glider 28.06.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 jest stan surowy zamknięty i stoję przed deczyją - jakie grzejniki?słyszałem o nowatorskim ogrzewaniu ściennym. podobno doskonałe rozwiazanie. niska temp zasilania (40-50 stc), 90% ciepła przez promieniowanie, pozytywna jonizacja itp. oczywiście i wady np. nie można zastawić ogrzewanych ścian. czy ktoś ma w tej sprawie jakieś praktyczne doświadczenia , szersza wiedze albo wiedzą gdzie jej szukać z poważaniem glider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 28.06.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Wykonywałem rozbudowę domu 2 lata temu i strasznie napaliłem się na ogrzewanie ścienne. Ale mi przeszło... Powód była praktycznie jeden - olbrzymie koszty i praktyczni brak ludzi, którzy mają o tym pojęcie. Zastosowałem podłogówkę, a tam gdzie nie mogłem grzejniki i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glider 28.06.2005 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 nie ukrywam, ze sprawą się jakiś czas interesuję i koszty wcale nie są takie porażające. droższe od grzejników ale tańsze od podłogówki.zalezy mi na kontakcie z kimś kto tego trochę "liznał"gloder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Napisz do Martki - właśnie zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 28.06.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 też byłem na to napalony i to jeszcze do niedawna, ale jednak jest to jeszcze zbyt rzadkie rozwiązanie, i jak wcześniej wspomniano, za mało firm się tym para. Rozmawiałem wprawdzie przez telefon z kilkoma osobami używającymi taki system ale tam przeważnie towarzyły mu inne drogie cacka (pompy ciepła, solary, komputery itd). Cena samej instalacji ogrzewania też jest wyższa ok. 2x, co jest jeszcze do przełknięcia, ale do tego dochodzi grubszy i droższy specjalny tynk, a wskali domu się już zrobi tego niemało (min. kilkanaście tysięcy). Poza tym ci jeszcze nieliczni wykonawcy nie mają dużej konkurencji i cenowo nie są atrakcyjni. Dla mnie sprawa "rozbiła" się jednak o kasę...Może kiedyś, przy następnym domu... ale już na etapie projektowania domu lub wyboru projektu gotowego brałbym to pod uwagę, żeby rozkład pomieszczeń, ścian, mebli itp. były optymalne także pod ten system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glider 28.06.2005 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 jeśli chodzi o tynk to wymyśliłem żeby wyfrezwać rowki w ścianie (siporeks) podobnie jak to można zrobić w przyp instalacji elektrycznejdalej rowki z rurką np 10 mm zakleić klejem do płytrk i całość ogrzewanej ściany pokryć siatką z włukna szkl na klej a dalej zwyczajny tynk lub w kuchni i łazience terakota. Zalładając cena rurki miedzianej miekkiej ok 5-6 zł za mb i 20W z mb nie jest to tak wiele przy potrzebie ciepła ok 10kW. do tego kocioł kondensacyjny. ktoś musi być pierwszy. bez eksperymentów dziś mieszkali byśmy na drzewach. Nadal czekam na opinie i rozwój tematu co za o co przeciw. Idealnych rozwiązań nie ma.glider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 28.06.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Witajcie, Interesowałem się ogrzewaniem ściennym jakiś czas temu - mam jeszcze poddasze do zrobienia.Na ściany są systemy mat kapilarnych - na dole biegnie 1 gruba rura - (zasilanie i powrót) a do niej są dolutowane odwrócone litery U wykonane z cienkiej rurki miedzianej - powstaje swoisty radiator miedziano-wodny- dzięki temu można zrobić dość cienką warstwę tynku i nie trzeba nic frezować (Do przedpiśćcy: jeżeli z 1 m można uzyskać 20W to średnio na pokoik 15m2 potrzeba ok. 1kW mocy to jest to 50mb rury na ścianie - to sporo...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.06.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33873&highlight=ogrzewanie+%B6cienne http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36273&highlight=ogrzewanie+%B6cienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.06.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Znam jednego dobrego wykonawcę, wręcz maniaka ogrzewania ściennego. Z pewnością wie wszystko na ten temat, gdyż wykonuje instalacje niemal wyłącznie tego typu.http://www.baron.com.plniestety daleko od Poznania - Drogomyśl k/Skoczowa -Śląsk Cieszyński,lecz na pewno można go dopytać o szczególy i wyjaśniś wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts