Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Cześć Kris,

Koszty, no cóż , szczerze mówiac nie pamietam jaka była wycena biura.

Jedno jest pewne, materiały i robocizna znacznie podrożała. My w ogóle nie patrzylismy na wycenę, kosztorys z biura.

Stan surowy zamknięty, czyli bez okien ,drzwi, bramy garażowej wyniósł nas 180 tys. Z czego 60 tys dach. No a teraz wykańczenie siebie i domu. I tu pieniądze idą jak woda. Nie da się ukryć ,że dom jest duży, ma powikłany dach i fachowcy się muszą trochę na biedzieć, a za tym chcą zarobić.

Jutro będę na budowie zrobię kilka nowych zdjęć i przyślę. Jeśli chodzi o rysunki to może być to skomplikowane, ale może zeskanuję ci.

narka

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Kris,

Koszty, no cóż , szczerze mówiac nie pamietam jaka była wycena biura.

Jedno jest pewne, materiały i robocizna znacznie podrożała. My w ogóle nie patrzylismy na wycenę, kosztorys z biura.

Stan surowy zamknięty, czyli bez okien ,drzwi, bramy garażowej wyniósł nas 180 tys. Z czego 60 tys dach. No a teraz wykańczenie siebie i domu. I tu pieniądze idą jak woda. Nie da się ukryć ,że dom jest duży, ma powikłany dach i fachowcy się muszą trochę na biedzieć, a za tym chcą zarobić.

Jutro będę na budowie zrobię kilka nowych zdjęć i przyślę. Jeśli chodzi o rysunki to może być to skomplikowane, ale może zeskanuję ci.

narka

Witam

Super dzięki za info.

Mgprojekt podaje swoją wycenę na stronie www

144,800.00 PLN stan surowy otwarty

191,200.00 PLN stan surowy zamknięty

157,440.00 PLN roboty wykończeniowe (tu się można wykończyć)

Więc moze ten kosztorys nie jest tak do końca zły ?

Ale zycie pokaże jaka jest prawda.

Znowu ktoś nie zapłaci VAT- u :wink: :wink:

Kurcze ale wam zazdroszczę. Swięta pewnie juz w nowym domku.?

Przesyłajcie wszystko, co Wam w ręce wpadnie.

Szkoda że dzieli nas parę kilometróm, bo bym wpadł i obejrzał budowe na zywo (ale nigdy nic nie wiadomo).

Pozdrawiam i połamania łopaty :D :D

Zmiany jakie mam zamiar dokonać

- likwiduje pokój na dole

- cofam kuchnie i jadalnie

- powiękrzam taras

-przenosze pomieszczenie gospodarcze za garaż

Pomysły dostałem od projektanta przesłał mi kilka rozwiązań, niestety projekt jest tylko w wersji podstawowej.

te pomysły powstały przy okazji moich negocjacji z architektem w zeszłym roku :) - kupowałam Hermes (ma prawie identyczny układ pomieszczeń)

wtedy pan Marcin mi mówił, że nie chce ich dać w wersji standardowej - widzę, że jednak bardziej się sprawdzają zmiany niż standard.

czesc przyhylam sie do 1 tylko zlikwiduj stemple w pokojah a jak to ci muraz powie poprostu sprawdz czy sie da zmienic sciany dzialowe na konstrukcyjne z podparciem od parteru czyli zeby sie wiazaly z tymi na dole jeszcze mu sie przyjze temu projektowi dokladniej ale jak bede mial czas a jak masz jeszcze jakies pytanko to smialo

Cześć, Witam wszystkich,

Projekt Agnieszka tez wpadl mi w oko i dosyc powaznie go rozwazam. Jest tylko jedno ale: jest o 20 cm za wysoki :cry: a wiec nie jest zgodny z moimi warunkami zabudowy. Moze ktos tez mial taki problem i wie jak go rozwiazac?

I jeszcze prosba do DorkiC - jesli mozesz przeslij mi zdjecia z budowy tego domku. Bede wdzieczna :D

pozdrawiam,

Kowala

Witam

mam już dość oglądania projektów, muszę się w końcu na coś zdecydować a pojęcie w temacie malutkie, pomóżcie wybrać, działka jest wąska więc możliwości ograniczone:

http://www.mgprojekt.com.pl/all/przytulny.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/solidny/solidny.html

http://www.e-projektydomow.pl/projekt/1136

bardzo proszę o wszelkie opinie, bo sama po obejrzeniu setek projektów mam już tylko mętlik i napewno coś przeoczę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

Cześć, Witam wszystkich,

Projekt Agnieszka tez wpadl mi w oko i dosyc powaznie go rozwazam. Jest tylko jedno ale: jest o 20 cm za wysoki :cry: a wiec nie jest zgodny z moimi warunkami zabudowy. Moze ktos tez mial taki problem i wie jak go rozwiazac?

I jeszcze prosba do DorkiC - jesli mozesz przeslij mi zdjecia z budowy tego domku. Bede wdzieczna :D

pozdrawiam,

Kowala

Może wystarczy go niżej posadowić.

