Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Witam ponownie. Jasia - najwazniejsz, ze juz zaczeliscie :) Zobaczysz, nim sie obejrzysz bedziecie juz wykanczac :)

Jesli chodzi o projekty-Szafir caly nam sie spodobal. Jego dach taki bajkowy :)Dla nas mial odpowiedni uklad na dole i na gorze (strefa dzienna na dole, sypialnie na gorze). Nio i ta antresola...juz sobie wyobrazalismy, jak to bedzie :) Jednak trzeba bylo zejsc na ziemie. Dach-bardzo drogi. Antresola-niewykorzystana przestrzen, cieplo z salonu ucieka na gore. Zaczelismy szukac innego projektu. Znalezlismy HG W-7. Na poczatq chcielismy przerabiac wiele rzeczy. Po kilku tygodniach przygladaniu sie projektowi (i kilku e-mailach do pracowni projektowej) liczba przerobek sie zmniejszyla :) W tej chwili to projekt prawie idealny (jeszcze niczego nie zmienilismy). Dzisiaj prawdopodobnie zamowie projekt :) Cio do spizarni-wiem, ze to bardzo przydatna rzecz.. Jeszcze nie postanowilismy cio z nia zrobic :) Jesli chodzi o kominek na tarasie-zostaje :) Szukalismy projektu z czesciowo zadaszonym tarasem oraz kominkiem na zewnatrz. W sierpniu chcemy rozpoczac budowe. Jesli oczywiscie ktos zalatwi wszystkie pozwolenia, przylacza, itd. Nie ma nas w kraju, wiec bedzie to bardziej skomplikowane..

Pozdrawiam i zycze milego dnia...oraz duzo cierpliwosci :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z racji debiutu na tym serwerze Wiatm serdecznie wszystkich :)

Poproszę szanownych grupowiczy o zupełnie z grubsza prównianie tych dwóch

projektów. Dokładnie jaka może być procentowa różnica w cenie budowy tychdomów (zakładamy identyczne materiały).

Wiem że są to bardzo odmienne projekty ale już za bordzo nie wiem co rabić

przy tych szalejących cenach aby nie przecholować.

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=136&opcja=opis

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/atena/

pozdrawiam serdecznie

CHCĘ WYBUDOWAĆ SOBIE DOMEK, ale mam problem.

Nie wiem który wybrać. Natalię czy Melodię?

Czy jest może ktoś kto buduje Natalię, lub Melodię.

Szukam porady

no niestety, nie zawsze gotowe projekty się sprawdzają. Często jest tak, że gdy wjazd masz z odpowiedniej strony to znowu salon nie z tej co trzeba, jak już znajdziesz taki z salonem na miejscu to znów sypialnie nie sa umieszczone po tych stronach świata co powinny i tak mozna w nieskończonośc
Widze ze wreszcie ktos zainteresowal sie APS 151- a juz myslalm ze tylko ja jedna wybuduje ten domek heheeh

ewcik1 chyba pomyliłaś wątki :lol:

z tą antresolą też pożegnałam się z bólem...

a co ze spiżanrnią już zadecydowaliście? (projekt kupiony?)

jedynie nie wiem, jak sobie poradzicie z budową, jeśli nie będzie Was w kraju (chyba, że wtedy już wrócicie?), bo ja mam 20 km a jakoś ciągle nie udaje mi się zapanować nad panem Be i jego (nie)obecnością na budowie (może od dzisiaj?... he he skąd u mnie jeszcze tyle wiary...)

kiedyś też myślałam, że wystarczy spisać umowę z firmą i niczym się nie martwić

czy ktoś buduje wg projektu Ariel z pracowni Dobre Domy?

zainteresował mnie ten projekt, a może ktoś miałby ochotę wyrazić swoją opinię?

http://www.dobredomy.pl/?id_project=85&infopage=1&lustro=1

pozdrawiam

A ja znalazłem Dom na Lipowej z powiększonym garażem: UPB-251 Dom na Grabowej http://www.boduch.pl/plan.php?planID=65 .

