Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

wlasnie chodzi o te kombinowanie, ziaba.

domy gotowe czesto maja np przewymiarowaną konstrukcje, gdyz ten sam projekt podaje sie w 10 roznych wersjach wykonczenia. Adaptacja projektu rzadko polega na sprawdzeniu wszystkich elementow, co najwyzej na zmianie tam gdzie dokonywalo sie przerobek. W innym wypadku adaptacja ze zmianami kosztowalaby prawie tyle co projekt indywidualny.

Dla mnie błędem jest wybranie gotowca nie pasujacego a pozniej na sile wprowadzanie do niego zmian, tym bardziej juz na budowie.

Wielu architektów robi adaptacje z niewielkimi zmianami nie mając nawet swiadomosci ze biorą pelną odpowiedzialność za ten projekt wbijając tam swoja pieczątkę (ale to juz inna sprawa)

A ta kalkulacja z oszczedzaniem kilku tysięcy na projekcie jest dla mnie nieporozumieniem, bo takie pieniadze zwrócą sie wielokrotnie na budowie.

Kłopot w tym, ze swiadomosc tego problemu wśród przyszłych budujących jest wyjątkowo niska... wiec faktycznie po co dac zarobic projektantowi te kilka tysiecy zlotych, lepiej wydac je na "solidny" dom, albo wlasnie złote klamki...

a pracy architekta przeciez nie widac...

tylko ze na trzeci dom to Ci czasu raczej nie starczy... (chociaz zycze jak najlepiej)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po 7 przeprowadzkach (od dziecinstwa do teraz) mam dosc pakowania, przenoszenia sie, niepewnosci, zastanawiania sie kiedy nastepny raz. Odkad sie pobralismy kupowalam katalogi projektow gotowych. Wiele domow podobalo mi sie, ale nie mialam sprecyzowanych wymagan na konkretna dzialke, bo i dzialki nie mielismy. To bylo po prostu marzenie.

Po dwoch latach okazalo sie, ze praca dorywcza bedzie praca stala. Trzeba bylo postanowic: znalezc inna prace czy przeprowadzic sie. Decyzja byla prosta. Przez rok szukalismy domu pod nasza, konkretna juz dzialke. Przejrzelismy ponad 2 tys projektow, na stronach internetowych, w katalogach, u architektow, ale zawsze cos bylo nie tak. W koncu zostaly cztery projekty i zaden nie zadowalal nas w pelni. W sierpniu jeszcze raz usiadlam do komputera i weszlam na strone 'kbprojekt'.

Znalazlam nasz dom.

Oczywiscie przerobki okazaly sie niezbedne przy naszych potrzebach. Maly pokoik 8m2 przerobilismy na druga - wieksza lazienke, a czesciowe podpiwniczenie zmienimy na calkowite.

Agnieszka1 podala namiary na dobra pania architekt, ktora zainteresowala sie naszym projektem, poradzila co i jak zalatwiac (chcemy sie tym sami zajmowac). Poprzedni architekci (2) niestety okazali sie zupelna pomylka, dlatego wole niewielkie przerobki w gotowym projekcie niz ciagla walke o uwzglednienie moich potrzeb w moim domu przy projekcie indywidualnym.

Agniesia - to miałaś pecha,bo moje potrzeby dla mojego architekta były najważniejsze i tak długo "kombinował",aż się dopasowało do tego,co chciałam.Też w Szczecinie.

ale jak CI się podoba ten gotowiec to pewno nie ma co wymyślać,tylko isę jescze poradzić architekta czy to jest najlepszy projekt na daną działkę.

Agniesia - to miałaś pecha,bo moje potrzeby dla mojego architekta były najważniejsze

Pewnie troche pecha i troche zniechecenia sytuacja. Na pewno sa jacys fachowcy w poblizu, ale szkoda by mi bylo czekac kolejny miesiac na kolejny zarys projektu kolejnego projektanta :roll: No a jak sie na okreslona prace umowe podpisze to szkoda pieniedzy na kilka projektow rownoczesnie. A oczekiwania (kazdy kolejny miesiac na propozycje lub poprawki) - nie znioslabym, skonczyloby sie zawalem, moze jakas depresja i w kaftan :lol: .

