Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

http://images77.fotosik.pl/329/5aaf2e1f71a67541.jpg

Elfir - co Ty proponujesz ? przecież to dramat funkcjonalny ! :eek:

- wiatrołap / garderoba - bez garderoby ( chyba że chcesz ludzi wprowadzić do śluzy / kotłowni dom - garaż

- lokalizacja wejścia głównego - na wprost gabinetu ( ? ) - oby nikt, aż tak bardzo się tam nie rozpędzał :yes: ( a ma duże na to szanse ) ... choć musi pokonać dwoje drzwi i uważać, aby nie dostać kolejną parą.

- kuchnia niefunkcjonalna, jak na taką przestrzeń ile mamy ? 3m zabudowy ? + wyspa dla wyspy ?

- stół jadalny wciśnięty w komunikację ... z ścianką "strzelającą" w plecy osoby siedzącej przy nim

- pokój dzienny ( "serce domu" ) wielkości pomiędzy kuchnią, a gabinetem ( chyba że wliczysz komunikację przed schodami, ale to tylko komunikacja )

- spróbuj wrysować szafy garderobiane przy sypialni na Piętrze - będą ( pod skosami ) niefunkcjonalne

- na + : gabaryty 2 pokoi na Piętrze, ale dlaczego pokój sypialny 2-u osobowy jest od nich mniejszy ?

... czy da się funkcjonować w tym układzie funkcjonalnym ? - tak da się ! tylko po co potykać się przez całe życie o coś, co jest nieprzemyślane ? lub wymyślone " w sekund 8 "

.. ale miałem nie pisać w tym wątku ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.. ale miałem nie pisać w tym wątku ...

Przecież to nie jest projekt domu a szybki schemat i to robiony na podstawie rysunku (swoją drogą rysunku firmowanego przez zawodowego architekta):

http://projekty-domu.pl/images/1.jpg

Tylko chciałam połączenie z garażem dorysować, pokazać jak można schować wejście do łazienki za schodami oraz pokazać potencjalny podział na piętrze.

Ponieważ nie jestem konstruktorem, nie mam pojęcia jak powinny wypadać ściany nośne, stąd wyszedł taki a nie inny podział.

I nie zgadzam się z niektórymi twoimi tezami.

Przy ograniczonej powierzchni poddasza uważam, że to dzieci powinny mieć największe pokoje, bo dla nich pokój to sypialnia, bawialnia, gabinet. Rodzice w zasadzie do sypialni przychodzą tylko spać i przechowują swoje rzeczy.

Garderoba pod skosami - jej funkcjonalność wynika z wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia dachu.

Btw. Wejście z wiatrołapu na wprost łazienki, toalety czy gabinetu to w takim razie "grzech" ogromnej ilości projektów, także tych indywidualnych (na szybko przejrzałam plany z działu "projekt indywidualny").

Edytowane przez Elfir

Co można byłoby zmienić jeszcze w projekcie Atrakcyjny 3 aby uzyskać bardziej funkcjonalną przestrzeń?

Moim zdaniem klatkę schodową.

Co to za projekt? :)

To koncepcja na szybko, nie projekt. Sprawdzałam ile da się wycisnąć z pow. całkowitej 160-170 m2, bo zastanawiam się jaka jest pow. całkowita tego domu z Domy z Wizją (podają tylko użytkową, co może być mylące).

Gotowców opartych na podobnym układzie jest sporo (ZX63, Z92, Patryk G1, Mój dom nad morzem, Wschód Słońca) - ale żaden warty polecenia, bez daleko idących przeróbek.

Edytowane przez Elfir

a ty jak pomogłeś komukolwiek na forum?

Jest oczywistym, że moje rady i uwagi dotyczące projektów są subiektywne, wynikające z moich doświadczeń, przefiltrowane przez moje potrzeby.

O funkcjonalności czy nie danego rozkładu decyduje osoba, która szuka dla siebie projektu. To, co dla ciebie jest funkcjonalne nie musi być funkcjonalne dla innych.

Być może niektórym ludziom toaleta otwierana na salon możne nie przeszkadzać.

