Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, zdecydowaliśmy się na projekt z pracowni P. Boducha. Wybraliśmy UPB-607 i dostowaliśmy go do swoich potrzeb. Nam ten projekt się podoba bo jest prosty, dach mało skomplikowany (koszty) i ładnie wpasuje się na naszą działkę.

http://www.projektykatalogowe.pl/plan.php?planID=100

Wcześniej braliśmy pod uwagę trochę inny projekt tej samej pracowni mianowicie UPB-213, też fajny.

http://www.projektykatalogowe.pl/plan.php?planID=59

Bylismy zdecydowani na projekt Agnieszka, ale wpadł nam w ręce projekt w dąbrówkach z pracowni Archon :roll:.

Teraz zastanawiamy się czy nie ładniejszy i funkcjonalniejszy jest - dom w dąbrówkach ? :oops:.

Proszę o opinię n/t tego projektu

Dom w dąbrówkach:

http://images3.fotosik.pl/143/377b9d76915ae715.jpg

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m44aa6acac1f11

http://www.szipszop.pl/tickers/6853.gif

Dzięki za odpowiedż. Decyzja zapadła- Rozeta. Projekt już dotarł. Teraz rozmyślam nad zmianami- napewno powiększę okna w salonie 150x 200. Schody pewnie będą otwarte na salon, bądż częściowo otwarte.

Podobają mi sięwykusze w projektach niestety tutaj nijak nie mam pomysłu na umieszczenie wykuszu. Kuchnia wydaje mi sięmało ustawna bo są dwa duż e okna i tylko dolne szafki wchodząw grę na tej ścianie, szczerze mówiąc chciałabym choć 1,5 metra szafek na tej ściane górnych i dolnych wówczas łatwiej zaaranżować kuchnię anieżeli z oknami. Podobająmi się kuchnie w których są fajnie zabudowane dwie ściany. Muszę pomyśleć co tu wykombinować.Może dam okno 120x 120 i to mi rozwiąze sprawę. Ale czy wówczas na tej ścianie nie będzie za mało okien.Dendziu proszę powiedz czy dokonujesz jakieś zmiany w projekcie, oprócz otwarcia schodów na salon. Dziękuję.

Od początku mieliśmy dosyć sprecyzowane wymagania:

- parter z użytkowym poddaszem

- dach dwuspadowy

- zadaszone wejście i chociaż częściowo taras

- kuchnia od frontu, zamknięta na salon

- salon z tarasem na południowy zachód

- dodatkowy pokój na parterze, który póki co będzie pelnił funkcję gabinetu a na starość gdy nóżki odmówią posłuszeństwa zostanie sypialnią :wink:

- spore pomieszczenie gospodarcze przy garażu

- trzy sypialnie na górze

- strych, który będzie pełnił rolę pralnio - suszarni

Wbrew pozorom wcale nie było łatwo znaleźć projekt który spełniałby wszystkie powyższe oczekiwania. Przejrzałam stosy katalogów, ślepłam po nocach przed komputerem "grzebiąc" w internecie i myślałam że oszaleję prędzej niż znajdę projekt. Nawet po nocach miałam jakieś majaki budowlane.

W końcu decyzja zapadła - projekt APS 96 pracowni Archi - projekt z Lublina. Prawie idealny, zmian będzie niewiele i to raczej kosmetyka.

A taka błogość mnie ogarnęła! Co za ulga, że mam to już za sobą :D

Mam działkę narożną o wymiarach:

24,48m na 32,0 m (tworzą kąt prosty)

32,05 m (z bokiem 32,0 m tworzy kąt prosty), ostatni wymiar 32,88 m zamykający czworobok.

Najdłuższy odcinek jest przy drodze asfaltowej, natomiast najkrótszy przy drodze służebnej.

Intesesuje mnie usytuowanie budynku oraz z której drogi zrobić wjazd. Mam z tym problem.

Czekam propozycje rozwiązania.

32,05 m (z bokiem 32,0 m tworzy kąt prosty), ostatni wymiar 32,88 m zamykający czworobok.

Najdłuższy odcinek jest przy drodze asfaltowej, natomiast najkrótszy przy drodze służebnej.

Intesesuje mnie usytuowanie budynku oraz z której drogi zrobić wjazd. Mam z tym problem.

Jeśli nie podasz szczegółów to możesz się nie doczekać. A to podstawowe "szczegóły":

1. jak to się ma do stron świata

2. jaki dom planujesz (czytaj : ile będzie mieszkało ludzi, jakies biuro..etc)

3. ile kasy przewidujesz na wydanie :)

A pod Twoim nickiem niedawno była sentencja : "poszukaj zanim zapytasz" - wyszukiwarka może pomóc .

