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 70 m niby wydaje się dużo. Ale! Czy w bloku odśnieżasz chodnik? kosisz trawnik? Musisz przechowywać większe zapasy? Masz jadalnię?Niestety, nie ma tak prostego przełożenia w powierzchni między domem a mieszkaniem. Poza tym w bloku nie masz kotłowni w mieszkaniu. Jak rozwiążesz problem miejsca na TV, jeśli będziesz mieć schody? Ja ci naprawdę radzę - rozrysuj sobie dom na papierze milimetrowym i nanieś meble w ich rzeczywistych wymiarach i sprawdź czy pomieścisz to wszystko, co jest niezbędne. Chociażby szafa w sypialni ma długość 2 m - zmieścisz się ze wszystkimi ubraniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman_d 16.05.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 WitamJa właśnie jestem na etapie adaptacji tego projektu ale w wariancie z poddaszem użytkowym.Czy ma ktoś jakieś zdjęcia z budowy i wnętrz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 16.05.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 No to odpowiem sobie sam. ;p Moje założenia to jak najmniej zmian w projekcie (zmian generujących koszty), bo domek może mały ale... życie to szkoła kompromisów. 1. Pozostawienie na poddaszu tylko jednego okna dachowego (tego okna w przyszłej łazience) i przeniesienie okien na ścianę szczytową. I to wszystkie zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełN 16.05.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 No więc ja też przygotowuję się do budowy tego domu, zmiany konstrukcyjne niewielkie tj: zostawiam okno połaciowe tylko nad schodami, głównie w roli naświetla, natomiast w szczytach zamontuję okna 150x150; komin zmniejszam o ten mniejszy kanał spalinowy, zostawiam tylko ten od kominka, który wstawiam na jego miejsce oraz wentylacyjne. Dzięki temu mogę przesunąć ścianę w pom. technicznym i mam więcej miejsca na kominek, który tym sposobem nie blokuje już przejścia. Ogrzewanie podłogowe, wodne, źródło ciepła to kocioł elektryczny o niskich parametrach, pomyślę też nad wpięciem kominka w układ. Dodatkowo pchnę ścianę od strony kuchni i w tej wnęce uzyskam miejsce na kuchenkę. Z pom. gosp. summa summarum zrobi się mała klitka, którą wykorzystam na drugą ubikację gdzie będzie też pralka oraz kocioł CO (wymiary niewielkie). Zamiast łazienki zrobię pom. gospodarcze, zamiast sypialni mniejszej zrobię łazienkę (dzięki temu łazienka będzie miała większe wymiary, a jednocześnie wszystkie instalacje wod-kan będą szły po jednej ścianie). Na piętrze zrobię tylko dwie sypialnie, natomiast górną łazienkę wykorzystam jako garderobę na rzeczy zimowe, rzadko używane oraz rzeczy typu walizki, plecaki, bombki choinkowe itp. Na TV mi nie zalezy, nie oglądam, więc pod schodami stanie sobie sprzęt audio. Tym sposobem trochę powiększę sobie salon (przesunięcie w głąb kominka), kuchnię, łazienkę, będę miał w miarę duże pom. gosp. oraz trzy sypialnie i garderobę/magazynek. Jak dla mnie, samotnika, to w sam raz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 17.05.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Wrzucam parę linków, które znalazłem. http://forum.budujemydom.pl/Z12-Z500-t9940.htmlhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?...domu-Z12-opinie Hm... i zacząłem się zastanawiać jak wygląda ilość miejsca pod schodami? Czy aby zmieści się tam jakoś normalnie telewizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Przecież pisałam, że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 18.05.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 AJ tam nie. Trzeba będzie mniejszy kupić to się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 20.05.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 A co powiecie o schodach kręconych. Jak sprawdzają się w użytkowaniu. Trochę miejsca wolnego by się w salonie zrobiło. Bardzo fajnie wyglądają też te schody, które są w wizualizacjach wnętrz na stronie projektu. Ciekawe tylko jaki koszt wykonania takich dywanówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 schody kręcone na niewygodne i niebezpieczne nawet dla dorosłych - małe dzieci nie mogłyby mieć pokoju na górze. Jeśli chcesz w przyszłości adoptować strych, to schody możesz zrobić za jakiś czas w miejscu małego pokoju na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 21.05.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A może ktoś podzieli się jakimś kosztorysem do banku. Mój mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 23.05.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Nikt nie chce pisać to może ja zacznę: dzisiaj kupiony projekt jak tylko przyjdzie adaptacja i kredyt, a potem już tylko budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 25.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Zero ruchu w tym moim wątku. Projekt juz przyszedł... tylko lekko jestem nie pocieszony gdyż... kosztorys dojdzie za 10 dni roboczych, bo go aktualizują. Ciekawe jaka będzie różnica z tym co na stronie projektu? Naciągają czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 26.05.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Właśnie skończyłem robić sobie dość precyzyjny kosztorys budowy (sugerowałem się kosztorysem z12 z wykuszem i podniesioną ścianką kolankową) i nie powiem żeby wyglądało to kolorowo. Same materiały wyszły mi 170.000pln, a gdzie jeszcze robocizna??? Kosztorys ten uwzględnia już ogrodzenie i wykonanie podjazdu pod domem ale bez żadnych wodotrysków. Najtańsze materiały. (polbruk pod dom, a pod samochód płyty jumbo). Teraz czekam tylko na kosztorys ze studia z500 i będę porównywał z tym co od nich otrzymam. Zobaczymy gdzie przewartościowałem, a gdzie niedoszacowałem. Szczerze mówiąc liczyłem na lepszy (czyt. "mniejszy") wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts