Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Mojej żonie spodobał się ten projekt: http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/malgosia,76.html, całkowity koszt ok. 168 tysięcy, wydaje mi się, że dla trzech osób, taki dom byłby zdecydowanie w porządku.

Oglądaliśmy wczoraj bardzo dużo projektów, jej najbardziej spodobał się tamten. Bowess, pokaże jej dzisiaj, te co wkleiłeś, ale tą stronę już przeglądaliśmy.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

adamjot, widzę, że ta sama strona, co mój projekt :) Bowess ma rację, usiądź z żoną i zróbcie wspólnie listę odpowiedzi na pytania, które chociażby zadał Ci on. Jeżeli ten projekt jest dla Was funkcjonalny i spełnia oczekiwania Twojej rodziny, to my możemy tylko wypowiedzieć się o nim wizualnie, a wizualnie domek ładny ;)

Działkę masz wielkości prawie takiej samej jak moja. Nie są to jakieś wielkie połacie, ale też ciasno nie jest.

Swój dom budowaliśmy głównie z bieżących przychodów, więc kwestię nie do końca określonego budżetu rozumiem.

Piszesz, że ma być jak najtaniej, ale po projekcie widzę, że jednak z garażem. Tak ma być, czy bierzesz też pod uwagę wolnostojący garaż lekkiej konstrukcji, albo wiatę dostawioną do tej ściany domu? Ten projekt ma też wersję bez garażu.

Zwróć uwagę, że ten niby koszt całkowity jest netto i bez instalacji, SSZ wyliczono na 111 tysięcy netto i do wprowadzenia się myślę, że trzeba policzyć drugie tyle. Tak zresztą deklaruje większość budujących forumowiczów - że ich SSZ to było 40-50% kosztów, przy czym 50% osiągają ci, którzy sami robią część prac wykończeniowych.

Szukając oszczędności zwracałbym uwagę na takie elementy jak ozdobniki konstrukcji dachu (tu trzy dodatkowe "załamki", a i dekarz i cieśla policzy sobie za zrobienie tych elementów - jest cięcie, obróbki koszy, więźba też przez to jest bardziej rozbudowana). W tak małym domu trzy kominy - kiepsko. Chcesz koniecznie kominek? Przydaje cię czasem do dogrzania domu, ale swoje kosztuje. W tym projekcie jest to między innymi też koszt osobnego komina.

Sam projekt taki stylizowany na wiejski domek - okiennice, przypórki. Tego można oczywiście nie robić, będzie trochę spokojniejsza forma, bo dla mnie za dużo tego wszystkiego.

W środku też się poczepiam. W wiatrołapie w ogóle nie przewidziano miejsca na szafę lub wieszaki. Ogrzewanie na kocioł gazowy, więc zakładam, że będzie gaz. Na rzutach kocioł jest zaznaczony w łazience, a pralka w maleńkim pomieszczeniu gospodarczym. Tak ma być? Drzwi tarasowe w salonie bardzo ograniczają możliwość rozstawienia mebli i powodują, że przez sam środek pomieszczenia biegnie ciąg komunikacyjny. Elewacja tylna nie ma zachowanej symetrii otworów, więc sprawdziłabym, czy przesunięcie tych drzwi w prawo o kilkadziesiąt centymetrów nie pozwoliłoby na ustawienie jakiegoś narożnika czy dłuższej kanapy. Wyjście tarasowe pomiędzy kuchnią a jadalnią również bardzo utrudnia umeblowanie. Tu dałabym zwykłe okno i przy nim stół - dzięki temu w salonie będzie też więcej miejsca na kącik wypoczynkowy.

Masz określony kąt dachu, czy możesz robić dowolnie?

Przedyskutuj jeszcze z żoną Z262 (ma wersję z garażem). Prosta konstrukcja (tylko na obwodzie ściany nośne, wszystko na jednym kominie, zadaszenie wejścia i tarasu osiągnięte lekkim przedłużeniem krokwi, a nie łamanymi daszkami, strop drewniany lub wiązary), wygodny wiatrołap z funkcją przechowywania, bardzo fajnie umiejscowione pomieszczenie gospodarcze - może służyć jednocześnie za spiżarnię, można tam odstawić mokry parasol czy przemoczone buty bez robienia nieładu w wiatrołapie, przestronniejsza łazienka.

Zamiast suwanego okna tarasowego (które dość dużo kosztuje) dałabym zwykłe, dzielone na trzy, z wyjściem na taras całkiem z lewej strony. Niestety na projekcie meble w salonie są wrysowane w innej skali - w rzeczywistości zajmą więcej miejsca.

Dom ma spokojną elewację, nie wymaga zastosowania cegły, podobny efekt można uzyskać drugim kolorem tynku.

