Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Adamie,

podłoga na parterze jest ok. 35-40 cm ponad gruntem. Natomiast wysokość pomieszczeń na parterze wynosi 2,8 m.

Nie wiemy, jak wiele rzeczy macie do schowania w kuchni, ale nie wydaje nam się, abyście mogli mieć jakieś kłopoty z poukładaniem wszystkich drobiazgów, garów i sprzętów kuchennych w kuchni Gemini. Dom w Rembertowie, który oglądaliśmy w środku, miał tylko szafki na podłodze, wiszące nad kuchenką, obok lodówki i spiżarkę. Wyglądało to wszystko razem bardzo pojemnie. I faktycznie, właścicielka domu stwierdziła, że nie udało jej się jeszcze wymyśleć, jak wykorzystać całą tę powierzchnię półek i szuflad... Bardzo pomaga spiżarka, w której może wylądować cała masa sprzętów potrzebnych rzadziej niż na co dzień.

Pozdr.

EiM

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aha! Adam,

dzięki za komentarz o Pęcicach. Nareszcie upewniliśmy się, że trafiliśmy we właściwe miejsce! Byliśmy tam na wiosnę. Z twojego opisu wynika, że NIC się od tamtej pory nie zmieniło na budowie. Drugi dom był w stanie zupełnego stanu surowego (parter miał ściany nośne i był przykryty stropem). PIerwszy dom był tylko otynkowany, ale nie miał koloru.

Dzięki!

EiM

Witam, mój projekt indywidualny jest oparty na projektach Nowina i dom w winorośli 2 z archonu, trzeba zwrócić uwage na pokoje na poddaszu, wąskie "kiszki", no i ścianka kolankowa tragicznie niska. Mój architekt przerabia to wszystko, dodaje wykusz w jadalni... i wiele innych przeóbek, bo w takim "stanie' jak w projekcie jest fajny talko na obrazku... :wink:

Zastanawiamy sie obecnie nad 2 projektami z archonu, dom w wiesiolkach:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m41c67d7cf215a

i dom pod pistacją

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m41c67d7cf215a

(wersja z garażem pulpitowym)

Nie mozemy sie jednak zdecydowac. Pistacje podobaja nam sie w srodku (polaczylibysmy tylko pokoje na gorze i wyrzucili kilka okien) ale nie jestem przekonana do tego dachu pulpitowego (do garazu)....no i z zewnatrz ladniejsze wydaja nam sie wiesiolki. W wiesiolkach usunelibysmy kolumny, kilka okien no i tez chcielibysmy polaczyc jakies 2 pokoje (tylko czy sie uda???). W wiesiolkach wnetrze troche mniej nam pasuje i byloby wiecej zmian.

W obu domach usunelibysmy drzwi z domu do garazu zeby uniknac smrodu spalin.

Pomozcie wybrac!!!!!!!!!!

Juz podpytywałam na innych forach,ale może ktoś tutaj mógłby mi pomóc. Mamy działke z wjazdem od północy,1100m2,prawie kwadrat. Nowe domy wokoło i parę działek niezabudowanych. POczątkowo szukalismy prościutkiego domku z dwiema sypialniami na dole (finanse). Ale Pani architekt troche zamąciła nam w głowie i może ma racje :-? . Otóż w sąsiedztwie bezpośrednim większość domów ma dachy kopertowe.Czy nasz domek nie wyglądałby dziwnie? Podobają nam się domki proste z dachami dwuspadowymi ale być może musimy rzeczywiście trochę się dostosować. Dachy kopertowe są też ładne, ale jak sobie pomyślę, że aby mieć na poddaszu choć 40m2 to trzeba robic strop ok 90-100m2 i mnóstwo skosów to szkoda nam pieniędzy (czytaj nie mamy pieniędzy).

W związku z powyższymi moimi wywodami pytanie: czy może ktoś miał takie dylematy, jak do tego podejść. :-? a może "wpadł" wam w oko projekt z prostym dachem ale nie stodółka, który wkomponowałby sie w taka okolicę? Myślę np. o domach w kształcie litery L lub T (o powierzchni uzytkowej 120-130m2), typu M04 Muratora. Sama nie wiem. Domy z dachami naczółkowymi nie podobają sie z kolei mojemu Mężowi i masz babo placek.

Głowa mi pęka. :o

a my wybraliśmy M14 z muratora i jak widze niewiele osób go buduje a jest to naprawde fantastyczny domek. Wszystkie "za" opisała Avanti. Takie cudeńko z tego domku...zainteresowanym podają link... http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji

Myślę, że skoro podobają się wam domy z prostymi, dwuspadowymi dachami, to powinniście właśnie taki wybudować. Rozumiem, że formalnych przeciwności ku temu nie ma, plan zagospodarowanie lub warunki zabudowy nie wykluczają takich dachów?

Dam Wam kilka powodów:

1. Dwuspadowe dachy są ZNACZNIE tańsze.

2. Łatwiej zagospodarować powięrzchnię poddasza

3. Skoro podabają się wam dwuspadowe, to po co się zmuszać do czegoś innego?

4. Piszesz, że kilka działek jest niezabudowanych - co będzie gdy następny inwestor oleje rady kogoś tam i postawi sobie dwuspadowy dach? - będziesz żałować, że tego nie zrobiliście. Mało tego, jestem pewna, że poczujecie na wstępie niechęć do nowego sąsiada.

