Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

DREWNEX Spytkowice.

Nie bałeś się budować kanadyjki z polskiego drzewa? Nie znam żadnej firmy z tych poważniejszych i większych zajmujących się domami prefabrykowanymi / kanadyjkami używających naszego rodzimego drzewa...

Najczęściej jest:

drewno iglaste suszone, strugane z załamanymi krawędziami, klejone drewno konstrukcyjne KVH oraz BSH sprowadzane z wielu krajów europejskich . Posiada ono właściwości umożliwiające samoregulację wilgotności, które są gwarantem niepowtarzalnego mikroklimatu w pomieszczeniu.

Rozmawiałem z szefem firmy

http://www.brzechwa.com.pl byłem u nich na fabryce. Wprost powiedział mi że w Polsce nie ma nakładów finansowych na otwarcie lini zajmującej się przeróbką drewna, w taki sposób aby spełniała normy i parametry. Przykre to ale i prawdziwe. Podejrzewam też że z powtarzalnością produkcji byłby problem.

Dlatego pewnie jak piszesz na blogu chata ci skrzypi, trzeszczy i ugina sie przy trzaśnięciu drzwiami - słaba licha konstrukcja i nasze drzewo :/.

Edytowane przez Sar.Adamus

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wracając do tematu wątku - doradźcie, bo już mam w głowie kompletny mętlik. To jest moja działka, z uwzględnieniem kierunków świata - górna krawędź to północ, jak na każdej mapie:

[ATTACH=CONFIG]345910[/ATTACH]

Podpowiedzcie, bo każdy mówi co innego - jak najlepiej rozplanować pomieszczenia, żeby wykorzystać nasłonecznienie? Salon od frontu, czy może kuchnia od frontu, a salon dalej? Gabinet też od frontu, czy na tyłach?

Od zachodu unikalbym przeszklen ze wzgledu na ciemnote zimowa i przegrzewanie latem (mozna posadzic drzewko lisciaste , ktore chroniloby przed sloncem, ale w temacie ciemnoty nic zrobic sie nie da).

kemot.jpg

akustyka - jeśli jest klasycznie (belka, taśma akustyczna, MFP, mata i panel) - słychać każdy normalnyy krok na górze - może pomóc wylewka albo fermacell

sprężystość struktury - wystarczy mocniej zamknąć drzwi a trzęsie się pół chałupy, jednocześnie przy trzęsieniu ziemi to zaleta bo się nie sypie od razu ;)

Ad1: Akustyka jest słaba bo przekroje ścian są zbyt małe plus brak wylewek parter, poddasze. W porządnych kanadyjkach, lub przy prefabrykacji nie może to mieć miejsca

Ad2 Słabe drzewo, małe przekroje, słaba sztywność konstrukcji.

Powiedz mi jaka Polska porządna duża firma używa naszego drzewa do produkcji szkieletu domu? Raczej ma ono zastosowanie w systemie gospodarczym i bieda domach

Witam Wszystkich

Chcielibyśmy z żoną wybudować dom typu stodoła.

Zdecydowaliśmy się na dom w technologii ciężkiego szkieletu drewnianego. Firma, która miała by dom wykonać robi adaptację gotowych projektów lub tworzy nowy razem z inwestorem wg jego oczekiwań.

Znaleźliśmy takiego gotowca http://www.tooba.pl/projekt-domu-EX-15-II-TTA-686 i na jego podstawie dokonałem kilku zmian. Wyszło coś takiego:

http://s9.postimg.org/6byysxgyz/stodo_a2.jpg http://s9.postimg.org/qx9573963/stodo_a2.png

1 - salon, 2 - jadalnia, 3 - kuchnia, 4 - kotłownia, 5 - pokój, 6 - łazienka, 7,8 - komunikacja

pod schodami schowek na różne rzeczy, ew mała spiżarnia. Jeśli chodzi o poddasze to raczej standardowo 3 pokoje, łazienka, garderoba.

