Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej

Najtańsze jakie kupiłam to płytki 20-20 albo 15-15, za 9 zł - 1-st klasa, nie odpady- matowa zieleń - do kotłowni, pralni, pom. gospodarczego, gresy 14 zł ( 4-klasa scieralnosci, 1-st jakosci) do tychże pomieszczeń i garazu (znalazłam przyjazna hurtownie w Opocznie).

Do kuchni Tubadzin Majolika 11,5x11,5 - mam oferte za 57 zł, do łazienek tez Tubadzin - cene bede ustalac.

Poczatkowo tez bładziłam po płytkach Dado i innych niestety bardzo drogich, stwierdziłam jednak ze łazienka to nie same płytki wiec w sumie koszt byłby wielki, mozna poszalec z kolorem scian, który nada charakter pomieszczeniu. POzdejrzewam ze za 10 lat nasze łazienki nie beda trendy i wówczas i tak czeka nas remont.. :-)

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1252297

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lazienka - Cersanik cos kolo 40 m2

Jadalnia i salon - Hiszpanski Gres szkliwiony 58 zl/m2 (cena wywolawcza byla 76)

garaz - Gres szkliwiony porowaty Tubadzin - 30 zl/m2 (hurtownia po znajomosciach 7%VAT)

Uwazam ze nie cena plytki swiadczy zawsze o jej jakosci. Wiele cen jest zawyzonych tylko dlatego ze to np. wloskie plytki.

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1252320

hehe ...to ja widze ubogi krewny jestem - powiedzialem sobie, ze nie kupie plytek gresu drozej niz 50 zl / m2.

Na razie sie udaje - podobaja mi sie te za 49.99 PLN w promocji.

I jeszcze jedna uwaga - omijam szerokim lukiem wszelkie skladziki, male firemki gdzie placisz zadatek i czeeeeeeeeeeeeeeeekaaaaaaaaaaaaasz tygodniami na dostawe.

Dzis w sklepie, jutro w domu - pojutrze na scianie ;-).

(Y)

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1252648

U nas sprawa wygląda tak. Cały dół (około 80m kafli) mam w hiszpańskich płytkach tak po 100-150 zł. Na górze kładliśmy polskie Opoczno i Polcolorit po 40-50 zł. Zarówno jedne jak i drugie tak samo mi się podobają. Teraz już bym nie wywaliła tyle kasy na płytki. Polskie też ładne są i już :-)))
https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1253207

a u nas tak...

:lol: :lol: łazienka na górze a raczej salon kapielowy (jak zwykł mawiać mój małżonek ...) opoczno brąz i krem--29,7/59,8 cm a cena 48/m2 do tego dekory naturale mozaika brąż 18zł - łazienke niedługo skończymy, dosłownie na dniach i efekt jest doskonały ... przynajmniej naszym i naszych znajomych zdaniem ..)

:lol: :lol: łazienka na dole (mniejsza dla gości/dla nas -co by nie latać siusiu na górę/pralnia ) wybraliśmy paradyżbonsa medea rosa, różowe Rosa i żołtawe Gaillo--20/25 cm ok 40/m2--miało być inaczej niz na górze i śmiesznie ...

:lol: :lol: mały przedsionek, znaczy wiatrołap, paradyż Mustang 39,5/39,5 cm i cena ok 70-80/m2--najdroższe z zastosowanych przez nas płytek w domciu (na razie cały czas wykańczamy ...) wybrałam ja bo są cudownie pamazane, moim zdaniem dobre do "brudu" i jeszcze raz śliczne, a ponieważ nie potrzebowaliśmy dużo nasz budżet to wytrzyma...

:lol: :lol: i cały hol za wiatrołapem i kuchnia i jadalnia (wszystko jest jednym dużym pomieszczeniem) ... nio i jeszcze podłoga w małej łazience , chiński gres polerowany rozmiaru nie pamietam, ale to są duże kwadraty (ale nie te największe!) a cena ok 70/m2, słyszałam i czytałam różne opinie na temat tego gresu, ... ale ten nasz widziałam na własne oczy w kilku butikach w jednym z centrów handlowych , położony jakieś 1,5 roku temu lub wcześniej (3 lata) i muszę powiedzieć że rezrezentował się niźle a raczej bardzo dobrze, śledy uzytkowania (biorąc pod uwagę OGROMNĄ ilość klientów !!! )były znikome, a jak nam powiedziały panie, któer tam pracowały "po umyciu wyglądaja jak nowe "

uff ale się popisałam , ale może komuś sie przyda ...

