Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

AldonkaS - wiem ze nikt nie zadecyduje za mnie, ale pytam po to zeby sie dowiedzieć co mają o tych domach do powiedzenia ci którzy je juz mają . Projekt to rysunek na papierze- co innego "żywy" dom :). Chciałabym troche rad praktycznych tych którzy budowali i używają :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sasanka76 - domyślałam się że o to Ci chodzi, ale....

moi znajomi, oglądając mój dom w budowie - chcieli zmienic w bardzo dużo rzeczy - ciągle mi coś proponowali. Jak już postawiłam dom i w nim mieszkam, urządziłam go w 80%, to niektórzy z nich zmienili zdanie, inni się upierają przy swoich pierwszych opiniach, a jeszcze inni nie potrafią spojrzeć na mój dom (jak to jeden z kolegów męża stwierdził - wiesz wybudowaliście sobie kurnik a nie dom - on sam ma dom 350m2 pow. użytkowej, w podłodze ponad 500). Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć - to po prostu wsiądź w auto, przejedź sie po okolicznych budowach i pochodź po nich trochę - to da Ci pewien pogląd na real (a nie na plany).

Swoją drogą ja bym wybrała: z tych 4 to projekt 3 - reszta to porażka architektoniczna. Tak wogóle to mi osbiście żaden z nich się nie podoba. Pamiętaj o jednym - piękny łamany dach, to: spore koszty budowy, kompletany brak funkcjonalności wewnątrz i tyle.

AldonkaS - Własnie jeżeli chodzi o dachy...... Mąz tak samo stwierdził, że nie ma co szaleć, bo najprostszy= najtańszy, ale grzebiąc w tych wszystkich projektach zauważułam ze ta reguła sie kompletnie nie sprawdza :o , ku mojej szczerej radości na szczęście ;) Biorąc chociazby pod lupe projekty Atrium ( jest tam rewelacyjny kosztorys z wyszczegolnionymi pracami :) ) o podobnej powierzchni :

1. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-267,286,61,opis.html - ten dom ma dach najprostszy jaki znalazlam (fakt - jest "małe szaleństwo" nad wejście...)w domu o podobnum metrazu, a koszt tego dachu to prawie 26 tys!

2. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-51,63,61,opis.html a to jeden z moich faworytów - jest nawet pare metrów większy a kosztuje nieco ponad 23 tys

sasanka76 - jak będziesz opierac się na tych kosztorysach, to.... braknie ci z 50% kasy na wybudowanie tej chałupy. W tych kosztorysach (mówię na podstawie swojego - GLX19) jest tyle błędów, że.... szkoda gadać. bardzo dużo powierzchni jest niedoszacowanych, wielu pozycji wogóle brak!!!! (i to nie takich typu gwoździe, tylko bardzo poważnych pozycji przy budowie domu). Jak pisałam wcześniej w kilku wątkach takie szczyty osiągnięć to: więźba dachowa - źle obliczona ilość i wielkość drewna (tylko skromnie jakiś 1m3 drewna - na 10m3) i nie mówię tu o ścinkach technologicznych, niedoszacowanie tynków zewnętrznych (bo jestem prawie po ich zakończeniu) o 60% (miało starczyć 16 wiaderek 25 kg tynku, a wyszło 27) - a wydajność z metra była na średnim poziomie (po prostu niedowierzając fachowcom, mąż mierzył ściany), tynki wewn. też były sporo walnięte.

Generalnie - nie opieraj się na tym (pseudo dobrze wykonanym) kosztorysie zamieszczonym na stronie internetowej.

Bardzo podobny rozważałem na wstępie. Zwarty i przyjemnie wygląda. Ja bym polecał.

D.

