Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

dziekuję Robert, miałeś równiez wpływ na wybór przeze mnie (czy moją żónę) tego projektu, jak przeczytałem Twój post i dowiedziałem się że jesteś architektem :D omawiałem ten projekt również z architektem, który przygotowywuje mi projekt budowalny i również stwierdził, że stosunek prostota- funkcjonaloność i koszty realizacji są bardzo dobre. Tak jak wczesniej stwierdziłem będę pierwszą osobą realizującą ten projekt :o pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam drogich forumowiczów dokładnie to interesuje mnie to czy ten dom w przyszłości nie bedzie zbyt mały dla rodziny, kiedy to dzieci dorosną i będą potrzebowały trochę prywatności bardzo podoba mi się prostota LMB 17 mało kątów . Mam taki zamysł żeby zamienić kuchnię ze spiżarką miejscami po to żeby zrobić przejście do garażu. Mam jeszcze takie pytanie czy ktoś zastanawiał się nad podpiwniczeniem chodźby tylko częciowym domu nurtuje mnie to gdyż zastanawiam się nad systemem centralnego ogrzewania wiadomo że lepiej jest puścić rurki i kanalizację w piwnicy czy chociaż teletechnikę, jest to też możliwość jakiegokolwiek modyfikowania w przyszłości.I jeszcze jedno pytanko czy może podnieść ścianki na poddaszu tak żeby była możliwość wykorzystania poddasza chyba, że jest to nie możliwe z powodu konstrukcji więźby.

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Tomek

Witam drogich forumowiczów dokładnie to interesuje mnie to czy ten dom w przyszłości nie bedzie zbyt mały dla rodziny, kiedy to dzieci dorosną i będą potrzebowały trochę prywatności

A ktoz to wie! :)

Mam taki zamysł żeby zamienić kuchnię ze spiżarką miejscami po to żeby zrobić przejście do garażu. Mam jeszcze takie pytanie czy ktoś zastanawiał się nad podpiwniczeniem chodźby tylko częciowym domu nurtuje mnie to gdyż zastanawiam się nad systemem centralnego ogrzewania wiadomo że lepiej jest puścić rurki i kanalizację w piwnicy czy chociaż teletechnikę, jest to też możliwość jakiegokolwiek modyfikowania w przyszłości.

Moim zdaniem zamiana kuchni i spizarki bedzie duza ingerencja.Odpowiedz sobie na pytanie, czy rzeczywiscie bedzie Ci potrzebne wejscie do garazu z domu.

Podpiwniczenie. To przede wszystkim spore koszty. Twoje argumenty, ze majac podpiwniczenie latwej byloby prowadzic instalacje wydaje sie byc nie z tej epoki. Bez urazy, ale dzisiaj wszyskie te instalacje ida pod podloga tj, w ociepleniu pod jastrychem i nikt sie tym nie martwi.

I jeszcze jedno pytanko czy może podnieść ścianki na poddaszu tak żeby była możliwość wykorzystania poddasza chyba, że jest to nie możliwe z powodu konstrukcji więźby.

Patrzac na to przez pryzmat swojej wiezby, a jak pisalem wczesniej, z bardzo duzum prawdopodobienstwem jest on taka sama, nie widze takiej mozliwosci, bez generalnej zmiany konstrukcji wiezby.

A tak na marginesie: moze to jednak nie jest ten projekt, ktorego potrzebujesz ;)

Witam drogi Maciejonie a może ty zasugerował byś wedle tych sugestii i przemyśleń jakiś projekt może to naprowadzi mnie na jaiś konkretny kierunek niekiedy czyjaś sugestia dużo pomaga. A czy moglibyśmy zobaczyć wasz LMB 24 może to by nam wiele rzeczy rozjaśniło. W końcu są dość podobne co Ty na to ????

Pozdrawiam

Tomek

Nie sądzę bym mogl zasugerowac Ci cos. Latwiej sie "krytykuje", stojac z boku. I nie jest to sarkazm. Po prostu, rozbi sie to bez emecji ale zyczliwie. I taka krytyka moge ci sluzyc, jezeli sobie tego zyczysz.

