gregwolff 28.06.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 No własnie, albo piec Viessmanna z zasobnikiem np Galmetu 150 litrow z grzałką elektryczną, ktorą w lecie grzejemy sobie wodę użytkową, albo ten sam kocioł oraz zasobnik Viessmanna bez grzałki i wtedy w lato grzejemy wodę użytkową za pomocą pieca ktory przełaczamy na opcję "lato" i grzeje on wtedy samą wodę użytkową (a c.o. już nie). No i co z tym fantem zrobic? Łatwiej pewnie użytkowac i serwisowac komplet od jednego producenta, ale z drugiej strony co będzie tańsze - prąd czy gaz?. Ile zużyją jednego a ile drugiego. ? Dodam że i latem i zimą chodzic będzie cyrkulacja. I co wybrac ? - oto jest pytanie. Ktos miał podobny dylemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.06.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 o czym Ty piszesz? jakie grzanie wody latem energią elektryczną. kocioł Viessmanna doskonale współpracuje z zasobnikami innych producentów. nie trzeba grzać cwu prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 28.06.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 No własnie, albo piec Viessmanna z zasobnikiem np Galmetu 150 litrow z grzałką elektryczną, ktorą w lecie grzejemy sobie wodę użytkową, albo ten sam kocioł oraz zasobnik Viessmanna bez grzałki i wtedy w lato grzejemy wodę użytkową za pomocą pieca ktory przełaczamy na opcję "lato" i grzeje on wtedy samą wodę użytkową (a c.o. już nie). No i co z tym fantem zrobic? Łatwiej pewnie użytkowac i serwisowac komplet od jednego producenta, ale z drugiej strony co będzie tańsze - prąd czy gaz?. Ile zużyją jednego a ile drugiego. ? Dodam że i latem i zimą chodzic będzie cyrkulacja. I co wybrac ? - oto jest pytanie. Ktos miał podobny dylemat? Sorry ale nieco dziwnie jest twoje pytanie. Skoro jest kocioł gazowy to po co na lato wyłączać funkcje c.w.u. w kotle załaczac jakies grzałki elektryczne i płacic za koszmarnie drogi prąd to chyba jakieś irracjonalne ??? albo ja czegoś nie łapie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 29.06.2005 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Yes!!! to włąśńie chciałem przeczytać!!! no to jeszcze pytanie o to czy lepiej zestaw Viessmanna czy zestaw kombinowany V+Galmet - co się lepiej sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 29.06.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 moim zdaniem z tych dwóch rzeczy lepszy bedzie zestaw Viessmanna po co kombinować to na pewno ze sobą bedzię sprawnie współgraćpozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 29.06.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Ja mam Junkersa Cerapura i zasobnik 200 l Galmetu. Te zasobniki to nie sa jakies cuda techniki (w przeciwienstwie do pieca) ale mozna oszczedzic jakies 2 tys, takze uwazam ze sie oplaca. Znajomy instalator stwierdzil ostatnio ze markowe zasobniki szybciej grzeja wode ale nie jest to informacja potwierdzona. Ja jestem zadowolony ze swojego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.06.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Ja mam zestaw Vaillant + Galmet 140 l. Jest OK. Oryginalnego zasobnika raczej bym nie dawał. Po pierwsze szkoda kasy po drugie tak za jakiś czas się zakamieni albo skoroduje. Galmet daje 48 miesięcy gwarancji i jest dużo tańszy Vaillant daje 24 miesiace. Można dać zasobnik z nierdzewki ale to już zupełnie inna półka cenowa i nie wiem czy warto za ileś tam lat taplać się w mule i czyścić go i odkamieniać itp. Moim zdaniem lepiej za parę groszy kupić nowy a stary wywalić na śmietnik z tym całym syfem w środku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 30.06.2005 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 po wielu humanistycznych perturbacjach doszedłem do takiego samego wniosku;-) Ale: na internecie taki zestaw (Viessmann + Galmet) wyniesie jakieś ca niespełna 5 tysięcy. Mój instalator podłogówki i jak sądziłęm wykonawca kotłowni powiedział ze owszem zrobi kotłownię wszystko podłączy i odpali ale jak u niego kupię materiały. Tyle że jest spoooooro oj sporo droższy od innych oferentów. A jak ja mu dam wszystko na talerzu (kocioł zasobnik, grzejniki) ajego poproszę o złączki, rurki, zawory i inne pierdoły i poproszę o połaczenie tego w jedem system to on na to że się nie będzie w to bawił. Jestem w stanie zrozumieć takie nastawienie ale przecież nie trzeba zarabiać na materiale 20 czy 30 procent jak się składa wszystko w całośc i ma potem serwis? A ten Galmet 140 litrów wystarcza? u mnie są trzy kobiety jak na 2 z nich potrzebuje niewiele ale apatyty będą rosły a i trzecia z wiekiem się zmieni zapewne... Acha i jeszcze jedno czy kupując Viessmanna i dobierając inny zasobnik (Galmet) należy brać oryginalny Vissmanowski zestaw przyłączeniowy czy instalator sobie poradzi. No i czy jest dopałacać za grzałkę do zasobnika? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.06.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Gregwolff Więc jeśli twój wykonawca jest taki cwany to nie zlecaj mu wykonania kotłowni. Wybierz taką ofertę jaka ci pasuje. Tylko pytaj o cenę za całość kotłowni czyli komin, kocioł + zasobnik, pompa, naczynia wzbiorcze itp. materiały, oraz uruchomienie przez autoryzowanego hydraulika. Grzałkę w zasobniku odpuść sobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 30.06.2005 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Gregwolff Więc jeśli twój wykonawca jest taki cwany to nie zlecaj mu wykonania kotłowni. Wybierz taką ofertę jaka ci pasuje. Tylko pytaj o cenę za całość kotłowni czyli komin, kocioł + zasobnik, pompa, naczynia wzbiorcze itp. materiały, oraz uruchomienie przez autoryzowanego hydraulika. Grzałkę w zasobniku odpuść sobie. Pozdrawiam Przy takim podejsciu nie zlecę, mam już firmę która zainstaluje to co kupię. Komin jest z wkładem, tylko co to jest naczynie wzbiorcze i pompa ???(bo do cyrkulacji też będe miał). Jasna sprawa że wycena całości będzie niezbędna i ze na pierdołach wykonawca coś dorzuci ale to już raczej nie będzie taki pułap. Pozatym to co będę mógł takze dokupię, pozdrawiam i dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts