Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski czołowe i okapowe malowane czy oblachowane

Recommended Posts

Nie wiem jakim materiałem będziesz kryć dach.

Może to nawet nie ma znaczenia...ja radzę wyłącznie oblachować w kolorze pokrycia (jeśli dachówka), jeśli blacha to tą samą blachą z płaskiego arkusza (szanujący się producent blachodachówki do każdego koloru dachu robi taką samą blachę w arkuszach).

Każda inna próba zastąpienia takiego rozwiązania innym sądze schrzani ci wygląd dachu, poza tym blacha na desce czołowej to w sumie jednocześnie pas "podrynnowy", deska w tym miejscu przykryta blachą jest po prostu trwalsza...

Ja mam dach kryty dachówką cemnetową Brassa i do krycia tychże desek użyłam takich płyteczek z tworzywa (które Brass ma w systemie), udających łupek. Moim zdaniem wygląda to ładnie, z tym, że jest to chyba najdroższe rozwiązanie.

U mnie te płyteczki są w kolorze pokrycia tj. klasyczny czerwony. Podobnie blacha okapowa. Rynna jest w ciemnym brązie. Gdybym robiła to drugi raz obróbka deski i blacha okapowa byłyby w kolorze rynny, a nie pokrycia (chyba, że ktoś ma podobne). Wtedy rynna zlewa się z deską i blachą, i spady oraz wszelkie niedokonałości w ich wykonaniu nie rażą, bo są mniej widoczne.

Tifi.

Dzięki za podpowiedzi .Użyje blachy do całkowitej obróbki desek. Do dachówki robena kasztanowego,na kominy klinkier Terca Kosmo , rynny siba brąz i blacha również brąz.Zastanawiam się czy w kosze dać blachę bardziej w kolorze dachówki czy również brąz co o tym sądzicie?

Nie ma to specjalnego znaczenia poza estetyką w jaki sposób wykończona jest deska okapowa. Może być malowana może być obrobiona blachą bądź innymi elementami. Często przy pełnym deskowaniu dachu nie robi się później podbitki i ładnie zabejcowana i/lub polakierowana np. drewnochronem deska okapowa stanowi ciekawy element ozdobny. W takim przypadku elementy wieźby dachowej oraz spodnią część deskowania okapu wykańcza się w taki sam sposób . Wygląda to niejednokrotnie ładniej niż oblachowana deska okapowa i do tego plastikowa podbitka okapu. Wszystko według upodobań i gustu.

Nam wykonawca polecił blachy, ale drugi (który poprawiał dach) odradził i poprawił deskę czołową - bo był zrobiona wyjątkowo obleśnie, teraz deska czołowa i podbitka jest w całości drewniana, wygląda ślicznie 8) Polecam z drewna - ładnie wygląda no i nie jestem pewna jak wygląda połączenie blach na desce czołowej z podbitką - tutaj moga się pojawić zgrzyty estetyczne

• 2 years później...

Witam,

Podciagam watek: Od ciesli uslyszalam, ze kupno teraz deski czolowej surowej, jest ryzykowna, bo bedzie sie odksztalcala i najlepiej ja wysuszyc (jaki to koszt), albo zamontowac za pol roku (?!)

Czy mozna wykonac deske czolowa z plyty OSB (koszt okolo 400-500zl), czym to najepiej pomalowac, jesli takie rozwiazanie jest dopuszczalne?

Ew. sa jakies inne pomysly?

Nie ma to specjalnego znaczenia poza estetyką w jaki sposób wykończona jest deska okapowa. Może być malowana może być obrobiona blachą bądź innymi elementami. Często przy pełnym deskowaniu dachu nie robi się później podbitki i ładnie zabejcowana i/lub polakierowana np. drewnochronem deska okapowa stanowi ciekawy element ozdobny. W takim przypadku elementy wieźby dachowej oraz spodnią część deskowania okapu wykańcza się w taki sam sposób . Wygląda to niejednokrotnie ładniej niż oblachowana deska okapowa i do tego plastikowa podbitka okapu. Wszystko według upodobań i gustu.

Witam

Ja mam tak wykończone okapy jak pisze Inwestor, ale nie mam w ogóle deski okapowej (rynna na rynhakach)

pozdrawiam

TINEK

Jedenak zostaje przy desce czolowej drewnianej. Ile razy ja impregonowac przed przymontowaniem? I czy trzeba to zrobic z kazdej strony (nie bede miala blachy na niej)? Jaki kolor polecacie do brazowych rynien i miedzianej dachowi robena?

Ja mam pomalowaną 3 razy drewnochronem w kolorze TIK. Rynny mam brązowe i dachówkę robena też mam ciemnobrązową.