Co myślicie o takim rozkładzie parteru i ogólnie o tym domu?

Pozdrawiam

Ładny cytat. Teraz zadanie: znajdź w nim coś o skrzypieniu i trzeszczeniu.

W projekcie miałem płyty fermacell, z których z rozmysłem zrezygnowałem. Dlatego słyszę jak ktoś chodzi po górze. I wiedziałem o tym.

Brałem drewno z firmy, która je buduje i prefabrykuje. Dlatego właśnie, że miałem do wyboru drewno polskie (nie polecali) syberyjskie i skandynawskie. Syberyjskie było cenowo optymalne.

Edytowane przez CodeSnipper

W celu ułatwienia wrzucam rzuty projektów na działce z uwzględnieniem stron świata. Który rozkład pomieszczeń jest najkorzystniejszy, biorąc pod uwagę nasłonecznienie (północ jest na górze każdej mapy)

1.

[ATTACH=CONFIG]345952[/ATTACH]

2.

[ATTACH=CONFIG]345954[/ATTACH]

3.

[ATTACH=CONFIG]345955[/ATTACH]

Z góry dziękuję za podzielenie się Waszą opinią.

Mnie się trzecia opcja nie podoba, nie tylko ze względu na układ względem stron świata, ale też przez zbyt rozrzęźbioną bryłę domu.

Najepiej by było kuchnię zlokalizować od frontu, salon w narożniku południowo-wschodnim lub na całą szerokość domu (oświetlenie światłem dziennym z 3 stron).

Co do gabinetu, to zależy w jakich porach z niego korzystasz.

Poniżej link do jednego z projektów Osiek, z układem od frontu: wejście, kuchnia, salon.

http://www.dom-projekt.pl/projekt-osiek-55-dws,852.html

Na tej stronie także inne wersje tego projektu, ale w większości z takim właśnie układem.

Edytowane przez moniss

Dzięki moniss za opinię. Gabinet to tak naprawdę bedzie bardziej sypialnia dla gości, raczej mocno eksploatowany nie będzie.

Projekt z linka widzialem, niestety działka ma trochę spadek i poszukujemy domów z kalenica prostopadla do drogi. Z tej pracowni rozważaliśmy kiedyś http://mobile.dom-projekt.pl/?p=410

Uważasz, że opcja 3 ma złe rozłożenie pomieszczeń względem stron świata?

Witam się serdecznie i zaraz z pierwszym poście proszę o pomoc :)

Szukam odpowiedniego projektu domu i spodobał nam się ten:

http://www.domenadom.pl/produkty/283/aron-2-ps.html?tab=1#info

Miałby być dla rodziny 2+2. Ogrzewanie na gaz, prawdopodobnie podłogowe na całości, WM z reku, kominek zostaje.

Na zewnątrz - chciałabym zrezygnować z lukarny i balkonu od frontu, a od tyłu z tego daszka nad tarasem. W ścianie szczytowej garażu, na poddaszu dodać okno.

Na dole właściwie wszystko mi się podoba, ewentualnie coś możnaby pozmieniać w okolicy kotłowni, bo jest duża, a będzie gaz, może powiększyć wiatrołap? Ten dodatkowy pokój pełniłby funkcję gabinetu/pokoju gościnnego. Schody chyba niestety zabiegowe i nie wiem, czy dałoby się dodać spocznik?

Na poddaszu chciałabym tak pozmieniać ustawienie ścianek działowych, żeby otrzymać 3 sypialnie + 3 garderoby + 2 łazienki.

Zachować te dwie sypialnie po lewej stronie (nr 4 i 5 - na naszej działce od południa) i przeznaczyć je dla dzieci, a dla rodziców w pomieszczeniu nr 7 nad garażem urządzić sypialnię z garderobą.