Pozdrawiam :):)

Niestety wiedza jaki kształt ma Twoja działka to za mało - powiedz jak jest usytułowana względem stron świata, czy interesuje Cie dom z użytkowym poddaszem czy parterowy, etc... Jeśli nie wiesz jakie kryteria są dla Ciebie ważne - zobacz jakie wymagania mają inni ->klik<-

I jak już będziesz widzieć czego potrzebujesz odezwij się znowu :)

Pozdrawiam

PR

Witam miło, szukam... szukam... ehhh sami wiecie jak to jest.

Baaardzo proszę o Wasze zdania na temat 3 projektów. Jesteśmy z mężem totalne lajkoniki ;). Nie wiemy NIC, a chemy mieć fajny, funkcjonalny i nie najdroższy domek. Pomożecie? ;)

Agata

Otóż:

1. http://www.hgatelier.com.pl/i3/index.html

2. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/natalia.html#elewacje

3. http://nowydom.onet.pl/4073,0,projekt.html

Hej

cos mi tu nie gra ... kazdy z tych projektow jest zupelnie inny i ma zupelnie inny uklad pokoi :o :o

1. gabinet na dole, garaz na 2 sam i na gorze antresola, strych

2. 2 pokoje na dole, strych

3. garaz na 1 sam, sypialnia na dole z lazienka, brak strychu

wg mnie zanim zaczniecie wybierac projekt to siadzcie i pomyslcie jakie pomieszczenia i po co wam sa potrzebne ?? bo na razie to chyba nie macie wizji :wink:

mi osobicie podoba sie 1 projekt bardzo tylko strasznie mi szkoda duzego pomieszczenia nad garazem na strych a nic innego sie raczej nie da tam zrobic z powodu wejscia przez lazienke ( no chyba zeby zrobic pokoj oddzielny w wejsciem z garazu po drugich schodach i obizyc w nim strop w stosunku do reszy domu zeby uzyskac wyzsze pomieszczenia na gorze bez ruszania dachu :o :o ale wymysliem :lol: :wink:

wg mnie 1,2 sa duze i drogie (1 projekt to jakies 270 m2 pow. czyli srednio jakies 400-450 tys pod klucz bez wodotryskow)

Zmiany jakie mam zamiar dokonać

- likwiduje pokój na dole

- cofam kuchnie i jadalnie

- powiękrzam taras

-przenosze pomieszczenie gospodarcze za garaż

Pomysły dostałem od projektanta przesłał mi kilka rozwiązań, niestety projekt jest tylko w wersji podstawowej.

Witam wszystkich. My jesteśmy prawie na ukończeniu Agnieszki. Aktualnie działamy w środku ( kafelki, almatura,zakładanie kotła, kaloryferów), na zewnatrz zostało nam ocieplenie budynku. Zrobiliśmy wiele zmian np.:

poszerzenie klatki schodowej, pomniejszenie kotłowni,

wyższy salon -3,15 m,

łazienki górne zmienione,

sypialnia nad garażem z oddzielną łazienką,

obniżenie garażu,

zmiana wygladu wykusza ( okna od podłogi , z możliwością wyjścia)

Mogę przesłać zdjęcia jeśli ktoś będzie zainteresowany. Budujemy się pod Wrocławiem.

DorkaC

Witam wszystkich. My jesteśmy prawie na ukończeniu Agnieszki. Aktualnie działamy w środku ( kafelki, almatura,zakładanie kotła, kaloryferów), na zewnatrz zostało nam ocieplenie budynku. Zrobiliśmy wiele zmian np.:

poszerzenie klatki schodowej, pomniejszenie kotłowni,

wyższy salon -3,15 m,

łazienki górne zmienione,

sypialnia nad garażem z oddzielną łazienką,

obniżenie garażu,

zmiana wygladu wykusza ( okna od podłogi , z możliwością wyjścia)

Mogę przesłać zdjęcia jeśli ktoś będzie zainteresowany. Budujemy się pod Wrocławiem.

DorkaC

Witam

No to super. Prosze o wiecej informacji:

koszty jakie i na ile odbiegają od kosztorysu MGPROJEKT

czy są jakies błedy w projekcie.

No i poproszę o dużo duzo zdjęć :wink: :wink:

Zmiany ciekawe (może Macie jakiś rysunek)

Ja narazie jestem w fazie strzelania do urzędników. :evil: :evil:

Pozdrawiam KRIS1970

[email protected]