Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

My też wybraliśmy Paprotkę. Najpierw rozważaliśmy Sosenkę. Paprotka jest większa i ma ciekawą bryłę. Idealnie pasuję na działkę z wiazdem od wschodu. A tak właśnie mamy ułożoną działkę. :D
  • Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierwszy zaczynam... choć jeszcze nie mam to jednak bardzo mi się podobają z uwagi na prostotę i możliwość uwzględnienia PD wjazdu :

http://domus.wroc.pl/projekt/orbita-ii

wiatę, zawsze można zabudować...

lub

http://domus.wroc.pl/projekt/wega-i

na tyle waski dom że powinnien zmiescić się dodatkowo garaż wolnostojący

Edytowane przez Arkus
wiecie co już jestem zmęczona więc nie przyglądałam się bardzo długo, ale w porównaniu z całą resztą dziewanna wypada najkorzystniej. Prezestrzennie najbardziej harmonijna, salon , jadalnia i kuchnia spójne. reszta też bez zarzutu i tak jak mówicie drogo nie będzie (chyba- bo ostateczna opinię zostawmy lotniejszym w tym temacie :D )

My na 99% wybierzemy projekt ze Studia Atrium, u nich możliwe są właściwe każde przeróbki i sa niezmiernie elastyczni, więc jeśli wciąż się zastanawiacie i coś tam nie pasuje w pozostałych projektach zawsze można porozmawiać o kilku drobnych zmianach. Może to ułatwi decyzję:)

Witam i dziękuję za odpowiedź, nam też się podobały klony GLX19 ze Studia Atrium, po zobaczeniu na żywo domu modelowego przed M1 w Czeladzi kilka lat temu. Ale teraz nam się trochę opatrzyły. Jeszcze się wahamy nad GL121, bo ma sensowny rozkład - ale żona mówi że Dziewanna to jest.

Dzwoniłem do Archonu i zaakceptują:

* wydłużenie Dziewanny od strony jadalni/kuchni o 1 krokiew (salon/jadalnia będzie mieć wtedy 30m2, a kuchnia ponad 10m2)

* zmianę materiałów

* dobudowę zadaszenia na tarasem

* likwidację lukarny

Witam,

jesteśmy na etapie wyboru projektu. Wstępnie przypadły nam do gustu 2. Gardenia II archipelagu http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=139 i mazurek II http://www.wlasny-dom.pl/materialy/INTERNET_1446/index.html

Co wybrać oto jest pytanie?

pozdrawiam

habibi77

A może coś takiego- "Oleńka" z Archipelagu

http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3090200&ProjID=279

Mam podobne wymagania co do projektu.

Jestem już zdecydowana na ten dom, ale szukam kogoś kto go już buduje :D

My do wyboru projektu podeszlismy tak, jak robi to większość osób nie mających pojęcia o budowaniu :) Były zatem marzenia i wspólne przeglądanie projektów wieczorową porą. Chcieliśmy dom który dobrze będzie się wpisywał w typowy wiejski krajobraz, i rzecz jasna który nam będzie się podobał. To by było na tyle z naszych kryteriów ;) Niemal od poczatku wpadła nam w oko klementynka Archipelagu, a potem okazało sie ze strony świata są idealnie dobrane, że dom jest skrojony na potrzeby naszej powiększającej się rodzinki, że dwuspadowy dach i kilka innych prostych rozwiązan oznacza mniejsze wydatki.

Po kilku miesiącach mieszkania w Klementynce, muszę powiedziec ze nie załuję wyboru! :D

Nasz dom musiał spełniac następujące kryteria:

1) Powierzchnia sensowna - nie klitka, ale i nie pałac, bo nas nie stać na pałace, a tak w ogóle, to kto by to sprzątał :wink: ,

2) Konstrukcja prosta, aby dom był tani w budowie,

3) Poddasze użytkowe mile widziane, ale to nie warunek sine qua non,

4) Piwnica nie wskazana, po pierwsze - patrz pkt2, po drugie nasza działka raczej an podpiwniczenie się nie nadaje - bywają okresy z wysokimi wodami gruntowymi,

5) Pomieszczenia gospodarcze - niezbędne (mamy spiżarkę i pralnie, a wgarażu jeszcze schowek ogrodowy),

6) Garaż dwustanowiskowy,bo oboje jesteśmy zmotoryzowani i pracujemy tak, że wspólne wyjazdy do i z pracy raczej wykluczone.

a reszta to fanaberie:

- 3 sypialnie - bo przewidujemy rodzinkę 2+2,

- gabinet do pracy,

i co co stanowiło sito dla wszytski oglądanych przez nas projektów.

SYPIALNIA MAŁŻEŃSKA Z ODDZIELNĄ ŁAZIENKĄ I GARDEROBĄ.

Stanęło na Waszym C 76 ("Na Skraju" autorstwa G. Miąsko).

Projekt wymagał jedynie modyfikacji co do poszerzenia garażu - ale poza tym idealny.

Pan architekt też super gość.

Efekty - można podziwiać na bieżąco w dzienniku.