Zależy mi na 2 łazienkach na poddaszu - 1 dla dzieci z wejściem z korytarza (w tej miałaby się znaleźć pralka), a dla rodziców osobna, z wejściem z sypialni.

Czy jest możliwe takie poprzestawianie ścianek, by rezygnując z funkcji sypialni nr 2 oraz zabudowując pustkę nad jadalnią (między łazienką a sypialnią nr 5) przy sypialniach dzieci wykroić osobne dla każdej sypialni garderoby (wejścia zawsze od sypialni) + 2 łazienki?

Czy przy założeniu, że nie będzie kotła na paliwo stałe tylko gaz, zmieni się coś w kwestii umiejscowienia/ilości kominów?

Proszę o pomoc, bo nie mogę sobie wyobrazić jak te ścianki poprzestawiać, żeby było wygodnie, bez pomieszczeń przechodnich itd.

sprężystość struktury - wystarczy mocniej zamknąć drzwi a trzęsie się pół chałupy, jednocześnie przy trzęsieniu ziemi to zaleta bo się nie sypie od razu ;)

Nie skrzypi i nie trzeszczy?

Jeżeli chata trzęsie się przy zamykaniu drzwi świadczy to o słabości konstrukcji. Jak inaczej to wytłumaczysz?

Za to mam ogromny szacunek do ciebie że chatę zbudowałeś własnymi rękami z pomocą rodziny.

Mimo że chata nie mój styl i poziom super że rodzina pomagała, masz chęci i umiejętności. To bardzo się chwali.

A czy zostało to zrobione profesjonalnie i na poziomie? To już kwestia spojrzenia specjalisty. Ważne że tobie dobrze się mieszka.

I umiesz zrobić coś z niczego przy ograniczonych mocno zasobach finansowych. Mało kto to potrafi

Zmusiłeś mnie do testów. Żeby zatrzęsło się przysłowiowe pół chałupy, muszę po prostu trzepnąć drzwiami z całej siły. Są dość ciężkie bo ciepłe, więc efekt jest. Ale: przy puszczeniu ich z 15cm - co oceniam jako mocne zamknięcie, całe trzaśnięcie, które odbierałem do tej pory jako trzęsąca się chałupa to po prostu efekt akustyczny plus powietrze w szczelnej chałupie. Zmusiłeś mnie do testów, więc zaprzągłem do roboty domowników i robili za czujniki wstrząsów przykładając ręce do ściany.

Marna konstrukcja musiałaby się trząść przy halnym, albo trzeszczeć. A tu dwa dni wiatr i nic.

Powiedz co udało ci się osiągnąć, zdobyć w życiu, Do czego dojść?

Mam przy sobie osobę, którą kocham i która kocha mnie. Robię, co kocham, w sposób jaki mi odpowiada, a nie w jaki mi ktoś narzuca.

Dlaczego uważasz, że każdy musi robić karierę?

Ty oceniasz najwyraźniej ludzi jedynie po ich statusie materialnym.

Dlatego, jak napisałam - masz inną filozofię życia - kompletnie różną od mojej i wyrażasz to w swoich decyzjach dotyczących domów - musi być reprezentacyjny, wskazujący na twój status finansowy.

Dlatego właśnie twoich opinii o moim domu nie odbieram jako hejtu. Mój dom jest za skromny, za prosty, zbyt minimalistyczny. Ja ci nie proponowałam budowania domu w moim stylu. Sam byłeś ciekawy jaki mam dom.

Natomiast reszta uwag o cudzym stanie finansowym jest, mówiąc oględnie, prostacka.

Edytowane przez Elfir

A wracając do tematu wątku - doradźcie, bo już mam w głowie kompletny mętlik. To jest moja działka

Myślałam, że masz wjazd bardziej od południa a on jest od południowego wschodu.