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1260646

Kupowalam 4 lata temu w Cermag czy jakos tak...ponad 200 zl za metr, wloskie, polery. Nie dosc ze dojechaly o 4 tyg pozniej i musialam pozniej szukac innego plytkarza to przyjechalo ich kilka kartonow mniej...I do lazienki trzeba bylo szukac innych. I cale szczescie. Wstyd sie przyznac jak wygladaja te plytki za 200 zl....JEstem bardzo niezadowolona. Na dodatek przypadkowy plytkarz - okreslajacy sie mianem super specjalisty nie wiedzial chyba jak sie je kladzie bo polozyl je z fugami - a one bezfugowe...Koszmarrrrr
https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1262740

Cóz w łzience kolonialnej mamy płytki za niemoralnš cenę.Szlifowany "œlaciek" z paru kamieni-ale w łazience szczęka spada.A to łazienka "dla goœci".

W łazience dla dzieci lkiczył się pomyœl.Proste płytki w różncy kolorach i formatach w granicach 6--8-zł m2.

W łazience rodziców czyli naszej pomysł i kafle z pięciu firm-odlot naszego projektanta.Mamy morskš miłš odlotowš łazienkę,ale w granicahc 100zł m2.Kuchnia 8- podłoga.110m2 œciana.

Ech co to jest jak się kupuje i tartak o psa...i drzwi za...

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1262767

Ja do salonu, holu i kuchni kupowałam płytki po 83zł/m2, chociaż 10 metrów w innym odcieniu po 125zł/m2, udało mi się wytargować (83) ze względu na ilość 60m2- marazzi. Łazienka dół płytki z castoramy po 65zł/m, ale tydzień wcześniej były po 120. Łazienka góra 90zł/metr, zaoszczędziłam na podłodze bo wzięłam z Imoli była tańsza i płytki większe, a barwa i struktura ta sama co Tau ceramika na ścianach, dlatego pozwoliłam sobie na ciosane kamienie 10x10 za 300zł suma.
https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1262944

ja kupiłam do jednej łazienki tanie (około 45 zł/m tubadzin/polska) do drugiej drogie (100 zł/m azteca/wł/hiszp?) i szczerze mówiąc jakościwo chyba lepsze te tańsze :cry:

niestety 8)

ale mi sie podobały tylko te za 100 i w tamtej łazience napali.łam się i widziałam tylko te za 100, teraz połozyłabym jednak jakies tańsze

a w sumie kupowalismy kafelek 240 m2 8) bo w całym domu (ogrzewanie podłogowe)

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1267869

Dyskusja o płytkach za 100-200zł/m2 przypomina mi taki jeden kawał o "Nowych Ruskich"; odwiedza takiego jednego kolega, ogląda wypasiony pałac, kolekcję samochodów, kino domowe, basen, wchodzi do łazienki... a tam jakaś dziwna szaro-czarna mozaika... Ze zdziwioną miną patrzy na gospodarza, a ten szeroko się uśmiecha: "przeczytaj napis na kafelkach". I faktycznie, na każdym z nich jest napis: "Pentium IV" :-)

Oczywiście każdy ma prawo wydawać kasę na co mu się podoba, ale ktoś tu chyba traci kontakt z rzeczywistością. Jest tak ogromny wybór kafli w cenach zdecydowanie poniżej 100zł/m2, że twierdzenie o niemożliwości dobrania "tańszych niż 266zł" to jakiś absurd i samooszukiwanie się.

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1267936

Do dolnej łazienki udałosię kupic płytki za 35zł/m2 i jestembardzo zadowolona z efektu. Do kuchni poszły nieco droższe : 45zł/m2. Podłoga miała być hiszpańska za 100zł/m2, ale kupilismy równie ładną, krajową za 40zł.

Do górnej łazienki wpadły mi w oko płytki za 85zł/m2 i strasznie sie wahamy, bo wydaje się drogo.

Na kafle powyżej 100zł/m2 nawet nie patrze, bo mnie na takie nie stac i jakoś szczęśliwie udaje mi się kupować tańsze i co ważne takie co mi się podobają.

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1267984

Do dolnej łazienki udałosię kupic płytki za 35zł/m2 i jestembardzo zadowolona z efektu. Do kuchni poszły nieco droższe : 45zł/m2. Podłoga miała być hiszpańska za 100zł/m2, ale kupilismy równie ładną, krajową za 40zł.

Do górnej łazienki wpadły mi w oko płytki za 85zł/m2 i strasznie sie wahamy, bo wydaje się drogo.

Na kafle powyżej 100zł/m2 nawet nie patrze, bo mnie na takie nie stac i jakoś szczęśliwie udaje mi się kupować tańsze i co ważne takie co mi się podobają.

WWiola jestm z Tobą u mnie ten sam przedział cen - flizy za 200 -300 zł to przepraszam ma ktoś wolny etat na którym da sie tyle wycisnąc by takie płytki kupić???

