Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Swoje wymaganie opisałem we wcześniejszym poście. Sa na tyle indywidualne że żaden z projektów gotowych ich nie spełnia. "Fantazja" byłaby OK. lecz moja działka jest za wąska na ten dom. Mój własny projekt jest ideą nieco podobny do "Fantazji" ale węższy. Jak już też wcześniej pisałem wykluczam pokoje od północy (szczególnie dziecięce)za wyjątkiem gabinetu, a ponieważ zawsze miałem mało słońca to jakoś kuchnia od zachodu z widokiem na wejście do domu mnie nie martwi.

Taras chcę mieć od południa lub od zachodu (o tym dlaczego też było wyżej). Garaż musi być od strony północnej; nie może zabierać cennego światła i słońca.

Na temat Akacji II i innych projektów trafnie napisała Ewunia. Nic dodać nic ująć. Działka z wjazdem od zachodu jest niestety dosyć trudna. Kiedy ogląda sie te kolejne katalogi, tysiące projektów to jesteśmy pewni że znajdziemy, ale kiedy przychodzi do bardziej zaawansowanych szczegółów to "klapa".

Istnieją pewne kanony ułożenia poszczególnych pomieszczeń względem stron świata. Oczywiście nie zawsze jest możliwy ideał; często trzeba pójść na kompromis ale na pewno nie może to być np. pokój dzienny lub dziecięcy od północy. Przykładem jest np. Cieniste Zacisze z Muratora. To jest właśnie typowy przykład projektu domu z wjazdem/wejściem od północy i takich jest najwięcej (chyba 90 %). Jak już przejrzałem dziesiątki katalogów i wiedziałem jak patrzeć na projekty, stwierdziłem że większość architektów wykonała projekty na działki idealne tzn. takie z szerokim wjazdem od północy rzadziej od wschodu. A co z innymi działkami ?

W taki właśnie sposób oglądam projekty; z ułożenia m.in. garażu, wejścia czy salonu wynika usytuowanie budynku względem stron świata.

Wniosek dla mnie jest jeden: należy szukać do upadłego, zasypiać i budzić sie z wizją projektu i poprawiać, poprawiać ... .Tak jest z moim projektem.

Wymiary budynku to 14x12,75/9,5 m; powierzchnia użytkowa 102 m2 + garaż 20 m2. Wymiary zewnętrzne chyba już się nie zmienią, za to w środku bez przerwy coś się dzieje. Otwierają i zamykają się drzwi, przesuwają się ścianki, wanna wędruje po łazience, zmienia swój kształt kuchnia, spiżarnia i gabinet.

Już kilka razy wydawał się skończony a w ten weekend znowu wymyśliłem coś fajnego :p no i teraz poprawim, poprawiam ... :roll: .

Dziekuję wszystkim za cenne pomysły i uwagi i zapraszam do dalszej wymiany poglądów. :lol:

Pozdrawiam Jugra.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W innym wątku dotyczącym wiatrołapu ale nie tylko, Magmi napisała:

"To jest bardzo dobra rzecz: przemyśleć gruntownie swoje potrzeby, wymagania, to co się podoba lub nie podoba, a także swoje możliwości finansowe - zanim się zabierze na dobre do projektu. Oglądanie na skalę masową projektów typowych bardzo w tym pomaga - widac różne rozwiązania funkcjonalne i estetyczne, krystalizuje się człowiekowi pogląd na to czego chce, a czego nie chce, co jest absolutnie niezbędne, a z czego mozna ewentualnie zrezygnować. Sama spędziłam rok na takich analizach - uważam, że absolutnie nie był to czas stracony.

Taka bardzo przemyślana w detalach koncepcja własnego domu ma same zalety i tylko jedną wadę: z cudem graniczy znalezienie projektu typowego, który do takiej koncepcji będzie pasował".

Całkowicie się z ta opinią zgadzam.

Jugra może rzucisz swój projekcik gdzieś do obejrzenia. Naprawdę nie wiem co zrobić z tymi pokojami od północy.

