Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak za duze te domki, to ja poszłabym do architekta pokazała jaki rzut sposród przedstawionych propozycji mi się podoba i zeby zrobił coś na wzór tego co ci się podoba, ale mniejszy. podałabyś proporcje, co ile m2 (np. że duza kotłownia itp.)

jakby tak pomniejszyć i zmienić dach:lol2:

ale właśnie o taki układ mi chodzi, może też lekko zabudować kuchnię, ale to szczegól

"równo w czasie 13:57 obie":cool:

jak za duze te domki, to ja poszłabym do architekta pokazała jaki rzut sposród przedstawionych propozycji mi się podoba i zeby zrobił coś na wzór tego co ci się podoba, ale mniejszy. podałabyś proporcje, co ile m2 (np. że duza kotłownia itp.)

proponowane zmiany (głównie okna na południe, nieco powiększona kotłownia, garderoba u rodziców, zabudowana kuchnia):

http://images63.fotosik.pl/56/083a69b4a1d29fc3.jpg

Zakładam, że goście będą korzystać z łazienki dzieci.

Robienie trzech łazienek (goście, dzieci, rodzice) to robienie sobie dodatkowego sprzątania.

ja zrezygnowałabym z łazienki przy sypialni, a wolałabym dać osobne wc dla gości.

jedna łazienka dla dzieci i gości - pozostawia wiele do zyczenia :wiggle:

dlaczego?

Goście są rzadko w życiu rodziny.

A rodzice po hmm... czułej nocy, mogą bez krępacji się obmyć nie biegając dookoła po korytarzu.

hm.. o tym nie pomyslałam :D

a szkoda, ale to do nadrobienia :lol2:

elfir patrzyłam na rzuty Twojego domku i nie wiem czy db widziałam, że u ciebie jest pomieszczenie gospodarcze do góry? czemu to ma służyc, pierwszy raz z takim pomysłem sie spotkałam :)

To jest kotłownia (gazowa) z pralnią. Jest tu też centrala rekuperacyjna, zasobnik. Trochę mi duże pomieszczenie wyszło, jak patrzę teraz, ale przynajmniej będzie gdzie trzymac "przydasie", bo nie mam garażu i strychu.

Służy temu, że mam małą działkę i szkoda było mi na atrakcyjnym parterze marnowac przestrzeń na kotłownię. Wolałam na parterze mieć pomieszczenia z których będę miała bezpośredni kontakt z przyrodą.

Niestety parterówka nie weszła na moją działeczkę.

Przy ścianie sąsiada mam pomieszczenia, które obejdą się bez okien - garderobę i łazienkę.

z tą łazienką to faktycznie ;) pomysł dobry- tyle ,że my mamy już w mieszkaniu gości non stop :D a co dopiero w domu:lol2:

czy wyrównanie kotłowni i drugiego pokoju do "ściany" pokoju nr.10 nie wszyłoby taniej niż indyw. ? bo projekt w środku mi się podoba pomimo innego przejścia ( to już kwestia ugłaskania męża:p)

Tylko długi- zmieści się na działkę , tylko nie wiadomo czy nie wyglądałby jak jamnik

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-na-gorce-etap-i,1076,0,0.htm

no własnie, więc lepiej osobne wc dla gości.

uwazam, że dzieci i goście = jedna łazienka, to nie najlepszy pomysł... rózne niespodzianki goscie mogą zastać. a Dorota, gdy tylko gośc będzie wchodził, bedzie myślała czy jest czysto czy też nie. :yes:

ten projekt dom na górce fajny rozkład itp. tylko brakk możliwości zrobienia łazienki z okienkiem... a jednak w domu lepiej mieć chociaz jedną z okienkiem (to nie blok), a wc w tym projekcie pewnie, gdzieś dorobiłabyś, ale to i tak ten projekt wg mnie dyskwalifikuje łazienka bez okienka.

ja też widziałam dużo parterów ładnych, ciekawy salon, ogólnie rzuty, ale często własnie była łazienka w środku domu bez okienka.

skoro macie ograniczenia wzgledem działki, to naprawdę lepiej zdecydować się na projekt indywidualny.

architekt przyjedzie, zobaczy działke, powiesz o tym widoku, którego nie chcesz widzieć (czyli jak najmniej okien z tej strony).

a w ógóle to wejdź do jakiegoś architeka w Twoim miescie i zapytaj się ile kosztowałby dom o takiej i takiej powierzchni i powiedziałabys mu inne dane jakie on potrzebuje zeby ci podać orientacyjną cenę za projekt.

albo w necie poszukaj jakichś tanich, niekoniecznie w twoim miescie i skontaktuj się z architektem 'emailowo'. dzisiaj wszystko się załatwia przez neta

tak czytam i te indywidualne projekty nie są, aż takie tanie :D taniej byłoby chyba zmniejszać zetkę w każdą stronę :wiggle:

Nie zgodzę się z opinią. Projekt gotowy kosztuje zwykle około 2 tysięcy. Z280 2670 zł. Gotowiec wymaga adaptacji i ogólnie przygotowania projektu budowlanego, czyli wpasowanego w działkę z zaprojektowanymi przyłączami. Zwykle jest to koszt 1000-2500zł w sytuacji, gdy nie wprowadza się dużych zmian (coś typu przemieszczenie jednej ścianki działowej, zmiana położenia czy wymiarów 1-2 okien). Zmniejszenie "w każdą stronę", przerobienie całkowite konstrukcji dachu, to są zmiany, które wymagają całkowitego przerysowania wszystkich rzutów i przekrojów, przeliczenia na nowo konstrukcji. Wydanie ponad 2,5 tysiąca na gotowiec całkowicie bez sensu - skoro trzeba wszystko przerysować, to wystarczy dać architektowi wydruk darmowych pdfów ze strony.

W tej chwili dyskusja toczy się wokół rozłożystej parterówki, iwona210517 sugeruje trzy łazienki. Przeskoczyłyście łatwo do projektu za pół miliona, a wstępny budżet był chyba inny. Elfir pokazała zetkę jako przykład budynku o stosownym do działki rozkładzie pomieszczeń i rozmieszczeniu okien, ale jest to już wyższa półka cenowa.

Edytowane przez bowess