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1268428

WWiola[/b] jestm z Tobą u mnie ten sam przedział cen - flizy za 200 -300 zł to przepraszam ma ktoś wolny etat na którym da sie tyle wycisnąc by takie płytki kupić???

Wszystko zależy ile tych płytek trzeba kupić

Sąsiad ma dużą łazienkę - glazurę kładzie także na skosach !!! - "po podłodze" ponad 20 metrów . Gdybym była na jego miejscu odwracałabym wzrok od płytek drogich.

Mam łazienkę dwa razy mniejszą - a do tego tak ją zaprojektowałam, żeby nie było płytek "do samego sufitu" , żeby było jak najmniej cięcia. Wyszło mi niedużo jak na łazienkę dla 4 osobowej rodziny- zapłacę za nią mniej przy wyborze tych droższych płytek niż sąsiad za najtańsze :wink: .

To samo dotyczy powierzchni podłóg - niektórzy potrzebują "zagresować" ok. 100 m kw. Taka kalkulacja mniej też by przeraziła. Mówienie że kupno płytek pow. 100zł/m to głupota, snobizm bez rozpoznania kontekstu jest trochę złośliwe (a może nawet zawistne) :oops:

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1268564

Praktycznie wszystko na tym forum jest bez kontekstu... Wiemy tylko tyle ile dana osoba napisze - więc chcąc nie chcąc musimy sobie pewne rzeczy dopowiadać.

IMHO na rynku jest tak ogromny wybór płytek do różnych zastosowań, że da się znaleźć te właściwe i jedyne za rozsądne pieniądze. Jeżeli ktoś uważa, że się nie da i koniecznie trzeba wydać 100-200zł (a może więcej) - naprawdę z ciekawością czekam na przykład. Może mają jakiś niesamowity wzór? Może parametry są o wiele lepsze niż w tych tańszych? ;-) to nawet nie jest kwestia kasy, bo znalazłaby się kasa na 20m2 glazury do mojej mikro-łazienki po 200zł/m2, tylko PO CO?

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1269680

WWiola[/b] jestm z Tobą u mnie ten sam przedział cen - flizy za 200 -300 zł to przepraszam ma ktoś wolny etat na którym da sie tyle wycisnąc by takie płytki kupić???

Sąsiad ma dużą łazienkę - glazurę kładzie także na skosach !!! - "po podłodze" ponad 20 metrów . Gdybym była na jego miejscu odwracałabym wzrok od płytek drogich.

Mam łazienkę dwa razy mniejszą - a do tego tak ją zaprojektowałam, żeby nie było płytek "do samego sufitu" , żeby było jak najmniej cięcia. Wyszło mi niedużo jak na łazienkę dla 4 osobowej rodziny- zapłacę za nią mniej przy wyborze tych droższych płytek niż sąsiad za najtańsze :wink: .

To samo dotyczy powierzchni podłóg - niektórzy potrzebują "zagresować" ok. 100 m kw. Taka kalkulacja mniej też by przeraziła. Mówienie że kupno płytek pow. 100zł/m to głupota, snobizm bez rozpoznania kontekstu jest trochę złośliwe (a może nawet zawistne) :oops:

Masz racje ale to że jestem zawistny to trochę nie tak. Ja poprostu uważam że chore jest płacenia za płytki ponad 150 zł. Dlaczego wybierać należy Hiszpanię, Włochy czy coś w tym stylu jak za te pieniądze można przecież mieć juz marmur nasz polski marmur - a nikt mi nie powie że płytka lepsza do naturalnego marmuru. Tak czy inaczej pomimo tego że masz trochę racji i można pokusić się do małej łazienki o płytki za klika stówek - to pytam po co?? Wiem ktos zarabia stać go prosze bardzo - uczył się więcej ma większa wiedzę znajomości kombinuje - polityka i podejście w tym kraju do człowieka zapewne wiesz jak wyglada - jak widac również z powyższych postów na płytki za parę stówek stać tutaj nielicznych i nieliczni moga nimi sie cieszyć cieszyć równie intensywnie jak Ci biedniejsi którzy mają płytki za 30 czy 50 zł. Jak wiele razy tutaj padło na płytki mozna wydac tysiące i setki przy tej samej powierzchni - pytanie tylko ile snoba w nas drzemie ????