Jest strych i miejsce w garażu na spiżarnię i minisaunę :D

Witaj Jasia :)

Wczoraj (25.04.2007) dostalismy nasz projekt :p Tzn. nie widzielismy go jeszcze, ale doszedl do domu moich rodzicow 8) Zamowilismy oczywiscie przez internet :) Rozmawialam juz z moim tata (ma upowaznienie notarialne na wszelkie dzialania zwiazane z dzialka i budowa) i po dlugim weekendzie (tygodniu??) spotyka sie z kims z gminy w sprawie pozwolenia na budowe. Ma tez jechac w sprawie przylaczy. Jesli chodzi o budowe, rozmawial juz ze swoim znajomym, ktory ma byc (prawdopodobnie) naszym wykonawca (moj tata widzial kilka realizacji i rozmawial z kilkoma osobami-nie bylo zadnych skarg). Jesli wszystko pojdzie dobrze-zaczniemy w sierpniu. Jedziemy wtedy na dwutygodniowy urlop do Polski...przynajmniej przez chwile bedziemy obserwowac budowe :lol: Jesli chodzi o projekt-zdecydowalismy sie jednak zlikwidowac spizarnie (przynajmniej na dzien dzisiejszy). Poza tym z jadalni bedzie wyjscie na taras. Na gorze przerabiamy mala lazienke na garderobe (bedziemy miec sypialnie z garderoba :p ) Chcemy jeszcze powiekszyc niektore okna na dole i zlikwidowac okno w garazu. Poza tymi 'drobiazgami' nie mamy chwilowo potrzeby dokonywania innych przerobek :wink:

Odchodzac od tematu, czytalam Twoj tygdnik. Jejku, gdzie znalazlas takiego wykonawce?? Nie ma na niego zadnego sposobu?? Nie ma nic na ten temat w umowie?? Nie mozna rozwiazac umowy?? Naprawde Ci wspolczuje...i podziwiam. Ja chyba bym nie wytrzymala...Czekac, czekac...i czekac...az Pan Be raczy sie zjawic i popracowac :evil: Dlaczego ludzie tak postepuja??

Zycze milego dnia...i bardzo duzo cierpliwosci :wink:

A co tu tak cicho ostatnimi czasy ?? :wink:

Pochwalcie się jak tam Wasze plany i nie tylko!

My w zasadzie prawnie możemy juz ruszać, czekamy tylko na podłączenie wody, kredyt i zaczynamy.

A według mnie te schody na górę nie są takie złe - nad spocznikiem zostało ich niewiele :wink: . Co do spiżarni - przydałaby się blisko kuchni. W UPB-251 można zrobić wejście do garażu na wprost, miejsce pod schodami po lewej wykorzystać na schowek, a w zaułku w garażu po prawej zmieści się spiżarnia lub sauna - drzwi spod schodów w prawo.

Pierwsze poszukiwania projektu rozpoczeliśmy już rok temu. Wtedy nie mielismy jeszcze działki, ani pieniążków na budowę. :( Ale pomarzyć przecież zawsze można. To nic nie kosztuje. :) Zaczeło się od kupna kilku katalogów z projektami. Przeglądanie ich stało się moim ulubionym zajęciem. Potem troszkę nam przeszło, wyjechaliśmy za granicę. Niedawno wróciliśmy i zaczęło się na nowo. Tym razem poszukiwania za pomocą internetu. I... jest! :D Trafiliśmy na projekt, który odpowada nam pod każdym względem. Dla nas jest idealny! Jest to Fiołek z G.M.i Studio Pracownia Projektowa. http://www.gmistudio.pl/projekt_fiolek_l.html

Co sądzicie? Prawda że piękny? Pozdrawiam i życzę wytrwałości w poszukiwaniu własnego ideału :p

Witam serdecznie.

Mam problem:

kupiłem działkę w prostokącie o powierzchni 1103 m2, wybrałem projekt MURATORA "Miodowy Miesiąc":

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=

niestety warunki zabudowy przewidują kat nachylenia dach od 30 stopni.

Proszę Was o pomoc w znalezieniu gotowego projketu:

- DOM PARTEROWY prosty w budowie (bez wykuszy, balkonów, poddasza użytkowego, bez podpiwniczenia),

- 4 pokoje + SALON (wielkość salonu ok. 30 metrów),

- kominek,

- do 110 m/2,

- garaż - nie ma większego znaczenia,

- dach - min. 30 stopni.

Dzięki za przychylność i pomoc.

-------------------------------------

Pozdrawiam