baba na budowie 06.07.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 witam doświadczonych forumowiczów. Własnie wróciliśmy z budowy i mamy problem. zauważyliśmy, ze dach może być źle ułożony. Gdu się patrzy z boku na dachówki to one odstają jedna od drugiej i wyglądają jak źle dociśnięte kolocki lego. Czy to faktycznie wada i jakie mogą być jej konsekwencje? Bardzo proszę o pomoc bo jesteśmy zupelnie zieloni. Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 06.07.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 A jaka to dachówka powiedz coś bliższego.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 06.07.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Euronit. Ja nie mówię o krzywo ułożonych dachówkach jak się patrzysz z góry. Popatrzyliśmy się na dach z boku, z krawędzi. I tam są dość spore przerwy między dachówkami i zamiast równo na siebie zachodzić, to krzywo leżą. Jedna np odstaje bardziej w górę Sąsiad twierdzi, ze to błąd w sztuce. Jesteśmy bardzo zmartwieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Euronit ma dość dobrą dachówkę i powinna dobrze przylegać na zamkach. Wejdź na chach i przjrzyj się temu z bliska, poruszaj trochę tymi niedochodzącymi czy wskoczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.07.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dachówka na dachóce powina byc ulozona jednolicie nie powinno byc tak ze jedna odstaje czy mniej dolega. Mozliwe ze sa zle ulozone laty na dachu i to jest tego powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 07.07.2005 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dziękujuę bardzo za "pomoc na odległość" przy dachu. Też tak pomyśleliśmy, że coś tu nie gra. Sąsiad, który jest bardziej zaprawiony w budowie stwierdził, że to prawdopodobnie łaty. Co radzilibyście, rozebrać dach i kłaść wszystko od nowa? Jakie mogą być konsekwencje tak ułożonego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 A czy przypominasz sobie czy dekarze poziomowali łaty? Jeśli więźba była nawet minimalnie poskręcana a tak jest najczęściej to łaty powinny być poziomowane by dach tworzył jednolitą płazczyznę.Jednak może być tak, że dachówki są brzydko ułożone przez co zamki są niedomknięte. Na próbę można by te najezone dachóki poprawić, a jeśli to nie pomorze to może czekać cię zdjęcie dachóki, wypoziomowanie łat i ponowne założenie dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 07.07.2005 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Niestety tego nie wiem. Moi rodzice kupili dom od dewelopera kiedy ten dach był już ułożony. To miało być ich spełnione marzenie, radość na emeryturze. Dorobek całego życia. Osiedle jest w budowie, ale zapowiada się ślicznie, sąsiedzi mili, obsługa też. Niestety po mału zaczynają wychodzić różne problemy. Chyba źle orynnowali (ale to da się łatwo naprawić). Nie wiem też czy tynk nie jest za cienko położony. Nie zdecydowali się na budowę samodzielnie, bo stwierdzili, że już za starzy są. Miało być sprawnie i bez kłopotów. A tu taki klops. Na szczęście nie spisaliśmy jeszcze protokołu odbioru, więc mamy póki co lekka przewagę w argumentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Cienki tynk to ogólnie nie wada - chyba, że będą z niego kable przebijały.Jednak jeśli jest tak jak piszesz to dach i rynny uznał bym za usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 07.07.2005 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Tu chodzi o tynk zewnętrzny, nie wewnętrzny. Myślę, że wewnątrz jest ok, całkiem ładnie położyli. Mam jeszcze jedno pytanie, czy to prawda, że do izolacji fundamentów na części pionowej należało użyć folii z babelkami? bo u nas położono jakąś normalną folię, którą ponoć kładzie się na poziomą izolację. Rafałku, podglądałam Twój domek w dzienniku. Można powiedzieć o nim jedno - jest piękny i jaka bajkowa okolica Gratulki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Folia z bombelkami podobno jest lepsza. Najważniejsze jest to by ta użyta byłą folią do izolacji a nie zwykłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 07.07.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Zapewne chodzi wam o folię kubełkową , tą z bąbelkami można co najwyżej przy przeprowadzce kryształy pakować . i też się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Zapewne chodzi wam o folię kubełkową , tą z bąbelkami można co najwyżej przy przeprowadzce kryształy pakować . i też się przyda. greg5 - nie głoś herezji - tu macie do poczytania o foliach: http://www.e-izolacje.pl/224_740.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 07.07.2005 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ja to jestem bardzo początkującym inwestorem i nic dziwnego, że pomyliłam folię bąbelkową z kubełkową. Do niedawna nie miałam nawet pojęcia o istnieniu blacho i drewnowkrętów... A przy wyborze kontaktów najważniejszy byl kolor. Domek jest podpiwniczony i ma drenaż, więc chyba szkoda, że nie położyli tej kubełkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts