Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt wentylacji mechanicznej

crach

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie, mam projekt z wentylacją grawitacyjna i chcę ją jeszcze przed budową przerobić na mechaniczną z reku. Słyszałem ze firmy które wykonują instalacje projekt robią za free, problem w tym że instalacje ja będę robił pewnie w dobrym układzie 2007 roku (rozpoczecie budowy 2006) więc trudno dzisiaj decydować się na jakąś firmę. Co byście mi podpowiedzieli i czy może ktoś ma z okolic Krakowa jakiegoś dobrego i solidnego "maga" (firmę) od tych rzeczy.

pozdrawiam

Z problemem sie zderzylem, nawet bardzo. Gosciu jest podobno szkolonym specem i robi audyty energetyczne budynkow. Ponadto projektuje instalacje, oraz je wykonuje. U mnie za projekt (fakt, ze bardzo skomplikowany, z 3 osobnymi obiegami grzewczymi, z obiegiem CWU, z rekuperatorem połączonym z kominkiem) wzial PLN 4.000,- i siedzial nad tym miesiac. Kilka nuzących wizyt na miejscu, upierdliwe pytania o ocieplenie, o okna, niemal o rodzaj papieru toaletowego, etc. Proste domki robi (kompleksowy projekt) za 2500,-. Na priva wysylam Ci telefon. Gosciu jest ze Slaska. Pardon, z Zagłębia.

ale jesli nie masz tak skomplikowanego systemu jak Przekorek to projekt wentylacji mechanicznej nie jest raczej skomplikowany :wink: - to jest po prostu rozprowadzenie kanałow - powietrze wyciaga sie z takich pomieszczen jak kuchnia, lazienka, garderoby a doprowadza do pokoi, no i trzeba gdzies umiejscowic reku - u nas po prostu w pomieszczeniu gospodarczym

a generalnie musisz liczyc sie z tym ze bedziesz mial w domu pelno kanalow ktore trzeba bedzie w jakis sposob ukryc

my mielismy projekty z dwoch firm i dla mnie wygladalo to raczej prosto i sadze ze wykonanie nie zajelo im zbyt duzo czasu

wlasciwie zanim zeczelismy budowe to jedyna powazniejsza zmiana to byla rezygnacja z jednego komina wentylacyjnego

a w trakcie budowy zostaly zostawione otwory w stropach na kanaly ale potem i tak bylo troche kucia

Dzieki Przekorek i Karorka. Fakt że kwota za projekt u Przekorka mnie zmroziła, bo nastawiałem się na dużo mniej - ale pewnie super specjalistów za przysłowiową złotówkę się nie znajdzie. Generalnie chce mieć dobrze zrobiony projekt i moze naiwnie liczę że ktoś ma może dobrych a nieco tańszych specjalistów. Tak czy inaczej dzieki za kontakt. Jak by ktoś jeszcze coś wiedział w temacie to proszę, proszę o info.

pozdrawiam i dzięki

Witam

Mam pytanie, mam projekt z wentylacją grawitacyjna i chcę ją jeszcze przed budową przerobić na mechaniczną z reku. Słyszałem ze firmy które wykonują instalacje projekt robią za free, problem w tym że instalacje ja będę robił pewnie w dobrym układzie 2007 roku (rozpoczecie budowy 2006) więc trudno dzisiaj decydować się na jakąś firmę. Co byście mi podpowiedzieli i czy może ktoś ma z okolic Krakowa jakiegoś dobrego i solidnego "maga" (firmę) od tych rzeczy.

pozdrawiam

Jak będziesz zlecał projekt to podaj wymaganie aby hałas od instalacji nie był większy niz dopuszczony w przpisach. Czyli w obligatoryjnej normie PN-87/B02151/02. W skrócie chodzi o nie przekraczanie 25 dB średniego poziomu dźwieku pochodzacego od wntylacji w nocy. Jest to bardzo trudne w nocy bo wtedy właśnie wszyscy siedza w domu i wentylacja musi chodzić na pełnych obrotach.

Witam

Projekt wentylacji mechanicznej mam wykonany w Wrocławiu - http://www.rekuperatory.pl

Kosztował 500 zł. - dom 200 m

Przy instalacji wykonywanej przez nich odliczają koszt projektu.

Notabene ich kosztorys wykonawczy wyszedł troche taniej niz u lokalnej firmy zajmujacej się wentylacja.

Pozdrawiam

Greg