Dzięki

Przy wyborze najpierw patrzę na bryłę z zewnątrz, jeżeli mnie zaciekawi to wówczas zaglądam na rzuty czy mi odpowiadają, no i ten jak na razie jak dla mnie strzał w 10., pasuje mi pod każdym względem, a czy ktoś buduje już może ten domek?

ms. - pow. użytkowej nie liczyłam, ale jak w kosztorysie brakuje Ci całej masy rzeczy, to cię szlag trafia :evil: :evil: :evil: . Jak liczysz (tu uprę się na te tynki - bo to świerzy temat dla mnie) koszt jakiegoś etapu - to na czymś musisz się oprzeć. Ja też oparłam się na tym kosztorysie (pomimo wcześniejszych wpadek) i co... ano tyle że tynki (bez kosztu styropianu i jego położenia - bo to miałam zrobione w zeszłym roku) miały zamknąć się w kwocie 6-7kPLN, a skończyły się na 12kPLN :evil: :evil: :evil: . Wiesz w czasie wykończeniówki wszystko Cie wykańcza, głównie ceny.

A wracając do tej pow. użytkowej - to chyba będzie OK (chociaż podnosiłam o jeden pustak ściankę kolankową, a właściwie to robiłam wieniec - w projekcie nie jest przewidziany :o :o :o ) - to będzie o jakieś 3-5m2 więcej :):):).

Generalnie nie można narzekać na projekty ze StudiaAtrium - inne są w znacznie gorszym wykonaniu - tylko że jak się sprzedaje 1000 takich projektów przez kilka lat - to przyzwoitość wymaga poprawienia takich fauli.

Mufinek

niestety w tym jest cały problem, większość z nas (inwestorów, budujących się jak zwał tak zwał) "kupuje" obrazek. Dopiero potem zaglądamy do środka i zaczynamy kombinować co by tu zmienić. Sam nie zrobiłem inaczej, najpierw obejrzałem potem zacząłem się przyglądać. Nie jestem przekonany czy to na pewno jest dobra kolejność ale nic innego nie wymyśliłem. Tak naprawdę tylko od zdolności grafika zależy czy zwrócimy uwagę na dany projekt czy będziemy szukali dalej (za dużo tego żeby wszystko sprawdzać). Sprawdza się stara zasada marketingu dobrze opakuj towar a prędzej czy później sam się sprzeda.

D.

Mufinek

niestety w tym jest cały problem, większość z nas (inwestorów, budujących się jak zwał tak zwał) "kupuje" obrazek. Dopiero potem zaglądamy do środka i zaczynamy kombinować co by tu zmienić. Sam nie zrobiłem inaczej, najpierw obejrzałem potem zacząłem się przyglądać. Nie jestem przekonany czy to na pewno jest dobra kolejność ale nic innego nie wymyśliłem. Tak naprawdę tylko od zdolności grafika zależy czy zwrócimy uwagę na dany projekt czy będziemy szukali dalej (za dużo tego żeby wszystko sprawdzać). Sprawdza się stara zasada marketingu dobrze opakuj towar a prędzej czy później sam się sprzeda.

D.

Wiesz ale chodzi mi o to czy odpowiadać będzie mi rzut (umieszczenie pokoi, łazienek, kuchni salonu) jeżeli to już odpowiada to już jest połowa sukcesu. Chociaż sądzę ze każdy kupując projekt to uważa z początku,że odpowiada mu wszytsko a potem jednak ma się jeszcze inne wizje a projekt już jest w kieszeni i zaczynają się zmiany.

Niewiedząc jakie były kryteria doboru projektu,trudno doradzić. Ja osobiście nie wybierałbym projektu patrząc tylko na kształt dachu,nie zwracając uwagi na funkcjonalność pokoi na poddaszu.moim zdaniem jest wiele lepszych projektów np. Dom za rogiem z Muratora ,dom prosty w budowie o funkcjonalnych pokojach na poddaszu(nie są kiszkowate) http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=295&IdKolekcji=41 Proponuję jeszcze poszukać. Wszystko rzecz gustu,jak mówią jednym podoba się jak im skrzypki grają ,drugim jak im z butów śmierdzi.