Cześć, Witam wszystkich,

pozdrawiam,

Kowala

Może wystarczy go niżej posadowić.

Kris,

Dzieki za porade, moze jest to jakies rozwiązanie

Na samym poczatku obejrzelismy "Nigdy w zyciu" :) I nas olsnilo, ze dom za granicami Warszawy wychodzi taniej niz mieszkanie w tymze miescie. Oraz, ze domek drewniany buduje sie sporo szybciej od murowanego. No i ma swoj styl ;)

Pozniej z jednej strony zaczelismy szacowac na co nas stac (jaki moge wziac kredyt, oraz ile bedziemy mogli przeznaczyc gotowki na to, co bedzie trzeba kupic przed wzieciem kredytu), a z drugiej - czego potrzebujemy. I metoda kolejnych przyblizen dotarlismy do projektu firmy Wasco, "Chata 47" :)

Podstawowe zalozenia:

1. Zmiescic sie ze wszyskkim (czyli razem z dzialka) w mniej niz 200000zl

2. Maly dom (50-75 metrow powierzchni uzytkowej), ale za to z duzym tarasem i balkonem.

3. Poddasze uzytkowe, aby tym bardziej oszczedzic powierzchnie dzialki.

4. Trzy-cztery pokoje. W zalozeniu w domu maja mieszczac tylko dwie osoby, wiec nawet cztery pokoje to troche za duzo.

My wybierajšc projekt kierowaliœmy się:

-prosty, dwuspadowy dach (koszty)

-z poddaszem (wšska działka)

-salon od południa

-pokoje dzieci też od południa i podobnej wielkoœci

-kuchnia od wschodu

-dodatkowy pokój na dole.

Po długich poszukiwaniach padło na Domek "Południowy" http://www.domek.net.pl/mur_poludniowy/mur_poludniowy_front.htm

Będš zmiany:

-wydłużenie domu, dzięki czemu powiększymy kuchnię i garderobę na dole

-z garderoby na dole robimy kotłownię

-dzięki wydłużeni na górze będzie oddzielnie wc i większa garderoba

-rezygnacja z okien dachowych

-garaż dwustanowiskowy, niestety samochody jeden za drugim

-dach nad garażem będzie przedłużeniem dachu

-być może coœ jeszcze wymyœlimy

Może ktoœ buduje ten domek?

My nasz projekt wybieraliśmy wg następujących kryteriów, musiał mieć: garaż, kotłownię,poddasze, jadalnię, prosty, tani dwuspadowy dach, nie więcej niż 150m2, no i miał być inny niż wszystkie. wybraliśmy coś takiego:http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-159,177,61,opis.html

Jesteśmy zainteresowani tym samym projektem co wy, chcielibyśmy się więc dowiedzieć coś więcej na jego temat dlatego mamy pare pytań. Na początek mamy wątpliwości czy rzeczywiscie wykonanie jest tak tanie na jakie wygląda w kosztorysie. Interesuje nas również wykonanie schodów a dokladniej ich koszt, konstrukcja, wymiary oraz ekonomiczność w użytkowaniu. Napiszcie też czy jesteście zadowoleni z wyboru tego projektu.

Chętnie bym się pochwalił jaki projekt wybrałem ale mam coraz więcej wątpliwości co do decyzji ostatecznej.

Moze jednak od początku.

Zaczałem tak jak prawdopodobnie wiekszość, przegladałem katalogi, szukałem na stronach www, przewertowałem stos płyt. Kiedy miałem dokonać wyboru z pośród kilku natrafiłem przypadkiem na ten jeden. Ten, który zawrócił mi w głowie. Wszyskie dotychczasowe wyobrażenia zmieniły się i wszystko stało się jasne. To jest ten właściwy, najwspanialszy, jedyny (chociaż gotowiec), wymarzony. Od tego momentu czas nabrał tempa. Konsultacje, obliczenia, analizy, zapytania do firm itd. Aż żona obejrzała i rzuciła ..."a po co nam taaki? ...kuchnia źle umiejscowiona.".

Kropla drąży skałę. Na początku żadnej reakcji. Po kilku dniach przygląda nie się - synteza + analiza = skaza na ideale, po miesiącu (nic już w tym czasie innego nie robiłem) próba innego rozplanowania. Niestety doszedłem do etapu że zaczynam mieć wątpliwości czy to dobry wybór.

Szanowni Forumowicze!

Zwracam się do Was jako tych, którzy mają za sobą już ten etap: Co sądzicie o projekcie? Co mnie czeka w trakcie realizacji inwestycji (koszty, niespodzianki, zderzenie moich wyobrażeń z rzeczywistością)? Czy rzeczywiście będą problemy z funkcjonalnością?

Nigdy do tej pory nie budowałem, bardzo chętnie wysłucham wszelkich uwag.

adres do strony:http://stylowydom.com.pl/projekty/wt2/wt2.htm