5. Jeżeli domy są nowe i estetyczne, to wątpię czy zburzy harmonię inny rodzaj dachu. Taki dom z wieżyczkami - to dopiero byłoby zaburzenie :wink:

Ja się wyłamię i mimo, że wokół są same domy piętrowe lub z poddaszem wybuduję parterowy. I mimo, że okoliczne nowe domy są w dość "nowoczesnym" stylu, wybuduję taki bardziej wiejski :D

Gdyby wszystkie domy były w bardzo podobnym stylu i kolorystyce, to pewnie bym się zastanawiała, ale w sumie każdy jest inny :wink:

Witaj Rebeka, ja też nie sądzę, że dom z dwuspadowym dachem będzie wielkim dysonansem pomiędzy dachami kopertowym, no chyba, że te domy mają taki dworkowo-pałacowy charakter, wtedy faktycznie wasz domek może wyglądać "biednie", ale jeżeli są to domy nie specjalnie wymyślne w swojej formie to nie zastanawiałabym się dużo i budowałabym to co mi się podoba i to na co mnie przede wszytkim stać. Nasz dom też będzie dwuspadowy, wahamy się pomiędzy APS 96 pracowni Archi projekt a Szmaragdem pracowni Krajobrazy. W poniedziałek jestem umówiona z Panią architekt, która ma nam pomóc w dokonaniu wyboru. Pooglądajcie sobie inne APS-y Archi projektu. Ten nasz będzie na planie prostokąta ale dużo APS-ów jest właśnie na planie litery L - takie domy z trzema szczytami. Wcale nie wyglądają jak stodoła.

A co do sąsiedztwa to podzielę się jeszcze innym spostrzeżeniem - niedaleko domu moich teściów powstało nowe osiedle domów jednorodzinnych. Stoją tam same "kolubryny" piętrowe albo z użytkowym poddaszem ale naprawdę pokaźnych rozmiarów. Między te domy została wtłoczona naprawdę ładna parterówka ale w towarzystwie tych wysokich budynków wygląda jak barak.

Kris 19 napisał:

Wtam

Jezeli wszystko wypali z warunkami zabudowy to projekt jest ok bez zmian. Mam tylko kilka pomysłów z elewacją:

- narożniki budynku nawiazujace do kolumny przy wejściu

- okna ze szprosami i zakcentownie ich innym kolorem elewacji

- likwidacja słupa w łazience w sypialni

To narazie wszystko co mi przychodzi do głowy

Reszta pewnie powstanie juz w trakcie realizacji.

A moze Ty masz ciekawe pomysły?

Chetnie się z nimi zapoznam?

Z ważniejszych zmian jakie myślę wprowadzić :oops: :o :

-wydzielenie w garażu - pomieszczenia na kotłownie, z mozliwościa wyjscia na zewnatrz

-taras drewniany i w innym kształcie

-inne ustawienie okien i drzwi w lukarnach

-poszerzenie schodów

-poszerzenie dolnej łazienki(na szczęście!)

-podwyższenie o 20cm ściankę kolankową na poddaszu

Tyle na pierwszy rzut.

Dom jest ładny,funkcjonalny,praktyczny.

Nie ma ciasnych korytarzyków, małych klitek, ciemnych pomieszczeń.

http://www.szipszop.pl/tickers/6853.gif

Juz podpytywałam na innych forach,ale może ktoś tutaj mógłby mi pomóc. Mamy działke z wjazdem od północy,1100m2,prawie kwadrat. Nowe domy wokoło i parę działek niezabudowanych. POczątkowo szukalismy prościutkiego domku z dwiema sypialniami na dole (finanse). Ale Pani architekt troche zamąciła nam w głowie i może ma racje :-? . Otóż w sąsiedztwie bezpośrednim większość domów ma dachy kopertowe.Czy nasz domek nie wyglądałby dziwnie? Podobają nam się domki proste z dachami dwuspadowymi ale być może musimy rzeczywiście trochę się dostosować. Dachy kopertowe są też ładne, ale jak sobie pomyślę, że aby mieć na poddaszu choć 40m2 to trzeba robic strop ok 90-100m2 i mnóstwo skosów to szkoda nam pieniędzy (czytaj nie mamy pieniędzy).

W związku z powyższymi moimi wywodami pytanie: czy może ktoś miał takie dylematy, jak do tego podejść. :-? a może "wpadł" wam w oko projekt z prostym dachem ale nie stodółka, który wkomponowałby sie w taka okolicę? Myślę np. o domach w kształcie litery L lub T (o powierzchni uzytkowej 120-130m2), typu M04 Muratora. Sama nie wiem. Domy z dachami naczółkowymi nie podobają sie z kolei mojemu Mężowi i masz babo placek.

Głowa mi pęka. :o

A jak to sie ma do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?

Witam

Czy ktoś wie o Agnieszce budowanej lub zbudowanej w okolicach Dolnego Śląska?

Od roku zastanawiam się nad Agnieszką z powiększonym garazem http://www.mgprojekt.com.pl/domki/agnieszka/agnieszka.html. Myślę też o podwyższeniu ściany kolankowej i likiwdacji lukarn. Co o tym sądzicie? Jak mieszka się pod skosami z samymi oknami połaciowymi i ścianą kolankową 95 cm?

Bardzo trudno nam wybrać projekt a przy projekcie indywidualnym architekt nie koncentruje się tak na układzie funkcjonalnym (niestety to ćwiczyłam :cry: )