Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż, Zuzia jest na pewno bardziej oryginalna, zarówno z zewnątrz jak i w środku. Ale taka oryginalność może się po jakimś czasie przejeść i z pewnością poczujecie ją w kieszeni. Orion jest o wiele bardziej elegancki, szczególnie piękna jest elewacja ogrodowa, wygląda jak stary dworek, ale dla mnie ten gabinet na parterze jest ni przypiął ni wypiął: centralnie, z dostępem do tarasu i jakby kosztem salonu, który przez to jest raczej niewielki. Poza tym w obu projektach droga z zakupami z garażu do kuchni jest dosyć skomplikowana, szczególnie w Orionie. Ale to chyba nie jest aż tak ważne... :-?

Ogolnie lepsze wrazenie zrobil na mnie Filonek. Nie bardzo widze sens tej dziury w stropie w holu na poddaszu tworzy sie dzieki temu waski korytarz prowadzacy do pokoi :(

Co do kosztow to napewno nie mozna tego przeliczyc tak wprost jak probujesz, tylko to nie mozna obowiazuje wtedy gdy porownasz dwa identyczne domy, a te mimo wszystko roznia sie pomiedzy soba. Filonek to wieksze powierzchnie okien (te wykusze na parterze) wiecej balkonow i podcieni, ogolnie pod tym dwuspadowym dachem kryje sie troche bardziej skomplikowana bryla co napewno podnosi koncowy koszt.

Nie piszesz nic w jaki sposob masz zamiar budowac ? System gospodarczy czy chcesz to zlecic jednej fimrie? Mysle ze to wazne bo jezeli zakladasz np system gospodarczy i masz w planach wykonczenie parteru a w pozniejszym terminie poddasza to ja decydowalbym sie na ten ktory sie bardziej podoba czyli Filonek.

W koncu domek buduje sie na dlugie lata.

Zgadzam się z Wam co do kosztów poniesionych przy budowie Zuzi. Bardzo podoba mi się ten projekt, ale wiem, że dach jest bardzo skomplikowany i nie każda ekipa podejmie się jego realizacji. Orion nawet z tymi dwoma wykuszami jest prostszy w budowie. Najlepiej ocenić porównując koszty budowy obydwu projektów. Archipelag podaje przez telefon, Domus najprawdopodobniej też. Trzeba zadzwonić. Z tego co wiem Archipelag każdy dom liczy na około 280 tyś. bez`instalacji. a ceny są brane średnie. Nie można sztywno trzymać się tych cen, ale przybliżony obraz dają. Ja wybierając projekty znałam ich kosztorysy i to dało mi jakiś pogląd na całość. Porównywałam Korone z APA wycenioną na 360tyś. z Cztery kąty z APA za 280tyś. Zuzia z Archipelagu kosztuje u nich 260 albo 280, podobnie jak Anastazja czy Melania. Najtaniej wycenia Horyzont bo Mahonia która ma tyle metrów co Korona jest wyceniona na 260 tyś. oby dwa są czterospadowe. Horyzont jednak ma stare kosztorysy i stąd takie różnice.W Archipelagu (wydał CD z kosztorysami) wszystkie ceny były podobne. Dlatego wybierając projekt trzeba popatrzeć na bryłę- zwarta tańsza ja wybrałam kwadrat. Odpowiednio dobrany do stron świata. Najlepiej jeden pion(łazienka nad łazienką albo kotłownią przez co mniejsza ilość rur do rozprowadzenia) , oczywiście wybierając trzeba zastanowić się nad wentylacją jak grawitacyjna to dobrze jest mieć kilka kominów jak rekuperacja to jak najmniej (np jeden jak w konwali z Horyzontu). No i problem z dachem dwuspadowy czy tańszy jednospadowy. Ja wałkowałam ten problem bo chciałam tanio, ale jak wybierałam taki metraż na parterze jak chciałam to góra wychodziła ogromna. Wkońcu ktoś napisał na forum, że jak chce się mieć dużo powierzchni na parterze i jeszcze garaż w budynku, a jednak nieduży metraż musi to być czterospadowy dach. Trzeba wziąć za i przeciw i przespać się z decyzją, bo zawsze może coś innego w głowie zakiełkować. Chciałam jeszcze dodać, że wybierając projekty warto się nie spieszyć i niech to potrwa w czasie aby decyzja była ostateczna. :roll:

ORION!!!!!!!!!

ORION!!!!!!!!!

bardzo ładny projekt. :D :D :D :D

buduję dom o podobnym układzie. orion jest nawet ładniejszy :-? ,ale na moją działkę i kieszeń moje echo2 z dodanym garażem( bedzie dwustanowiskowy) bardziej pasuje.

pokój na dole z czasem coraz bardziej będzie przydatny. ja mam nawracające problemy z kolanami i jakbym mogła to na piętro wcale bym nie właziła :wink: mam w planie pokoik na dole zarezerwować dla siebie :wink:

Gość krab

Orion ale , uwaga na schody ja preferuję proste bieg ze spocznikiem , funkcjonalne , domek jak z bajki jak go wybudujesz to napewno nie będzie wyglądaj jak z bajk,i te cokoły obramowania okien 3 balkony z kutą balustradą to są wszystko koszty trzeba dobrze się policzyć ,

ten pokój przechodni nad garazem, ja mam Krab - 2 z archetonu

prostota do bulu http://www.archeton.pl

hej

O ile sie nie myle to jakis czas temu juz pisalas taki post.

Po pierwsze to nie w wtym dziale sie rozmawia o projektach. Wiec lepjej zapytac w dziale projekkty

Ale na tak zadane pytanie otrzymasz kilka chaotycznych linkow kazdy bedzie chwalil swoj domek.

Ciezko jest komus doradzic polecic domek. Kazdy z nas ma inna wizje swojego domku. Rowniez w zasadzie pojecie "maly" to troszke sprawa wzgledna, powinnas usiasc sobie i spisac jaki ma byc Ten Twoj domek, wazna spraw to jaka masz dzialke. Po spisaniu polecam usiasc przed komputerem lub katalogami z domkami i szukac, szukac, szukac. Jezeli chodzi o adrsy to w kilku watkach w dziale projekty jest ich naprawde sporo. Pozniej pronuje wkleic link w Projektach i zobaczyc co forumowiccze napisza, wiem to dluga i ciezka droga. Ale niestety nikt nie wybierze za Ciebie. Jezeli przeszukalas wszystkie strony i nadal nie trafilas na swoj domek to pozostaje Ci projekt indywidualny.

Tak czy inaczej musisz sprecyzowac swoje oczekiwania, pojecie ze "milego, malego, parterowego" tak naprawde nie oznacza NIC

Zycze powidzenie w poszukiwaniach