Agniesia

Piotr wyrysował mi 1 koncepcję i potem nad nią pracowaliśmy.Ale ja dałam mu klika wskazówek - miały być okna duże,proste,bez podziałów,żadnych dworków,wykuszy,ryzalitów,dom prosty,niewydumany,z ogromnym zadaszonym tarasem.Pokazałam trzy różne domy,na zdjęciach,które mi się podobały.Założenie było takie,że bryła dość prosta,a urok w szlachetnych materiałach - drewniana stolarka,dobra dachówka,klinkier ręcznie formowany.I wyszło,co wyszło.Oczywiście zmian po drodze było niemało,ale dotyczyły one wnętrza.Tutaj były 4 wersje wyjściowe.

Witam (mój debiut na forum ;-))

Sam jestem zainteresowany C77 ma układ, który mi odpowiada, powierzchnię i wymiary.

Natomiast mam pytanie. Rozwiązanie z garażem (C77a) jest przyznam się takie sobie dla mnie (usytuowanie działki). Dlatego myślę o dostawce 2-stanowiskowego garażu (od strony łazienki) z przejściem z pom.gospod.

Zastanawiam się tylko nad efektem ostatecznym. Bryła budynku z dachem kopertowym i z boku garaż (dach również musiałby naśladować ten z budynku, coś w stylu G03, tu link:

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja_g03.htm) nie wyglądałyby zbyt masywnie?

Przyznam się, że garaż 2 stanowiskowy jest dla mnie warunkiem sine qua non, może ktoś z Was ma bogatsze doświadczenia i powie mi czy mam się łudzić i kombinować C77 z garażem, czy dać sobie spokój i poszukać czegoś bardziej praktycznego?

pozdrawiam

Gerion

Jak mogę coś polecić to - PEgaz z garażem (http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=12 ). Oczywiście wprowadziłabym trochę zmian (jak to w każdym domku katalogowym) - np. zlikwidowałabym te szafy pomiędzy holem a pokojem. Myślę że z takimi zmianami to nie problem:) wkońcu to tylko wywalenie jednej cienkiej ścianeczki.

Jak szukasz parterówki to poszperaj u nich na stronie. Napewno coś znajdziesz dla siebie:)

szczerze mówiąc tez zastanawiam sie nad garazem - zty ze jednostanowiskowym. ograniczaja mnie jednak koszty i nie wiem czy sie zdecyduje. mysle o c77 z czterema pokojami. Doklejenie garazu od strony lazienki wydaje sie sensowne. na parterze nie potrzeba dwoch wc-etów a przechodzenie przez pom. gospodarcze z garazu ma swoje zalety (siaty z zakupami). w ostatnim katalogu pare stron wczesniej jest c74 z garazem na zewnatrz dokladnie z takim przejsciem przez p.gospodarze - moim zdaniem wyglada ok i jezeli zaryzykujemy z żonką garaz to zrobie to wten sposob.

Właśnie podglądam sobie rozwiązanie garażu przy C74. Niestety na wizualizacji kiepsko widać dach, a to jest dla mnie największym problemem. Nie wiem, czy dach kopertowy nad garażem, nawet z obniżonym poziomem względem dachu budynku, jest dobrym rozwiązaniem. Boję się o to, czy w części styku dachu i muru nie będzie gromadził się i zalegał śnieg??

Chodzi mi o rozwiązanie podobne do tego jak zrobili Wojtek i Ania (link:http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=2&id=22111&kat=&grupa=&nxt=0)

Bo postawienie obok bryły z kopertowym dachem garażu z dachem dwuspadowym chyba nie jest zbyt atrakcyjne wizualnie, prawda?

pozdrawiam

Gerion

[/url]

Proszę o pomoc w wyborze projektu domu parterowego z:

- nieużytkowym poddaszem

- bez garażu

- niepodpiwniczonego-

- niedrogiego do 150 tys.

od 90 do 130 m3 - 3 pokoje

i zadaszony taras

przejrzałam już tyle, że chyba zostanę świra

wymiary działki 55x26 m

Potrzebujesz czasu.

Wszyscyśmy to przechodzili i uwierz z różnymi "powikłaniami"

Po pewnym czasie znajdziesz ten jedyny; TWÓJ DOMEK :D

Mam ładną działkę, tuż za miastem 1800 m2. Chcemy wybudować domek dla dwóch osób (synowi zostawimy mieszkanie w bloku ). Chcemy żeby miał około 120 m2, parterowy czy z poddaszem? Boimi się żeby ten z poddaszem o takiej powierzchni nie wyglądał jak dom dla lalek. Dobrze żeby miał spory salon (ok. 30 m), kuchnię 8- 10 m, dwie lub 3 sypialnie, łazienkę 7- 10 m, garaż ok. 20 m i kotłownię. Wjazd na działkę jest od północy, jeśli macie jakieś rady i pomysły to piszcie.