Dlatego zgadzam się z Łukaszem, że najlepszy jest projekt indywidualny.

Niemniej poszukiwania rozwiązań wśród różnych projektów gotowych pomaga skonkretyzować własne potrzeby (i ewentualnie określić na jakie kompromisy można pójść przy narzuconych ograniczeniach)

Edytowane przez Elfir

Przecież to nie jest projekt domu a szybki schemat i to robiony na podstawie rysunku (swoją drogą rysunku firmowanego przez zawodowego architekta):

http://projekty-domu.pl/images/1.jpg

Tylko chciałam połączenie z garażem dorysować, pokazać jak można schować wejście do łazienki za schodami oraz pokazać potencjalny podział na piętrze.

Ponieważ nie jestem konstruktorem, nie mam pojęcia jak powinny wypadać ściany nośne, stąd wyszedł taki a nie inny podział.

I nie zgadzam się z niektórymi twoimi tezami.

Przy ograniczonej powierzchni poddasza uważam, że to dzieci powinny mieć największe pokoje, bo dla nich pokój to sypialnia, bawialnia, gabinet. Rodzice w zasadzie do sypialni przychodzą tylko spać i przechowują swoje rzeczy.

Garderoba pod skosami - jej funkcjonalność wynika z wysokości ścianki kolankowej i kąta nachylenia dachu.

Btw. Wejście z wiatrołapu na wprost łazienki, toalety czy gabinetu to w takim razie "grzech" ogromnej ilości projektów, także tych indywidualnych (na szybko przejrzałam plany z działu "projekt indywidualny").

- czyli :

bierzesz rysunek „ firmowany przez zawodowego architekta ”, nanosisz swoje zmiany ( pewnie z jego zgodą ), po czym podpisujesz to autorsko Elfir nazywając rysunek „schematem” i pisząc jednocześnie, że „ nie masz pojęcia jak powinny wypadać ściany nośne " … to gratuluję !!!

... nie wiem co Ci napisać ? może to, że hobbistycznie też uprawiam ogród.

- o przestrzeni domu jak najbardziej możemy dyskutować, również o „ograniczonej powierzchni”, gdzie TYM BARDZIEJ przestrzeń powinna być perfekcyjnie zorganizowana i przemyślana ... w zgodzie z potrzebami jego przyszłych użytkowników !

Łukaszu - doskonale wiesz, że nie jestem architektem. Nigdy na forum nie podawałam się za architekta. Większość, o ile nie wszystkie z wklejanych tu przeze mnie rysunków, to są poprzerabiane rzuty domów znalezione w sieci - co doskonale widać.

Żaden z moich rysunków NIGDY nie był i będzie projektem. Jest tylko punktem wyjścia do dyskusji nad poszukiwanym układem domu dla osoby tu pytającej (gdzie powiększyć, gdzie pomniejszyć, co przenieść itd). Nigdy nie przypisywałam sobie autorstwa do jakiegokolwiek rzutu.

Co cię nagle bulwersuje? Nie rozumiem twojej reakcji.

Jesteś architektem, więc rozumiem, że to nie jest w twoim interesie podpowiadać rozwiązania, z którymi osoba pytająca pójdzie do innego architekta, by na tej podstawie opracował projekt. Dlatego bardzo cenne są te strzępki krytyki, bo dzięki nim się uczę na co zwracać uwagę.

A ponieważ jesteś jedynym architektem na stałe uczestniczącym w tym wątku, osoby pytające zdane są na rady amatorów, skoro rad (poza "zrób projekt indywidualny") skąpią zawodowcy.

Ty hobbistycznie uprawiasz ogródek a ja hobbistycznie rysuję sobie rzuty domów. I co z tego?

Edytowane przez Elfir

Łukaszu - o realnych pieniądzach można mówić dopiero na etapie projektowania i budowy a nie formowania koncepcji w dyskusji na forum.

Jak napisałam powyżej - całkiem spora grupa projektów gotowych i indywidualnych jaką znalazłam przeglądając możliwe inspiracje, miała rozwiązanie podobne do tego na załączonym przeze mnie rysunku (wejście na strefę gabinetu, a nie na wprost do salonu). Ty uznajesz to za błąd - ale tamci architekci niekoniecznie.

Jakoś nie przemawiają do mnie domy z doklejonym garażem - uważam też, że trochę szkoda miejsca zakończyć garaż plaskim dachem lub tarasem, a dodatkowe pomieszczenie zawsze się przyda...

Po zweryfikowaniu rozmieszczenia pomieszczeń względem stron świata najbardziej się opatrzył nam Tuliusz http://www.dobredomy.pl/projekt/tuliuszII/?gclid=CPj919yW-soCFcfPcgodOxwEag

Aż parę dni temu, całkiem przez przypadek natrafilem na dom z kolekcji muratora Sosnowe Wzgorze 2. http://projekty.muratordom.pl/projekt_sosnowe-wzgorze-wariant-ii,1790,0,0.htm

W sumie nie wiem jak to sie stało, że wcześniej na niego nie wpadłem. Pomijając typowe zmiany- likwidację okien dachowych i balkonów, zamknięcie kuchni rozkład pomieszczeń na nasze potrzeby wydaje sie idealny. Duży garaż, przejscie przez wiatrołap, łazienka wychodząca na ścianę. A do tego ma wąską elewację frontowa, 3m węższą niż Tuliusz, co dla nas jest bardzo istotne. Obydwa projekty mają p.u. okolo 150mkw (po adaptacji strychu w Tuliuszu) koszt budowy wg kosztorysu na stronie jest porównywalny, Wzgórza droższe od Tuliusza o 20k. Czy masz/macie jakieś uwagi, komentarze do tego projektu? Który subiektywnie jest "lepszy"?

O ile Tuliusza buduje sporo osób, budującego Sosnowe Wzgórze znalazłem tylko jednego na forach, ale niestety nie mogę się z nim skontaktować :(

Łukaszu - o realnych pieniądzach można mówić dopiero na etapie projektowania i budowy a nie formowania koncepcji w dyskusji na forum.

- z tym się niestety też nie zgadzam :no:

- projekt koncepcyjny / koncepcja ( nawet tylko funkcjonalna ) ma bezpośrednie przełożenie na projekt budynku, ten na jego realizację i koszty z tym związane

- ... i chyba też jesteś tego świadoma ( ? )

Jakoś nie przemawiają do mnie domy z doklejonym garażem - uważam też, że trochę szkoda miejsca zakończyć garaż plaskim dachem lub tarasem, a dodatkowe pomieszczenie zawsze się przyda...

To już twój wybór.

Wiesz, dlaczego ja akurat zwykle polecam takie domy.

A dla osób, którym przyda się dodatkowe pomieszczenie mogę zawsze polecić podpiwniczenie :)

W Tuliuszu trochę przeszkadza w ustawieniu stołu ten kominek na środku. Zastanawiałam się, czy dałoby się ten komin obrócić o 90 stopni.

Widziałam też zmiany, jakie chcesz wprowadzić (pisałeś na ten temat w wątku Tuliusza).

Przy twojej działce warto w czasie adaptacji powiększyć lub dodać okna w salonie, na najdłuższej ścianie.

No i niestety nieszczęsna toaleta, z która nie bardzo jest co zrobić. Ten drugi projekt ma ją lepiej zamaskowaną ścianką

http://images75.fotosik.pl/332/1597618e86a84a90gen.jpg

Aż parę dni temu, całkiem przez przypadek natrafilem na dom z kolekcji muratora Sosnowe Wzgorze 2.

Na poddaszu, jeśli nie potrzebujecie aż tylu sypialni, warto byłoby małżeńską sypialnię zrobić w pokoju 13 a 14 podzielić na łazienkę, garderobę oraz dodać pralnię

Jednak kierowanie się wyłącznie P.U. moze być bardzo zwodnicze. Widziałam projekty w których różnica między P.U. a całkowitą wynosiła nawet 60-80 %!

Czyli osoba przekonana, że buduje dom ok. 130 m2 budowała de facto 200 m2, co miało przełożenie na koszty budowy oczywiście.

Edytowane przez Elfir

- z tym się niestety też nie zgadzam :no:

- projekt koncepcyjny / koncepcja ( nawet tylko funkcjonalna ) ma bezpośrednie przełożenie na projekt budynku, ten na jego realizację i koszty z tym związane

- ... i chyba też jesteś tego świadoma ( ? )

Przecież żaden z moich rysunków nie jest projektem. Projekt koncepcyjny robi architekt z inwestorem.

Edytowane przez Elfir

Ewentualnie jaki inny projekt możecie polecić w wariancie 120-140m?

.

A może pójść w tym kierunku:

http://z500.pl/projekt/271/Zx40,nowatorski-dom-z-elewacja-z-gontu-tarasami-na-pietrze-takze-na-waska-dzialke/dane-ogolne.html

Tylko odwrócić garaż o 90 stopni i nieco poszerzyć dom. Tam gdzie kominek wydzielić pokój gościnny.

Albo taki:

http://budownictwo-pasywne.blogspot.com/2013/05/projekty-jednorodzinnych-domow.html

też z przestawionym garażem :

http://images76.fotosik.pl/333/98324908c0063d91.png

Edytowane przez Elfir

@Elfir

Dziękuję za odzew. Na Ciebie zawsze można liczyć. W Tuliuszu jak najbardziej taras i okna tarasowe będą z boku zamiast z tylu. Jeśli chodzi o łazienkę to niektórzy budujacy Tulisza robią wejscie od wiatrołapu tam gdzie na planach jest zlew - nie wiem czy to dobry pomysł.

W Sosnowym Wzgórzu pokój nad garażem byłby takim pomieszczeniem rekreacyjnym i przechowalnią. Projekt ten jest odrobinę za duży dla nas (szczególnie po likwidacji logii), ale kusząca jest z kolei ta węższa elewacja frontowa.

A Tobie, subiektywnie, którzy bardziej się podoba? :)

P.S. szkoda, że tak dużo osób przegląda wątek, a tak niewielu dzieli się swoimi uwagami...

Wejście od wiatrołapu może być o tyle nieprzyjemne, jeśli wiatrołap będzie chłodniejszy niż reszta domu a łazienka będzie pełnić rolę łazienki (czyli chodzić się do niej będzie w piżamie czy ręczniku) a nie tylko toalety gościnnej.

Tam dałoby się nieco pokombinować - ale z konstruktorem

W sosnowym wzgórzu - w sypialni rodzicielskiej nr 14 masz maleńką garderobę pod skosem. Dlatego proponowałam zmianę.

BTW - możecie mieć dom z kalenica prostopadłą do drogi?

Edytowane przez Elfir

a ty jak pomogłeś komukolwiek na forum?

Jest oczywistym, że moje rady i uwagi dotyczące projektów są subiektywne, wynikające z moich doświadczeń, przefiltrowane przez moje potrzeby.

O funkcjonalności czy nie danego rozkładu decyduje osoba, która szuka dla siebie projektu. To, co dla ciebie jest funkcjonalne nie musi być funkcjonalne dla innych.

Być może niektórym ludziom toaleta otwierana na salon możne nie przeszkadzać.

Dlatego zgadzam się z Łukaszem, że najlepszy jest projekt indywidualny.

Niemniej poszukiwania rozwiązań wśród różnych projektów gotowych pomaga skonkretyzować własne potrzeby (i ewentualnie określić na jakie kompromisy można pójść przy narzuconych ograniczeniach)

pomagam i rozmawiam w wiadomościach prywatnych.

Sar.adamus - gratuluję, może ktoś zgłosi cię do tytułu "najpożyteczniejszy forumowicz/najlepszy doradca"?

kemot:

Spójrz na podobny do Tuliusza projekt Aureliusz

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Aureliusz-II-TRS-381

oczywiście garaż jednostanowiskowy (założę się, że jest taka wersja) i małe przeróbki:

http://images77.fotosik.pl/332/eb0aa1fada5c56f5gen.jpg

i taki:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Marlena-TFK-183

Edytowane przez Elfir