Pozdrawiam

podzielam doświadczenia wielu, że decyzja o wyborze tego właściwego projektu nie była łatwa. przejrzeliśmy co najmniej 2 tys. gotowych projektów zanim dokonaliśmy wyboru. oglądając projekty potrafiliśmy wreszcie po pewnym czasie doprecyzować kryteria, a więc

1. pow. parteru do 120 mkw

2. podział na część dzienną i część sypialną

3. możliwość małego poddasza w przyszłości

4. zadaszony taras.

5. łazienka z oknem (może to nieprawdopodobne, ale to rzadkość w projektach)

6. pomieszczenie gospodarcze.

7. garaż, ale w linni domu, szkoda było nam miejsca na wysunięty z przodu garaż skoro linia zabudowy to już 6 metrów

8. kuchnia z oknem na wejście do domu i front działki

projekt musiał być odpowiedni względem stron świata, a więc w naszym przypadku wejście od północy ( tu też kuchnia) i salonem oraz tarasem na południe.

wybraliśmy z kolekcji muratora C 84 w lustrzanym odbiciu. (choć przez jakiś czas faworytem była milena z horyzontu, odpadła bo za dużo przeróbek, a później babie lato, niestety za duży, przez co kosztowny)

generalne uwagi do projektów, które przeglądaliśmy, to małe sypialnie po 9-10 m2, (w naszym projekcie pokój dla dziecka będzie miał 17m)

łazienki jak już mają okno, często w projektach bez garaży, to po przyklejeniu ewentualnego garażu, to okno tracą. zadaszony choć częściowo taras też nie jest normą, a szkoda.

spodobał nam się również kominek nietypowo umieszczony, przez co może stnowić prawdziwą ozdobę wnętrza i nie musi konkurować z tv na jednej ścianie.

do tej pory nie znalazłam na forum nikogo, kto wybrał ten projekt, ale może jeszcze jest jakaś szansa?

My wybraliśmy Zosię z Archipelagu...

Dlaczego? Bo:

-sypialnia małżeńska jest na parterze i połączona jest z łazienkąi garderobą

-na górze są tylko 2 pokoje z łazienką dla synów

-jest antresola nad salonem

-jest duży garaż i pomieszczenie gospodarcze

-jest inny niż większość domów

A czy dokonalismy dobrego wyboru, okaże się w "praniu"

Witam!

W ramach "wstępu" do realizacji marzeń od kilku dni siedzę godzinami przed komputerem i buszuję w necie przeglądając projekty domów.

Ponieważ z lektury tego forum wiem, że jestem baaaardzo początkującą "zielonką" - może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc :)

W każdym razie - bardzo o tę pomoc proszę :)

Niestety - albo stety - mam bardzo konkretne oczekiwania i założenia, bowiem szukam domu średnieju wielkości (ok. 150m2) z poddaszem uzytkowym, który posiadałby:

na parterze

1) przestronny salon z jadalnią - z otwartą kuchnią (hmm - może nie do końca otwartą - jakiś barek-murek oddzielający by sie przydał)

2) salon wysoki - dwupoziomowy -z antresolą - bo tak sie chyba to nazywa :-?

3) przy kuchni będzie spiżarnia

4) z salonu wyjście na taras - a taraz choćby częściowo zadaszony (drewno)

5) oprócz ww. na parterze chciałabym jeszcze jeden pokój - gabinet

6) i oczywiście łazienkę - albo osobno WC + malutka łazienka

7) garaż

8) i dodatkowe pomieszczenie gospodarcze - na rowery, kosiarkę i inne bzdety ;) - najlepiej jakby do tego pomieszczenia był dostęp z podwórka

9) i pralnia/suszarnia by się przydała ;) - ale się nie upieram ;)

na poddaszu/pietrze

1) trzy pokoje - z tego choćby dwa z niewielkimi garderobami

2) i łazienka przyzwoitej wielkości - z wanną koniecznie :)

3) osobny wucecik ;)

Jak dotąd szperając w necie dorobiłam się wyłącznie bólu pleców - ale idealnego projektu nie znalazłam :(

Mam jednak nadzieję, że może Wam kiedyś projekt domu w tym stylu wpadł w oko :)

Jesli tak - bardzo prosze o linka :)

Prosze także o rady - czy jest coś, co w swoich założeniach pominełam - czy z czymś przesadziłam itp

Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczna!

parterowy...ok...ale czy sie zmiesci na twojej dzialce? chyba, ze wejscie z boku...nie zauwazylem garazu...gdzie jest południe?....pzdr
Którym bokiem działka styka się z ulicą (90 czy 21)? Czy planujesz garaż wolonostojący i ewentualnie jakieś pomieszczenie gospodarcze (na sprzet typu kosiarka, taczki, drabiny)?

Bardzo fajna chatka. Ew. wywaliłbym 1 lub oba wykusze: są drogie (okna, dodatkowe skomplikowanie konstrukcji dachu) i są to miejsca przez które które ucieka b. duzo ciepła i ogólnie trudno je ogrzać

pozdrawiam - Krzysiek