Chciałabym wyjaśnić, że w moim przypadku wjazd będzie od strony północnej z zachodniej drogi. Moja działka jest tak kopnięta, że nie da się zrobić wjazdu z południowej strony. Więc wszystkie projekty typu BM 102, Irma itp. musiałyby być w lustrzanym odbiciu. Kuchnia od zachodniej strony mi nie przeszkadza. Akurat od drogi odgradzają mnie wysokie, wysokie drzewa więc nie ma problemu. Inna sprawa, że chciałabym mieć wgląd co się dzieje na ulicy. Salon koniecznie od południa, ewentualnie od wschodu/z tej strony mam akurat sąsiada/. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc znaleźć projekt będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Niekoniecznie chcę intrygować ! Po prostu szukam. Mój projekt z pewnością nie jest ideałem i raczej nie będzie pasował nikomu prócz mnie. Ale może jakiś pomysł ? Jeżeli go obejrzycie proszę o konstruktywną opinię (krytykę) :o :-? :( :) .

Sorry, Misia-28 ale bez Twojej emalii nie mogę wysłać projektu a w sieci nie mam gdzie.

Pozdrawiam Jugra

Spróbuję inaczej. Wyślę skan lub zrobię zdjęcie i będzie wtedy potrzebny jakikolwiek do grafiki.

Narazie zobaczcie jeszcze projekty http://www.wuwo.home.pl

Na przykład niewielki ww 214, ale niestety nie ma w nim wszystkiego co potrzebne. Chyba żeby go nieco przerobić :roll:

Pozdrawiam raz jeszcze.

Jurek

Nie wiem, gdzie lepiej dyskutować: tu, czy na priv? No, niech będzie, zacznę tu :D

Po pobieżnym prześledzeniu na plus :lol: :

- zwarta bryła

- obiecująca funkconalność

- w miarę dobrze wykorzystana powierzchnia zabudowy

Na minus :cry: :

- wejście do kuchni przez salon

- duży metraz komunikacji (ale tak chyba musi być w domu parterowym)

- za mało pomieszczeń gospodarczych

Znów się będę tłumaczyć :wink:

Całe swoje długie, jak by nie było, życie przemieszkałam w domach (trzech), mimo, że żadnego nie budowałam sama. Zawirowania życiowe rzuciły nas do innego miasta, a co za tym idzie, do bloku, bo tak było najszybciej. Więc doświadczenie, jaki dom powinien być, jakieś mam.

Pomieszczenia gospodarcze są potrzebne w całkiem dużej ilości, bo prace okołodomowe wymagają sprzętów i narzędzi, o których mieszkając w bloku, nawet się nie myśli i nie przewiduje. A wejście do kuchni z salonu jest OK, ale ja wolałabym jeszcze drugie z korytarza. Na małym metrażu takie 2 w 1 często jest koniecznością (niektórzy nawet mówią, że tak lubią), ale we własnym domu wolałabym nie ciągnąć zakupów ani wynosić śmieci przez pokój.

Jak masz jeszcze jakieś propozycję, to chętnie pooglądam. Inspiracji nigdy nie za dużo :p

Misia - nie spodziewałem się takiego entuzjazmu :D ! Ale pamiętaj wciąż o "chłodnym oku" :roll: . Diabeł tkwi w szczegółach.

A teraz co do opinii Ewuni która jest jak zwykle bardzo cenna i trafna.

Wszystkie plusy które wymieniłaś były moimi głównymi założeniami.

Jeżeli chodzi o minusy to:

- we wcześniejszym projekcie było drugie wejście do kuchni tuż za wiatrołapem który był wtedy krótszy. Właśnie dlatego że był wtedy zbyt mały (problem z otwieraniem drzwi, brak miejsca żeby spokojnie zdjąć ubranie, buty ?) powiększyłem wiatrołap i zostawiłem jedno wejście. Moja "luba" poszła na taki kompromis chętnie wręcz go zaproponowała ale mimo wszystko podsunę jej Twój post bo może "bidulka" nie zdaje sobie sprawy z kłopotu a potem wszystko "zwiezie się na mnie".

Każda tego typu rada jak Twoja jest naprawdę bardzo cenna. Nieraz nie zdajemy sobie sprawy z rzeczy które są dla innych zupełnie oczywiste i to jest wspaniała cecha tego Forum. ,

Problem w tym projekcie głównie polega na konieczności pewnego kompromisu w rejonie wejścia do domu tak by wiatrołap był dość duży a jednocześnie by zmieściły się za nim jeszcze konieczne ze względu na funkcjonalność domu drzwi do kuchni i gabinetu. Można go łatwo rozwiązać poprzez zwiększenie szerokości budynku i poszerzenie garażu ale głownym założeniem było zaprojektowanie funkcjonalnego domu na takiej właśnie powierzchni. Może uda mi się coś jeszcze wymyślić ?

- jak podaje Murator (chyba w ostatnim numerze) komunikacja powinna zajmować ok. 15 % pow. użytkowej domu. Wtedy są zachowane właściwe proporcje. To jest oczywiście stwierdzenie b. ogólne ale zobacz ile jest umnie ?

Oczywiście masz rację pisząc że - "duży metraz komunikacji (ale tak chyba musi być w domu parterowym)"- bo tak właśnie jest. Praw fizyki ani geometrii zmienić się nie da a prócz tego przepisy mówią np. ominimalnej szerokości korytarza czy też drzwi. Wydaje mi sie też złe kurczowe oszczędzanie na tej powierzchni co czasem widać w niektórych

projektach (np. wiatrołapy).

- pomieszczenia gospodarcze są b. istotne również dla mnie. Pisałem przecież że majsterkuję. W moim projekcie pom. gospodarcze wydaje mi sie być optymalne (zabudowa po obu stronach, pralka, piec CO). Nie będzie służyło jako spiżarnia bo ta już jest (fajna nie ?). Dodatkowa powierzchnia tworzy sie też w garażu obok wejścia do pom. gospodarczego.

No i będzie przecież strych (strop drewniany) do którego musi być jakiś wygodny dostep. U mnie obowiązuje min. kąt dachu 30* więc będzie to dość duża powierzchnia.

Mam jeszcze pomysł na wysunięcie bryły garażu na wschód (wydłużenie garażu, uzyskanie większej pow. gabinetu. Minus tego pomysłu to skomplikowanie bryły budynku (koszty) oraz trudniejsza więźba (koszty).

Jak coś wykombinuję a pozostaniecie w temacie to znowu Wam prześlę.

Strasznie się rozpisałem a robota czeka.

Pozdrawiam z pochmurnego Bielska-Białej.

Jurek.

- komunikacja powinna zajmować ok. 15 % pow. użytkowej domu. Ile jest umnie ?
OK, w normie :D

kurczowe oszczędzanie na tej powierzchni co czasem widać w niektórych projektach (np. wiatrołapy)
Rzeczywiście, na wiatrołapach nie warto, bo potem człowiek sobie łokcie obija przy zdejmowaniu okryć i butów

pom. gospodarcze wydaje mi sie być optymalne
Moja obecna piwnica ma większy metraż i strrrasznie tam ciasno a przecież nie posiadam żadnej z tych rzeczy, które są niezbędne we własnym domu. Strych rzeczywiście można do pewnych celów wykorzystać (majsterkowanie?), bo kosiarki, roweru, czy taczki raczej tam nie wstawisz. A jak będziesz na niego wchodził?

spiżarnia fajna nie ?
Super! Spiżarnia musi być, chyba, że ktoś ma piwnice.

Może uda mi się coś jeszcze wymyślić ?
Czego i ja sobie życzę :lol:

Spójrzcie co znalazłam może macie jakieś uwagi.

Ja słyszałam, że pomieszczenie gospodarcze, oczywiście w zależności czym będzie się ogrzewać, powinno mieć w moim przypadku wysokość 2,2 m wysokości i 8 m2

[uPB 211]http://nowydom.onet.pl/projekty.html?P_OID=2904&LAY=3&wn=K%3D0%26N%3D0%26typ_0%3D1%26roz_2%3D1%26garaz%3D1%26liczba_pokoi%3D4%26liczba_typow%3D6%26liczba_pieter%3D0%26pgnum%3D12%26[/url]