Moje ostatnie zdanie z poprzedniego postu wyniknelo m.in. z tego, ze wybierasz projekt domu parterowego bez uzytkowego poddasza i zastanawiasz sie czy nie daloby sie go przerobic. Wiele razy wyczytalem na Forum mysl, ze jak najmniej przerobek w wybarnym projekcie.

Znalezienie "swojego" projektu wymaga przebijania sie przez te tysiace gotowcow. I my przez to przechodzilismy i Wy przejdziecie.

Nie uwazam, ze projekt, ktory my wybralismy jest najlepszy i godny polecania. Nam odpowiada. (Jak dotad nie udalo mi sie znalexc kogos, kto buduje ten LMB-24, co moze swiadczyc, ze nie jest on popularny. Moze i dobrze :)

Co do obejrzenia go. Jest to obecnie trudne technicznie. Budowa jest w podkarpackiem a ja jestem w Warszawie. Ty ?

Mam troche zdjec.

Witam wszystkich!

żyw

Szukam projektu domku jednorodzinnego do 150 m2pow użytkowej, z poddaszem użytkowym, garażem wbudowanym w bryłę domu, przykrytego jakimś prostym ale ciekawym i łądnym dachem - niekoniecznie typowo dwuspadowym, ale raczej z 2 ścianami szczytowymi - podoba nam też się z 3 ścianami szczytowymi tj dwiema klaenicami, ewentualnie jakaś ładna lukarna... Ale nam się marzy co;-)

Działeczkę mamy sporą - ok 10 arów - z dojazdem od północnego zachodu zlokalizowanym jednak ściśle w prawym rogu działki, stąd zastanawiamy się nad właściwym usytuowaniem domu - wzgłędem kierunków świata oraz wjazdu do garażu.

Parter - standardowo - zamknięta kuchnia ze spiżarką, łazienka do 10 m2, osobne WC, pokój dzienny i pom gosp z możliwością adaptacji na paliwo stałe, opcjonalnie jeszcze garderoba. Góra - dowolnie!

Czy znajdę kogoś kto buduje coś w tym stylu? Proszę o pomoc a i sam obiecuję kontakt i dzielenie się włąsnymi spostrzeżeniami oferując pomoc:-)

Pozdrawiam[/b]

:lol: Hej, zakupiłem niedawno projekt C77a, jest idealny na naszą działke i co do kierunków świata też jest ok. Też zastanawialiśmy się o dołączeniu garażu ale wtedy budynek(bryła) straciła swój urok.Chcemy zacząć prace na wiosnę, teraz zapinamy wszystkie formalności. Jeżeli jest ktoś kto buduje lub zaczyna C77A LUB C77 proszę o kontakt. A co do porównania C77 i D 33 to jednak C77 wygrywa.Pa

Poszukując wymarzonego projektu można dostać niezłego zawrotu głowy.

Może ktoś mi będzie w stanie coś podpowiedzieć.

Poszukuję projektu domu (częściowo) podpiwniczonego, na parterze 1 pokój do pracy, na poddaszu 3-4 sypialnie.

Jeśli macie jakieś wskazówki to chętnie z nich skorzystam.

Pozdrawiam!

andrzejka - a jaką masz działkę? i jak ustawioną względem stron świata?

Wygląda to mniej więcej tak:

wjazd od strony wschodniej, od zachodniej dużą przestrzeń, od południa sąsiad będzie a od pólnocy moja druga działka ma być.

Jak by nie patrzeć mało co pasuje. Chciałabym od południa garaż albo ścianę głuchą - tam będą sąsiedzi blisko a od północy chcem mieć podwóreczko ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie. I co nato te nieszczęsne strony świata?Zaczynam wątpić czy da się zbudować parterówkę z 4 sypialniami.... no i może z garażem -choć garaż mógłby stać oddzielnie.

Oczywiście chcem zbudować jak najszybciej i jak najtaniej ale sensownie.