Taki układ uznałabym za optymalny:

http://images78.fotosik.pl/309/527d1c74d253af5cgen.jpg

Ewentualnie gabinet na tyłach - byłoby spokojniej a mocne światło nie przeszkadzałoby w korzystaniu z komputera. W tej chwili mam gabinet z oknem na południe - mnie to się podoba, bo mam dobre światło do rysowania ale mąż przesłania okna, kiedy chce pograć na komputerze (a ma monitor osłonięty ścianką).

Edytowane przez Elfir

Myślałam, że masz wjazd bardziej od południa a on jest od południowego wschodu.

Ewentualnie gabinet na tyłach - byłoby spokojniej a mocne światło nie przeszkadzałoby w korzystaniu z komputera. W tej chwili mam gabinet z oknem na południe - mnie to się podoba, bo mam dobre światło do rysowania ale mąż przesłania okna, kiedy chce pograć na komputerze (a ma monitor osłonięty ścianką).

He he, to jeszcze inaczej :)

Do tej pory najczęściej proponowano mi opcje 1 i 2 z poprzedniego wpisu.

Na dole właściwie wszystko mi się podoba, ewentualnie coś możnaby pozmieniać w okolicy kotłowni, bo jest duża, a będzie gaz, może powiększyć wiatrołap? Ten dodatkowy pokój pełniłby funkcję gabinetu/pokoju gościnnego. Schody chyba niestety zabiegowe i nie wiem, czy dałoby się dodać spocznik?

Na szczęście zabieg (a w zasadzie pół zabiegu) jest na samej górze biegu - to wygodniejsze niż gdy stopnie zakręcają w środku biegu.

Aby zlikwidować zabieg trzeba byłoby schody wyciągnąć bardziej na środek domu i zrobić jako jednobiegowe (jeśli pod nimi ma się zmieścić spiżarka). Ewentualnie obniżyć wysokość garażu względem wysokości parteru i zrobić wejście z "półpiętra".

Z tym, że wymagałoby to znaczącego przeprojektowania konstrukcji.

Można przenieść otwór wejściowy do domu o 1-1.5 m w kierunku kotłowni i powiększyć wiatrołap i łazienkę na parterze, albo zamienić wejście z łazienką miejscami.

Zależy mi na 2 łazienkach na poddaszu - 1 dla dzieci z wejściem z korytarza (w tej miałaby się znaleźć pralka), a dla rodziców osobna, z wejściem z sypialni.

Chyba trzeba byłoby podnieść dach nad garażem, inaczej będzie trochę nisko, by zmieścić pełen program.

Czy przy założeniu, że nie będzie kotła na paliwo stałe tylko gaz, zmieni się coś w kwestii umiejscowienia/ilości kominów?

Możesz wyjść z pieca przewodem koncentryczno-spalinowym przez ścianę a nie budować komin. Albo poprowadzić komin stalowy po zewnętrznej stronie domu.

Przykłady:

http://images75.fotosik.pl/309/79d2f4709fcf2be0.jpg

http://images77.fotosik.pl/309/fa22ac141250ddc5gen.jpg

Na poddaszu nad kotłownią - pralnia

Edytowane przez Elfir

He he, to jeszcze inaczej :)

Do tej pory najczęściej proponowano mi opcje 1 i 2 z poprzedniego wpisu.

Skoro gabinet ma być sypialnią, to dlaczego upierałeś się go zrobić od południa?

I tak będzie wykorzystywany głownie po zachodzie słońca.

Na dodatek dla gości byłoby wygodniej, gdyby ich pokój znajdował się w najbardziej spokojnym miejscu domu.

Edytowane przez Elfir

Skoro gabinet ma być sypialnią, to dlaczego upierałeś się go zrobić od południa?

I tak będzie wykorzystywany głownie po zachodzie słońca.

Na dodatek dla gości byłoby wygodniej, gdyby ich pokój znajdował się w najbardziej spokojnym miejscu domu.

Jeden projektant mi trochę namieszal :)

W takim razie wracamy do wersji pierwotnej czyli 2.

Edytowane przez kemot_p