cinek80 01.07.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Witam Państwa. W sprawie budownictwa jestem raczej zupełnym laikiem, a robie remont mieszkania. W związku z tym mam pytanie.Chcę wymienić grzejniki, jeden ok.1000W, drugi ok.1300W /grzejniki dwupłytowe/. Byłem w kilku sklepach, wybór jest nawet duży. I tutaj mam problem, czym różnią się między sobą grzejniki różnych firm, np. Purmo, Buderus czy Kermi. Zauważyłem, że różnią się troche wyglądem oraz grzejniki o takich samych wymiarach różnią sie troche mocą. Czy są tzw. lepsze i gorsze firmy, czy nie ma różnicy jakej firmy grzejniki zamontuje byle tylko moc się zgadzała?Proszę o pomoci z góry za nią dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 01.07.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Pierwsze na co patrz to moc grzejnika, musi być zbliżona do Twojej, bez przesady nie musi być dokładnie taka sama. Ale raczej nie zaniżaj. A drugie to wybierz model, który Ci najbardziej się podoba pod wzgledem estetycznym. Potem pozostaje sprawdzić, czy stać Cię na ten wybór i do roboty. Pozostają drobne kwestie typu podłączeniowego, ale z tym dobry hydraulik sobie poradzi (choć najmniej zachodu będzie jak będzie takie samo jak w poprzednich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 01.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Są lepsze i gorsze firmy.Wymienione przez ciebie marki praktycznie niewiele się od siebie różnią.Niuanse wyglądu trudno laikowi ocenić. Jeśli nie bierzesz pod uwagę zastosowania innych grzejników np. miedziano-aluminiowych lub żeberkowych lecz tylko płytę to bierz tylko dobrze oznakowaną, markową, z jasno określonym producentem.Nie powinno być wówczas problemów w razie ewentualnej reklamacji. Dziwadła "jednosezonowe" z pewnością są znacznie gorszej jakości pod względem zastosowanej stali i sposobu zabezpieczenia antykorozyjnego oraz wykończenia, choć grzejniki stalowe niestety i tak prędzej czy póżniej zardzewieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUDERUS Dział Techniczny 04.07.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Dobierając grzejnik proszę zwrócić uwagę na moc grzejnika oraz na temperatury zasilania i powrotu (woda grzewcza w instalacji c.o.) oraz powietrza w pomieszczeniu dla których ta moc obowiązuje. Im wyzsze temperatury czynnika grzewczego na grzejnuku oraz im niższa temperatura powietrza w pomieszczeniu tym więcej ciepła będzie grzejnik oddawał (będzie miał większą moc). Reasumując porównując moce dwu grzejników w celu zamiany proszę zwrócić uwage na parametry przy których podano daną moc.Proszę porównać dane Buderusa (moce podawane są dla określonych parametrów):http://www.buderus.pl/nowa/cenniki/pdf/19.pdfalbohttp://www.buderus.pl/nowa/cenniki/buderus/index_of.htm. Pozdrawiammgr inż. Rafał BurzyńskiZ-ca Kier. Działu Technicznego firmy Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 04.07.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Hmmm....... - nieskromnie i prawie "niezawodowo" powiem, ze grzejniki marki Brugman również wypadną atrakcyjnie - wykazując sie bardzo dobrą jakością a liczący sie z estetyką ( tu coś bardziej dla Pań - nikogo nie uraąając) powinni byc zadowoleni z najefektowniejszego moim prywatnym zdaniem grilla górnego- czyli osłony górnej grzejnika z poziomymi podziałami. Z pewnością konkurencja PUrmo, Kermi, Brugman, VNH - to identyczna jakość i technologia - ważna zaczyna być cena, obsługa sprzedaży, dostępność itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek80 06.07.2005 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Miłego sezonu urlpowego życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts