Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Od kilku miesiecy szukam projektu na dom i nic :cry: Chyba mam nietypowe wymagania? Moze ktos z was buduje taki dom o jaki mi chodzi? Albo zna taki projekt? Bardzo was proszę pomózcie....

1. Dom ma byc prosty w budowie - o zwartej bryle z dachem najlepiej dwuspadowym

2. Parterowy lub z uzytkowym poddaszem

3. Ma miec jak najmniej korytarzy za to duzo otwartej przestrzeni. Wejscie z wiatrolapu moze byc od razu do salonu - cos w stylu amerykanskim

4. Kuchnia z miejscem do spozywania posilkow dla 4-5 osob. Koniecznie od strony tarasu .

5. Jadalnia z duzym stolem na 12 osob (stale rozlozonym)

6. Salon z kominkiem i miejscem na bibliotekę

7.Garaz polaczony z domem. Wejscie z garazu do kuchni jak najkrotsza droga ( przez spizarnie , pralnie lub kotlownie?)

8. Na dole sypialnia gospodarzy z duza garderoba i lazienka

9. Rowniez na dole "kawalerka " dla babci ( pokoj z lazienka garderoba i mini aneksem kuchennym

10. Jesli uzytkowe poddasze to na gorze 2 sypialnie dla dzieci ze wspolną lazenką i z garderobami oraz pokoj goscinny i wc

11. Czesciowo zadaszony taras -

12. Mozliwosc dobudowania w przyszlosci werandy (ogrodu zimowego)

13. Podcienie wokol domu ( w stylu amerykanskim)

14. Dodatkowy pokoj na dole lub na gorze ( gabinet - pracownia opcjonalnie)

No to chyba w skrocie wszystko.... czy to takie nietypowe wymagania ?

Chcialam nawet zrobic projekt na zmowienie ale chyba tez nic z tego nie wyjdzie bo architekt mowi ze nie wie o co nam chodzi :oops:

Bardzo prosze o pomoc

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Twoje wymagania nie są jakieś szczególne, ale z badań rynku wynika, że przeciętny obywatel poszukuje czegoś innego, więc w projektach gotowych raczej nic nie znajdziesz. Albo będzie trzeba dużo przerabiać i wtedy nie bedzie fajnie, a za to drogo.

Jakiegoż to masz architekta, który nie rozumie o czym mówisz?

Pozdrawiam

Architekt projektów gotowych :)

Prawie, że dla Ciebie. Zobatrz http://www.male-domy.com.pl dom 71.

Pozdrowienia

Bardzo dziekuje za link. Niestety nie o to mi chodzi :(

Ten dom dla mnie jest brzydki i nie ma tego czego oczekuję :(

Moze ktos znajdzie cos bardziej zblizonego do moich "marzeń" :roll:

Może chodzi ci o coś takiego?

http://www.dobredomy.pl/?id_project=74

lub

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=222&nazwa_projektu=AR-1

Garaż zawsze można dokleić:) Poza tym pomyśl o projekcie indywidualnym. Ja się na taki zdecydowałam bo nic konkretnego nie mogłam znaleźć, a tak między nami to indywidulany projekt wcale nie wychoci drogo:) Ja np. zapłacę 2200zł.

pozdrawiam

a tak między nami to indywidulany projekt wcale nie wychoci drogo:) Ja np. zapłacę 2200zł.

pozdrawiam

:o :o :o

Dzieki Milka - to faktycznie niedrogi ten twoj projekt - moze dasz mi namiary na swojego architekta?

Te domy ktore mi polecilas niby niezle ale ....

Pierwszy za maly- trzebaby dobudowac garaz i pomieszczenie gospodacze no i poddasze - przynajmiej 2 sypialnie dla coreczek, pokoj goscinny lazienke.

Drugi tak samo :((( a to chyba za duze zmiany??

Ja juz trace nadzieje ze cos znajde - a ile nerwow przez to w domu :evil:

Zobacz tutaj: http://www.stylowydom.com.pl/przeglad.html

Ta pracownia ma domy w amerykańskim stylu, może czymś Cię zainspirują. :D Ale dach czterospadowy.

Dzieki Ursa :)

To byly pierwsze domy jakie mi sie spodobaly :) Pytalam czy ktorys z ich projektow nadaje sie do przerobki na to co mnie interesuje - NIESTETY - odpowiedz brzmial ze nie ;((

Zastanawiam sie czy jesli np. Rozklad pomiszczen mi sie podoba to czy nie mozna by zmienic dachu na prosty _ zrezygnowac z tych ozdobników?

Moze wiecie jak to jest?

Witaj Kubolotku!

jak miło że się odzywasz, jak pewnie zauważyłaś rzadko tu ostatnio bywam, brak czasu..spowodowany powiększeniem rodziny, mała Martynka ma już prawie 3 m-ce i jest bardzo kochana i zajmująca.

U nas w temacie budowy w końcu coś ruszyło, w tym tyg. wytyczyliśmy budynek, zdjeliśmy humus i 4.05 zaczymy murować, narazie dziura w ziemi i "dziura" w kieszeni. Sama stal którą zamówiliśmy ma nas kosztować 10.000 szok!, tylko w tym tyg. wydaliśmy 3000 na sprawy okołobudowlane, czasem jak czytam forum to dziwię się że ktoś za zdjęcie humusu zapłacił 300 zł a ja 800 :o !, sam kierbud wziął 1600. Ale dość narzekania, cieszę się że już wiosna i w końcu coś ruszyło, we wtorek rano jadę do banku załatwiać kredyt i boję się że będziemy musieli trochę na niego poczekać, a oszczędności topnieją.., ale jakoś to będzie niech tylko zacznie się na dobre!

A co tam nowego u Ciebie?, zaczeliście wykańczać?, wprowadzicie się w tym roku, czekam na wieści i pzdr, małgosia :D

A tak przy malym dziecku to tak jest wcale sie nie dziwie ze nie masz czasu na forum, gratluje malutkiej:), jak znajdziesz czas to czekam na zdjecia z budowy, a pieniazki bardzo szybko uciekaja,to nie tylko tak u ciebie, my chcemy wprowadzic sie na ta zime, a prace trwaja, koncza robic u nas podlogowke a we wtorek maja robic wylewke, i narazie bedzie mala przerwa-chyba zeby podłoga wyschła, zajrzyj do moich zdjec,pozdrawiam serdecznie:) małgorzata

Jak myślicie który projekt domu wybrać ? proszę o pomoc

-http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&sid=m3f019b46c4aac

czy

-http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bachus/default.asp?id=233

czy"

-http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=463

Prszę o opinię na temat tych projektów :o

Aga - Dom bardzo mi sie podoba. Wlasciwie spelnialby moje wymagania ale jest stanowczo za duzy :( Ma ponad 300 m2 - mysle ze mnie na taki dom nie stać :(

Czy ten zrealizowany to moze twoj?

Widzialam domy z tej pracowni - sa bardzo ladne i inne od wiekszosci projektow. Prawdopodobnie maja wkrotce ukazac sie u nich jakies nowe projekty - moze znajdzie sie cos dla mnie?

Od kilku miesiecy szukam projektu na dom i nic :cry: Chyba mam nietypowe wymagania? Moze ktos z was buduje taki dom o jaki mi chodzi? Albo zna taki projekt? Bardzo was proszę pomózcie....

1. Dom ma byc prosty w budowie - o zwartej bryle z dachem najlepiej dwuspadowym

2. Parterowy lub z uzytkowym poddaszem

3. Ma miec jak najmniej korytarzy za to duzo otwartej przestrzeni. Wejscie z wiatrolapu moze byc od razu do salonu - cos w stylu amerykanskim

4. Kuchnia z miejscem do spozywania posilkow dla 4-5 osob. Koniecznie od strony tarasu .

16 m kw

5. Jadalnia z duzym stolem na 12 osob (stale rozlozonym)

20 m kw

6. Salon z kominkiem i miejscem na bibliotekę

30 m kw

7.Garaz polaczony z domem. Wejscie z garazu do kuchni jak najkrotsza droga ( przez spizarnie , pralnie lub kotlownie?)

8. Na dole sypialnia gospodarzy z duza garderoba i lazienka

18 m kw

9. Rowniez na dole "kawalerka " dla babci ( pokoj z lazienka garderoba i mini aneksem kuchennym

20 m kw minimum

10. Jesli uzytkowe poddasze to na gorze 2 sypialnie dla dzieci ze wspolną lazenką i z garderobami oraz pokoj goscinny i wc

70 m kw minimum

11. Czesciowo zadaszony taras -

12. Mozliwosc dobudowania w przyszlosci werandy (ogrodu zimowego)

13. Podcienie wokol domu ( w stylu amerykanskim)

14. Dodatkowy pokoj na dole lub na gorze ( gabinet - pracownia opcjonalnie)

No to chyba w skrocie wszystko.... czy to takie nietypowe wymagania ?

Chcialam nawet zrobic projekt na zmowienie ale chyba tez nic z tego nie wyjdzie bo architekt mowi ze nie wie o co nam chodzi :oops:

Bardzo prosze o pomoc

84 m kw + komunikacja, schody, pom. gosp. spiżarnia czyli ok. 110 - 120 użytkowej plus poddasze ( 3 pokoje + garderoby + łazienka) co najmniej 70 m kw, a "przepychu" nie będzie.

Szukaj na stronach internetowych domów powyżej 190 m kw - będzie Ci łatwiej... I oczywiście kupuj tysiące katalogów :):)

:D Co tu wiele pisać. Działka szerokość 20 m, wjazd od południa, lekko podmokły teren, za działką pola i co za tym idzie bez przesady kilka tysięcy przejrzanych projektów. Płyty Cd, katalogi, gazety i w końcu internet. Bo nie jest dzisiaj łatwo znależć projekt odpowiadający w/w kryteriom, a ponadto parterowy z użytkowym poddaszem, niepodpiwniczony, z dwuspadowym dachem bez lukarn itp, z wbudowanym garażem, z dużymi pokojami na piętrze ( nie klitkami po 11 m ) prosty, funkcjonalny, tani w budowie itd, itd ... Uratował nasze marzenia internet i jesteśmy mu za to bardzo wdzięczni :D :D :D. W końcu udało się znależć ten jedyny pg16 z firmy BAUHERR. Jak dla nas jest idealny. Właśnie zaczynamy budowę, fundamenty już wylane i jedziemy dalej... Pozdrawiamy KKT
Dzieki za radę :)

Szukam domow o pow ok 200m2 (z garazem max 250m2)

Choc zaczynam tracic nadzieje na znalezienie czegos gotowego :(

Na pewno coś znajdziesz - już masz dużo "ułożone w głowie" a to najważniejsze :)