Pozdrawiam nadmiar gorąco i powtarzam nie zamierzam nikogo obrazić ani urazić - nakreślam tylko fakt że snobizm dotyka bardziej lub mniej każdego z nas :wink:

Sebo8877

P.S. A posadę za dobre pieniadze dalej chciałbym przyjąć :) :D

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1269747

Masz racje ale to że jestem zawistny to trochę nie tak. Ja poprostu uważam że chore jest płacenia za płytki ponad 150 zł. Dlaczego wybierać należy Hiszpanię, Włochy czy coś w tym stylu jak za te pieniądze można przecież mieć juz marmur nasz polski marmur - a nikt mi nie powie że płytka lepsza do naturalnego marmuru. Tak czy inaczej pomimo tego że masz trochę racji i można pokusić się do małej łazienki o płytki za klika stówek - to pytam po co?? Wiem ktos zarabia stać go prosze bardzo - uczył się więcej ma większa wiedzę znajomości kombinuje - polityka i podejście w tym kraju do człowieka zapewne wiesz jak wyglada - jak widac również z powyższych postów na płytki za parę stówek stać tutaj nielicznych i nieliczni moga nimi sie cieszyć cieszyć równie intensywnie jak Ci biedniejsi którzy mają płytki za 30 czy 50 zł. Jak wiele razy tutaj padło na płytki mozna wydac tysiące i setki przy tej samej powierzchni - pytanie tylko ile snoba w nas drzemie ????

Pozdrawiam nadmiar gorąco i powtarzam nie zamierzam nikogo obrazić ani urazić - nakreślam tylko fakt że snobizm dotyka bardziej lub mniej każdego z nas :wink:

Sebo8877

P.S. A posadę za dobre pieniadze dalej chciałbym przyjąć :) :D

Dyskusja trochę bezprzedmiotowa. Płytka podoba mi się nie dlatego, że kosztuje X i jest firmy Y, tylko dlatego, że jest ładna, oryginalna i pasuje do mojej koncepcji. Tak jak pisałam wcześniej, mniej uwagi zwracam na cenę za m, ale na budżet, w którym chcę się wyrobić. Płytki cenowo mam różne (przekrój duży), nie zamierzam przyklejać cen do poszczególnych okazów. Dla mnie liczy się efekt końcowy i mam nadzieję, że będzie nas cieszył :) I tak traktuje sprawę płytek i nie tylko

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1269883

No budżet to całkiem istotna rzecz i w 100% się z Tobą zgadzam w tej sytuacji masz zatem jakieś widełki i zawsze Cie coś trzyma - a dyskusja rzecz może i jest bezprzedmiotowa :-? choc uważam że wnosi coś przynajmniej dla zastanowienia się - mamy przecierz wymieniać tu swoje doświadczenia , radości, lęki i obawy

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1269935

baba budowniczy

"Płytka podoba mi się nie dlatego, że kosztuje X i jest firmy Y, tylko dlatego, że jest ładna, oryginalna i pasuje do mojej koncepcji"

Ot co.

Pracujemy z mężem ciężko (jesteśmy z tych co "uczyli się więcej, mamy większą wiedzę" :wink: )

na to, żeby zrobić sobie przyjemność i przynajmniej płytki wybrać sobie takie które nam się podobają (inni tak wybierają samochody, telewizory,itp. i wymieniają je co dwa lata na nowszy model) ja ograniczam się do ładnych płytek - może chciałabym mieć farta i wybrać płytki ładne i tanie - szukałam pół roku i nic. Po prostu widzę różnicę pomiedzy tym co ladne i mniej ładne co solidne i mniej....

Lub jak kto woli jestem snobem - do wyboru. Przyjemność moja i mojej rodziny. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1270401

No tak, jeżeli nie da się znaleźć nic ładnego (wg gustu wybierającego ofkorz) w rozsądnej cenie, to kupujemy droższe. Jeżeli widzisz różnicę, to warto przepłacić :-)

Ale, ale - a propos samochodów. Kupujemy samochód wg jakiegoś kryterium, załóżmy, że ma mieć odpowiedni bagażnik, 5 miejsc, konkretną moc, ma być solidny, bezawaryjny itp. powinien też być ładny ;-) chodzi mi o to, że tworzymy jakiś zbiór kryteriów. Potem szukamy czegoś w konkretnej cenie, a nie robimy tak: "O, jaki fajniutki, spełnia z grubsza nasze założenia, więc wydamy 250tys., mimo, że prawdopodobnie w salonie za rogiem da się znaleźć coś w sam raz dla nas za niecałe 100tys.". Czemu z kafelkami ma być inaczej? Czemu zamiast 2tys. wydawać 10tys. za coś prawie identycznego? Wiem, wiem, "prawie" robi wielką różnicę :-P ale jednak w tym aspekcie widzę wielką rolę marketingu, reklamy, aranżacji w folderach, snobizmu itp. Warto czasami się zastanowić nad własnymi decyzjami.

Motto: słowa koleżanki wypowiadane z powątpiewaniem wyczuwalnym w głosie: "no tak, od 150zł w górę to już jakieś ładne kafelki może się znajdą..."

https://forum.murator.pl/topic/36365-kafle-na-ile-sobie-pozwalacie/page/2/#findComment-1271488