Zdecydowaliśmy się, na ten z domdlaciebie. Żona o innym, nawet nie chce słyszeć, a dla mnie on jest konkretny i niedrogi w realizacji.

U nas są to bieżące przychody i jakieś oszczędności, milionerem niestety nie jestem, stąd pomysł na jak najmniejsze koszty. Dostawiany garaż odpada, jest to jedna z niewielu rzeczy, które jak dla mnie są niepotrzebnym i nieciekawym zagracaniem posesji.

Mam nadzieję, że poradzę sobie sam z większością prac wykończeniowych. Zawsze lubiłem tego typu "zabawy", mam też pomocnego i zorientowanego w temacie szwagra, więc liczę na jego wsparcie. W dwójkę damy sobie radę :)

Dom buduje się raz w życiu, chcemy jak najtaniej, ale chcemy też mieć jak najwięcej, w związku z tym, "załamki" czy kominek - zdecydowanie zostają.

adamjot, jeśli żona podjęła już decyzję, to na nic nasze rady :) Projekt już taki zostanie, wiem z autopsji, że ostatnie słowo należało do mnie he he :)

Jeżeli chodzi o kominek, zdecydowanie nadaje on niepowtarzalny klimat, szczególnie w długie, zimowe wieczory. Nie warto z niego rezygnować, pod żadnym pozorem :)

Projekt fajny, ja ogólnie jestem fanem domdlaciebie, nawet kiedyś, ktoś na tym forum zarzucił mi współprace z nimi, kiedy pozytywnie wypowiedziałem się na temat jakiegoś projektu... Jak dla mnie, u nich najciekawsza jest "Dzierlatka", albo "Sójka II", ale tak jak pisał Bowess, wybór projektu to kwestia indywidualna, i zależna od wielu czynników.

Pozdrawiam.

Trochę mnie nie było, ale wracam :-)

Co Państwo myślą o mojej przeróbce?

[ATTACH=CONFIG]238303[/ATTACH]

1. Łazienka 6,2 m2

2. Pokój 12,4m2

3. Pokój 10m2

4. Pokój 13,6m2

5. Kotłownia 6,2m2 z wejściem od spiżarki i wyjściem na zewnątrz

6. Spiżarka z przejściem do kotłowni 1.8m2

7. Kibelek 1.8m2

No i wiadomo salon i kuchnia zostają na razie bez zmian.

Podbijam.

Co Państwo myślą o moich przemyśleniach, brakuje nam tylko kawałek miejsca na garderobę, może ktoś z Państwa coś podpowie.

Moim zdaniem ok. Zastanów się tylko nad odległością okien od narożników, bo od tego zależy, czy na danej ścianie można postawić szafę czy też nie. Garderobę nie zawsze da się wygospodarować w domu o niedużej powierzchni użytkowej. Osobiście sądzę, że jeżeli ma to być ciasna kliteczka, to bardziej funkcjonalnie będzie przewidzieć miejsce na szafy.

Faktycznie z tymi oknami masz rację. Projekt będzie indywidualny, na razie to co pokazałem to są tylko moje przemyślenia. Będę napierał jeszcze na architekta na tą garderobę, jeśli oczywiście cały mój projekt się nie posypie.

Generalnie szukamy już bardzo długo projektu i na prawdę bardzo ciężko coś znaleść jeśli ma się jakieś indywidualne potrzeby - u mnie to kotłownia, którą bardzo chciałbym mieć z tyłu. Co do innych projektów to pisałem już wcześniej niestety wszystko jest raczej do odrzutu.

Będziemy bardzo wdzięczni za cenne uwagi, wizytę u architekta mamy umówioną na koniec lutego, także czasu mamy nie wiele aby iść z konkretami do niego.

To jeszcze podsunę taki projekt, jako przykład nieco innego rozplanowania.

Dom nad jeziorem 4

Jest on trochę mniejszy, więc będąc bazą dla większego indywidualnego, mógłby mieć garderobę tam, gdzie teraz są szafy wnękowe w sypialniach. A sypialnie miałyby wówczas regularny, prostokątny kształt.

Dzięki bowess, powiem szczerze, że nie widziałem tego projektu, podobne rozplanowanie ma sezam 2. Co prawda zastanawialiśmy się nad sezam 3 http://extradom.pl/projekt-domu-sezam-3-WOF1039 ale doszliśmy do wniosku że raczej nie będzie on pasował do naszej działki ze względu na wjazd z prawej strony. Dom będzie stał do południa wjazd z prawej strony, garaż za domem i trzeba by było obchodzić w/w projekcie 0/11 aby dostać się do wejścia wiec uznaliśmy, że raczej to nie pasuje. Nie wiem czy dobrze tłumacze?