Ala1 03.07.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Jak w temacie , zastanawiam się czy owe deski malować , czy oblachować? Proszę o porade jak zrobić aby było dobże i bez przesady iść w koszta.Poza tym deski pod blachę i tak czeba by zainpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 03.07.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Nie wiem jakim materiałem będziesz kryć dach.Może to nawet nie ma znaczenia...ja radzę wyłącznie oblachować w kolorze pokrycia (jeśli dachówka), jeśli blacha to tą samą blachą z płaskiego arkusza (szanujący się producent blachodachówki do każdego koloru dachu robi taką samą blachę w arkuszach).Każda inna próba zastąpienia takiego rozwiązania innym sądze schrzani ci wygląd dachu, poza tym blacha na desce czołowej to w sumie jednocześnie pas "podrynnowy", deska w tym miejscu przykryta blachą jest po prostu trwalsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tifi 03.07.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Ja mam dach kryty dachówką cemnetową Brassa i do krycia tychże desek użyłam takich płyteczek z tworzywa (które Brass ma w systemie), udających łupek. Moim zdaniem wygląda to ładnie, z tym, że jest to chyba najdroższe rozwiązanie. U mnie te płyteczki są w kolorze pokrycia tj. klasyczny czerwony. Podobnie blacha okapowa. Rynna jest w ciemnym brązie. Gdybym robiła to drugi raz obróbka deski i blacha okapowa byłyby w kolorze rynny, a nie pokrycia (chyba, że ktoś ma podobne). Wtedy rynna zlewa się z deską i blachą, i spady oraz wszelkie niedokonałości w ich wykonaniu nie rażą, bo są mniej widoczne. Tifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.07.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Witam,Proponuje obrobic blacha, kolor niekoniecznie zblizony do koloru dachowki. Na dachu mam Braas Celtycka kolor ceglasty, a obrobki blacha brazowa zblizona kolorem do koloru brazowych rynien MarleyZdjecia tu i tu Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.07.2005 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Ja na razie dodatkowo zaimpregnowałem drewnochronem w kolorze TIK bo nie wiem czy przed zimą zdąrzę zrobić podbitkę. Gdy w końcu będzie już zrobiona to przyjdzie czas na blachę na całą deskę okapową i dopiero na nią rynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 04.07.2005 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Dzięki za podpowiedzi .Użyje blachy do całkowitej obróbki desek. Do dachówki robena kasztanowego,na kominy klinkier Terca Kosmo , rynny siba brąz i blacha również brąz.Zastanawiam się czy w kosze dać blachę bardziej w kolorze dachówki czy również brąz co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.07.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Nie ma to specjalnego znaczenia poza estetyką w jaki sposób wykończona jest deska okapowa. Może być malowana może być obrobiona blachą bądź innymi elementami. Często przy pełnym deskowaniu dachu nie robi się później podbitki i ładnie zabejcowana i/lub polakierowana np. drewnochronem deska okapowa stanowi ciekawy element ozdobny. W takim przypadku elementy wieźby dachowej oraz spodnią część deskowania okapu wykańcza się w taki sam sposób . Wygląda to niejednokrotnie ładniej niż oblachowana deska okapowa i do tego plastikowa podbitka okapu. Wszystko według upodobań i gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.07.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Nam wykonawca polecił blachy, ale drugi (który poprawiał dach) odradził i poprawił deskę czołową - bo był zrobiona wyjątkowo obleśnie, teraz deska czołowa i podbitka jest w całości drewniana, wygląda ślicznie Polecam z drewna - ładnie wygląda no i nie jestem pewna jak wygląda połączenie blach na desce czołowej z podbitką - tutaj moga się pojawić zgrzyty estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 05.07.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 ja też jestem za drewnem - miałam ten sam dylemat i zdecydowałam się na pomalowanie desek. wykończyliśmy tak skrajne krokwie i deski podrynnowe (górny pas wchodzący w rynnę jest obity blachą a dolna część pomalowana. Wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 12.03.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam, Podciagam watek: Od ciesli uslyszalam, ze kupno teraz deski czolowej surowej, jest ryzykowna, bo bedzie sie odksztalcala i najlepiej ja wysuszyc (jaki to koszt), albo zamontowac za pol roku (?!) Czy mozna wykonac deske czolowa z plyty OSB (koszt okolo 400-500zl), czym to najepiej pomalowac, jesli takie rozwiazanie jest dopuszczalne?Ew. sa jakies inne pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Nie ma to specjalnego znaczenia poza estetyką w jaki sposób wykończona jest deska okapowa. Może być malowana może być obrobiona blachą bądź innymi elementami. Często przy pełnym deskowaniu dachu nie robi się później podbitki i ładnie zabejcowana i/lub polakierowana np. drewnochronem deska okapowa stanowi ciekawy element ozdobny. W takim przypadku elementy wieźby dachowej oraz spodnią część deskowania okapu wykańcza się w taki sam sposób . Wygląda to niejednokrotnie ładniej niż oblachowana deska okapowa i do tego plastikowa podbitka okapu. Wszystko według upodobań i gustu. Witam Ja mam tak wykończone okapy jak pisze Inwestor, ale nie mam w ogóle deski okapowej (rynna na rynhakach) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 12.03.2008 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Ty masz nadbitke, wiec nie ma koniecznosci montowania deski czolowej. Ja bede miala podbitke kiedystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 19.03.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jedenak zostaje przy desce czolowej drewnianej. Ile razy ja impregonowac przed przymontowaniem? I czy trzeba to zrobic z kazdej strony (nie bede miala blachy na niej)? Jaki kolor polecacie do brazowych rynien i miedzianej dachowi robena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.03.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 może błękitny? jak niebo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 20.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 może błękitny? jak niebo... haha bedzie brazowa pod rynny. Widzialam, ze niektorzy daja jasniejszy kolor, ale nie wiem czy sa zadowoleni z efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 20.03.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja zostawiłem drewniane..Dużo ładniej wyglada. A że trzeba będzie pomalować co jakiś czas..no cóż coś za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 20.03.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jedenak zostaje przy desce czolowej drewnianej. Ile razy ja impregonowac przed przymontowaniem? I czy trzeba to zrobic z kazdej strony (nie bede miala blachy na niej)? Jaki kolor polecacie do brazowych rynien i miedzianej dachowi robena? Ja mam pomalowaną 3 razy drewnochronem w kolorze TIK. Rynny mam brązowe i dachówkę robena też mam ciemnobrązową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 21.03.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ja bym pomalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts