Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zobacz jaki dom ma jajmar - sam zaprojektował, bardzo interesujący.

D08 Muratora - 140 m bardzo prosty.

D09 - ale może być mały.

Zobacz jaki fajny dom zbudował Jezier - przerobił dach Irmy II archipelagu na dwuspadowy. Tam nie ma chyba więcej niż 125 m

Chcesz parterówkę czy z poddaszem? Rozumiem że parterówkę jak cię irytują lukarny ...

Generalnie to domy wyglądają dużo lepiej w rzeczywistości niż na stronach katalogu - dużo zyskuje się detalami lub ich brakiem

.....witam po urlopie...mam problem z dotarciem do zasugerowanych przez Ciebie proj.....chętnie zobaczę..POzdr.

jeżeli mogę jeszcze powybrzydzać...D08 muratora..niezły...wogóle to nie znaczy że mam do tego typu proj.stosunek negatywny...oby tak się budowało w Polsce...byłoby pięknie...a tak koszmarki...zagubione w proporcjach..wariacje na temat projektu gotowego,na zasadzie a tu dodam okienko a tu przesune drzwi..i całość leeeeci. Mnie interesuje parter z użytkowym poddaszem,garaż z dachem płaskim, dom z dwuspadowym, w dachu okna połaciowe...już to gdzieś napisałam...szukam "smaczka"...prosty ale z nowoczesnym podejściem do detalu, licze na strony nie tyle gotowych proj.bo te muszą mieścić się w pewnym kanonie, ale stron pracowni , które gdzieś umieściły swoje projekty indywidualne, takie właśnie "smaczki". :wink:

na tym polega efekt smaczku projektu nietypowego, że nie znajdziesz go o tak, bo masz kaprys,

proponuje abyś w swoim miescie odwiedził architekta, przedstawił mu swoją wizję która on przeniesie na papier i będziesz miał swoje wyśnione cudo

a tak wogóle to odnosze wrażenie, że projektu,który będzie spełniał wszystkie Twoje oczekiwania nie da się stworzyć, zawsze będzie jakieś ale - i obym się mylił

cześć

szukam małego , miłego domku może ktoś poleci mi coś ciekawego czekam na propozycje i z góry dziękuje ( a jeszcze jedno domek parterowy). POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Aneta z Sanoka

Witam!

Polecam projekty z pracowni http://www.archigraph.pl - ja tam wlasnie znalazlam swoj domek po dlugich poszukiwaniach.Pozdrawiam. :lol:

Nam bardziej podoba sie Filonek.

Trudno jest mi mówić o kosztach, też jesteśmy na etapie wyboru projektu. Jednak czytaliśmy na ten temat dużo analiz i zawsze wychodziło, że przy większej powierzchni niższy koszt za metr. Zobacz np artykuł: http://serwisy.gazeta.pl/czasopisma/2029020,41826,1966324.html

Jak zdecydowaliście się na Filonka jestem ciekawa jakie zmiany planujecie, na jakim etapie budowy jesteście?

My na dzień dzisiejszy planujemy balkon na pietrze ograniczyć tylko do wykuszu nad jadalnią i ścianę przesunąć do przodu (powiększy się łazienka), okna przy stole skrócić.

Pozdrawiamy :D

Mi osobiście bardziej podoba się Marysia :D :D , ale trzeba przyznać, że Filonek jest zupełnie innym projektem pod względem wizualnym i wielkości. Jest to zdecydowanie większy dom, także finanse na pewno przełożą się na wielkość domu. Myślę jednak, że musisz przede wszystkim realizować swoje potrzeby i plany. Wybierasz dom dla Siebie. :D

Marysia dla mnie jest zbyt mała, ciasna i ogólnie marysiowata...

Filonek - to jest to, bardzo ładny układ, szczególnie ciekawa jest ta antresola na górze, no i układ salon-jadalnia - bardzo oryginalny...

u mnie FILONEK WYGRAŁ

A teraz o kosztach, ja też miałam wybrać mniejszy domek, ale jak pojechałam do hurtowni materiałów z jednymi i drugimi danymi, to różnica np. na ścianach była ok. 2000, na stropie 1000 itd, dlatego zdecydowałam się na większy!!! Radzę też to zrobić, cobyś po 2 latach nie szukał większego... Wyskrobiesz kasiurek na te parę metrów, jak tylko wzruszysz się przy pierwszych ścianach ... (tak było ze mną)

Dużo zaoszczędzisz, jak będziesz budował metodą gospodarczą, niestety nie każdy może, bo po prostu na tym się nie zna!

Proszę wybierz Filonka, a obiecuję, że będę czytała Twój dziennik od dechy do dechy... Powodzonka :D :wink:

Ojej,

Przepraszam że nie pisalem, ale coś mi powiadomiene nie zadzialalo i myślalem, że nic sie nie dzieje w tym wątku.

Ogólnie z zebranych opinii wynika, że Filonek nie będzie duuużo droższy od Marysi, a na pewno nie wprost proporcjonalnie. Chyba byśmy z żona wybrali Filonka, ale w międzyczasie pojawil sie inny pomysl. A mianowicie chodzi o spojrzenie na garaż. Zarówno w Marysi jak i Filonku podoba nam sie garaż w bryle, a nie dostawiany z boku budynku. Ale zaczynamy sie zastanawiać, czy jednak nie podwójny plus. A to dlatego, że oboje z żoną lubimy rózne zabawki, ja pewnie bede mial znowu motocykl.. A każdy wlasciciel motocykla wie, jak glópio stawia sie motocykl na końcu garazu i do tego w poprzek. Dalej: deska windsurfingowa, narty, i mam nadzieje że kiedys sobie pozwole na napęd do mojej paralotni. I co? Lipa - nie ma gdzie tego trzymac.

MOj kolega motocyklista (ma pare motocykli) wyszedl z zalozenia, że garaz musi byc porzadny i robi zupelnie osobny budynek 72 m2!!! Na 4 auta, lub raczej dwa auta - reszta motocykle + warsztacik.

Wracajać do tematu, zastanawiamy sie z żona, czy by jednak nie zweryfikowac naszych oczekiwań i nie budować garazu jako zupelnie osobny budynek. Nie 72 m2, ale moze na dwa auta + . Z tym ze trzeba by wybrac zupelnie inny projekt. Może macie jakieś pomysly? O kosztach na razie nie mowię, tylko o tym co mam na razie w glowie.

Jestem nowicjuszem w temacie i okazuje się, ze dodatkowa przeszkoda moze byc plan zagospodarowania przestrzennego. W jakis sposob UG może determinowac co można wybudowac i może sie okazac, że np. Filonkowate nie wchodza w rachubę. Może tak być czy sie mylę?

Jolly: dzięki :D

Ed: Nasz pomysly na zmiany w Filonku: również przesuniecie sciany w lazience, zrownanie jej ze sciana w sypialni i zrobienie tam lazienki dostepnej tylko z sypialni. Bylaby duza, wieksza nawet niz ogolnie dostepna i tak ma być. ;-) Tak z żona chcemy, to tez jeden z argumentów. Zauważcie, że w Marysi tez tak można zrobić. Antresoli mialoby nie byc, tylko mialaby byc przeksztalcona na lazienke ogolnie dostepna. Lewa ściana lazienki "rodziców" też moglaby byc przesunieta w lewo żeby dać tam nieco wiecej miejsca i zrównoważyć proporcje. między lazienkami.

Wykusz w salonie zlikwidować - uważamy, ze dwa to za dużo, a tez w jadalni zostawic, ale tak jak TY na normalnych oknach.

To tyle, sorki za dlugi wywód..

Piszcie co myślicie,

Pozdrawiam.